Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GOTY 2025 - forumkowy ranking

Featured Replies

Opublikowano
  • GOTY 

1. Doom The Dark Ages

2. Indiana Jones (nie wiem czy moge dać, gdyż premiera byla w grudniu 2024, a wersja na ps5 wyszła w maju 2025)

• Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026

Gothic Remake

GTA 6

PoP Sands of Time remake

Fable

007 Frist Light

• Na czym grasz? 

PlayStation 5 PRO

• Odpowiedzi 118
  • Wyświetleń 9,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Przedstawiam podsumowanie wyników głosowania na Najmilszą Grę 2025. Udział wzięło 99 użytkowników (98 rok temu), więc ponownie bardzo dobra frekwencja (100+ to już musi być za rok). GOTY: Głosowaliśc

• GOTY Clair Obscur: Expedition 33 - jakoś od pierwszego pokazu moją uwagę przykuła historia i prezencja, ale nie jarałem się, bo turowy system mnie odrzucał. Krótko po premierze po obczajeniu jakiegoś

• Generalnie to był świetny rok jeżeli chodzi o ilość gier które wychodziły i trafiały w moje gusta. A nie wszystko udało się jeszcze ograć. GOTY  1 Clair Obscur Expedition 33 - nie ma się co rozpisywa

Opublikowano

GOTY

1. Clair Obscur: Expedition 33 touche

„Ooooooooch, Clair Obscur”.

Ograłem sporo świetnych gier na różnych platformach w 2025 r., ale żadna nie zachwyciła mnie tak jak Ekspedycja 33.yahoo

Cudowny tytuł. Kapitalna fabuła (te MOMENTY), wybitna ścieżka dźwiękowa, niepowtarzalna stylistyka, wprost fantastyczny system walki.starwars

Te elementy składają się na niezapomnianą całość, która — w moim odczuciu — powinna otrzymać mocne 9, a może nawet 10/10.

Nieprawdopodobna pozycja. Polecam wybrać język francuski. Oh, mon ami. touche

2. The First Berserker: Khazan drag

Ależ znakomicie się bawiłem przy tym tytule…yahoo Bite 84 godziny niezapomnianej, brutalnej, krwawej i wymagającej jatki.diablo
Jasne, gra ma swoje bolączki. Wzorem fantastycznego NiOh misje poboczne wręcz przytłaczają recyklingiem bossów i lokacji — a szkoda. Niektóre elementy są żywcem wyjęte z innych gier (np. motyw z łucznikami w Anor Londo z Dark Souls), niestety.

Mimo to wystawiłbym sumienne 9/10. Gorąco polecam. Tuż obok Lies of P — mój ulubiony souls-like, zdecydowanie.good2

3. Hades IIpotter

Jedynka jest pierwszorzędna. Wyśmienita gra, z którą spędziłem ponad sto godzin. Kontynuacja bez problemu jej dorównała.yes

Kapitalna oprawa A/V oraz tony miodu. 9/10 jak nic.

Wyróżnienia: Ball X Pitt, Absolum, DOOM: The Dark Ages, Silent Hill f.

Średniak roku:
Myślałem, by dać tu Khazana — nie sprzedał się jakoś wybitnie dobrze, a gracze i branża ocenili go raczej na 8/10. Ja wystawiłem 9/10, więc nawet specjalnie się tu nie łapie. Zresztą gra tak bardzo mi się spodobała, że ostatecznie wylądowała na podium.

Rozczarowanie roku:

Stan techniczny Borderlands 4 na premierę (i durne tłumaczenie ich bossa), stylistyka i grafika jako taka w Ninja Gaiden 4 — system walki jest prześwietny, gra się w to dobrze, ale wizualnie coś poszło mocno nie tak, a szkoda.unknown No i, jako kolekcjoner i gracz, ubolewam nad game-key card. sleep

Najbardziej wyczekiwana tytuł 2026+:
Oj, będzie tego trochę: NiOh 3, GODrizon 6, REsident 9, Saros, Phantom Blade Zero, Fire Emblem: Fortune’s Weave, GTA VI, Lords of the Fallen II, Bradley the Badger... Ale chyba najbardziej czekam na Control: Resonant… Genialny zwiastun.woot

Ach, i wyróżnienie dla Judas — choć tu wciąż nie wiadomo, kiedy premiera./

Na czym grasz:
PS5 Pro, Xbox Serii X, Słicz, Słicz 2, Portal.

