Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Na wysokim poziomie trudności czajana i walki z robotami są eleganckie i dostarczają masę satysfakcji. Pod względem rozgrywki to bardzo dobra gra więc tym bardziej zaskoczenie że zamiast pójść w stronę oryginału robią takie coś dla nikogo.Właśnie ukończyłemHorizon Zero Dawn Remastered (PS5) - drugie podejście (kiedyś pograne z 10h na PS4 Pro) załapało. Odpaliłem na hard i to była dobra decyzja, o ile skradanko i walki z ludźmi jakoś nie porywają (gwizdaniem można wywabić w jedno miejsce przeciwników którzy nawet nie pomyślą że w trawie gdzie leży 10 trupów coś może się czaić) tak walki z większymi robobestiami dostarczają masę satysfakcji. Parę razy musiałem brać nogi za pas jak polazłem nie tam gdzie trzeba bez odpowiedniego levela i ekwipunku, czy kombinować aby zatłuc jedną grupę zanim druga przyjdzie z odsieczą. Szczególnie na początku jak jeszcze nie zna się ruchów i słabych stron przeciwników potyczki stają się pozytywnie chaotyczne, tym bardziej że 2-3 ataki oznaczają zgon. Do tego trzeba dodać różnorodne bronie gdzie właściwie każda jest przydatna, dobry rozwój postaci, tuning broni, zbierania zasobów i nie nachalny tryb batmana (o wiele lepiej rozwiązany niż w serii Arkham bo widać co jest na ekranie).Między walkami są spokojniejsze misje, zwiedzamy ruiny, bawimy się w detektywa, oglądamy cutscenki i poznajemy świat. Jest to tylko dodatek więc nie ma ani trudnych zagadek ani wymagających sekcji platformowych. Sam świat i główny wątek są ciekawe tylko postacie to w większości wydmuszki, no i ilość spotykanych 'girl bossów' śmieszy, jest z 10 identycznie napisanych postaci.Grafika jest świetna, momentami widoczki są malownicze bardziej niż w Ghost of Tsushima szkoda tylko że nie ustrzegła się paru baboli/pozostałości po oryginale. Najbardziej rzuca się w oczy mała interaktywność z otoczeniem, średnio to wygląda gdy robot jest w stanie skosić drzewa czy skały ale trawa potraktowana ogniem nawet się nie przyjara, system ognia/interakcji podobny do tego z Far Cry 2 pasował by jak ulał. Druga kwestia to oświetlenie między światem otwartym a lokacjami zamkniętymi, przejście między jednym a drugim wygląda słabo (bo gra sama nie wie jak ma wyglądać) i chyba wolał bym animację otwierania drzwi czy przeciskania przez szczelinę aby ominąć tego babola.Audio na wysokim poziomie, dobrze informuje o przeprowadzanych atakach a w bonusie głośniczek z pada fajnie momentami gra. Głosy są ok ale wraz z animacjami nie mają startu do takiego RDR2.Zrobienie na 100% (minus new game+) zajęło mi ~65h a dzięki potyczkom i możliwościom kombinowania podczas nich nie poczułem znużenia. Poziom trudności jest dobrze zbalansowany bo wyzwanie (na hardzie) jest praktycznie do końca gry ale też powracając do wcześniejszych lokacji czuć rozwój postaci. Dzięki dużej różnorodności przeciwników nie ma sytuacji jak np. w GoT gdzie rzucenie paru gadżetów rozwiązywało sprawę. Gdyby tylko AI przeciwników podczas skradania było by lepsze (niby jest na ultra hard ale to powinno być w standardzie) i postacie zostały lepiej napisane to był by dla mnie hicior a tak 9=/10
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. No coś w tym jest. Grzeczna do bólu, ładne postapo każdy lubi. Chociaż wolałem jak uncharted nosił to miano
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. No zamiast zwykłego polowania na grubego zwierza w przepięknej oprawie to wyszło takie nie wiadomo co. Albo oni w ogóle nie badają żadnych grup fokusowych albo po prostu taki jest feedback i młodzi gracze po prostu chcą takich pseudo mobilek.Wiadomo, że nie ma co skreślać dopóki się nie zagra (Helldivers2 też wszyscy mieli w dupie przed premierą), ale kiepsko to wygląda.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Jedynke przeszedłem na najwyższym poziome trudności, bo walki były mega miodne. Fabuła kibel, szczególnie ta część "teraźniejsza", w sumie nic z tego nie pamiętam.Dwójkę odpaliłem i odpuściłem po paru godzinach, fabuła mnie nie wciągnęła znowu, a walki drugi raz to samo.