Jump to content

Sushi :)


Arkady

Recommended Posts

Wczoraj zrobiłem sushi, dokładnie to maki sushi i jak dla mnie świetne żarcie. Jedne z rybą (łosoś), marchewką oraz ogórkiem, drugie tylko z warzywami, oczywiście musiałem zwalić i dałem za dużo wasabi, jeden kawałek i od razu pół szklanki wody :( Jutro robię kolejne, tym razem bardziej pokombinuje np. dodam sezamu.

 

spa0332tg3.th.jpg

Link to comment
jakie skladniki i gdzie kupiles? trudne to do zrobienia? W takim realu dostane skladniki np?

Kupiłem w Makro gotowy zestaw, bo wychodzi taniej. W Realu powinny być składniki, lepiej dam ci namiary na sklep wysyłkowy www.sushi-shop.pl mają wszystko czego trzeba, a nawet więcej :( Trudne nie jest, ale czasochłonne np. sam ryż robiłem ze 2-3 godziny, wypłukać, gotować, odstawić, przygotować przyprawę Tsu itd. na podanej stronie jest wszystko opisane.

 

Ryż - 500g

Ocet ryżowy - 220ml

Imbir - 220g

Wasabi - 43g

Sos sojowy - 150ml

Nori - 8 listków

 

sushi1xl8.th.jpg

sushi2fz1.th.jpg

Link to comment

Za 7 dych to możesz i dziwke mieć, tu chodzi o fakt, że możesz zjeść coś z czego słynie jeden jedyny kraj na świecie oddalony o tysiące km od Polski, coś czego nie kupisz w sklepie za rogiem. Pizzę możesz jeść codziennie, a sushi raz w życiu można spróbować za taką kase, zresztą składniki za tę kwotę nie są na jeden raz, więc nie jest tak źle :(

  • Upvote 1
Link to comment
Za 7 dych to możesz i dziwke mieć, tu chodzi o fakt, że możesz zjeść coś z czego słynie jeden jedyny kraj na świecie oddalony o tysiące km od Polski, coś czego nie kupisz w sklepie za rogiem. Pizzę możesz jeść codziennie, a sushi raz w życiu można spróbować za taką kase, zresztą składniki za tę kwotę nie są na jeden raz, więc nie jest tak źle :(

 

u mnie w miescie jest bar sushi naprzykład.

Link to comment
A na ile? Tak na oko :(

W zestawie który kupiłem jest 8 listków Nori, z jednego listka wychodzi 8 kawałków, czyli ze wszystkich 64. Oczywiście sos sojowy, ocet ryżowy i imbir zostaje i to sporo, na kolejną taką porcję wystarczy, trzeba tylko dokupić ryż i Nori.

Link to comment
  • 6 months later...

Jest przepyszne!!! Nie miałam jeszcze okazji testować w restauracji, ale mąż mojej przyjaciółki uraczył mnie kiedyś sushi własnej roboty ( nie muszę dodawać, że kucharzy rewelacyjnie) i na serio mi smakowało. Nie miałam jeszcze odwagi zerknąć na ceny w knajpie.... Czy zna ktoś tanią, acz dobrą knajpę w Wawie, w której serwują sushi???

Link to comment
Guest MasterShake

w japonii masz temat o tym ,tam pewnie ktos wypisal

 

 

na rynku mamy obecnie wiecej sushi barow niz fastfoodow, fajnie xd

Link to comment
  • 2 months later...
Guest lukasz
Jest przepyszne!!! Nie miałam jeszcze okazji testować w restauracji, ale mąż mojej przyjaciółki uraczył mnie kiedyś sushi własnej roboty ( nie muszę dodawać, że kucharzy rewelacyjnie) i na serio mi smakowało. Nie miałam jeszcze odwagi zerknąć na ceny w knajpie.... Czy zna ktoś tanią, acz dobrą knajpę w Wawie, w której serwują sushi???

Gugo sushi na Walecznych (saska kępa) albo Besuto w pawilonach na nowym świecie.

Link to comment
  • 3 years later...

Mam pytanie do tych co robili juz Sushi. Kilka dni temu sprobowalem zrobic najlatwiejsze maki. Kupilem wszystkie produkty... zaczalem zwijac, powstal rulon nie dokonca zamkniety, ale to szczegol, problem polegal na tym, ze gdy chcialem pokroic od srodka to wszystko zaczelo wylazac na wierch po obu stronach. O co tu chodzi? Rozgotowany ryz? Faktycznie byl dosc miekki.

Link to comment

A uzyles tego ryzu, ktorego powinno sie uzywac, czy zwyklego? Jesli tego prawidlowego to powinien byc bardzo kleisty i spajac wszystko ze soba - on sie klei do listkow tak, ze nie ma szans zeby sie to porozlazilo.

Edited by Lucek
Link to comment
  • 3 years later...
Guest Orzeszek

raz sie skusiłem, niby data spozycia była na dwa dni do przodu to ryż suchawy i twardy :< u mnie pod domem w carrefurze mają wysepkę i kolo robi spoko sushi "na wagę" na markecie. z sushi mam jak z fast foodem, jak juz mam ochote to zamawiam w restauracji, tego nie jem na codzien wiec wole zapłacić więcej za swieże niż za gotowca z lodówy.

Link to comment
Guest Orzeszek

no jak ryba to łosoś tuńczyk lub węgorz, tylko trzeba uważąć i kupic dobrej jakości, ja łososia to tylko wędzonego daje albo pieczonego, nie robie SAMEMU surowego mięcha, naczytałem się o surowym tuńczyku i węgorzach takich urban legends że znając moje szczeście to bym umarł xd. a tak ogóras/papryka ryba/paluszek krabowy serek filadelfia (gęsty) i troche sezamu do środka + ryż wodorosty i tyle. najtrudniej ryż zrobić prawidlowo. spieprzyć praktycznie sie nie da jak ma sie przepis (chyba ze spalisz z premedytacją) ale żeby idealnie sie rozprowadzał i zbijał w rolce to już trzeba być pro. no i sos sojowy + wasabi kto lubi. no i naprawde ostry nóż sie przydaje. bardzo ułatwia sprawę.

Edited by Orzeszek
Link to comment

W Lidlu za 10zł to jest jakaś kpina, tej ryby w hosomakach jest tyle co ziarnko grochu.

Tylko świeże - własne domowe lub z knajpy robione na bieżąco. Najmilej wspominam sushi z Malezji, tam to się bardziej opłacało niż kebab podczas spaceru po mieście (ok 6-7 zeta za rolkę z tuńczykiem podzieloną na sześć kawałków!). Ryby więcej niż ryżu w każdym kawałku, mniam.

Link to comment

Na siłce gdzie pracuję mamy typa od sushi i dzisiaj jadłem w panierce z jajka a nie jak dotąd ze spiruliny,bardzo dobre,jedno było z łososiem a drugie z filetowanym tuńczykiem.Nienawidzę sosu sojowego,więc jem albo umaczane w wasabi albo z imbirem,jedynie cena zaporowa zestaw 6 małych i 10 dużych jest za 30 zeta.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym prosimy o zapoznanie się ze zaktualizowaną Polityką prywatności Privacy Policy.