Pozdrawiam. hi

Edytowane przez Sylvan Wielki

Opublikowano
  • Autor
  • Wyróżniony komentarz
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Przedstawiam podsumowanie wyników głosowania na Najmilszą Grę 2025. Udział wzięło 99 użytkowników (98 rok temu), więc ponownie bardzo dobra frekwencja (100+ to już musi być za rok).

GOTY: Głosowaliście podając maksymalnie trzy tytuły, każde miejsce było inaczej punktowane (odpowiednio 10, 6 i 3 punkty), ale nawet jakby licząc pojedynczo, to najlepsza gra gościła na liście u 65 użytkowników. Pierwsza piątka prezentuje się następująco.

• Clair Obscur: Expedition 33 - chyba każdy obstawiał, że tak się skończy. Ekspedycja zadała 559 punktów obrażeń (maksymalny limit to 990 (56,5%)), przeciwnicy są w stanie ogłuszenia.

Clair.webp

• Kingdom Come: Deliverance 2 - Henryk wywalczył sobie drugą pozycję zbierając 222 punkty (22,4%)

Kingdom.jpg

• Donkey Kong Bananza - małpa rozbiła 102 punkty (10,3%) i ulokowała się na trzecim miejscu podium

Donkey.jpg

• Death Stranding 2 On the Beach - kurier Sam zdobył 82 lajki (8,3%) i osiągnął poziom dwóch gwiazdek.

Death.jpg

• Arc Raiders - na piątym miejscu ulokowała się jakaś strzelanka z 71 ekstrakcjami (7,2%)

Arc.avif

Średniak Roku - jak się okazało wielu głosujących nie do końca chyba zrozumiało zasady tej kategorii, dlatego też nie mam dla niej podsumowania, ale najwięcej głosów zebrał by chyba Cronos: The New Dawn

Rozczarowanie - 26 użytkowników nie rozczarowało się żadnym tytułem w tym roku, z czego należy się cieszyć. Natomiast ci u których nie wszystkie nadzieje się spełniły, głosowali następująco.

• Death Stranding 2 On the Beach - 15,1% (11)

• Tony Hawk's Pro Skater 3+4 - 9,6% (7)

• Mario Kart World - 8,2% (6)

• Battlefied 6 - 8,2% (6)

• Silent Hill f - 6,9% (5)

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2026+ - jak się okazuje w tym roku najbardziej czekacie na to co w tamtym, ale walka była dość zacięta.

• Grand Theft Auto VI - 25,8% (24)

• Resident Evil requiem - 21,5% (22)

• Saros - 9,7% (9)

• Blood of Dawnwalker - 5,4% (5)

• Wiedźmin 4 - 4,3% (4)

Na koniec tradycyjnie zestawienie sprzętów na których gracie. W porównaniu do zeszłego roku można zauważyć wzrost Switcha (większość to dwójka) oraz spadek Steam Decka (za rok już chyba trafi do mobile).

Na czym gramy_ (2025).png Na czym gramy_ (2024).png

Dziękuję wszystkim za udział i do następnego głosowania.

