Opublikowano niedziela o 19:302 dni 5 godzin temu, Ukukuki napisał(a):Sterowanie warthogiem jest zwalone po całościByło kiedyś, ale ten remake wreszcie dał normalne, samochodowe sterowaniePoza tym to stare-dobre HALO, usprawniające wiele rzeczy i dodające parę od siebie (nie zawsze udanych, jak choćby nowe silne baby, męski ryj Cortany czy cringowy, nowoczesny writing w paru momentach).Graficznie na PS5 (w trybie Performance) jest niby ładnie, ale te wszystkie nałożone efekty, których nie można wyłączyć, psują ogólny odbiór - potrafi też chrupnąć, zarówno po restarcie, jak i przy większej zadymie.Gameplayowo to wciąż sztosiwo - strzelanko ultra miodne i wśród typowo singlowych FPSów chyba tylko gierki id software są pod tym względem lepsze.Ogólnie ciężko mi się oderwać i mimo wielu archaizmów to wciąż topka konsolowych strzelanek.
Opublikowano niedziela o 20:282 dni 54 minuty temu, Wredny napisał(a):Było kiedyś, ale ten remake wreszcie dał normalne, samochodowe sterowanieRzecz gustu, ja już przez te ćwierć wieku się przyzwyczaiłem. Co do poziomu trudności, już wiem dlaczego wydaje się dużo łatwiej, karabin szturmowy nie ma kompletnie rozrzutu i celuje w punkt nawet na dalsze dystanse. W poprzednich częściach jak macie celownik to rozrzut na bliskich odległościach był po tym całym okręgu. A teraz mamy okręg i w środku celownik i wszystkie pociski idą w celownik xd Gram na padzie bo to Halo jednak ale teraz to nawet nie wiem czy kontynuować czy iść na myszkę. Wcześniej było to super zrobione pod pada a teraz praktycznie cały czas przy sobie mamy coś ala karabin wyborowy.
Opublikowano niedziela o 20:392 dni Kurde, chciałbym żeby te plotki o HALO Battle Royale się potwierdziły, bo z takim strzelankiem (i jeśli zrobiliby to po swojemu, a nie jak BF6, że dali kopię Warzone) to mogłoby być moje nowe ulubione multi po tym, jak porzuciłem zgliszcza, zwane PUBG.
Opublikowano niedziela o 21:232 dni Udało się skończyć. Udało, ponieważ końcówka mnie zmęczyła. Jak dzisiaj oryginał jest ciężko strawny, to rimejk tego imo nie zmienił, a nowe rzeczy jak te nowe misje to jakiś nieśmieszny żart.Ogólnie takie naciągane 7/10, za wykastrowanie z multi 6/10. lepiej kupić na promce.
Opublikowano poniedziałek o 07:222 dni Ja nie odczułem zmęczenia 9h mi zajęło 3 nowe misje plus kampania.Bardzo dobrze poprawili pacing i dłużyzny oryginału.
Opublikowano poniedziałek o 07:312 dni Autor Ja zacząłem drugie przejście, tym razem na legendary i żeby zebrać pozostałe czaszki i terminale. Początek poszedł gładko, ale trochę obawiam się późniejszych poziomów z Floodem
Opublikowano poniedziałek o 10:312 dni Mi też na razie idzie gładko ale na heroic, mam niecałe 3 godzinki i bawię się świetnie. Dzisiaj wieczorem wpadną pewnie kolejne 2-3h. Heroic to był zawsze domyślny poziom trudności dla gier z serii halo ale tutaj jest zdecydowanie za łatwo. Legendarny pewnie jest znowu przesadzony xd Na legendarnym o ile dobrze pamiętam skończyłem części od 1 do ODST. Reach mi się już nie chciało bo miałem kasę na gry i nie musiałem miętolić tych które mam w kolekcji xd
Opublikowano poniedziałek o 10:452 dni To jeszcze tylko Reach ci zostało do nadrobienia bo potem to już 343 przejęli.A Reach warto w chuj, peak halo.
