Opublikowano 12 grudnia12 gru Z jednej strony szacun dla macGyvera za takie obszerne analizy i przemyslenia na temat layoutu, a z drugiej strony... to jest przeciez czasopismo, ktore glownie sluzy do czytania, a nie album, ktory sie oglada, i rozwodzenie sie co kilka miesiecy na miliony znakow o tych kwestiach wizualnych, prowadzace ciagle do tej samej puenty, wydaje mi sie juz lekko odklejone. ;)
Opublikowano 13 grudnia13 gru @Perez Najważniejsze byś nie spoczywał na laurach, że jest styl Romka i jest fajnie, a jak się jakiś Adolf czy @McGyver poskarży raz na jakiś czas to nic nie znaczy, bo większości się podoba. Proponuję byś zebrał opinię o stronie graficznej np. na fanpage'u, gdzie jest większa grupa czytelników. Proponuję też byś porównywał się z konkurencją, a także zobaczył jak wyglądało pismo przed 173 numerem i wyciągnął z niego co najlepsze elementy graficzne. Zaproś też Romka do tego wątku, bo może on nie wie, że jest tak krytykowany, a wali te swoje fikuśne kreseczki i po łepkach paintowe kolory, bo myśli, że tak ma być. Niewykluczone, że jakby się postarał, to by zrobił coś dużo lepszego, ale nikt mu nic nie mówi, to wali wszystko na odwal. Nie wnikam czy to jakiś przyjaciel redakcji, czy po prostu jest "tani", to z oszczędności go zostawiliście. Jako czytelnik i fan wywieram presję by było lepiej :) Mam nadzieję, że @McGyver będzie czasem przeglądał gazetkę w Empiku i zobaczy, że coś się zmienia w dobrym kierunku i pewnego dnia pokiwa głowa z uznaniem. A jeszcze jest drugi grafik, ten co zrobił album z Silent Hilla i nie było w nim żadnych dziwnych kreseczek. Może on coś zaproponuje co zniweluje sterylność w PE?
Opublikowano 13 grudnia13 gru 19 godzin temu, Perez napisał(a):Romek jest tak stary, że ma kwity na wszystkich! A tak poważnie - to nie jest na zasadzie, że "masz tu Romek pisemko, rób jak chcesz". Zdarza się, że ja mam swoje uwagi do pojedynczych materiałów lub makiety, Roger coś podrzucić, czasami ktoś z redakcji, a i Czytelnicy się wypowiadają i my to sobie na bieżąco czytamy, analizujemy - czasami coś zmienimy, czasami nie. Przytaczałeś przykład Allegro - z boku to wygląda absurdalnie, że im się entera nie chce zmienić, ale ja ich trochę rozumiem - masz przeogromną platformę, z której korzysta naście milionów ludzi, przychodzi im jeden człowiek, chce zmiany i mają już od razu klikać? Przez 10 lat na PPE ogarniałem tematy techniczne i takich próśb było bardzo wiele "to usuńcie, to dodajcie, to zmieńcie" i gdyby słuchać każdego to... nic nie zrobisz, bo to często się wyklucza. A bywało, że czyjaś opinia zupełnie nie szła w parze z twardymi danymi - np. ktoś nie korzystał z jakiejś funkcji "więc wywalcie to", a w statsach okazywało się, że 9 innych osób korzysta, no tylko one oczywiście tego nie piszą w komentarzach, bo po co? Po prostu korzystają. Przejrzałem nowy numer teraz i ja naprawdę nie wiem, co my możemy tak bardzo poprawić/zmienić... Nie widzę iluś dyskwalifikujących błędów. Ot, ja lubię felietony, czytam w przeróżnych pismach i jak pamiętam to w każdym jest podobnie, ale inaczej - jedni dadzą główkę autora po lewej, jedni w środku, jedni z prawej, jedni wyimek taki, inni owaki. Nie kojarzę, żeby była jedna szkoła "bo tak musi wyglądać felieton".Summa summarum ja się z Twoją konkluzją zgadzam - nie wiem, czy da się przy takim czasopiśmie zrobić tak idealny layout, że będzie pasował wszystkim. Ciekawostkę dodam - czasami zdarzało się z grafikami rozmawiać o pomysłach i każdy zaczynał od tego samego "czy może być mniej tekstu".W sumie miałem już nie pisać, ale tym razem stwierdzam definytywnie (jak powiedziałby Hubert Urbański): to już będzie mój ostatni wpis (co może nawet nie jednego - i nie dwóch też - ucieszy). Tak w ogóle. Może angielskie (które w istocie jest podobno irlandzkim) wyjście byłoby lepsze, ale będzie w miarę krótko. Obiecuję.Nie zauważyłem tego posta. Jak Leif napisał: miliony znaków, a puenta zawsze ta sama. Główka w lewo, czy główka w prawo? Do tego sprowadzały się moje wpisy? Najwyraźniej zupełnie się nie zrozumieliśmy. Chociaż nie, zrozumieliśmy się zapewne dobrze, tylko trzeba było to sprowadzić do banału.Ja wywieszam ...A życzenia powodzenia w dalszym utrzymaniu Szmatławca podtrzymuję. Szczerze.10 godzin temu, LeifErikson napisał(a):Z jednej strony szacun dla macGyvera za takie obszerne analizy i przemyslenia na temat layoutu, a z drugiej strony... to jest przeciez czasopismo, ktore glownie sluzy do czytania, a nie album, ktory sie oglada, i rozwodzenie sie co kilka miesiecy na miliony znakow o tych kwestiach wizualnych, prowadzace ciagle do tej samej puenty, wydaje mi sie juz lekko odklejone. ;)Kmiot pisze gigantyczne posty (szanuję!), nie ja. A że ostatnio o wyglądzie pisałem przy okazji Snes Extreme, to też wydawać się mogło, że wałkuję temat co kilka miesięcy. W sumie nieważne. Tą ewentualną odklejką to bym raczej nazwał moje opracowanie wysłane Perezowi, bo na przekopanie się przez stare numery i porobienie zdjęć na makiety z opisami zajęło mi więcej niż kilka godzin. Wyczuwałem szansę zmian, a w sumie to się tylko narobiłem i wydurniłem. Cytat: "... to jest przecież czasopismo, które służy głównie do czytania, a nie album, który się ogląda ..."I tak, i nie. To kolorowy magazyn, w którym jedno trwale współgra z drugim. Obrazami szybciej przyciągniesz uwagę do tekstu, a często stanowią jego nierozłączne uzupełnienie. No i w kontekście tego (nie oceniaj książki po okładce!) zawsze bawiła mnie dyskusja nad okładką, która przecież jest niczym innym jak przestrzenią reklamową. Tak samo jak strony kalendarza. Specjale to inna sprawa, ale i tak są rozkminy (nawet ankiety były) co do wyboru gier (samych grafik już nie). Mówimy tylko o okładce gazetki do odłożenia na półkę, nie obrazach na ściany, a i tak niektórzy wykupują wszystkie wersje, chociaż