Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Jest jeszcze uzus językowy, czyli niepisane prawa językowe obowiazujace w danej społeczności i uznawane za poprawne. Uzus jest trochę szerszą kategoria niż norma językowa. Stąd Setlersy, Wormsy czy właśnie Soulsy. Przyjęło się po prostu.Widziałem, że podobna rozmowa była przy serii Gears. I tu - choć sam wolę po prostu "seria Gears" - też bym raczej użył intuicyjnie "Gearsy". Edytowane 5 godzin temu5 godz. przez K.Adamus
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Patrząc po dyskusji można pomyśleć, że wydajecie jakiś miesięcznik poprawnej polszczyzny, a nie szmatławiec o grach dla dzieci
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Mocna przesada przywalanie się do słówek/wyrażeń które utarły się od x lat i normalnie brzmią w mowie i piśmie. Dopóki to nie jest jakiś ewidentny 'błąd' który dodatkowo wprowadza zamieszanie (jak swego czasu rooster) to nie ma co zmieniać na siłę na odpowiedniki które spowodują że będzie się czytało gorzej.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Jestem w Głosie Ludu - prenumerata przedłużona.Nie ogarniam Hyde Parków od Konsolite - w #335 wydawało się, że już żegna się ze światem, a tak od #338 temat ucichł. Jest tu jakieś głębsze lore, które mnie ominęło?
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 20 minut temu, sadiker napisał(a):Jestem w Głosie Ludu - prenumerata przedłużona.Nie ogarniam Hyde Parków od Konsolite - w #335 wydawało się, że już żegna się ze światem, a tak od #338 temat ucichł. Jest tu jakieś głębsze lore, które mnie ominęło?Jego historie w HP są zazwyczaj owiane tajemnicą i nie mają kontynuacji.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Jakieś chłopak zawirowania ma w życiu prywatnym chyba, ale na forumku ostatnio wspominał, że on sam jest zdrowy, więc nasz książę ciemności na razie nas nie opuszcza mam nadzieję
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 12 godzin temu, oFi napisał(a):Gran turismo [Piechota] - tyle nostalgii na dwóch stronach, że mój nostalgiometr potrzebował naprawy po tym tekście. Dziesiątka na premierę to zasłużona ocena, bo świat wcześniej takiej gry nie widział.Dziękuję. Takie miałem wrażenie, że ten temat siadł idealnie i tekst rzeczywiście pisał się sam.