Opublikowano środa o 11:302 dni 9 minut temu, Perez napisał(a):Oczywiście to nie jest baza porównawcza, ale był chyba u Łapusza ten numer dokładnie w tym klimacie, tylko no rok 1983 bodaj. I to chyba tak sobie siadło.Nawet nie wiedziałem o tym ale faktycznie wyszło "Action Replay: Powrót do 1983", opóźnione o rok, w oparach afery Pixel Heaven i z jedynej recki jaką znalazłemW skrócie"Jest to kompendium wiedzy o roku 1983 – oczywiście bardzo ważnym z punktu widzenia gier i elektronicznej rozrywki, ale tych jest tutaj stosunkowo niewiele (choć z tej tematyki wyróżniłbym znakomity wywiad-rzekę z Benem Goldem, pierwszym mistrzem świata w gry wideo). Więcej w magazynie mamy spraw związanych z filmem i muzyką (świetna rozmowa z Markiem Bilińskim!), a nawet polityką i sportem, co czytelnicy skupieni tylko na grach mogą uznać za wadę, ale ci o szerszych zainteresowaniach będą traktować jako zaletę." Edytowane środa o 11:312 dni przez łom
Opublikowano środa o 11:312 dni 5 minut temu, Shen napisał(a):Ludzie co grali w 1983 to już leżą na cmentarzach, można zacząć od jakiegoś grubego okresu, 98-2000, to masz Heroes of might and magic 3, StarCraft, Quake 3, Counter strike, Diablo 2, Zelda Ocarina of time, Tekken 3, MGS, Gran Turismo itp itd. Boom na esport, turnieje w Starcrafta, countera, quake 3Co można napisać o Moon patrol czy pongu O tak, chetnie poczytalbym cos znowu o MGS.
Opublikowano środa o 11:442 dni RetroGamer nadal wychodzi, wiem, że pismo z UK, plus rynek światowy w zasadzie, to bez porównania. No ale, gdyby doszło do regularnego półrocznika/kwartalnika/miesięcznika/ to moje wsparcie macie :) Na razie czekam cierpliwie na GameBoya.
Opublikowano środa o 11:482 dni Nie czuję za bardzo tego pomysłu z rocznikami, ale bardziej pójście w wydawnictwa przekrojowe tematyczne np. RPG, bijatyki etc. Ewentualnie zamiast roczników może podział generacyjny? Z jednej strony obawa, że część materiałów mogłaby się zdublować z poprzednimi specjalami, ale tutaj liczyłbym też na oddanie klimatu danej generacji w publicystce, może dać trochę miejsca ogólnie pojętej popkulturze z danego okresu?
Opublikowano środa o 11:542 dni Nakładanie się tematów/gier jest zdecydowanie najgorsze, i trzeba się tego wystrzegać za wszelką cenę, bo zaraz się okaże, że czytasz np. o takim MGS-ie w miesięczniku w dziale retro, później w albumie, następnie w specjalu o skradankach, a na zagrychę w rocznikowym, a kto wie, może dojdzie wydanie o wszystkich grach Konami.
Opublikowano środa o 11:562 dni Autor 7 minut temu, Badus napisał(a):Nie czuję za bardzo tego pomysłu z rocznikami, ale bardziej pójście w wydawnictwa przekrojowe tematyczne np. RPG, bijatyki etc. No nie wiem, to już celowanie w jeszcze mniejsza grupe docelowa. W rocznikach kazdy znajdzie cos dla siebie.
Opublikowano środa o 13:292 dni Niemal wszystkie spoczko, wstępnie Mario i Snejku najbardziej. Liczyłem cicho na Wario Land.
Opublikowano środa o 13:382 dni Autor 8 minut temu, Szklarski napisał(a):Liczyłem cicho na Wario Land. Nie tylko ty
Opublikowano środa o 13:552 dni Jak będziecie robić GBA to od razu postuluję o GoldenSun :D Złote czasy grania te wszystkie GameBoye - taka fajna era przenośnego grania od GB, przez GBA i DSy i zakończona na PSP. Do dzisiaj ogrywam jeszcze zaległe RPGi na 3DS. Fajny retro numer się szykuje :)
Opublikowano środa o 14:042 dni 23 minuty temu, Shen napisał(a):Nie tylko tyPanie Prezesie, może chociaż ten Wario jako tylna alternatywna okładka dla Mario?