treść ta sama. Tak oddanych fanów tylko pozazdrościć. Mnie nie pytaj, bo ja nawet limitowane odpuszczałem, żeby inni mogli sobie kupić, skoro im zależy. Te z ostatnich lat, wożone w plecaku, to prawdziwie zasługują na miano "szmatławca"A propos ankiet i okładek. Jak miałem roczną karencję, to przeglądałem sobie archiwum forum i kiedyś nieodłącznym elementem założonego tematu była ... ocena okładki danego numeru. Nie wiem, czy była to forma animacji ruchu na forum, ale ankiety te zapodawał gość, którego dobrze znacie (sprawdźcie!). Tak na moje oko sama formuła umarła, gdy udział w nich brało zaledwie po kilka osób, ale idea dyskusji nad okładką przetrwała wszystkie lata. Nie wiem, chyba lepiej niż nic nie pisać, ale nie czaję też informowania społeczności o utworzonej etykiecie wysyłki/kiedy kupię/jaką okładkę wybrałem/którą wybrać, kiedy przeczytam i tego typu historie. Pojawiały się wpisy typu "dzięki za info", ale chyba ironia za słaba ;) Coś to wnosi do tematu wydania/pisma w ogóle, oprócz nabijania ilości stron? Nie rozumiem, ale każdy ma swoje szajby i szajbki, ja też. To tylko takie moje spostrzeżenia na odchodne, więc można sokojnie zignorować i robić swoje ;)3 godziny temu, Adolfo napisał(a):@Perez Najważniejsze byś nie spoczywał na laurach, że jest styl Romka i jest fajnie, a jak się jakiś Adolf czy @McGyver poskarży raz na jakiś czas to nic nie znaczy, bo większości się podoba. Proponuję byś zebrał opinię o stronie graficznej np. na fanpage'u, gdzie jest większa grupa czytelników. Proponuję też byś porównywał się z konkurencją, a także zobaczył jak wyglądało pismo przed 173 numerem i wyciągnął z niego co najlepsze elementy graficzne. Zaproś też Romka do tego wątku, bo może on nie wie, że jest tak krytykowany, a wali te swoje fikuśne kreseczki i po łepkach paintowe kolory, bo myśli, że tak ma być. Niewykluczone, że jakby się postarał, to by zrobił coś dużo lepszego, ale nikt mu nic nie mówi, to wali wszystko na odwal. Nie wnikam czy to jakiś przyjaciel redakcji, czy po prostu jest "tani", to z oszczędności go zostawiliście. Jako czytelnik i fan wywieram presję by było lepiej :) Mam nadzieję, że @McGyver będzie czasem przeglądał gazetkę w Empiku i zobaczy, że coś się zmienia w dobrym kierunku i pewnego dnia pokiwa głowa z uznaniem. A jeszcze jest drugi grafik, ten co zrobił album z Silent Hilla i nie było w nim żadnych dziwnych kreseczek. Może on coś zaproponuje co zniweluje sterylność w PE?Kolego, to się nie wydarzy. Nie będzie ankiet, bo prezes po stwierdzeniach, że:- trzeba by do tego kogoś wynająć i zrobić badania na grupie fokusowej- odpowiedzi ankiet są niejednoznaczne- Ściera zrobił, a i tak musiał uciec się do małego oszustwa,w końcu mi odpisał "nie chcę". Trzeba było tak, kurna, od razu, a nie tam jakieś wymyki ;)Wszystko, co sugerujesz, już zostało odrzucone. Zbierania opinii nie będzie, Romek się w dyskusji nie zjawi. Przerobiłem już to. Nawet jakbyś sam takie ankiety przeprowadzał (pojedyncze pytania) na forum, to trzeba mieć posłuch, jak np. Kmiot. Mojego zachwytu w empiku nad metamorfozą też zapewne nie będzie. Jedyne co mi zostanie, to wylogować się i usunąć foldery z otwartymi kartami do forum. I najważniejsze: odciąć pępowinę sentymentów, czyli pozbyć się z szafy tego wielkiego zbioru papieru, zbieranego przez prawie trzy dekady. Po to, by mi się nie za kilka lat nie odwidziało na dozbieranie tych brakujących.To by było na tyle. Tak że tego, podsumowując: dla głównego nurtu nic nie zmieniać, dobrze jest. Psioczący się wykruszą, zostaną zadowoleni. Piętki przypalone odciąć, dobry chleb zostawić, tylko chleb trochę mniejszy piec następnym razem. Proste?Szczęśliwego Nowego Roku!
Opublikowano 13 grudnia13 gru Przypominaja mi sie dyskusje, ktore tu odbywalem z Perezem kiedy pierwszy raz sie pojawil wraz z nowym wydawca i nowym grafikiem. Wraz z nimi pojawil sie w pismie kolor bialy, duzo koloru bialego. Z jakiegos powodu tez oblewanie tekstu stalo sie niemozliwe, bo cos tam, bo makieta, bo cos tam. Jak po paru miesiacach zajrzalem do numeru skladanego jeszcze przez Pania Scierska to w zestawieniu z magazynem pod Ad Vertigo to byla przepasc, PRZE-PASC. Teraz Romek sie chyba juz troche wyrobil i umie co nieco oblac, ale moim zdaniem do poziomu dtp pod zarzadem Scierskich to sie nawet nie zblizyl.
Opublikowano 13 grudnia13 gru Aż z ciekawości przejrzałem nr 170 i porównałem do obecnego i to co najbardziej rzuciło mi się w oczy w 170 to o wiele mniej grafik przez które tekst musi okalać obrazek dookoła (+ czasami dodatkowe tło żeby był większy kontrast). Sama zawartość pisma jest też inna (teraz jest więcej artykułów/felietonów) więc nie da się tego porównać 1:1. Regularne wydania czytam, odkładam na półkę i co najwyżej raz na ruski rok przejrzę żeby porównać reckę z własnymi odczuciami (8+ dla No More Heroes 3 ) ale jakoś nic mnie negatywnie nie razi, a na pewno nie na tyle żeby odpuścić sobie czytanie. Co innego specjale a w szczególności albumy, te ostatnie powinny być dopracowane w każdym calu.
Opublikowano sobota o 14:225 dni W dniu 9.12.2025 o 11:44, tannerpl napisał(a):O, a zauważ że wg Ciebie prawidłową formą są też Hiroły (vide Soule) bo usuwasz końcówkę z angielskiej liczby mnogiej i dodajesz polską. Coś wybiórczy jesteś ;) No i te wormy czy geary (xD) per analogiam.Liczba mnoga od Hero, jeśli chcielibyśmy ten wyraz spolonizować, nie może być utworzona przez zwyczajne dodanie -y do liczby pojedynczej, bo nie tak tworzy się liczbę mnogą od rzeczowników zakończonych samogłoską. No chyba, że odmieniasz "szafa - szafay", "auto-autay". To nie wybiórczość, to język.Geary - w życiu przeczytałem niejeden artykuł o grze Xenogears i za każdym razem: "niektóre z występujących w grze gearów", "bohaterowie wraz ze swoimi gearami". Zatem ta forma istnieje i to pewnie już od 25 lat.
