Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

Opublikowano

Nie musisz rozumieć, wystarczy zaakceptować że nie wszyscy są tacy jak ty, grają w więcej gier jednocześnie, czy nie wszyscy mają zawsze dostęp do szybkiego dostępu do Internetu gdy najdzie ich ochota na jakiś tytuł. Dla kogoś nawet wbudowane 256 gb nie będzie problemem, ale dla wielu innych osób tak.

• Odpowiedzi 7,1 tys.
  • Wyświetleń 380,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

• ogqozo
    ogqozo

Spędziłem 4-5 godzin w krainie Switcha 2. Jadąc na miejsce, kapnąłem się, że mam na sobie tshirt, w którym spałem... z Pikachu. Bojąc się, że Nintendo za obrazę praw autorskich wyśle policję z pałami

Opublikowano
8 minut temu, Rozi napisał(a):

Nigdy nie zrozumiem tego obsesyjnego powiększania pamięci w konsolach, jeszcze przy takich prędkościach internetu w 2025 roku.

No chyba, że ktoś gra we wszystkie gry multiplayer jednocześnie.

3 minuty temu, ASX napisał(a):

Nie musisz rozumieć, wystarczy zaakceptować że nie wszyscy są tacy jak ty, grają w więcej gier jednocześnie, czy nie wszyscy mają zawsze dostęp do szybkiego dostępu do Internetu gdy najdzie ich ochota na jakiś tytuł. Dla kogoś nawet wbudowane 256 gb nie będzie problemem, ale dla wielu innych osób tak.

Nie no Rozi ma trochę racji. Nie gram naraz w tyle gier, raczej parę tytułów i yolo. Ale chce mieć je pod ręką. Po zache mi się mobilnie odalić Hogward Legacy i co? A tą patologię z cenami właśnie to podbija, że gamecardy rozwalają i przerzucają jakiś tam koszt (jasne u pewnej grupy odbiorców) na graczy. Jakby ceny kart były o połowe mniejsze to luz jeszcze, ale czuję że 512GB za chwilę przy gamecardach nie starczy.
Cóż na razie pozostaje chyba wywalanie i pobieranie jak jest potrzeba

Opublikowano
12 minut temu, ASX napisał(a):

Dzięki za wyjaśnienie, nigdy bym się kurwa nie domyślił.

Opublikowano

No to też jest ważna kwestia, żeby mieć gry pod ręką. Konsole zawsze kojarzyły się z natychmiastowym dostępem do grania (słynne wkładam płytę i gram). Konieczność odinstalowania, pobierania instalowania na nowo, żonglowania pamięcią, odziera konsole z tego czym kiedyś były.

No i cała kultura konsumpcjonizmu też wykształciła w nas wymaganie co do tego by dostawać coś natychmiast gdy tylko coś nam się zachcę. Jak ktoś jest ponad to, to spoko. Ale większość z nas niestety temu ulega.

Opublikowano
Teraz, ASX napisał(a):

No i cała kultura konsumpcjonizmu też wykształciła w nas wymaganie co do tego by dostawać coś natychmiast gdy tylko coś nam się zachcę.

Wina to jest jedynie tych sk00rwysynów z Nintendo, że się wycwanili na gamecardy, bo cały problem rozwiązałoby wydanie pełnej gry na nośniku. :)

Opublikowano

Ja u siebie o światłowodzie to mogę jedynie pomarzyć i pozostaje połączenie radiowe do 50 mb/s. O ile w switchu pierwszym nie było problemu z pamięcią i mam na konsoli ponad 30 tytułów, tak na tym drugim, pomimo, że na start kupiłem kartę 256 gb, to już widzę, że trzeba będzie dokonywać wyborów i skończone gry wywalać. No, na ps5 tak robię, więc tu też nie będzie problemu.

Opublikowano

Ja często z konsoletą gdzieś śmigam i fajnie mieć gierki żeby pokazać komuś albo jak młodzież grającą nie umie się zdecydować. Najgorsze są key cardy w tym momencie, bo gierki z kartów to kwestia znalezienia na nie miejsca w etui, a GCK jednak żre miejsce w pamięci. Taki SF6 to ponad 50GB w plecy, a karta i tak wozić trzeba.

Opublikowano
33 minuty temu, messer33 napisał(a):

Ale akurat na S2 to te prędkości internetu wiele nie pomagają.

No to jest dopiero argument - wczoraj wymieniłem kartę i te paręnaście gier z 256GB ściągałem pól dnia przy 600MB łączu.

Just Nintendo things.

Opublikowano

Po co Ci paręnaście gier na karcie? Grasz w każdą?

Potem jęczycie, że macie backlog, łolaboga. Grajcie w jedną grę, pozdro. Po więcej tipów zapraszam do PW.

Opublikowano

Jak lubicie mieć sporo gier przy sobie to pozostaje dokupić większą kartę pamięci. PS5 i XSX też nie mają za dużo miejsca a tam raz ,że gierki zajmują duużo więcej miejsca to nawet fizyki trzeba instalować na dysku a na switchu nie :)

Opublikowano

No na dużych konsolach nigdy nie miałem problemu z zapełnieniem dysku. 1TB to wystarczająco na kilka/kilkanaście gierek. Staram się grać maksymalnie w 2-3 gry na przemian i je kończyć, a nie skakać jak małpa z jednego tytułu na drugi.