Opublikowano
1 godzinę temu, Square napisał(a):

Średniak Roku - jak się okazało wielu głosujących nie do końca chyba zrozumiało zasady tej kategorii,

tenor.gif

Opublikowano

Wow, RE9 prawie pobiło GTA, może jednak jest jakaś nadzieja dla tego forum boomer

A to, że Claire wygra forumowe GOTY było oczywiste już w dniu premiery tej gry. Teraz tylko czekać na skamlenie Pupcia w statusach fsg

Opublikowano

Potężne Bloobery co roku jakąś kategorię wygrywają. W 2024 goty, w 2025 najlepszy średniak. Trochę boli, że nie dostali się do forumowego top 5, bo zasłużyli, ale i tak w lutym mają zapowiedzieć jakiś nowy tytuł, pewnie jeszcze w tym roku pojawią się informacje o SH 1 remake i Bloobery wracają na podium prędzej czy póżniej.

Edytowane przez Czokosz

Opublikowano

W tym roku bez większych emocji przez murowanego kandydata na zwycięzcę. Fenomen!

Średniak to fajna kategoria, ale rzeczywiście niektórzy nawet nie zadali sobie trudu przeczytania o co w niej chodzi (Clair Obscur w Średniaku jako coś co wam się podobało pomimo niższych ocen i ogólnego średniego/słabego przyjęcia ? WTF @Rozi ? Może zmiana nazwy na coś w stylu zaskoczenie/ukryta perełka/underdog roku pomoże rozjasnić o co biega.

Steamdeck #nikogo na forum dla graczy? Lepiej żeby dali dobrą cenę za tą Steam maszynę.

Opublikowano

Jeszcze jedno podsumowanie, którego zabrakło: Wszyscy Polacy grający na Xboxie siedzą na tym forum.

Niesamowicie wysoko Henryczek, gra przy której trzeba naprawdę posiedzieć, można powiedzieć, że gra hardkorowa, a jednak 40 i 50 latkowie dalej mają na nią czas i otwarty umysł <3.

Opublikowano

Jako ciekawostkę dam top 10 nikogoforum

1. Clair Obscur: Expedition 33 33600pkt

2. Hollow Knight: Silksong 17300pkt

3. Kingdom Come: Deliverance II 15400pkt

4. Silent Hill f 14000pkt

5. Metroid Prime 4: Beyond 11200pkt

6. Mario Kart World 9800pkt

7. DOOM The Dark Ages 7300pkt

8. Battlefield 6 6100pkt

8. Blue Prince 6100pkt

10. Cronos: The New Dawn 5700pkt

10. Donkey Kong Bananza 5700pkt

Opublikowano

Z Deckiekm to proponowałbym po prostu kategorię "handheld PC" albo wyróźnienie tego podzbioru w kategorii pecetowej. Cztery lata temu na rynku był tylko Deck, teraz mamy tych urządzeń znacznie więcej i sporo użytkowników na forum przesiadło się na ROG Ally, Lenovo Legion czy inne sprzęty, które są mocniejsze od Decka (co w przypadku przenośnych PC ma jednak spore znaczenie dla ludzi grających w "duże" gierki). Tutaj upatrywałbym kurczenia się jego udziałów w wykresie.

Opublikowano

Cieszy wysoka pozycja Henryka. Cudowna gra, dla mnie na ten moment gra generacji.

Opublikowano
  • Autor

@Bzduras wszystkie te twory trafiały do Retro/mobile, za rok SD tam wpadnie, chyba że Steam Machine namiesza, to się pomyśli.

Opublikowano

Steam Machine to w zasadzie pecet i tam bym go widział.

Opublikowano
  • Autor

SD podobnie, czyż nie? Jeszcze sporo przed nami, więc na spokojnie.

Opublikowano

SD to przenośny PC, dlatego też wspominałem o wydzieleniu takiej kategorii dla przenośniaków które nie są konsolami albo wydzielenie im miejsca w kategorii PC (przykładowo "30%, z czego 6% to handheldy"). SM będzie stacjonarką. Jakby co to polecam się do konsultacji, coś się wymyśli żeby działało.

Opublikowano
2 godziny temu, Daffy napisał(a):

Jako ciekawostkę dam top 10 nikogoforum

no dobra, a jak zagłosował nasz kolega Paolo??