Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Halo Campaign Evolved

Featured Replies

Opublikowano
11 minut temu, Xabi napisał(a):

życie tak się ułożyło, że obecnie pracuję na jednym z tych nowych stanowisk typu AI CONTENT ANALYST, więc codziennie czytam setki śmieci wypluwanych przez modele językowe i wystarczy mi jedno spojrzenie, żeby zapaliła się czerwona lampka

btw, szacuneczek za Quasimoto w avku i ujęcie z najlepszego polskiego klipu w podpisie banderasbrat zna piłeczkę

Odpowiednia jest już pora, by powiedzieć mordo sto lat!!! Od około roku codziennie generuję dziesiątki tego typu slopu w Claude i GPT, witam kolegę branżowego xD

Niemniej biorę udział w kilku procesach rekrutacyjnych i być może już niebawem nie będę musiał dalej tego robić. Nienawidzę tej roboty.

Edytowane przez ProstyHeker

• Odpowiedzi 258
  • Wyświetleń 17,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• no nie wiem, jak dla mnie to jest 99% AI i 1% człowiek (przekopiowanie tekstu i usunięcie pauzy). kompozycja tej „opinii” to jest 1:1 generatywny bullshit - tekst przechodzi przez kolejne składowe w b

• Ogrywałeś za 40 zł, ja zapłaciłem pełną cenę więc patrzę bardziej krytycznie. Ja jestem pod koniec gry bo gram na zmianę ze splatoon riders(cóż za czas żeby być fanem strzelanek, a wcześniej doom reve

Opublikowano

Dobrze, że nigdy nie dałem mu żadnego plusa to teraz nie muszę zabierać, hehe. Może jakiś osobny dział dla ej-ajowców i niech sobie "dyskutują" tymi wysrywami z generatorów? Na razie dwóch użytkowników tam będzie, ale początki zawsze są skromne.

Opublikowano

Nie znam się ale nie łatwiej zwyczajnie coś napisać i kliknąć dodaj odpowiedź niż przepierdalać przez jakieś AI?

Opublikowano

Z jednej strony mamy współczesną oprawę (ale tak max 2022 rok), współczesne znaczniki żeby się nie zgubić na dłużej niż 2 minuty, a z drugiej dostaliśmy techniczne drewno z konstrukcją poziomów, modelem strzelanie, poruszania się i AI sprzed 20 lat.

Fani będą zadowoleni. Kto nie znał pierwszej części raczej się odbije i będzie porównywał do nowszych odsłon. Z kolei ci, którzy chcieli sobie odświeżyć grę w którą grali na og xboxie stwierdzą, że zapamiętali ją dużo lepiej i obecnie to średnia gra. Ja się zaliczam do tych ostatnich.

5/10

Opublikowano

Nienawidzę aberracji chromatycznej i dopóki byliśmy na statku to jeszcze jakoś dawałem radę, ale po wylądowaniu na HALO ten efekt jest k#rewsko oczojebny - nie wiem co za debil wpadł na to, żeby nie dać opcji do wyłączenia tego szajsudunno
Sama gra to stare, dobre HALO, sterowanie i strzelanko dynamiczne i responsywne, póki co zbyt wielkich zmian w stosunku do wersji z MCC nie zaobserwowałem.

Zaskoczyła mnie za to ta konieczność łączenia się z kontem MS i ogólna online'owość typowo singlowej gierki (tak wiem - co-op).
No i faktycznie coś z kompresją dźwięku jest nie tak - jakieś dziwnie ciche i przytłumione się wszystko wydaje.

Tryb graficzny oczywiście Performance, bo na Quality nie da się grać.

A post Whiskera to na bank AI - sam ten długi myślnik zdradza pochodzenie tego wysrywu.

Opublikowano
  • Autor

Może zmiany względem wersji obecnej w MCC nie są drastyczne, ale trochę ich jest.

Począwszy od dodania sprintu i ads oraz nowe zachowania przeciwników i inny balans broni (Assault Riffle jest teraz o wiele mocniejsza). To wszystko składa się na to że Campaign Evolved gra się inaczej niż w oryginał, gameplay jest bardziej współczesny, a balans broni, AI zaczerpnięte z Halo 3 oraz nowy design również wyraźnie inspirowany Halo 3 sprawia że mam wrażenie że gram w takie Halo 3 tylko z trochę uwspółcześnionym gameplayem (chociaż brakuje łapania się krawędzi) z misjami z Halo 1. Co nie jest złym uczuciem.

Czuc że jest tutaj już teraz położony fundament pod spojną wizualnie i gameplayowo remake całej trylogii. Zobaczymy czy Halo Studios będzie to dane

Opublikowano

Remake jest bdb. Czuć zmiany, ale duch oryginału został zachowany. Póki co największym minusem jest ten zjebane Unreal Engine, ktory na konsolach wygląda jak gówno.

[

Opublikowano

Biblioteka jak dzisiaj jest słaba w oryginale tak teraz też wybitna to nie jest. Latasz za robotem, musi odblokować drzwi, sra floodem, powtórz z 5 razy, przy okazji biegasz po niczym specjalnych korytarzach.