Opublikowano niedziela o 05:525 dni @McGyver PSX EXTREME jest jak piękna, inteligentna, oczytana, ciekawa, interesująca, erudytka, którą pokochaliśmy i jesteśmy z nią od ponad 20 lat i wciąż nam się nie znudziła. No, jest problem, nie jest już piękna. I pewnie nie będzie. Ale mogłaby. Jak to panny, nie chce im się iść na fitness, czy zumbę. Mimo wieku by znów wyglądały wspaniale. Nie zostawimy jej choć źle wygląda, makijaż na odpierdol, często byle jak ubrana. Młodych już nie przyciąga, a mogłaby. Starszych odrzuca, a nie musiałaby. Jednak to nasza miłość, walczmy o nią do końca. Konkurencja głupiutka, ale wciąż ładna i zadbana. Nasza gazetka też może być piękna.
Opublikowano wczoraj o 07:42 1 dzień W tym roku trochę wcześniej bo święta niedługo. Nie było od deski do deski, jakieś ostatnie artykuły zostawiam sobie już na okres świąteczny.Na plus dużo reklam, dobrze, że się powodzi.Co nowego - pierwsze dwie strony to głównie tytuły AAA, mam nadzieję że dalej będzie coś ciekawego. Jest coś o sprzętach, dziwi mnie dosyć krótka notka o steam machine, spodziewałem się obszerniejszego tekstu. Odnotowana informacja o języku polskim w środowisku Nintendo, szkoda że to póki co trochę ściema.Halo/Roger - ważny temat i na czasie, więc rozumiem 3 strony o strategii Microsoftu. Faktycznie Halo na konsole Sony to lekki szok, ja już pisałem kilka razy że nie podoba mi ta tendencja, że konsole tracą swój charakter i upodabnia się to do rynku komórek (te same bebechy, ten sam android, jedynie kosmetyczne różnice). Pomimo tego, gdy dowiedziałem się, że w końcu będę miał okazję zagrać na PS5 w dwie części Hellblade, no to się ucieszyłem. Także ciężko mieć tutaj jednoznaczną opinię. Plus na początku w tekście historia powstawania Halo, nie znałem, ciekawe.Dragon Quest VII - z zaciekawieniem czytam o tej serii i kolejnych remakach. Aczkolwiek trochę za dużo tych numerków, gdyby się kiedyś namyślił, to od czego zacząć?Hydepark - pozdro dla Ostasza, który ogrywał Maxa Payna 3, ja robiłem pierwsze przejście kilka miesięcy temu. Mega klimatyczna gra, godna poprzedniczek.40 lat z Mario/Graba - tekst ogólnie ok, po przeczytaniu poleciałem pograć w Super Mario Bros. Część ciekawostek znałem, część była dla mnie nowa. Natomiast mam zasadniczą krytyczną uwagę: ewidentnie zabrakło 1-2 dodatkowych stron na ten materiał. Era Nesa i Snesa opisana bardzo szczegółowo, a kolejne już strasznie po łebkach, aby tylko wspomnieć co nieco w kilku zdaniach. No jestem trochę zawiedziony.HeadshotAnonim - no ta ilość nominacji jest zastanawiająca, aczkolwiek może to też świadczy o konkurencji w tym rokuKonsolite - rozumiem znużenie soulsami, aczkolwiek nie podzielam go, ponieważ sam do tej pory grałem tylko w gry From Software i ta ilość gier to za mało żebym miał dość. Oczywiście robiłem sobie przerwy na inne gierki, ale każdorazowe rozpoczęcie kolejnych dark soulsow, eldena, dodatku do eldena było dla mnie jak powrót w stare dobre strony. Mam trochę wrażenie że aby gustować w slasherach trzeba lubić też bijatyki, a to już nie każdemu podchodzi. Fanem bijatyk za bardzo nie jestem (raz na ruski rok pogram), ale pisząc powyższe, jednocześnie czaję się na jakieś promki na bayonette 2 i 3 ;) (edit: B3 już kupiona)Metroid Prime 4/Majk - byłem złakniony tej recenzji. Nie dlatego że jestem fanem metroidów, ta przygoda dopiero przede mną (Prime remastered lekko rozpoczęty, ale czeka na swoją kolej). Bardziej udzielił mi się hajp i to, że ta gra jest unikalna w swej materii, przynajmniej w moim mniemaniu. Cieszę się, że wypadła tak dobrze, życzę jak najwyższej sprzedaży i sam na pewno prędzej czy później kupię. Recenzja bez zarzutów, wszystkiego się dowiedziałem, miło że gra dostała więcej niż jedną stronę. Dopytam tylko o sterowanie, wspomniane było użycie myszy, czy tutaj najlepsza metoda gry to odseparowane joy cony i używanie myszki do celowania?Dispatch/Kochaniec - wow, ocena to lekkie zaskoczenie dla mnie, kojarzyłem grę i liczyłem że będzie dobra, ale że aż tak, no no. Dobrze że recenzent podkreślił brak polskiej wersji, w takich grach to jest istotne. Brakuje mi informacji ile trwa sama gra, nieco dopisał dżujo, że gra na weekend, ale wciąż, czy to jest 2, 4, 8 godzin?Tales of Xilla/Aysnel - przeczytane, lekkie zainteresowanie jest, ale do wishlisty na ten moment nie dodam.Winter Burrow/Graba - o, to brzmi jak coś, w co bym chętnie pograł w swieta, coś odprężającego, ale nie odmóżdżonego. Tutaj leci serduszko na wishliście.Mortal Kombat/Konsolite - nie wiem czy tak bym się czepiał tego że nie ma sryliona innych portów. Może się nie znam, ale jakby. Chciał pograć w jedynkę, którą znam z Amigi, to chciałbym teraz jedną wersję MK1, na odpowiednim poziomie remastera w 2025 roku, a nie każdą wersję na każdą możliwą platformę. Natomiast skala niedopracowania poraża i o ile na początku ocena końcowa była zaskoczeniem, to po tekście bardziej rozumiem. No cóż, szkoda.Lumines arise/Majk - ja wiem że lumines to kultowa gra i zawsze była chwalona, ale muszę spojrzeć prawdzie w oczy, jak mam jakąś wolną chwilę, to nie, nie gram w gierki na komórce, nie gram w tetrisa, nie układam pasjansa. Żeby pograć w taką gierkę to fakt, musiałbym ją mieć na switchu 2, ale przede wszystkim w moim odczuciu musiałaby kosztować max 40 zł. Może to jest tak, że póki nie zagram, to nie zrozumiem fenomenu. No cóż, trudno.Kirby Air Riders/Komodo - rzadka sytuacja, ale miałem okazję pograć w demko przed czytaniem recenzji, także mogę jakoś skonfrontować z moimi odczuciami. Na pierwszy rzut oka ocena wydaje