Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX EXTREME 343

Featured Replies

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

001-okl_psx-343.jpg

Kwietniowy numer dostępny od 2 kwietnia (czwartek)
Prenumerata pocztowa wysyłka 30 marca (poniedziałek)
Patronite i prenumeraty InPost wysyłka 31 marca (wtorek)
Cena magazynu - 24,99 zł (116 stron)

Roger: W ostatnim miesiącu świat graczy oszalał na punkcie Resident Evil Requiem, a już w marcu wszystkie oczy zwrócone są na Crimson Desert. W obu przypadkach wersje pudełkowe w wielu sklepach rozeszły się błyskawicznie, co pokazuje, że dla sporej grupy odbiorców fizyczne wydanie nadal ma ogromne znaczenie. Tradycyjna dystrybucja wciąż działa jak magnes przy dużych, medialnych premierach, a kolekcjonerska satysfakcja wciąż liczy się bardziej niż cyfrowy plik. Tyle dobrego.

Główne tematy tego numeru nie są łatwe. Po pierwsze, kryzys w branży AAA. Budżety sięgają setek milionów dolarów, produkcja trwa latami, a premiery dla pojedynczego gracza stają się coraz rzadsze. Segment znalazł się w trudnym momencie, a pytanie brzmi: co doprowadziło do tego impasu i czy istnieje sposób, by go przełamać? Drugi temat przenosi nas w świat realnych wydarzeń, które odcisnęły piętno na kulturze – Czarnobyl wczoraj i dziś. Od katastrofy, która zatrzęsła światem, po inspiracje w grach, filmach i literaturze – sprawdzamy, dlaczego to miejsce wciąż przyciąga twórców i kolejne pokolenia odbiorców. W recenzjach z kolei czeka na Was ponad 25 gier, w tym Crimson Desert, Marathon, Pokémon Pokopia, Toxic Commando i Super Mario Bros. Wonder. Testujemy też nowego Virtual Boya i porównujemy go ze starym modelem. Kiedy Ninny ogłosiło powrót biblioteki VB, trudno było uwierzyć w zapowiedź. A jednak – specjalna nakładka przypominająca hełm pozwala zanurzyć się w świecie pełnym czerwieni i czerni

Dział Hardkor skupia się na pasji do klasyki i kontynuacji. Jak zauważył kiedyś inżynier Mamoń w kultowym „Rejsie” (1969): „Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem. No jakże może mi się podobać piosenka, którą pierwszy raz słyszę?”. Ten sentyment wykorzystują twórcy spin-offów i wznowień, balansując między wiernością oryginałowi a próbą nowych rozwiązań – zawsze z ryzykiem, że eksperyment nie spotka się z akceptacją fanów. W artykule „Samba, tango i gry wideo” przyglądamy się graczom w Brazylii i Argentynie – dwa różne światy, podobne wyzwania. Niestabilne gospodarki i ograniczony dostęp do sprzętu nie powstrzymują pasji – lokalne społeczności graczy tworzą własną kulturę i sposoby na granie w trudnych warunkach. Z kolei w materiale „Wróżenie z pada” łączymy absurd, rytuał i codzienność w świecie, gdzie nawet banalne pytanie może się stać sprawą najwyższej wagi, a telewizyjne wróżby i ambientowa muzyka tworzą niepowtarzalną mieszankę popkultury. Rok 2026 przynosi też koniec pewnej ery – Phil Spencer po 12 latach na czele Xboksa i Microsoft Gaming odchodzi na emeryturę. W numerze analizujemy jego wpływ na branżę i decyzje, które zmieniły oblicze rynku oraz sposób, w jaki gracze i twórcy postrzegają platformę Xbox.

W dziale Retro przyglądamy się filmowym franczyzom, które potrafią ciągle wymyślać siebie na nowo, takim jak „Mumia”, gdzie nigdy nie wiadomo, co wypełznie z przeklętego sarkofagu. Zanurzamy się też w uniwersum Kingdom Hearts – kolosalnego kolaboracyjnego projektu, który łączy dwa niesamowite światy w równie niesamowity sposób. Wracamy też do niedocenionej konsoli Nintendo, Wii U, i pokazujemy, dlaczego w 2026 r. warto odkryć jej unikalne funkcje i możliwości. Opowiadamy też historię automatów arcade w Polsce, spotykając się ze Zbigniewem Bułatem i jego synem Marcinem, którzy opowiadają o pasji, biznesie i legendarnych grach w krakowskich salonach. Na koniec wisienka numeru – Zgrentgen Resident Evil Requiem. To nie tylko finał trylogii, ale też fabularna klamra całego cyklu, technologiczne i gameplayowe podsumowanie ostatnich dziewięciu lat. Pozostaje życzyć miłej lektury!

