Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silent Hill f

Featured Replies

Opublikowano

20250917_135925.jpg

Odpowiednio Deluxe z poniedziałku na wtorek.

• Odpowiedzi 623
  • Wyświetleń 35 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dupeczka z SH: "Ohajo gozaimatsu, jestem Konatsu i odgrywam główną rolę w SH. Czuję się zaszczycona mogąc brać udział w tym projekcie i mam nadzieję, że moja rola spodoba się fanom serii" Babochłop z

• Trailer (klimet) mi się podobał, z jednym wyjątkiem. Czy protagonistka koniecznie musi być uczennicą w mundurku, który jak sugeruje trailer, będzie podatny na uszkodzenia :p   Zalatuje troch

• No biorąc pod uwagę, że robiąc kompletnie nową grę mogli dobrać dowolny setting i obsadę, a wybrali grę pod najbardziej oklepany w Japonii fetysz, to trochę śmieszno

Opublikowano

Co by nie mówić, ani Nintendogsy ani MGS V w swojej kategorii nie były na pewno wtopą. To pierwszy oficjalny dobry znak, bo nie wiedziałem, czego serio spodziewać się po tej grze. Czy "dla fanów gatunku" jak taki Cronos, czy faktycznie must have wymiatacz. Pierwsze opinie stawiają grę wstępnie bliżej tej drugiej kategorii. Konami, you have my attention.

Opublikowano

Famitsu

31 minut temu, Patapon napisał(a):

Famitsu

Silent Hill 2 8/9/9/9 35/40

Silent Hill f 9/9/9/9 36/40

obama

a6cq1y.jpg

Co dalej? 10/10 od Gruchy z PPE?

Opublikowano
14 minut temu, Josh napisał(a):

A kto to przyszedł pan Maruda, niszczyciel dobrej zabawy, pogromca uśmiechów fanów Silent Hilla.

Opublikowano
6 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Kiedy schodzi embargo na recki?

Poniedziałek

Opublikowano

Zero emocji, suche fakty, już 23 września nad ranem Szermak Preview.

Opublikowano

Ilość wysokiej jakości gier, jaka wychodzi pod koniec tego roku ewidentnie zwiastuje nadejście GTA VI, szkoda tylko, że Rockstar pewnie przesunie i tak premierę na październik 2026 xD.

Opublikowano
2 godziny temu, Josh napisał(a):

Famitsu

a6cq1y.jpg

To wymień jakichś potężnych wiarygodnych recenzentów, panie Dżosz, jak Redaktor PPE Wojciech Gruszczyk i Famitsu to dla ciebie za mało boomer

Opublikowano
1 minutę temu, Pix napisał(a):

To wymień jakichś potężnych wiarygodnych recenzentów, panie Dżosz, jak Redaktor PPE Wojciech Gruszczyk i Famitsu to dla ciebie za mało boomer

"Highest ever for the franchise" - SH2 zdetronizowany, koniec. OG, remake, wszystko. Famitsu approved.

• Silent Hill 2 Remake (PS5): 35/40

• Silent Hill (PS1): 34/40

• Silent Hill 2 (PS2): 34/40

• Silent Hill 3 (PS2): 33/40

• Silent Hill 4: The Room (PS2): 33/40

Opublikowano

Jest cieplutko na serduszku patrzac na wysokie notki i kusi ta cyfrowka ale i tak sie nie zlamie. Poczekam juz do oficjalnej premiery nyam2

@Szermac pamietaj o uzywaniu spoilerow w odpowiednim temacie gsr

Opublikowano

W sumie jest w tym jakiś sens, że f to najlepiej oceniany przez Famitsu Silent. Stare części były zdecydowanie bardziej kierowane do zachodniego odbiorcy. Japończycy pierwszy raz dostają teraz "swojego" Silenta Hilla.

Opublikowano
44 minuty temu, Pix napisał(a):

Na poziomie wiarygodności Famitsu i PPE? To w takim razie Kotaku i IGN.

Opublikowano

Kult Silent Hilla ogólnie jest trudny do opisania. Ta gra nie miała nigdy rekordowych recenzji (bardzo pozytywne, jasne - ale tak samo dobre miała np. Klonoa 2, Black&White na peceta, Rayman 2 czy Baldur's Gate: Dark Alliance, by zostać przy 2001 roku, a kto dzisiaj się jara tymi grami), ani strasznie wysokiej sprzedaży. Mierząc tak samo dzisiaj, nie dostaniemy żadnych dalszych wniosków.

W Japonii już zwłaszcza. Nawet np. Ito mówił publicznie, że szkoda mu, że seria jest znacznie popularniejsza na Zachodzie, niż w Japonii.

