Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wznowienia archiwów PSX Extreme - nowy typ wydawnictwa od N3 Media

Powrót do przeszłości 49 użytkowników zagłosowało

1. 1. W jakiej formie powinny pojawić się wznowienia archiwów PSX Extreme?

• Cyfrowo, jako korzystne cenowo pliki PDF
      16%
    • Fizycznie, jako klasyczne wznowienia poszczególnych numerów
      22%
    • Jako książkowe wydanie zbiorcze w twardem oprawie, obejmujące kilka wydań, np. PSX Extreme 1997 (pierwsze 4 numery), PSX Extreme 1998 - część pierwsza/druga (I/II półrocze osobno, żeby nie wyszła encyklopedia za miliony)
      32%
    • Jako książkowe wydanie zbiorcze w twardej oprawie, obejmujące pewien rodzaj materiałów, np. najlepsze felietony, najbardziej kultowe akcje, relacje z targów, relacje z imprez etc.
      3%
    • Jako droższe, pojedyncze wersje "reżyserskie" poszczególnych numerów, opatrzone zakulisowymi informacjami od wybranych autorów danych wydań etc.
      6%
    • Jako droższe książkowe wydanie zbiorcze obejmujące kilka numerów, ale we wspomnianej wersji "reżyserskiej", opatrzonej zakulisowymi informacjami etc.
      19%

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano

Jak być może słyszeliście, miłościwie nam panujący Prezes Perez przy kiełbasie nietłustej i piwie bezalkoholowym, dogadał niedawno z Fenixem temat przeniesienia praw do archiwalnych wydań PSX Extreme na rzecz N3 Media, dzięki czemu po latach rozłąki, nareszcie będziemy dysponować kompletem tworów wydanych pod szyldem Grupy 69, w tym Poradników Extreme (nie licząc tych bodaj dwóch naj-naj-starszych, z "neutralnymi" okładkami, wypuszczonymi nakładem innego wydawnictwa). Lada moment dojdzie do finalizacji porozumienia, a skoro poczyniono wydatki, trzeba coś z tym fantem zrobić. Pytanie tylko co? Pomysłów nie brakuje, ale chcieliśmy zasięgnąć języka u Was - która z proponowanych w ankiecie opcji najlepiej do Was przemawia? Piszcie też śmiało swoje pomysły jeżeli nie ma ich w ankiecie! Z góry dzięki!

• Odpowiedzi 30
  • Wyświetleń 500
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Od 43 marzec 2001. Właściwie ostatni rok Dreamcasta i dokładnie w momencie ogłoszenia zaprzestania produkcji pojawił się w PE.

• To moze byc dosc popularny poglad i dlatego wydaje mi sie, ze wersja rezyserska bedzie miała wieksze szanse na zainteresowanie, bo to bedzie tez jednak troche nowego materialu.

• Pdfy cyfrowe spoko, pewnie powoli bym sobie uzupełnił w ten sposób braki w kolekcji. A te pierwsze numery w jakiejś eleganckiej zremasterowanej formie mogłyby prezentować się dość absurdalnie. Tam nie

Opublikowano

Głoś oddany ale mam pytanie do starszej daty czytelników. Od którego numeru był obecny Dreamcast w PSXE? Czy jednak umarł zanim gazetka była multiplatformowa.

Opublikowano

Ja bym to widział w zbiorczych tomach 3-6 numerów, żeby się nie rozdrabniać. Można dać twardą i miękką oprawę do wyboru.

Pilotażowo bym to wrzucił na jakiś crowdfunding, żeby wybadać, czy w ogóle jest na to branie i żeby nie wtopić kasy.

Opublikowano
11 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Głoś oddany ale mam pytanie do starszej daty czytelników. Od którego numeru był obecny Dreamcast w PSXE? Czy jednak umarł zanim gazetka była multiplatformowa.

Od 43 marzec 2001. Właściwie ostatni rok Dreamcasta i dokładnie w momencie ogłoszenia zaprzestania produkcji pojawił się w PE.

Opublikowano

Good news!