Opublikowano środa o 14:072 dni Autor 1 minutę temu, Szklarski napisał(a):Panie Prezesie, może chociaż ten Wario jako tylna alternatywna okładka dla Mario?MGS do wyjebania albo tetris, jest już na limitce w sumie. 12 minut temu, tomoman napisał(a):Jak będziecie robić GBA to od razu postuluję o GoldenSun :D Złote czasy grania te wszystkie GameBoye - taka fajna era przenośnego grania od GB, przez GBA i DSy i zakończona na PSP. Do dzisiaj ogrywam jeszcze zaległe RPGi na 3DS. Fajny retro numer się szykuje :)Golden Sun, Advance Wars i Final Fantasy Tactics Advance moje typy
Opublikowano środa o 14:312 dni Miesięcznik Retro nie ma sensu, za duża presja, trudno byłoby zadbać o odpowiednią jakość artykułów. Takie specjały wychodzące w nieokreślonych sztywno terminach są lepszą opcją.
Opublikowano środa o 14:442 dni Ghost Babel wypadł gorzej, niż się spodziewałem. Może dlatego, że nie ma całego profilu postaci, tylko fragment oryginalnej okładki.Limitka na pewno wejdzie. Może do tego Tetris lub Ghost Babel. Pozostałe okładki estetycznie bardzo ładne, ale nie wiem, na ile trafione, bo nie mam sentymentu do marek Nintendo, a już na pewno nie z GB/GBC.
Opublikowano środa o 15:312 dni Też w ogóle nie rozumiem tego mgsa na okładce. Fajna to była giereczka, ale kiedy myślę o Game Boyu to zupełnie nie wiążę tej kieszonsolki z metal gearem. Było w czym wybierać, więc bardzo dziwna decyzja.
Opublikowano środa o 16:521 dzień Tym razem tylko limitkę wezmę, za dużo wydatków w tym miesiącu mam, i nawet żadnej gry nie kupię :/Okładkę z Zeldą można było zrobić w takim stylu:Dual release, więc byłyby obie na okładce. Coś podobnego można było zrobić z pokemonami.
Opublikowano środa o 17:571 dzień 4 godziny temu, Shen napisał(a):Nie tylko tyDo dzisiaj liczę, że Nintendo wyda duża gre z Wario, a tu nawet okładki nie ma
Opublikowano środa o 18:041 dzień Autor 5 minut temu, MichAelis napisał(a):Do dzisiaj liczę, że Nintendo wyda duża gre z Wario, a tu nawet okładki nie maTeż czekam, Warioland 4 skończyłem niedawno na anbernicu.Najsłabszy wybór okładek ze specjali nowego wydawcy, na SNESa to wziąłem chyba 5, bo nie umiałem się zdecydować, a tu brak Wario, MGS z czapy, oklepany Pikachu a limitka to grafika z pudełka, przy limitkach takiego ps3 czy xbox extreme to bieda z nędzą.
Opublikowano środa o 18:081 dzień Bez kitu. Serio komuś GB w Polsce kojarzy się z jakimś Ghost babel i Oracle Of ages? Do dziś nie wiedziałem ze takie cuda na Game Boya byly. Jak juz Zelda to tylko Links Awakening.Ktoś tu chyba wpisał w google gry na GB i mu wyskoczyło. Uśpiliście moją czujność tym Tetrisem, a to kurwa z tego filmu o Tetrisie wzięte.
Opublikowano środa o 18:121 dzień Autor 2 minuty temu, MichAelis napisał(a):Bez kitu. Serio komuś GB w Polsce kojarzy się z jakimś Ghost babel i Oracle Of ages? Do dziś nie wiedziałem ze takie cuda na Game Boya byly. Jak juz Zelda to tylko Links Awakening.Ktoś tu chyba wpisał w google gry na GB i mu wyskoczyło. Uśpiliście moją czujność tym Tetrisem, a to kurwa z tego filmu o Tetrisie wzięte.Tak się dzieje, jak nie ma głosowania. Oby zawartość nadrobiła, ale po tych okładkach to czuje, że redaktorzy poznali GB w 2025 roku.Z Links awakening jest fajna grafika, wrzucałem wczesniej.
Opublikowano środa o 18:361 dzień Tylko te grafiki muszą mieć wysoką rozdzielczość. Na telefonie wygląda spoko a na monitorze tragedia.
Opublikowano środa o 18:511 dzień 13 minut temu, Ukukuki napisał(a):Tylko te grafiki muszą mieć wysoką rozdzielczość. Na telefonie wygląda spoko a na monitorze tragedia.A.I. dzisiaj rozwiązuje ten problem. https://unblurimage.ai/image-upscaler/ A tutaj efekt tego co Shen wrzucił. Podbicie do 8k.
Opublikowano środa o 19:451 dzień Autor 53 minuty temu, oFi napisał(a):A.I. dzisiaj rozwiązuje ten problem.https://unblurimage.ai/image-upscaler/A tutaj efekt tego co Shen wrzucił. Podbicie do 8k.Gdzie byłeś przed premierą SNES Extreme