Ale co się dziwić, no zrobili grę o zachodnim świecie. W nazwiskach postaci w grze widać odniesienia do wielu pisarzy, muzyków, artystów z Zachodu, którzy zainspirowali grę. Kurde, są te analizy na YouTube, że chyba głównym źródłem wizualnym dla nich jak wygląda Ameryka był film "Gliniarz w przedszkolu". No nie była to typowa gra dla Japończyków.

Opublikowano

To jest być może dekada Silent Hilla.

SH2R - GOTY contender, jeden z najlepszych remaków w historii

SH f - najlepsze SH w historii według najstarszego pisma o grach video, a do tego jeszcze trochę souslike xD

SH1R - remake mistrzów z Krakowa, który pewnie będzie totalną reimaginacją legendarnego pierwowzoru

Do tego w kinach zaraz film od mistrza grozy.

Strach pomyśleć co będzie dalej... banderas

lrm0svt0ybwd1.gif

Opublikowano
13 minut temu, ogqozo napisał(a):

Ale co się dziwić, no zrobili grę o zachodnim świecie. W nazwiskach postaci w grze widać odniesienia do wielu pisarzy, muzyków, artystów z Zachodu, którzy zainspirowali grę

Tym nowym Silentem po części odkupią winy. Jest japońska wiocha, japońscy bohaterowie, nawet jest combat inspirowany japońską grą Dark Souls.

23 minuty temu, ogqozo napisał(a):

Nawet np. Ito mówił publicznie, że szkoda mu, że seria jest znacznie popularniejsza na Zachodzie, niż w Japonii.

Dla zachodu są Silenty, a dla swoich jest pachinko.

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Strach pomyśleć co będzie dalej... banderas

Obstawiam serial na Netflixie, ale nie wiem czy ktokolwiek by się z tego cieszył Coolface

A tak serio to ja najbardziej bym chciał zupełnie nową część od Blooberów, ale osadzoną w TYM Silent Hill. Nie żadną alternatywną historię jak Shattered Memories czy Downpour, tylko pełnoprawne SH6. Mogłaby to być kontynuacja historii Masonów z powrotem Zakonu albo jakaś standalone historia jak SH2/SH4. Cronos pokazał, że Polacy już trochę umieją działać samodzielnie, bez podpinania się pod czyjeś pomysły, więc powinni sobie poradzić z takim sequelem.

Opublikowano
Teraz, Josh napisał(a):

Obstawiam serial na Netflixie, ale nie wiem czy ktokolwiek by się z tego cieszył Coolface

A tak serio to ja najbardziej bym chciał zupełnie nową część od Blooberów, ale osadzoną w TYM Silent Hill. Nie żadną alternatywną historię jak Shattered Memories czy Downpour, tylko pełnoprawne SH6. Mogłaby to być kontynuacja historii Masonów z powrotem Zakonu albo jakaś standalone historia jak SH2/SH4. Cronos pokazał, że Polacy już trochę umieją działać samodzielnie, bez podpinania się pod czyjeś pomysły, więc powinni sobie poradzić z takim sequelem.

To pewnie 2030 najwcześniej, ale zobaczymy, czas pokaże, bo równie dobrze mogą dostać to twórcy f.

Najważniejsze, że Konami zadowolone, dwójka dobra sprzedaż i splendor, a f też raczej nie widzę, żeby kwiknął z bólu. Dalsze części będą, 100%.

Opublikowano

Pytanie, czy przy tylu różnicach, coś poza tytułem faktycznie umieszcza tę grę w tej serii? W końcu ta amerykańskość to była tożsamość tamtego Silent Hilla. Teraz zaś gra miała powstać w celu "odnalezienia sedna japońskiego horroru".

Grę robi studio tajwańskie. Reżyser gry znany jest głównie z Resident Evil: Resistance. Okamoto to nowa postać w serii. Scenariusz napisał Riyokishi07, kultowy autor serii When They Cry, no ale też świeży klimat. Postaci nie robi Ito (który z tego co rozumiem był jakoś zaangażowany jeszcze w Short Message, ale w "F jak Fantazja" nie jest), tylko mało dość znany koleś o nazwisku i imieniu Kera, którego projekty są dużo bardziej efektowne i brutalne. Według wywiadu, odniesienia do poprzednich części serii dodano już po napisaniu historii, nie były celem.

Jestem teraz grą zainteresowany i jeśli to będzie super japoński horror to dla mnie świetnie, acz ciekaw jestem, ile będzie w niej "silenthillowości".

Opublikowano
Godzinę temu, Josh napisał(a):

Pod warunkiem, że ogarną się w scenariusze i postacie ;)