Opublikowano poniedziałek o 15:291 dzień Co prawda nie przeszedłem jeszcze gry, tylko jesteśmy w połowie legendary co-opa razem z @Ins ale jestem już w stanie powiedzeić parę słów.Uważam że to bardzo dobry remake, który jednocześnie jest nowoczesny i usprawniony w paru kwestiach, ale z drugiej strony nie odbiega od oryginału by mieć jakiś dysonans. Bardzo dobrze że gra nadal jest "zakotwiczona" w mechanikach CE a nie jest jedynie czymś w rodzaju Halo Infinite z misjami z jedynki, nawet jeśli feeling z Infinite, mechaniki i poruszanie się mogą wydawać się lepsze.Gdzieś wyczytałem że tzw gameplay sandbox został wzięty z Halo Reach. Nie wiem czy to oficjalna informacja i w jaki sposób zostało to zrobione ale rzeczywiście gra się w to bardzo podobnie jaki w Reach, głównie za sprawą AI. Zawsze uważałem że walka z Elitami to highlight tej serii i dzięki temu potyczki są bardzo fajne, a przeciwnicy zachowują się równie mądrze co w Reach.Graficznie gra jest świetna. Oczywiście debilnym pomysłem było wymuszenie film grain i chromatic abberation (nawet na pececie xD) i ktoś powinien za to polecieć. Na szczęscie można było to w prosty sposób wyłaczyć na PC modując jeden plik. Oświetlenie w tej grze to kosmos, a 343 Guilty Spark to majstersztyk graficzny. Pierwszy raz o Halo można powiedzieć że wyznacza standardy graficzne. Zgadzam się z asaxem że mixing audio rzeczywiście mógłby być lepszy, bo ikoniczna muzyka jest trochę za cicha.Największym minusem moim zdaniem są cutscenki, które nie są na silniku gry. Jakość ich jest średnia, mało tego, one często mają jakiś dziwny klatkarz i smugi, tak jakby były nagrywane na maszynie która niedomaga. U @Ins z kolei podczas gry w coopie one się zacinały na pierwszej klatce i słychać było tylko audio. Podejrzewam, że byłoby inaczej gdyby nie przyśpieszyli premiery na lipiec a wydali to w listopadzie w rocznicę, a przyśpieszyli premierę z wiadomego powodu.
Opublikowano poniedziałek o 15:451 dzień Autor Tak to oficjalne. Gra pod spodem korzysta z AI z Halo Reach i bodajże silnika symulującego fizykę z Halo 3Stąd takie wrażenie, że CE przypomina Reach/Halo 3
Opublikowano poniedziałek o 16:151 dzień To fakt, cut scenki są dziwne, do tego masz w grze jakieś skórki i możesz sobie co najwyżej zobaczyć nogi bo ciężko będzie inaczej. ( tak wiem o tpp )I jeszcze nie podoba mi się ta zmiana broni, kończysz misję z jakimś ulubionym zestawem i cyk, zaraz zaczynasz z czymś innym
Opublikowano 17 godzin temu17 godz. Wczoraj zaliczyłem na HEROIC i mimo kilku wpadek, uważam, że większość zmian była trafiona - dzięki temu pierwsze HALO wciąż pozostaje zajebistym shooterem.Co prawda lekko drażnią niektóre scenki, zmienione dialogi czy mówienie graczowi rzeczy oczywistych, które tu dodano, ale ogólnie unowocześnienie raczej na plus.ALE...Dopiero dziś zabrałem się za te nowe misje i ociek#rwajapierd0le, jakie to jest ch#joweTen walący suchary Johnson, ten bardziej gadatliwy Master Chief, a nawet jeszcze nie zdążyłem poznać tej słynnej, memicznej już lesbyMamy tu dysonans podobny do tego z AC Black Flag Resynced - nawet bez znajomości oryginału można bezbłędnie odróżnić, co było pisane kiedyś (dobrze) od tego, co zostało dodane teraz (ch#jowo).Obawiam się, że nie ma nadziei dla giereczkowa, jeśli chodzi o fabułki, przynajmniej te od zachodnich developerów, bo zwyczajnie nie ma ludzi, którzy umieją dobrze pisać i obstawiam, że raczej będzie już tylko gorzej.