Opublikowano

Jedną z zalet cyfrówek jest to, że możesz mieć bibliotekę gier zawsze przy sobie. Więc absolutnie się nie dziwię jak ktoś się wkurwia, że mu miejsca brakuje. Mam dokładnie to samo. Chociaż jest to jeden z objawów FOMO z którym walczę ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Homelander napisał(a):

Jedną z zalet cyfrówek jest to, że możesz mieć bibliotekę gier zawsze przy sobie. Więc absolutnie się nie dziwię jak ktoś się wkurwia, że mu miejsca brakuje. Mam dokładnie to samo. Chociaż jest to jeden z objawów FOMO z którym walczę ;)

No dokładnie, ja sobie zdaję sprawę, że to FOMO albo coś w tym stylu. Że łojezu eshop mi zamkną hakery a nie mam na dysku Barbie Horse Adventure co kupiłem po pijaku osiem lat temu a akurat mi się zache grać. No jest. Co nie zmienia faktu, że ceny są duże a gej gardy też dowalają

Opublikowano
1 minute ago, Basior said:

No dokładnie, ja sobie zdaję sprawę, że to FOMO albo coś w tym stylu. Że łojezu eshop mi zamkną hakery a nie mam na dysku Barbie Horse Adventure co kupiłem po pijaku osiem lat temu a akurat mi się zache grać. No jest. Co nie zmienia faktu, że ceny są duże a gej gardy też dowalają

U mnie to raczej jest: ta gra jest tak zajebista, że chcę mieć ją zawsze przy sobie :) Mam tak na Decku. Konsola ma 512, karta drugie 512 i nie kupię więcej i chuj. Z FOMO trzeba walczyć :D Mimo, że z tyłu głowy uwiera jak muszę skasować coś co skończyłem, nie wrócę w najbliższych latach, ale zajebiście mi się podobało. Jak God of War chociażby ;)

Opublikowano
10 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Nie chce nikomu w dysk zaglądać, ale co wy macie poinstalowane na tych konsolach, że Wam miejsca brakuje? Ja mam 3 AAA podciągnięte pod XSX, kilka indyków i retro które łącznie zajmuje 230GB.

Na XSX mam trochę tych gier zainstalowanych. Czasem najdzie mnie ochota na wyścigi, więc trzymam na dysku ostatnie Forzy. Czasem lubię pobawić się gnasherem w Gearsach, też trzymam ostatnią odsłonę. Do tego jakiś rozgrzebany erpeg, gra na tapecie, coś z passa i szybko miejsca brakuje.

Ale na Switchu 2 na razie z miejscem jest ok, myślę, że poradzę sobie bez karty. Albo dokupię kiedyś tam w jakiejś mega promocji czy jak dostanę w prezencie jakiś gift card.

Opublikowano
24 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Ja zacząłem w sumie usuwać gry w które nie gram, bo porządek po prostu działa w moim przypadku - zero syndromu pirata. No ale nie mam GamePassa więc nie ściągam jak leci ;D

Ha, i to jest właśnie coś czego się uczę :D Idzie mi chyba całkiem ok, bo nie kupiłem PS5 Pro, Switcha 2, nie wymieniłem Decka na OLEDa i tak dalej. Chociaż mam momenty w których mnie to uwiera. Ostatnio, na przykład, zamówiłem Strip Mine z Antiques do mojego Commander decka z Magic: the Gathering. Chociaż mam zwykłego, który działa tak samo lol

Opublikowano

No i zamówiłem te plakaty i breloki za punkty i paczka dziś dotarła. A gratis dostałem magazyn po francusku:

IMG_4514.jpeg

IMG_4515.jpeg

Obróciło, nie wyczymie

Resorak dla skali. Plakaty z gameboya, bo czekam na GameBoy extreme :/

Powiesi się w piewce

IMG_4516.jpeg

Opublikowano
Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Nie chce nikomu w dysk zaglądać, ale co wy macie poinstalowane na tych konsolach, że Wam miejsca brakuje? Ja mam 3 AAA podciągnięte pod XSX, kilka indyków i retro które łącznie zajmuje 230GB.

Jak ktoś gra w jedną grę single player i do czasu jej ukończenia nie tyka czegoś innego to na miejsce z reguły nie narzeka ale jak ktoś dużo gra w tytuły do których wraca nonstop (czyli z reguły multiplayery) i ma ich kilka to raczej chce mieć do nich dostęp od ręki na klik czyli zajmują dużą część z tego miejsca i już mało zostaje na resztę

Opublikowano
3 minutes ago, Daffy said:

Jak ktoś gra w jedną grę single player i do czasu jej ukończenia nie tyka czegoś innego to na miejsce z reguły nie narzeka ale jak ktoś dużo gra w tytuły do których wraca nonstop (czyli z reguły multiplayery) i ma ich kilka to raczej chce mieć do nich dostęp od ręki na klik czyli zajmują dużą część z tego miejsca i już mało zostaje na resztę

No okej ale dużo ludzi narzeka, że to handheld i chce mieć dużo gier pod ręką poza domem. Ale poza domem i tak nie pograsz w multi. Kto odpala hotspot w pociągu albo autobusie?

Opublikowano

Komuś brakuje miejsca to niech wejdzie w sejwy. Ja tam miałem masę śmieci z demówek, niektóre zajmowały po 700 MB

Opublikowano

Dzięki grzybiarz teraz mam 700mb więcej. Co by tu ściągnąć za grę w 2025 roku...

Opublikowano

Za mało miejsca w konsoli? Graj w mniej gier problem

Opublikowano

Między innymi dlatego zostawiłem sobie S1. Nie mam po co przenosić na S2 gier, które nie mają żadnego boosta.