Graficznie już powiedziano wiele, światełka w tej grze robią robotę bardzo mocno, mnóstwo źródeł światła, pięknie to wygląda podczas zadymy.

Blisko końca i nie czuję większej satysfakcji, niby to miała byc gra aby nauczyli się trochę silnika ale patrząc po plotkach i skasowanych projektach to trochę słabo, że dostaliśmy coś takiego, a na kolejne halo poczekamy pewnie kolejne lata. Te nowe poziomy z kolei nie dodają żadnego optymizmu, bo są zwyczajnie żałosne i lepiej je przemilczeć.

Dobra gra pod coopa i w sumie nic więcej

Opublikowano

Pograłem już sporo i zgadzam się z tymi recenzjami na poziomie 8/10. Mimo współczesnej oprawy gierka trąci myszką, a te nowe misje to nic specjalnego. Więcej chodzenia po statku Przymierza, czego nigdy nie lubiłem, killroom za killroomem, a do tego zdecydowanie za dużo przerw żeby ktoś otworzył drzwi albo skończył gadać. Chief przez te trzy misje mówi chyba więcej niż przez całą kampanię H1. Fajne odświeżenie graficzne, miło było sobie znowu przypomnieć od czego się ta seria zaczęła, ale nic poza tym.

Opublikowano

Po przeczytaniu twojej opini to brzmi bardziej jak 6/10 a nie 8

Opublikowano

To jest po prostu ładne halo 1 z brońkami i innymi elementami z reach.

Opublikowano
  • Autor

No to remake bardzo dobrej gry sprzed 25 lat, gdzie żaden element nie został fundamentalnie zepsuty, więc jak może być źle?

Z drugiej strony to że to tylko remake sprawia że ciężko tutaj o jakieś zachwyty. Poza oprawą, która jest bardzo dobra, nie ma żadnych spektakularnych zmian. Co prawda usprawnili trochę gameplay o elementy z późniejszych odsłon, dodali trochę nowych przeciwników i broni, gdzieniegdzie poprawili level design czy rozmieszczenie przeciwników, dodali trochę więcej lore w cutscenkach żeby gra była bardziej spójna z sequelami i książkami, oraz nagrali nowe dialogi ale to wciąż tylko remake wiekowej już gry.

Ja się ciesze że powstał fajnie doświadczyć po raz n-ty tej samej gry, ale z bardziej współczesnym gameplayem i oprawą.

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtas011 napisał(a):

Po przeczytaniu twojej opinii to brzmi bardziej jak 6/10 a nie 8

Moje zastrzeżenia dotyczą tych dodatkowych misji, które traktuję wyłącznie jako dodatek. Główna kampania to stare, dobre Halo z nową grafiką.

Opublikowano

Póki co największy minus dla mnie to ta zjebana aberracja, której nie można wyłączyć, a największy plus (i mega zaskoczenie, że wreszcie to zrobili) to zmiana sterowania Warthogiem na normalnebanderas

19fb42fc88093-screenshotUrl (1).png

Opublikowano
  • Autor

Z rzeczy o których jeszcze nie pisałem a które mi się nie podobają to:

• Trudno trafić Jackale w dłonie gdy strzelają do nas zza tarczy i zabić ich dwoma strzałami w typowy dla wszystkich Halo sposób, coś jest nie tak z hitboxami chyba. Widziałem że twórcy o tym wiedzą i mają to poprawić.

• Szkoda że cutscenki są prerenderowane i w tak niskiej jakości. Jeszcze kilka miesięcy temu gdy pokazywali pierwszy builid to wszystko działało realtime i choć zdarzały się bugi z doczytywaniem tekstur to wyglądało to lepiej

Za to podoba mi się jak odnowiono i na nowo wyreżyserowano cutscenki. Nagranie Jenkinsa z misji 343 Guility Spark wygląda teraz jak żywcem wyjęte z Aliens banderas

Pewnie już każdy zauważył jak trudnym przeciwnikiem są teraz Hunterze, bo nie da się ich zdjąć jednym strzałem z Magnuma jak w oryginale. Ale dzisiaj dowiedziałem się że mają nowy weak spot, też na plecach ale trzeba na początku zdjąć osłonę

Opublikowano
56 minut temu, ASX napisał(a):
  • Trudno trafić Jackale w dłonie gdy strzelają do nas zza tarczy i zabić ich dwoma strzałami w typowy dla wszystkich Halo sposób, coś jest nie tak z hitboxami chyba. Widziałem że twórcy o tym wiedzą i mają to poprawić.

Jedna z pierwszych rzeczy, które odczułem w trakcie grania.