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Autor A jest gdzieś potwierdzone że ta ODST to lesbijka? Czy to jutuberzy sobie dorobili teorie? Nie przypominam sobie by były na ten temat jakieś informacjeWidziałem dużo dyskusji na ten temat i widać jak cały dyskurs został zdominowany przez tzw. turystów. Nie jestem jakimś ekspertem od lore Halo, przeczytałem tylko jedną książkę, ale nawet ja wiem o niechęci ODST do Spartan, w końcu pierwszymi osobami jakie zabił Chief byli właśnie ODST. Tutaj mamy po raz pierwszy pokazany w grze interakcje między ODST a Spartanem i nie dziwie się że są one chłodne i podszyte niechęcią ODST. A sama Williams jest sztampową kobietą żołnierzem, typem babochłopa, ale trudno żeby było inaczej skoro jest z elitarnej wojskowej jednostki. Akurat to jedyna postać która wnosi coś ciekawego i przechodzi jakąś drogę w ciągu tych 3 miejsi, w zasadzie dwóch, bo w pierwszej jej nie ma.To prawda że te misje dodatkowe pod względem level designu czy scenariusza nie są najlepsze, ale IMO hejt akurat na porucznik Williams jest mocno przesadzony.btw oryginalnemu twórcy Halo też się podoba
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Ta postać jest zwyczajnie słaba, jeszcze ta końcówka, chcieli chyba zrobić trochę poziom fabularny z REACH, a co najwyżej wyszło jakieś power rangers.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Godzinę temu, ASX napisał(a):A jest gdzieś potwierdzone że ta ODST to lesbijka? Czy to jutuberzy sobie dorobili teorie? Nie przypominam sobie by były na ten temat jakieś informacjeJak czytam takie bzdury to mi się odechciewa internetu i społeczności "graczy". Nie chodzi w tym wypadku o to co ty piszesz na codzień jak coś.Przeszedłem te mini kampanię jako pierwszą i ot była to króciutka historyjka nie najwyższych lotów z uniwersum halo.A potem trafiam w internecie na śledztwa inspektora Wrednego itp.Sieczka.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 1 godzinę temu, ASX napisał(a):A jest gdzieś potwierdzone że ta ODST to lesbijka? Czy to jutuberzy sobie dorobili teorie? Nie przypominam sobie by były na ten temat jakieś informacjeSkrót myślowy - miałem na myśli pyskatego babochłopa, gardzącego facetami - typowa żeńska postać w grach od zachodnich studiów.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Autor 7 minut temu, Wredny napisał(a):Skrót myślowy - miałem na myśli pyskatego babochłopa, gardzącego facetami - typowa żeńska postać w grach od zachodnich studiów.jakimi facetami gardzi? Z tego co pamiętam tylko do Master Chiefa miała początkowo niechętny stosunek, ale potem fajnie jest pokazane jak zmieniło się jej podejście
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Zdążyłem się domyślić, że pewnie dali jej jakiś "redemption arc", ale kiedy startuje z takiego pułapu to automatycznie budzi moją niechęć, bo zbyt wiele tego typu postaci obecnie jest w popkulturze.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Autor Startuje z takiego pułapu, bo tak jak pisałem, to jest zgodny z fabułą i lore serii stosunek ODST do Spartan drugiej generacji. Ja się cieszę, że można było wreszcie zobaczyć tę interakcje w grze, bo wcześniejsze gry Bungie (bo tylko w nich byli ODST) zupełnie ignorowały ten element budowy świata.W ogóle te misje dodatkowe choć z punktu widzenia gameplayu są dosyć przeciętne to dla fanów wnoszą sporo lore, easter eggów i follow-upów
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Pierwsza z nich jest tragiczna - najbardziej prymitywny zbiór killroomów w zajebiście monotonnych lokacjach.Druga po niej to (mimo AVOWED z wyglądu) to zajebisty powiew świeżego powietrza i ta mi się podoba - dzisiaj dokończę całość to będę miał pełen obraz.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. W creditsach od cholery jakichś chińskich nazwisk było, więc to takie HALO z Temu
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 343 jebane lenie i nieudacznicy, w infinite współpraca z podwykonawcami im nie poszła i tutaj znowu próbowali i znowu nie poszło.Imo te studio do odstrzału albo mocnej restrukturyzacji.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Autor to będzie coraz częstsze zjawisko i trzeba się przyzwyczajać. Robienie gier na zachodzie robi się zbyt drogie, więc coraz więcej pracy będzie zlecone do Azji i Europy Wschodniej. Gdzie są wykwalifikowani specjaliści, ale nie trzeba im tyle płacić co w Kalifornii. A oryginalny niewielki zespół będzie tylko nadzorował pracę.