1_aaa.jpg

2_czarno.jpg

3_poksy.jpg

4_zgrent.jpg

5_phil.jpg

6_mumia.jpg

TEMATY NUMERU

AAA – trzy litery, które stały się kłopotem dla branży

Czarnobyl wczoraj i dziś

TESTY

Handheld Mode Boost – game changer Switcha 2!

Adapter Virtual Boy

HARDKOR

Zgrentgen – Resident Evil Requiem

Tactics… czyli zjawisko spin-offów

Samba, tango i gry wideo

Wróżenie z pada

Koniec epoki Phila Spencera

RETRO

Retrocenzja – Rascal

Union Pacific – Daytona i salony megabossa z… Krakowa!

Rewizja WiiU

„Mumia” – nowe szaty króla

Kingdom Hearts – kluczowa baśń

FELIETONY

Super Pisario [Michał Pisarski]

Fabularna tawerna [Zax]

Savepoint [Michał Walkiewicz]

Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus]

Story Mode [Adamus]

Od gracza dla graczy [Mazzi]

Okiem maniaka [Roger]

STAŁE RUBRYKI

Prenumerata

Co nowego

Ohayo Nippon

Dobre, bo polskie

Hyde Park

Headshot

Myszaq lubi

Region Filmowy

Comix Zone

Bardzo Ambitny Kącik Anime

Graczpospolita

Głos Ludu

Patronite

Listy

GRY / CO NOWEGO

Kena: Scars of Kosmora

Pokémon Winds & Waves

Subnautica 2

GRY / RECENZJE

Baladins

Crimson Desert

Damon and Baby

Demon Tides

Docked

Don’t Mess With Bober

Dragonkin: The Banished

Fatal Frame II Crimson Butterfly Remake

GreedFall: The Dying World

John Carpenter’s Toxic Commando

Laysara: Summit Kingdom

Legacy of Kain: Defiance Remastered

Love Eternal

Marathon

Mega Man Star Force Legacy Collection

Monster Hunter Stories 3: Twisted Reflection

Pokémon FireRed

Pokémon Pokopia

Project Songbird

Scott Pilgrim EX

Screamer

Starsand Island

Sumerian Six

Super Mario Wonder Nintendo Switch 2 Edition

The Bearer & The Last Flame

The Occultist

WWE 2K26

W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą prenumerat, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na sklep@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.

Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na: Facebooku, Instagramie i X/Twitterze.

• Odpowiedzi 66
  • Wyświetleń 3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dzień dobry! Kwietniowy numer od dzisiaj w sprzedaży :) prenumeraty pocztowe wyszły w poniedziałek prenumeraty InPost we wtorek Patronite rozesłany na raty wtorek i środa e-wydanie dostępne od wto

• Takie głośne tytuły powinni dostawać kompetentni recenzenci, no i te dwie strony dla takiego molocha to mało. Zax to się nadaje do recenzowania szrotów na 1/3 strony i gównowpisów na PPE.

• Piękna okładka Szkoda, że gre numeru dostał Zax

Opublikowano

Piękna okładkabanderas Szkoda, że gre numeru dostał Zaxsapek

Opublikowano

Tematy numeru zapowiadają sie ciekawie. Czarnobyl zawsze na propsie, a kryzys AAA to mam nadzieje wnikliwa rynkowa analiza. )

Uśmiechnąłem sie za to pod wąsem, ktorego nie mam, czytając zapowiedź kolejnego porywającego zapewne wywiadu o arcade... Jak one zniknęły jakis czas temu (ze 2 lata chyba bedzie?), to nie spodziewałem sie, ze jeszcze wrócą. D

Edytowane przez LeifErikson

Opublikowano

Super okładka! Bardzo mnie cieszy Zgrentgen o RE Requiem. To się zawsze fajnie czyta.

Opublikowano

Mnie przede wszystkim cieszy powrót zgrentgena. Mam nadzieję, że to nie pojedyncza akcja. Wiem, że to koszmar do zorganizowania, więc tym bardziej doceniam.

Opublikowano
37 minut temu, Shen napisał(a):

Piękna okładkabanderas Szkoda, że gre numeru dostał Zaxsapek

Nie no, nie dostał!

25 minut temu, Pix napisał(a):

Mnie przede wszystkim cieszy powrót zgrentgena. Mam nadzieję, że to nie pojedyncza akcja. Wiem, że to koszmar do zorganizowania, więc tym bardziej doceniam.

Czasem wręcz przeciwnie, wystarczy grupka na messengerze poświęcona jakiejś tematycznej książce :)

Opublikowano
2 minuty temu, Piechota napisał(a):

Nie no, nie dostał!

