Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Oni mieli w eliminacjach jakieś Hawaje nie to co my takie potęgi jak wyspy owcze. Bez porównania.3:1 Danke schon. Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez Mani
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 26 minut temu, amarok napisał(a):Mogliby się chociaż w tv dogadać w kwestii wymowy nazwy tego kraju, bo każdy wymawia po swojemuNawet ludzie mówiący całe życie po niderlandzku nie "wiedzą" do końca, jak to wymawiać (w sensie tego pierwszego "u", którą to literę po niderlandzku czyta się inaczej, niż po hiszpańsku i portugalsku, no i ludzie różnie mówią). Właściwie nie ma jakiegoś obowiązku. Bajer jest też tu taki, że ludzie nie lubią mówić po niderlandzku i to nie jest naprawdę język tego kraju, tylko prawnie. Większość "Kurasałańczyków" ma widoczną niechęć do tego języka okupanta, i jak nie muszą to rozmawiają po papiamentu, albo po angielsku. Właściwie więc, można powiedzieć tak - zdecydowana większość ludzi, która mieszka w Curacao i stamtąd jest, mówi nazwę swojego kraju jeszcze inaczej. Najbliżej po polsku byłoby powiedzieć: "Korsoł", jak Warsaw hehe, z akcentem na ostatnią sylabę. Tylko kogo to obchodzi, jak dany kraj się wymawia "u nich", przecież nikt nie mówi Dojczland zamiast Niemcy?W sumie więc sam nie wiem, jak bym to mówił w TV. Zawsze będzie dla kogoś źle. Takie życie, jest względne.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. no teraz już nie ma słabych drużyn a na pewnie nie w Europie. Jakbyśmy grali z nimi w Warszawie przy jakiś 10 stopniach to może byśmy mieli szansę
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Obstawiłem z synem 5 euro na kuraka przy 1:1. So wygrania 220 Euro. Były emocje. Teraz va banq na Niemcy 😝
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 4 minuty temu, PiotrekP napisał(a):Trzeba z tym Kurakao jakiś sparing załatwić.A to nie tak że właśnie tam zwiększyli najwięcej liczbę drużyn? Z europy chyba najmniej dodatkowych miejsc wpadło.Z racji że nie ma "karania" za gospodarzy, a jest 3 gospodarzy z tej strefy.Curacao nadal sprawiło niespodziankę, bo wyprzedziło w grupie wyżej notowane Haiti (które z tego powodu trafiło na faworyzowane Kostarykę i Honduras, ale wyeliminowało i je) i Jamajkę. Nie jest to aż taka sensacja jak Surynam, ale Curacao musiało pokonać wyżej notowane ekipy, by zajść na Mundial z tej strefy.Teoretycznie faworytami z tej strefy byli Panama, Kostaryka i Jamajka. Znacznie bardziej znane ekipy. No ale jak się przegra to się nie jedzie.A co do Europy - na razie Europa mało tych meczów wygrała na tym Mundialu 2026 hehe.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. To folksdojcze specjalnie tà bramkę stracili. Wszyscy obstawiali wynik do 0.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Mam do odsprzedania kuponik na kuraka wart 5 euro. Proszę o oferty.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Żeby było ciekawiej kyrieelejsą ma kod CUW. Skąd tam się to jebane W wzięło
Opublikowano 59 minut temu59 min Niemcy nie przyjechali się tutaj bawić. Interesuje mnie co pokaże Portugalia i Japonia bo te 3 drużyny biorę pod uwagę by wygrały ten turniej.
Opublikowano 58 minut temu58 min 21 minut temu, Tokar napisał(a):Żeby było ciekawiej kyrieelejsą ma kod CUW. Skąd tam się to jebane W wzięło A wiesz ze najsmieszniejsze ze chyba nie ma na to wyjasnienia.
Opublikowano 54 minuty temu54 min 22 minuty temu, Tokar napisał(a):Żeby było ciekawiej kyrieelejsą ma kod CUW. Skąd tam się to jebane W wzięło Według netu, CUR by się z Costa Rica kojarzyło, a CUU nie mogli dać, więc CUW. A ich internet to .cw.
Opublikowano 47 minut temu47 min Znalzłem jeszcze oficjalne skróty ISO i tam jest CW i CUW.https://www.iso.org/obp/ui/#iso:code:3166:CW
Opublikowano 15 minut temu15 min 36 minut temu, kanabis napisał(a):Dalej nic to nie mowi dlaczego "w"