Mysle, ze reedycje poszczególnych numerów to zbytnie rozdrabnianie, ktore moze nie przyciągnąć takiej liczby chętnych, jak zbiorcze wydania. Fajnie jakby bylo to rozszerzone o jakies wspolczesne wspominki dotyczące wybranych numerów/materiałów, wiec do mnie najbardziej przemawiają te zbiorcze wersje rezyserskie.

Opublikowano

@Perez @KOMODO Jak już zaczyna się dziać w sprawie reedycji to ponownie zarzucam pomysł GOTY PSX Extreme 1994+ następne lata bez podziału na platformy. W ankiecie dużo głosów ten temat zdobył i był by eleganckim uzupełnieniem obecnych wydań gdzie część informacji/gier się nie znalazło.

Opublikowano
3 minuty temu, łom napisał(a):

@Perez @KOMODO Jak już zaczyna się dziać w sprawie reedycji to ponownie zarzucam pomysł GOTY PSX Extreme 1994+ następne lata bez podziału na platformy. W ankiecie dużo głosów ten temat zdobył i był by eleganckim uzupełnieniem obecnych wydań gdzie część informacji/gier się nie znalazło.

Pamiętam, nawet ostatnio zerkałem na te wyniki ankiety pod kątem planowania specjali. Natomiast nie wiem, czy bym chciał to mixować, w sensie roczniki i specjale, czy już tymi specjalami nie dojechać do końca... No ale to tak głośno myślę, aż tak nie kminiliśmy.

Opublikowano

Moim zdaniem lepiej robić przekładaniec special>rocznik>książka niż wypstrykać się ze wszystkich speciali konsolowych bo nie dość że będzie mniejsze zmęczenie materiału to tak właściwie co zostało z konsol z większym potencjałem? XBox360, PC2 może GameCube i PSP.

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, łom napisał(a):

Moim zdaniem lepiej robić przekładaniec special>rocznik>książka niż wypstrykać się ze wszystkich speciali konsolowych bo nie dość że będzie mniejsze zmęczenie materiału to tak właściwie co zostało z konsol z większym potencjałem? XBox360, PC2 może GameCube i PSP.

Wciąż jest np. Wii/WiiU, DS/3DS + kolejne numery już wydanych. PC to oczywisty potencjał, ale nie tylko bo przecież oprócz planowanej kontynuacji Rogerowej "Trylogii PS1", ciągnąć dalej z powodzeniem można jeszcze inne sprzęty, z PS2 na czele.

Opublikowano

Lepiej skończyć jedno, bo nie wiadomo jak się potoczą losy, a później będą pustki w generacjach i jak się wtedy na salonach wytłumaczyć. Jeszcze jest tematu na kilka lat, a co do wydań zbiorczych, to jakby to miało wyglądać, żywcem wrzucone bez pomyślunku, w surowej formie, czy przystające do obecnych czasów?

Opublikowano

Nie ma się co rozdrabniać na pojedyncze numery i robić co 10 lat kolejne remastery. Najlepiej w formie książki, załóżmy po 6 numerów w jednej części, żeby na jeden rok przypadało dwie części. I wtedy można zrobić piękny grzbiet, który ułoży się w obrazek po zebraniu wszystkich

Opublikowano

Tylko czy na pewno będzie tylu chętnych co trzeba? Te pierwsze roczniki to tylko dla fanów Sonki tak naprawdę a to już odcina sporą grupę czytelników.

Opublikowano

A swoja droga to bardzo ciekawe w jaki sposob sie dogadaliście co do tych praw, bo chyba dosc duza loteria z potencjalnym zainteresowaniem tymi reedycjami, niezależnie od formy. )

Tego mogą zejść chyba rownie dobrze grube tysiące jak i kilkaset sztuk, w zaleznosci jak rynek przyjmie. Ciekawy eksperyment.

Opublikowano

Serduszko może i by chciało postawić na półce, ale to jest kompletnie ogon moich zainteresowań publikacjami o grach. Elegancko ogarnięte pdfy w zupełności mi starczą.

Opublikowano

Regularnie zbieram PE od 2004 roku. Kiedyś za grosze kupiłem kilkanaście pierwszych numerów. Z lat 1999-2003 mam jakieś pojedyncze egzemplarze.