się surowa, ale po zastanowieniu się jest całkiem uczciwa. Po przejściu tutoriala najpierw byłem zaskoczony jak model gry jest rozbudowany i zupełnie inny, zafascynowała mnie oprawa wizualna, ale chaos na ekranie był tak wielki, że zwyczajnie nie chciałoby mi się trenować skilla, wszystko wydało mi się za szybkie, przekombinowane. Na pewno nie kupię tej gry, aczkolwiek dobrze jej życzę, oby znalazła duże grono fanów, bo jest w niej coś ambitnego. Uwaga do recenzji: dlaczego nie ma nic oboprawie AV? Myślałem że w recenzjach to jak amen w pacierzu. Ja bym jednak docenił grafikę, gra wygląda pięknie w ruchu, niestety nie pamiętam jak to było z animacją.Where winds meet/Kali - za darmo to uczciwa cena. Rozbudowany edytor postaci - brrrr. Ostatni raz próbowałem stworzyć ciekawą twarz w Bloodbornie. A potem tej twarzy nie widziałem już do końca gry. Także tego... Recka spoko, tak szczerze to zobaczyłbym sobie kiedyś tę grę dla oprawy, żeby popatrzyć sobie na widoczki.Farming Simulator 25/Perez - jak prezes raz na rok napisze recenzję, to nie ma opcji, trzeba czytać. Nieco zaskakujące, że akurat ta seria gier zdobyła serce pana szefa, dla każdego coś miłego. No cóż, poprzestanę na czytaniu o tej grze i czytamy się za rok!SpongeBob/Piechota - jak Adam pisze o platfromowkach to... Patrz Perez o Farming Simulator. Z tymi platformówkami z drugiej ligi mam taki problem, że czas nie pozwala mi ogarnąć całej pierwszoligowej klasyki, a taka już natura, że jak mamy możliwość, to chcemy zagrać w best of the best, aczkolwiek Adam cały czas zachęca żeby zagrać w te słabsze gry, aby mieć punkt odniesienia. Cóż, to zdecydowanie rozrywka dla koneserów. No i ten fragment młodziakami i pierwszą cholerą, dla takich małych smaczków warto czytać te recenzje :)DK 1&2 remake/Roger - nie wiem dlaczego, ale nawet często śledziłem informacje o tym wznowieniu, oglądałem zwiastuny itp. Chyba szukałem tam czegoś co w zasadzie było tylko moim wyobrażeniem. Wygląda na to że to nie jest część, od której warto rozpocząć przygodę z serią, gdyby naszła mnie taka ochota. No i te losowe walki, jeju, ale ceniłem Chrono Crossa że tego tam nie było i wiele walk można było ominąć.Syberia remastered/Adamus - kurcze, no nie nastroiła mnie pozytywnie ta recenzja, kolejna która dosyć negatywnie oceniła remaster. Z drugiej strony, ja dopiero chce zacząć przygodę z serią, także nie będą mnie boleć te porównania do oryginału. Nowe Amerzone i Syberia już są na półce w edycji kolekcjonerskiej, także ogrywając po kolei, mam nadzieję że pewne problemy zostaną połatane.1000xresist/Aysnel - grę kojarzę z polecajki podcastowej Piechoty, Aysnel potwierdził, że to zdecydowanie gra, w którą chcę zagrać. Mimo wszystko szkoda że nie ma polskiej wersji językowej, w takich grach jest to wygodniejsze.Retrocenzji/Piechota - ja nie z tych co się czepiają słówek, bo od tego jest inny użytkownik, ale serio, nierelewantny? Jeśli istnieje polski odpowiednik danego słowa, to po co robić takie karkołomne spolszczenia. Poczułem się jakby ktoś skrobał paznokciami po tekturze. A co do recenzji to ładnie oddaje ducha epoki, ciekawa historia tworzenia i że w zasadzie to gra nie była tworzona jako hit. W GT nie grałem, bo od razu wskoczyłem na dwójkę, nie mniej poczułem się jakbym czytał właśnie o dwójce :). I pomimo że nigdy nie byłem szczególnym fanem gier samochodowych, to zagrywałem się baaardzo dużo, wyścigi endurance zrobione, Suzuki Escudo zdobyte (co to była za maszyna...), A najulubieńszym wozem był któryś z modeli Nissana Skyline. A skoro przywołałeś muzykę - jaki to był dla mnie szok poznawczy, kiedy miałem swój ulubiony kawałek w grze, po czym usłyszałem go na Vivie na czarno-białym teledysku. Oczywiście chodzi o Garbage :) co to były za czasy, że aby znowu tego posłuchać, trzeba było po prostu albo dużo grać w GT2, albo siedzieć przed tv z odpaloną Vivą :PNajkrócej... Multiplayery/Buczyński - całkiem fajny tekst o kulisach nieudanych projektów. Akurat nie śledziłem tematu Concorda, słyszałem dużo o tym już po fakcie, także fajnie, że mam streszczenie sprawy. The day before - wow, gruba ściema.Psychoza/Adamus - na szczęście udało mi się brąz w życiu obejrzeć psychozę, to mniej więcej wiem o czym mowa, natomiast sposób powstawania to już nieznana mi historia. Swoją drogą, nie kojarzę nikogo wśród znajomych, kto by oglądał, to chyba ten rodzaj klasyka, że każdy wie o nim dużo, ale niewielu oglądało. Jak to czasami w takich tekstach bywa, akapity o filmie i reżyserze dla mnie ciekawsze, niż nawiązania w grach pod koniec.0459/Czerniawski - czyżby debiut na łamach? Doceniam w tekście oszczędność i samokontrolę nad uckieaniem w dygresje. Autor wspomina, że zamki w drzwiach sięga drugiego tysiąclecia p.n.e, ale na tym kończy i nie raczy nas całym akapitem wykładu z historii (osobiście mi by to nie przeszkadzało bo bardzo lubię historię, ale oceniam to przez pryzmat czytelności tekstu). Przytacza również bezpośrednią inspirację, czyli książkę 451 stopni Fahrenheita, ale nie przytacza opisu całej fabuły książki. No według mnie to bardzo dojrzałe.Zabójcza broń/Ostasz - ciekawy wspominkowy tekst, całkiem lubię takie kulisy powstawania filmów i gier. Z tym wiekiem Glovera to niezły szok, 41 lat. Tak samo Mel Gibson, który miał w pierwsze części 31 lat! Co ten alkohol i fajki robiły kiedyś z ludźmi.PlayStation 2/Dżujo - tekst miał pecha, bo czytałem go akurat wieczorem, gdy oczy się lekko przymykały, a właśnie wjechał fragment o aliasingu, jednostkach wektorowych, field rendering... No ale przy kolejnym