Pokopia patrząc na screeny też chyba nie ma tytułu gry numeru? Coś, co Ty zrecenzowałeś? Co by do Ciebie pasowało?

Rimejk Fatal Frame 2 albo Mario Wonder na Switcha 2? philosoraptor

Opublikowano
35 minut temu, Pix napisał(a):

Pokopia patrząc na screeny też chyba nie ma tytułu gry numeru? Coś, co Ty zrecenzowałeś? Co by do Ciebie pasowało?

Rimejk Fatal Frame 2 albo Mario Wonder na Switcha 2? philosoraptor

Znaczy: nie wiem, co zostało Grą Numeru, tą oficjalną. Ale wiem, co jest najlepszą grą w numerze :D (przynajmniej jeśli się lubi platformery. I mocarne indie. I ma się także coś pecetopodobnego)

Opublikowano

'Retrocenzja – Rascal' jedna z gorszych platformówek w jakie grałem, nawet jako 11 latek wiedziałem że mam do czynienia z crapem. Nie szkoda miejsca na takie gry? Ni to hidden gem, ni to klasyk, późna data premiery więc nie można było jak w przypadku Croca przymknąć oko na problemy.

Opublikowano
6 godzin temu, łom napisał(a):

'Retrocenzja – Rascal' jedna z gorszych platformówek w jakie grałem, nawet jako 11 latek wiedziałem że mam do czynienia z crapem. Nie szkoda miejsca na takie gry? Ni to hidden gem, ni to klasyk, późna data premiery więc nie można było jak w przypadku Croca przymknąć oko na problemy.

A jednak gra zawierała kilka unikatowych cech przykrytych kurzem historii)

Opublikowano

Ej, ale odczepcie się od Rascala. Jasne, grze daleko było do ideału, ale jako dzieciak zagrywałem się w to całymi godzinami.

Poza tym nie jestem zdania, żeby do retrorecenzji wrzucać tylko hity

10/10. Warto też pochylić się nad tytułami ze średniej półki lub nawet z niższej.

Opublikowano

Retrocenzje dają autorom opcję przyjrzenia się dawnym grom ze współczesnej perspektywy. Nawet taki Rascal okazał się...zaskakujący.

Opublikowano

W końcu ktoś się pochylił nad WiiU.

@Perez Tradycyjne pytanie - kiedy można spodziewać się pdfa dla prenumeratorów?

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, Grześ napisał(a):

W końcu ktoś się pochylił nad WiiU.

@Perez Tradycyjne pytanie - kiedy można spodziewać się pdfa dla prenumeratorów?

Jeśli nie ma żadnego embargo to zazwyczaj wtorek po południu pojawia się PDF, tak że tego terminu można się trzymać.

Opublikowano

Odnośnie retrorecenzji nie mówię żeby dawać tylko znane gry 10/10, wprost przeciwnie wolał bym ukryte perełki albo zapomniane, dobre gry które po latach można odpalić i czerpać przyjemność z grania lub takie które mocno się czymś wyróżniały. Wśród platformówek do głowy mi przychodzą np. 40 Winks, Sphinx and the Cursed Mummy czy nawet Rosco McQueen.

Opublikowano

Akurat w przypadku "Rascala" śmiem się nie zgodzić z przedmówcą :).

Pamiętam jak za dzieciaka namiętne ogrywałem demko z PlayStation Magazine i nawet w obliczu szalejącej kamery, grało mi się całkiem przyjemnie... Na pewno ogromnym atutem gry była piękna jak na tamte czasy grafika a la N64 :).

Ciekawostka dropsa:
Po latach wróciłem do tej platformówki i może nie rozpływałem się z zachwytu, ale mimo wszystko nie był to tak tragiczny "szpil" jak głosi wieść gminna, przynajmniej IMO :).

Dlatego dla mnie np. ten artykuł jest w punkt, no ale co kto lubi, racja?

Opublikowano

Niedawno grałem w demo Rascala, i fakt, graficznie gra jest ładna. Sterowanie dużo odbiera tej grze.

Opublikowano
  • Autor

E-wydanie już jest dostępne zarówno dla prenumeratorów, jak i dla pojedynczego zakupu.

Opublikowano
W dniu 25.03.2026 o 20:58, Shen napisał(a):

Szkoda, że gre numeru dostał Zaxsapek

(...) niech on już przestanie pisać recki.

Opublikowano

Oho, tak czułem, że niektórym się nie spodoba ocena Crimson Desert. Jakby to na ppe napisali: GRACZE SĄ WŚCIEKLI

Dla mnie natomiast spore zaskoczenie to stosunkowo chłodne przyjęcie Resident Evil Requiem w zgrentgenie.