U mnie ogólnie zero hajpu, było minęło. Zdarzyło się, że czasem przejrzałem te stare numery i uśmiechnąłem się pod nosem, ale to tyle.

Trochę jak ze starymi grami - powrót po latach często kończy się rozczarowaniem ;d

No ale powodzonka z inicjatywą. Może znajdą się chętni

Opublikowano

Najwyżej się skończy na jednym tomie. Sama cyfra by była już spoko, bo mam do 30 numeru z dawnych czasow patronite. Jak wracam do staroci z szaraka to lubie sobie sprawdzic recke czy opis.

Opublikowano

PDF można tak czy inaczej wrzucić, bo to nie generuje kosztów, ale pojedyńcze numery to nie wiem czy jest sens, bo raczej mało byłoby chętnych. O ile preferuję opcję "jedno wydanie-jeden numer", wydanie zbiorcze jest lepszą opcją. Można też jakąś częśc PDF dorzucić do Patrona od jakiegoś progu.

Opublikowano

16 minut temu, Pix napisał(a):

Trochę jak ze starymi grami - powrót po latach często kończy się rozczarowaniem ;d

To moze byc dosc popularny poglad i dlatego wydaje mi sie, ze wersja rezyserska bedzie miała wieksze szanse na zainteresowanie, bo to bedzie tez jednak troche nowego materialu.

Opublikowano

Pdfy cyfrowe spoko, pewnie powoli bym sobie uzupełnił w ten sposób braki w kolekcji.

A te pierwsze numery w jakiejś eleganckiej zremasterowanej formie mogłyby prezentować się dość absurdalnie.

Tam niektóre teksty ocierają się wręcz o analfabetyzm. I to nie jakiś mój wymysł, wspomina o tym nawet Hiv w ostatnim felietonie. Umiejętności Gamery porównał do słabego ucznia trzeciej klasy szkoły podstawowej xd

Opublikowano

Moim zdaniem lepiej iść na całość i wybrać ostatni wariant. Chętni i tak kupią, a komu nie będzie zależało nie kupi nawet najtańszej wersji. ) Lepiej wydać więcej kasy a mieć coś naprawdę fajnego.

Opublikowano

Widze, ze niektorzy glosuja i na pojedyncze numery i na ksiazke jednoczenie. To niezle miarodajna ankieta.

Dla mnie tylko po prostu zwykle wznowienie bez didaskaliow. No ciekawe jak sciagniecie stara czy shive. Sciera to przez dekady mial problem zeby cos w koncu napisac, takze tez nie licze na jego udzial. A koso pewnie napisze, ze to w trakcie skladania tego numeru myl sie w zlewie. Nie dzieki.

Opublikowano
3 godziny temu, Perez napisał(a):

Pamiętam, nawet ostatnio zerkałem na te wyniki ankiety pod kątem planowania specjali. Natomiast nie wiem, czy bym chciał to mixować, w sensie roczniki i specjale, czy już tymi specjalami nie dojechać do końca... No ale to tak głośno myślę, aż tak nie kminiliśmy.

a te legendarne płyty z numerami są? Czy zatrudniacie @grzybiarz do odnawiania skanów?

Ja mam numery jakoś od 26 chyba, pojedyncze wcześniejsze, ale stan mocno słaby. Tak chociaż jakby do 30 te zbiorcze wypaliły, to by było dobrze.

Opublikowano
57 minut temu, Pix napisał(a):

Regularnie zbieram PE od 2004 roku. Kiedyś za grosze kupiłem kilkanaście pierwszych numerów. Z lat 1999-2003 mam jakieś pojedyncze egzemplarze.

U mnie ogólnie zero hajpu, było minęło. Zdarzyło się, że czasem przejrzałem te stare numery i uśmiechnąłem się pod nosem, ale to tyle.

Mam podobnie jak Pix.

Zaczalem od 6/98.

Kilka wydań nastepnych

Regularnie od 26.

Mam komplet do dzis.

Prawie wszystkie poradniki.

Dla mnie to nie ma sensu.

Tym razem nie skorzystam.