podejściu już było lepiej, w zasadzie dobry pomysł na tekst okolicznościowy, aby opisać jakie problemy miała konsola na starcie.Myszaq lubi - z polecanej na pewno kiedyś się zapoznam z Gacym, tematyka seryjnych zabójców zawsze na propsie.BAKA/Konsolite - kolejna dawka absurdalnych anime. Miło że jest świąteczny akcencik, ale z opisu fabuły chyba nie zaproponuję tego do obejrzenia po kluskach z makiem.Super Pisario - wątek o umieraniu konsol ok, faktycznie już od wielu lat się o tym powtarza. Przypominam, że pierwszy Xbox był nazywany pecetem, bo śmiał mieć twardy dysk. Na bank HIV w numerze z testami konsoli zakrzyknął coś w stylu "ale jaja, Xbox to pecet!". Także zmienia się ta nasza definicja konsol, racją jest, że to ciągła ewolucja. I może dlatego... ta śmierć nigdy nie nastąpi?Fabularna tawerna/Zax - bardzo ciekawy felieton, podoba mi się takie insiderskie spojrzenie na dziennikarstwo growe i co tu kryć, mocno krytyczne spojrzenie. Trudno się nie zgodzić z zawartymi tezami, natomiast to, że kupuję PE co miesiąc, pokazuje, że są jeszcze tacy recenzenci którym dalej ufam :)Savepoint/Walkiewicz - jako że platynowanie gier to nie moja bajka, to nie znalazłem dla siebie interesujących zagadnień w tym miesiącu, no ale wypada docenić zacięcie i skilla.DZTMielu - coś więcej w piśmie o steam machine, także szanuję. Ostatni akapit najważniejszy, gdzie exclusivy? Jestem już chyba stary bo myślę po staremu. Uważam że exclusivy nadają konsolom charakter, same multiplatformy to gwóźdź do trumny konsol.Marcellus - dobra kontra do tego nieszczęsnego komentarza do newsa o GTAVI z ósmej strony.Story Mode/Adamus - a co to za swieżak dostał aż całą stronę na felieton? I się jeszcze wozi i opowiada o sobie, jakby to był jakiś klub AAA. No dobra, żarty na bok. Co można powiedzieć: pewnie dużo osób, po usłyszeniu o odejściu z tej strony Adama, pomyślało: no jak go zamienić, to tylko na tego wiadomo kogo. Także na start dużo punktów do zaufania, ładnie się nam pan przedstawił przed milionami słuchaczy. Nie chcę robić nadmiernej presji, ale liczę na porywające i oryginalne treści! I już tą na zupełny koniec: na FB wrzucasz wiele tematów ale raczej w formie krótszych zajawek. Może coś z tego da się przekuć na dłuższą formę na tej stronie.Graczpospolita/Mazzi - info o remake i remasterach ciekawe, badanie o graniu po pracy jak zwykle jakieś naciągane sprawy, obsada w yakuza 3 raczej mnie nie grzeje, aczkolwiek rozumiem oburzenie, Trump i memy - dobrze że temat jest poruszany w PE, jeśli działania prezydenta i jego administracji zazębiają się z grami, to gdzie o tym pisać jak nie w piśmie o grach?ODGD/Mazzi - tekst o HL, no cóż, życzę fanom aby jednak wyszła trójka. Sam doświadczyłem bólu urwanej historii w nowych Deus Exach, bardzo nieprzyjemne.Głos Ludu - recenzja cronosa przyzwoita. I nie, nie banujcie Kmiota!Listy - sam nie piszę bo jakoś sam za bardzo nie miałem o czym, ale i tak trochę smutno że obecnie to tylko dwie strony. No takie czasy. Mam nadzieję, że ten kącik nie upadnie.Okiem Maniaka/Roger - lubię takie pokazywanie pracy w branży od kuchni, może nie ma obecnie jakiegoś większego zaskoczenia, no ale ładnie to podsumowane. Zabrakło mi informacji jak to jest z dyszkami w PE. Chyba jeszcze za czasów Ściery to było jakieś głosowanie. Edytowane wczoraj o 08:06 1 dzień przez Manor
Opublikowano wczoraj o 08:40 1 dzień 44 minuty temu, Manor napisał(a):Story Mode/Adamus - a co to za swieżak dostał aż całą stronę na felieton? I się jeszcze wozi i opowiada o sobie, jakby to był jakiś klub AAA. No dobra, żarty na bok. Co można powiedzieć: pewnie dużo osób, po usłyszeniu o odejściu z tej strony Adama, pomyślało: no jak go zamienić, to tylko na tego wiadomo kogo. Także na start dużo punktów do zaufania, ładnie się nam pan przedstawił przed milionami słuchaczy. Nie chcę robić nadmiernej presji, ale liczę na porywające i oryginalne treści! I już tą na zupełny koniec: na FB wrzucasz wiele tematów ale raczej w formie krótszych zajawek. Może coś z tego da się przekuć na dłuższą formę na tej stronie.Dzięki za obszerną recenzję numeru! Jak zawsze niezmiernie nam ciepło na serduchu, że czytacie numer w całości, że się wam chce o nim dyskutować, że nie ma tu tej bezdusznej relacji "anonimowy autor-konsument". Fajnie, pozytywny przekaz leci.Co do felietonu... Taaaaa, bez presji. A potem "spodziewam się porywających treści" ;) Nie wiem, czy mam coś szczególnie odkrywczego do powiedzenia, ale tak sobie trochę to układam, żeby spróbować porozbijać nieco te skróty myślowe, zastane przekonania, rzeczy tak często powtarzane, że już niezauważalne, "branżowe oczywistosci", które jak się nad nimi pochylić wcale oczywiste nie są ... zresztą zobaczysz, to oceniasz. Pewnie trochę przy tym pokluczę, tu nie będę dość klarowny, tam przesadzę, ale to nowa - o dziwo nie tak prosta do opanowania - forma, więc daję sobie miejsce na margines błędu.A co do treści na FB to tak, część z nich na pewno przerodzi się prędzej czy później w felieton. To takie migawki na świeżo, które mi wpadają podczas grania czy pod prysznicem, ale wiele zostaje z tyłu głowy i się rozrasta . "Cierpię" na chroniczny (i miejscami wykańczający, ale ponoć nerwicowcy tak mają, więc trzeba brać garściami a nie jęczeć) overthinking toteż coś się tam cały czas mieli.Miłego dnia mordeczki, mnie zapalenie płuc rozwaliło, więc niedawne urodziny przeleżałem, ale hej, na szczęście nasze piwniczne hobby nie wymaga zdrowia fizycznego więc wracam do... a, fakt, bez spoilerów.(Bądźcie mimo wszystko zdrowi w te święta!)