Opublikowano

Uwielbiam Halo, ograłem każdy tytuł z serii po kilka razy a swego czasu nabijałem setki godzin w HALO 3 po sieci. Za cholerę nie mam feelingu Halo grając w ten remake, czuje jakbym grał w kompletnie inny tytuł do tego robiony po kosztach, nie ma możliwości wyłączenia jakiś obrzydliwych efektów nałożonych na obraz jak film grain plus w 30 klatkach czuje duże opóźnienie w celowaniu. Kurde czekałem ale za cholerę mi nie podeszło to, skończę ale odłożę na półkę i nie wrócę, wolę wracać do kolekcji MCC gdzie w remasterze Halo 2 dalej czuć magie serii.

Opublikowano
  • Autor

Skończyłem, na heroicu (na którym ginąłem dosyć często, bo wydaje mi się że wcale nie jest łatwiejszy od oryginału) zajęło mi ok. 14 godzin z razem z misjami dodatkowymi.

Bardzo dobry remake, poza nową grafiką, która prezentuje się świetnie, nie ma tu może ogromnych zmian. Ale jeśli ktoś jest fanem i pamięta oryginał to pewnie doceni ilość niewielkich poprawek i ubogaceń. Choćby w poziomie the Maw gdzie uciekamy Warthog, w oryginale level ma ponad 3 kilometry, a kanonicznie statek przez który przejeżdżamy jest 2 razy krótszy, do tego sam design nie ma w oryginale zbyt wiele sensu, bo jadać we wnętrzu statku pojawia np. się dziwne most na zewnątrz.

Remake stara się to poprawić, Pillars of Autumn jest teraz przepołowiony na pół co sprawia że odległość ma o wiele więcej sensu. Most zastąpiono zniszczoną fragmentem statku.

W4Z6tmB.jpeg

Takich zmian jest naprawdę sporo, zwłaszcza w drugiej połowie gry z floodem, które w oryginale były najbardziej repetetywne jak np. ten niesławny poziom Library, gdzie zamiast sekcji niekończących się takich samych korytarzy zamieniono cały level w sekcję gdzie coraz głębiej schodzimy w dół bilbioteki. Dzięki czemu mamy cały czas podgląd jak głęboko musimy jeszcze zejść, a poszczególne poziomy różnią się wizualnie między sobą, bo im głębiej schodzimy tym jest coraz więcej narośli Potopu wokół.

Zmieniono także ilość i rozstawienie przeciwników, musiałbym to zweryfikować dokładnie, ale wydaje mi się że ilość przeciwników jest o wiele większa niż oryginale w późniejszych levelach, które zamieniają się w prawdziwą rzeźnie w ciasnych korytarzach.

Do czego bym się przeczepił to dźwięk a w zasadzie jego miksowanie. Muzyka jest zdecydowanie za cicha, przez co fragmenty w których przygrywa nie mają takiego kopa jak w oryginale. Poza tym jakieś drobne rzeczy jak te prerenderowane cutscenki w niskiej jakości, zbyt mocni jackale, ziarnisty obraz nawet na PC, przeciętne misje dodatkowe i Johnson zbyt często się uśmiechający i patrzący przy tym niepokojąco w kamerę. Ale jak sami widzicie, to raczej detale, w ogólnym rozrachunku bardzo mi się podobało

Opublikowano

Ogrywałeś za 40 zł, ja zapłaciłem pełną cenę więc patrzę bardziej krytycznie.

Ja jestem pod koniec gry bo gram na zmianę ze splatoon riders(cóż za czas żeby być fanem strzelanek, a wcześniej doom revelations ogralem) i pacing zdecydowanie lepszy, skrócili masę sekcji korytarzowych, na statkach obcych itp. nowe cutscenki jasno wyjaśniają i prowadzą fabułę.

Pięknie wygląda gierka i super się strzela. Na bank jak skończę to będę grał dalej z tym randomizerem.

Paolo też jest zachwycony gierką, szkoda że @Square go zbanował za bycie fanem Xboxa i nie może napisać swojej opinii tutaj.

Opublikowano
  • Autor

Zamówiłem pudełko za 200 zł zobaczymy czy wpłynie to na mój odbiór gry.

O czym jeszcze nie wspomniałem a o czym nie wspomniałem, to w oryginale często towarzyszyło uczucie zagubienia z powodu zdających się nie mieć końca sekcji powtarzalnych korytarzy. Tutaj nie dość że sekcje te zostały skrócone (ale nie wyeliminowane) to domyślnie cały czas towarzyszy nam znacznik, gdzie akurat mamy iść. Przez co rozgrywka jest bardziej jak to się mówi streamlined ale jednocześnie nie ma nowy o uczuciu zagubienia.

Opublikowano

Ja właśnie skończyłem. Mogą robić kolejne remaki.

Opublikowano

Pograłem godzinkę i jest dobrze, miło wrócić po tylu latach do tego tytułu. Tylko wydaje mi się, że majstrowali coś przy poziomie trudności i heroic nie jest tak trudny jak powinien być. Sterowanie warthogiem jest zwalone po całości, będzie jazda pewnie w ostatniej misji.

Opublikowano

Ani razu nie przewróciłem się warthogien w ostatniej misji. Wygląd a na to że trudniej go przewrócić. Oczywiście zmieniłem sterowanie na klasyczne analogami.