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 50 minut temu, jimmy napisał(a):No zamiast zwykłego polowania na grubego zwierza w przepięknej oprawie to wyszło takie niewiadomo co. Albo oni w ogóle nie badają żadnych grup fokusowych albo po prostu taki jest feedback i młodzi gracze po prostu chcą takich pseudo mobilek.Wiadomo, że nie ma co skreślać dopóki się nie zagra (Helldivers2 też wszyscy mieli w dupie przed premierą), ale kiepsko to wygląda.Właśnie wydaje mi się że badają. Jest trailer na rynek chiński i nawet muzyczka jest z motywami kung fu więc to jest typowo celowane tam.Mogli to po prostu wydać na ich rynek i nie robić sztrymsu na naszych rynkach taką abominacją.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Już widzę jak Chińczyki przyzwyczajone do smukłych waifus ze swoich MMO erpegów rzucają się na tę abominację, żeby pograć ulanym rudzielcem bez nogi.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Godzinę temu, Josh napisał(a):Wyjaśni mi ktoś na czym w ogóle polega fenomen tej serii i takie uwielbienie z Waszej strony? Bo dla mnie to już od jedynki śmierdziało Ubirakiem z kiepską fabułą, pięknym ale jednocześnie martwym światem, męczącycm farmingo-craftingiem, nudnymi questami i chyba tylko system walki jako-tako się tu bronił. Fajnie się pośmiać z kolejnej gównianej gry-usługi, ale to serio aż taki dramat co zrobili z uniwersum, które nigdy nie było specjalnie wybitne?Przypominam, ze Horizon: Zero Dawn to gra z 2017 roku. Wtedy to bylo nowe IP, swiat gry ciekawil, chcialo sie odkrywac fabule by zrozumiec skad sie wziely te maszyny, kazdy chcial odkryc te tajemnice, klimat i soundtrack robily robote, gra pokazywala mozliwosci PS4, a walka byla miodna (sam spedzilem sporo godzin zatruwajac maszyny by bily sie miedzy soba). Edytowane 5 godzin temu5 godz. przez Lukas_AT
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. To nie jest zła seria(przynajmniej ta główna odnoga), złe jest to, że jest RPG-iem z marnymi dialogami i postaciami, a to jest grzech śmiertelny w gatunku. Grzeją temat niesamowicie jak na tak młode IP, które nawet dekady nie ma, ale widocznie się opłaca.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Horizon to taki sam RPG jak Ghost of Tsushima. Fabuła to tylko tło i pretekst do potyczek i nikt chyba nie liczył w tej kwestii na kolejnego Wiedźmina. Edytowane 5 godzin temu5 godz. przez łom
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. RPG akcji, nie mówimy o Kingdome Come. Jak się chwalili ludźmi od Wiedźmina, to dlaczego miałbym nie liczyć na coś chociaż przyzwoitego. Inna sprawa, że Cuszima ich zjada bez problemu pod tym względem. Zajebiste obieranie dinobotów, szczytowa grafika jaka może zostać tylko wyświetlona i tyle, ale to i tak sporo, żeby nie uznawać tego za szrota.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Dla mnie tam najlepszym elementem Zero Dawn była tajemnica i odkrywanie jej i tego co sie stalo z tym swiatem po trochu. W dwojce juz tego nie ma i to jest imho spory problem.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Dla mnie fabuła i postacie musiały by być jakoś wybitnie irytujące (chyba że takie są w Forbidden West, nie wiem, nie grałem jeszcze) żeby przeszkadzało mi to w gierce na 60h gdzie może 10% to są cutscenki/dialogi a reszta to rozgrywka. Tak samo nie miałem z tym większego problemu przy MGS5 mimo że to był potężny downgoard względem MGS1/3, szkoda było niewykorzystanego potencjału ale nadal nie przeszkadzało w rozgrywce.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Liczyłem na tą grę, jak na mało co, ale z taką rozgrywką i stylem graficznym to do zaorania. Ciekawe ile znowu w to kasy wjebali? Przecież to powstaje już chyba dobrych kilka lat.A teraz wyobraźcie sobie Frakcje 2 z takim targetem Sony, myśl tam o tym xD
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 2 godziny temu, Brolin napisał(a):Przecież to powstaje już chyba dobrych kilka lat.Pierwsze wersje projektu sięgają chyba 2018.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. To samo co piszą poprzednicy- świat, walka, otoczka graficzna. Design maszyn to małe dzieła sztuki. Fabuła to drugi plan, zwłaszcza w dwójce.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Przychylniej zacząłem właśnie patrzeć na tę chińską zrzynkę Light of Motiram. Aż szkoda, że Sony zmusiło ich do zmian w designie i premiera dopiero Q4 2027.
Opublikowano 37 minut temu37 min Jakby Sonka była firma robiącą tylko gry to po takich decyzjach jak w ostatnich latach to by obecnie było u nich jak w ubi lub gorzej