Opublikowano wczoraj o 11:05 1 dzień 3 godziny temu, Manor napisał(a):Konsolite - rozumiem znużenie soulsami, aczkolwiek nie podzielam go, ponieważ sam do tej pory grałem tylko w gry From Software i ta ilość gier to za mało żebym miał dość. Oczywiście robiłem sobie przerwy na inne gierki, ale każdorazowe rozpoczęcie kolejnych dark soulsow, eldena, dodatku do eldena było dla mnie jak powrót w stare dobre strony. Mam trochę wrażenie że aby gustować w slasherach trzeba lubić też bijatyki, a to już nie każdemu podchodzi. Fanem bijatyk za bardzo nie jestem (raz na ruski rok pogram), ale pisząc powyższe, jednocześnie czaję się na jakieś promki na bayonette 2 i 3 ;) (edit: B3 już kupiona)Głównie mam zarzuty i zmęczenie trendem, w myśl zasady że wiele gier ma elementy soulsow, choć głównie o fakt że twórcy Soulsów zadławili się własnym ogonem. Dodatek do Eleden Ring "wymagał" balansu bo był za trudny, nawet dla weteranów gatunku. Jednak na dłuższą metę chodziło mi o to że wiele gierek zupełnie nie rozumie zasad Soulsów, robią gierkę, nie myślą o balansie, tylko będzie trudno bo tak ma być. Wiele gierek indie, podobnie jak Rogalików wybrało drogę najmniejszego oporu, tym samym zniechęcając mnie do tego gatunku. Dla kontrastu, Armored Core i ten helikopter sprawiał wielu ludziom problemy, podobnie jak kilku bossów i pyk, jest łatka ułatwiająca rozgrywkę, a to nie były "soulsy", podobnie także z kilkoma innymi grami, które po tygodniach dostały re-balans patch, bo są granice masochizmu, szczególnie jeśli to było zrobione na odwal się, byle było trudno...3 godziny temu, Manor napisał(a):Metroid Prime 4/Majk - byłem złakniony tej recenzji. Nie dlatego że jestem fanem metroidów, ta przygoda dopiero przede mną (Prime remastered lekko rozpoczęty, ale czeka na swoją kolej). Bardziej udzielił mi się hajp i to, że ta gra jest unikalna w swej materii, przynajmniej w moim mniemaniu. Cieszę się, że wypadła tak dobrze, życzę jak najwyższej sprzedaży i sam na pewno prędzej czy później kupię. Recenzja bez zarzutów, wszystkiego się dowiedziałem, miło że gra dostała więcej niż jedną stronę. Dopytam tylko o sterowanie, wspomniane było użycie myszy, czy tutaj najlepsza metoda gry to odseparowane joy cony i używanie myszki do celowania?Osobiście skończyłem grając normalnie, a trybu myszki użyłem tylko w kilku potyczkach z bossami, gdzie lock-on z uporem maniaka przyklejał się do głównego ciała a nie elementów do odstrzelenia.Inna sprawa że taki sobie ten Metroid a koncówka to kpina, więcej w PoGRAduszki Extra! ;)3 godziny temu, Manor napisał(a):Mortal Kombat/Konsolite - nie wiem czy tak bym się czepiał tego że nie ma sryliona innych portów. Może się nie znam, ale jakby. Chciał pograć w jedynkę, którą znam z Amigi, to chciałbym teraz jedną wersję MK1, na odpowiednim poziomie remastera w 2025 roku, a nie każdą wersję na każdą możliwą platformę. Natomiast skala niedopracowania poraża i o ile na początku ocena końcowa była zaskoczeniem, to po tekście bardziej rozumiem. No cóż, szkoda.Dla mnie te kolekcje, to właśnie idealna sytuacja by wrzucić te dziwniejsze porty itp, szczególnie jeśli zawierają elementy niedostępne w innych wersjach. Tak jak wspomniałem, brak MK4 na GBC dziwi, skoro są wersje na GB, podobnie z Trylogy, które najlepszą wersją nie jest. Nie wiem czy Sony oferuje jeszcze refundy na zakup tej kolekcji, ale szkoda kasy, do momentu kiedy nie naprawią tego, jeśli kiedykolwiek naprawią w pełni a zapewne przykleją kilka plasterków i tyle.3 godziny temu, Manor napisał(a):BAKA/Konsolite - kolejna dawka absurdalnych anime. Miło że jest świąteczny akcencik, ale z opisu fabuły chyba nie zaproponuję tego do obejrzenia po kluskach z makiem.No raczej nie, chciałem by było świątecznie i wszechświat dostarczył ;)W noworocznym wydaniu będzie lekka zmiana/test formatu ^_^Dzięki za recenzję, oraz mimo iż jestem nieświąteczny to Wesołych, spokojnych świąt, smacznej choinki i uważaj na szalone Mikołajki ;)
Opublikowano wczoraj o 11:51 1 dzień Co do balansu w soulsach, to jest to ciężki do uchwycenia problem i mocno indywidualny. Ty piszesz o dodatku do Eldena, na to samo zwrócił uwagę Mielu w recenzji. Ok, pierwszy przeciwnik sprowadził mnie mocno do parteru, na płonące chodzące piece musiałem poczytać o strategiach walki, ale jako całość nie oceniam tego za najtrudniejsze soulsy a dodatek sam w sobie pamiętam nawet bardziej niż podstawkę. Mi bardziej dał w kość dodatek do Bloodborna, bo tam praktycznie przez całą grę leciałem na oparach.A propos helikopterów, ten w pierwszym MGS, to był dla mnie dopiero trudny Boss miałem pewnie ze 100 podejść, celowanie i ustawianie się prawie co do piksela.O metroidzie chętnie posłucham, już kilka recenzji obejrzałem/ poczytałem no i na pewno gra kontrowersyjna. Ale i tak nikt mi tyle nie da co samodzielne ogranie. Zmiana formatu BAKA ok, zaciekawiłeś, sprawdzimy niedługo :)
Opublikowano 23 godziny temu23 godz. To ja też, żeby Pan Kmiot był z nas dumny. Zacznę od końca dla odmiany:Felieton Potężnego Rednacza - podobno Roger często nie ma pomysłu, o czym w felietonie pisać. No to ja podpowiadam, że więcej felietonów takich, jak ten. Zakulisowe historie z bycia redaktorem i rednaczem growego czasopisma, ciekawostki, anegdoty z redakcyjnego życia. Nie zrozumcie mnie źle, lubię też retronostalgiczne teksty Rogera, ale jeszcze więcej przyjemności sprawia mi poznawanie "drugiej strony" Szmatławca.Ba! Z chęcią nawet poznałbym więcej historii z prowadzenia PPE, bo to ciekawe rzeczy, ale biorąc pod uwagę alergiczną reakcję większości czytelników, raczej można zapomnieć. Podobno nawet sprzedaż magazynu spada, jak się pojawia gdzieś słowo PPE! Oh well...ListyHiv pisze, że został zasypany fotkami, więc publikuje większą niż zwykle ilość fotek z wakacji. Patrzę niżej i widzę JEDNO zdjęcie czytelnika z wakacji. Rozumiem, że jeden to więcej niż zero, więc wszystko się zgadza.Dział dla mnie zbędny, relikt minionych czasów, ale podobno ma swoich fanów. Kim ja jestem, żeby im to odbierać?Głos LuduNie ma mnie. Ale w tym roku byłem często. Niech inni się cieszą.FelietonyMazzi - pececiarzem nigdy nie byłem, więc hajp na half lajfa mnie ominął. Sorry, może kiedyś.Adam Kacperus - marudziłem od wielu miesięcy, żeby Kacper zawitał do felietonów, więc cieszę się, że doczekałem tego momentu. Szkoda tylko, że za Adama, bo widziałem lepszych kandydatów do wymiany.W każdym razie witamy na pokładzie. Pierwszy felieton typowo zapoznawczy, ale z sercem. Czekam na więcej.Marcellus - korporacje złe. Dzięki.Mielu - nie odczuwam żadnej potrzeby kupowania nowej pecetokonsoli od Valve.Walkiewicz - lubię platynowe perypetie Walkiewicza, bo sam częściowo cierpię na tę chorobę. Niby mam tylko 16 platyn w tym roku, więc nie jest źle, ale potem przypominam sobie, że przez 120 godzin jeździłem po pustych polach w Death Stranding 2. W imię wirtualnego pucharku. Ile innych fajnych giereczek mogłem poznać w tym czasie? ;/Zax - "Po wielu wywołujących osłupienie werdyktach recenzentów gracze tracą wiarę w profesjonalną krytykę gamingową". Wiem Zax, że nie dostrzegasz ironii w tym, co napisałeś, ale i tak śmiechłem.Pisarski - jak już wspominałem - GabeCube nie dla mnie. A jak tam ten język polski na Słiczu, o którym ostatnio pisałeś? Filmy/Anime/Komiksy/Wynurzenia MyszaqaKonsolka podsuwa jakieś zboczone anime na święta, chociaż nie wydaje się nim zbyt podekscytowany. No ale może się sprawdzi, dzięki Nie przeczytałem żadnego komiksu od prawie 20 lat. Zawsze byłem bardziej team manga, sorry Muszyn.Myszaq i Sobek głównie o samych głośnych hitach, które już odhaczyłem. Wolę, jak polecają jakieś mniej oczywiste tytuły. UKRYTE PEREŁKIEmotion Engine, i trudny start PS2Mam wrażenie, że czytałem o tym już kilka razy w ikstimie. To jakiś odrzut ze specjala o PS2? Na szczęście to Dżujo, więc jest co najmniej solidnie i czyta się lekko, ale temat moim zdaniem mocno oklepany.Ace CombatNie jestem fanem serii, ograłem tylko kiedyś jakieś demko z czasów PS1 lub PS2. Jest na szczęście jeden poważny plus tego tekstu - autorem był Pan Kubica. Nie wiem, gdzie zwerbował go Roger, ale to najlepszy ikstrimowy narybek od czasów Piechoty i Adamusa. Dobrze jest mieć miłośnika japońszczyzny na pokładzie, dbajcie tam o niego.Zabójcza brońFajny tekst o fajnej serii filmów. Miałem tylko jeden problem. Jakby trochę.... zabrakło miejsca? Mam wrażenie, że Ostasz zagłębił się porządnie w pierwsze dwie części, wspomniał na szybko o trójce i czwórce i tekst się właściwie skończył. Materiał na 6 stron wciśnięty na 4. Trochę szkoda.0451To kto to ten Czerniawski? Jestem jak Pan Kmiot i też chciałbym, żeby nowi autorzy byli jakoś bardziej przedstawiani kolegom z klasy. Skąd się wziął? Jakie gierki lubi? I czy też podoba mu się Julka z 3C?A, sam tekst nawet siadł. Nie miałem pojęcia o tym szyfrze 0451. Lubię być zaskakiwany takimi strzałami znikąd.PsychozaCzy jest coś lepszego, niż Adamus, który dostaje przestrzeń na porządne wgryzienie się w jakiś interesujący temat? No dla mnie nie ma. Jestem akurat po (słabiuuuutkim) serialu o Edzie Geinie od Netflixa, więc tekst okazał się dobrą kontynuacją tamtego seansu. Jestem pewien, że Kacper włożył tu więcej pracy i serca, niż twórcy wspomnianej produkcji. Mój tekst numeru 339. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów.ConcordBuczyński to kolejny cenny nowy członek ikstrimowych Avengers, więcej go poproszę. Tu akurat temat średnio mnie grzeje, bo nie moje klimaty, ale zawsze fajnie się znowu pośmiać z porażki bezdusznych hero shooterów typu Concord.RetrorecenzjaW całym swoim życiu byłem fanem tylko dwóch gier wyścigowych i były to właśnie pierwsze dwie części Gran Turismo. Dlatego poproszę jeszcze kiedyś o dwójkę. No i oczywiście czekam na obiecane Gran Turismo w Bez Brumiaru.ReckiCoD - dobrze, że Hiv mimo miłości do serii ocenił w miarę trzeźwo nowego CoDa. Chociaż można się było pokusić o 5. Nawet z minusem. Lenistwo tej serii trzeba surowo karać, bo nic się nie zmieni.Metroid 4 - M@jk dość wysoko ocenił, a już zdążyłem zauważyć, że lubi zawyżać oceny. Ograć i tak trzeba będzie, bo po coś tego Switcha 2 się kupiło. Zobaczymy.Dispatch - Kochaniec zachęcił do kupna, ale trochę rozmija się z trzygroszówką Dżuja. Kochaniec mówi, że wybory w grze mają znaczenie, Dżujo mówi, że nie mają. Kto mówi prawdę? Konsolite w takich sytuacjach zapewne powiedziałby: "To zależy".Winter Burrow - Graba, przekonałeś mnie chyba do tej cozy game o myszce. Szukałem czegoś zimowego do ogrania pod kołderką na słiczu i chyba znalazłem. Dzięki Anno Pax Romana - nie znam się na strategiach i nawet ich nie lubię, ale fajnie, że od czasu powrotu Urala jest ktoś w PE, kto się nimi realnie jara i je profesjonalnie recenzuje.Where WInds Meet - czy tylko ja mam dość tych chińskich giereczek taśmowo trzepanych według jednego schematu? Tylko ja? okFarming Simulator - recenzja numeru, zawsze czekam na przygody Farmera Pereza. Następnym razem dajcie mu jakiegoś soulslike'a do zrecenzowania. Jest gotowy.SpongeBob - przeczekam jeszcze ze dwie gry tego dewelopera. Jeśli tendencja zwyżkowa się utrzyma, to dostaniemy w końcu platformówkowe GOTY.Dragon Quest I + II - cieszę się, Roger znajduje czas, żeby czasem coś zrecenzować. Pamiętam, że kiedy był jeszcze pospolitym redaktorem, to właśnie jego recki ceniłem najbardziej. Czuć, że prawdziwy zajawkowicz, który pisze od serca i potrafi nahajpować człowieka na jakąś giereczkę.Hyde Park i Headshot- Butcher zaprasza na swojego tiktoka. Trzeba zajrzeć, może będzie coś o The Last of Us i Gwiezdnych wojnach,- jebać Łukasza Kowalskiego, który czwarty rok wymyka się prokuraturze,- zazdroszczę planów Konsolite na grudzień. Też wolałbym się zamknąć na cały grudzień z Guinnessem, a tak to będzie trzeba słuchać przy wigilijnym stole pijanego wujka Ryśka. No i obowiązkowe "a w tej polityce to teraz dajcie spokój" - soulsy powinny umrzeć. W tym numerze wyjątkowo często zgadzam się z Dario,- wszystkiego najlepszego dla Kacpra z okazji 37 urodzin! Dużo wiatru w żaglach w przyszłym roku życzę.Mario i temat numeruUff, ale kobyła. Najpotężniejszy tekst Graby jak dotąd? Tak mi się wydaje. Podjął się chłopak misji niemożliwej, bo nie da się ewolucji czterdziestoletniej serii opisać na 6 (właściwie 5) stronach. Podziwiam jednak, że spróbował, walczył dzielnie i nawet jeśli w pewnych miejscach trzeba było iść mocno na skróty, to wydaje mi się, że udało mu się w miarę nie zgubić myśli przewodniej i dobić bezpiecznie do ostatniego przystanku. Od Mario 64 tempo wyraźnie przyspieszyło, bo kończyło się miejsce. Czy jesteśmy gotowi na ośmiostronicowe teksty? Nie mam nic przeciwko. Zauważyłem, że zazwyczaj maks to 6, ale wydaje mi się, że w wyjątkowych okolicznościach można ten limit zwiększyć.Miasto, które nie zasypiaMożna za to zasnąć przy czytaniu tekstu. Podsumowując: po apdejtach npc teraz patrzą na ciebie na ulicy. Zajebiście. Cyberpunk mi się przejadł i najchętniej nie czytałbym już nic w tym temacie do czasu premiery dwójki, czyli tak do 2034 roku. Do Zabłockiego cały czas próbuję się przekonać, ale jeszcze nie udało mu się skraść mojego serca. Przyznaję jednak, że materiały sponsorowane wychodzą mu sztywniutko. Tego się trzymajmy na razie.Co nowego?Nie za dużo, heheTyle ode mnie. Podziękowania dla całej ekipy za kolejny wspólny rok. Dla mnie to już 22 lata ze Szmatławcem! Kiedy to zleciało?Życzę odpoczynku oraz przyjemnego giereczkowania w okresie świąteczno-noworocznym. Chociaż Prezes Perez mnie ostatnio zaatakował, kiedy zasugerowałem przesunięcie Waszego rankingu o miesiąc, że przecież prawie nikt w święta nie gra. Co tam może wiedzieć o graniu ten pan od tabelek w excelu ;/
Opublikowano 22 godziny temu22 godz. 15 minut temu, Pix napisał(a):To ja też, żeby Pan Kmiot był z nas dumny. Zacznę od końca dla odmiany:Czyli od Dupy Strony ;)15 minut temu, Pix napisał(a):Konsolka podsuwa jakieś zboczone anime na święta, chociaż nie wydaje się nim zbyt podekscytowany. No ale może się sprawdzi, dzięki Nie przeczytałem żadnego komiksu od prawie 20 lat. Zawsze byłem bardziej team manga, sorry Muszyn.Oj tam zboczone od razu, sprawdzisz, to daj znać czy faktycznie zboczone ;)15 minut temu, Pix napisał(a):Dispatch - Kochaniec zachęcił do kupna, ale trochę rozmija się z trzygroszówką Dżuja. Kochaniec mówi, że wybory w grze mają znaczenie, Dżujo mówi, że nie mają. Kto mówi prawdę? Konsolite w takich sytuacjach zapewne powiedziałby: "To zależy".Niewykluczone ;)15 minut temu, Pix napisał(a):Hyde Park i Headshot- zazdroszczę planów Konsolite na grudzień. Też wolałbym się zamknąć na cały grudzień z Guinnessem, a tak to będzie trzeba słuchać przy wigilijnym stole pijanego wujka Ryśka. No i obowiązkowe "a w tej polityce to teraz dajcie spokój" Po ostatnich miesiącach nie wiem czy grudzień mi wystarczy, ale Guinness`a mi nie zabraknie, na szczęście ja świąt nie obchodzę, więc przynajmniej najbliższe tygodnie na pełnym chillu i odpoczywaniu...15 minut temu, Pix napisał(a):- soulsy powinny umrzeć. W tym numerze wyjątkowo często zgadzam się z Dario,hmmm, brzmi jak znak zbliżającej się apokalipsy ;)15 minut temu, Pix napisał(a):Co nowego?Nie za dużo, heheTak jakby, to zależy ;)15 minut temu, Pix napisał(a):Tyle ode mnie. Podziękowania dla całej ekipy za kolejny wspólny rok. Dla mnie to już 22 lata ze Szmatławcem! Kiedy to zleciało?Życzę odpoczynku oraz przyjemnego giereczkowania w okresie świąteczno-noworocznym. Chociaż Prezes Perez mnie ostatnio zaatakował, kiedy zasugerowałem przesunięcie Waszego rankingu o miesiąc, że przecież prawie nikt w święta nie gra. Co tam może wiedzieć o graniu ten pan od tabelek w excelu ;/Tak jakoś szybko, no nieDzięki za życzenia, wzajemnie, choć wiem że tak jak Ja nie odpoczniesz, to mam nadzieję że wujaszek zdąży zsunąć się pod stół zanim wejdzie temat polityki ;)
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. Stokrotne dzięki za te krzepiące słowa, @Pix . To prawda, zadanie nie było łatwe, zwłaszcza, że temat był baaardzo obszerny i wiem, że chwilami można się zgubić, plus słuszne błędy przywołane przez @twilitekid - i po prawdzie, każda z gier inicjujących Mariana w danej epoce gejmingu to opowieść na kilka stron - musiałem więc wskazać rzeczy najistotniejsze, bardzo ogólne, lecz chciałem również wrzucić trochę mniej znanych, acz istotnych ciekawostek. Podziękowania dla Piechoty, Adamusa, Kochańca za motywację do roboty i oczywiście Rogera, który pilnował mnie na czacie do ostatnich napisanych liter. Dzięki.
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. Co do tekstów na 8 stron to nie pamiętam dokładnie, ale 6 to jest chyba taki nasz odgórny redakcyjny maks. I przy tym, że jak mało kto na rynku mamy około 4k znaków na stronę (6 stron to 24k gołego tekstu plus opisy pod grafikami) to wydaje się to słuszna decyzja.Tylko raz udało mi się ubłagać o tekst na 8 stron, ale to też wyszło w praniu. Mierzyłem się z Władca Pierścieni wtedy - książkami, filmami i grami oraz biografia samego Tolkiena. Nie szło upchać.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Kilka osób napisało już o Headshocie @Konsolite , ale nikt nie zwrócił uwagi, że nie wiadomo za co kolejnego ma się wg redaktora wziąć From Software
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. 3 godziny temu, K.Adamus napisał(a):Co do tekstów na 8 stron to nie pamiętam dokładnie, ale 6 to jest chyba taki nasz odgórny redakcyjny maks. I przy tym, że jak mało kto na rynku mamy około 4k znaków na stronę (6 stron to 24k gołego tekstu plus opisy pod grafikami) to wydaje się to słuszna decyzja.Tylko raz udało mi się ubłagać o tekst na 8 stron, ale to też wyszło w praniu. Mierzyłem się z Władca Pierścieni wtedy - książkami, filmami i grami oraz biografia samego Tolkiena. Nie szło upchać.Hej w którym to numerze bo nie pamiętam?
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 14 godzin temu, Benson napisał(a):Kilka osób napisało już o Headshocie @Konsolite , ale nikt nie zwrócił uwagi, że nie wiadomo za co kolejnego ma się wg redaktora wziąć From Software bez dodatkowej dopłaty, DLC do tego numeru dla stałych czytelników ;)"Niech From Software ożywi Otogi, oraz zabierze się za kolejne Armored Core a nie następne soulsy. Niech ten gatunek w końcu zdechnie, i niech nie zakaża innych…"
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 12 minut temu, Konsolite napisał(a):"Niech From Software ożywi Otogi, oraz zabierze się za kolejne Armored Core a nie następne soulsy. Niech ten gatunek w końcu zdechnie, i niech nie zakaża innych…"Tez bym taki tekst wyrzucil z druku na miejscu szefa Rogera albo grafika Romana. Takze dziwnym nie jest xd
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Gdybym był Rogerem to bym powiedział Konsolce, że taki tekst nie wystarczy i masz tu pięć stron na felieton analizujący dlaczego Soulsy zaszkodziły branży.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 2 minuty temu, Bzduras napisał(a):Gdybym był Rogerem to bym powiedział Konsolce, że taki tekst nie wystarczy i masz tu pięć stron na felieton analizujący dlaczego Soulsy zaszkodziły branży.Hmmmmm, to nie jest głupi pomysł ;)
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Pytanie czy masz tyle STAMINY żeby to napisać. Pamiętaj, zarządzanie STAMINĄ jest najważniejsze!
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 1 minutę temu, Bzduras napisał(a):Pytanie czy masz tyle STAMINY żeby to napisać. Pamiętaj, zarządzanie STAMINĄ jest najważniejsze!Mam pełną lodówkę płynów uzupełniających ;)