Opublikowano 20 sierpnia20 sie Ja grałem w erze X360 na takim TV, poletzam https://www.olx.pl/d/oferta/telewizor-plazmowy-42-CID99-ID1bPJLf.html?search_reason=search%7Cpromoted
Opublikowano 20 sierpnia20 sie Spoko tv ale za duży. Patrzę za czymś 20pare cali.46 minut temu, devilbot napisał(a):A czemu stary. Na nowym monitorze 120hz PS3 wygląda znośnie i działa spokoPs2 przez scarta wiadomo że będzie srakaBo nie podłączę do tego ps2 bez dodatkowych pierdół. Kablem rgb do scarta byłaby sraka?29 minut temu, łom napisał(a):bo wtedy gierka z PS2 nie będzie skalowana z 480p do 1080p tylko do ~768p.Nawet na tak małym ekranie byłoby to zauważalne?
Opublikowano 20 sierpnia20 sie Teraz, Plugawy napisał(a):Nawet na tak małym ekranie byłoby to zauważalne?Tak, jeśli masz jakiegokolwiek PCta czy laptopa to odpal sobie emu PS2 i gierkę w natywnej rozdzielczości, będziesz wiedział jak to mniej więcej wygląda na monitorze Full HD. TVki HD Ready były też w mniejszych rozmiarach.
Opublikowano 20 sierpnia20 sie 17 minutes ago, Plugawy said:Spoko tv ale za duży. Patrzę za czymś 20pare cali.Bo nie podłączę do tego ps2 bez dodatkowych pierdół. Kablem rgb do scarta byłaby sraka?Nawet na tak małym ekranie byłoby to zauważalne?Dla mnie PS3 podłączona Component'em do starszego TV to jest sztos. Szczególnie w grach obsługujących 1080i. Kiedyś eksperymentowałem i wyszło mi, że 1080i jest lepsze niż 1080p czy 720p. Próbowałem po HDMI puścić obraz z przeplotem na aktualnym TV, akurat mój nie radzi sobie dobrze i dodaje sporego input laga na usuwanie przeplotu. Na starym LG uzyskałem takie cuda i nie pamiętam, żebym odczuwał jakieś szczególne opóźnienia w sterowaniu:Zdjęcia przedstawiają ekran telewizora, więc mniej więcej tak to wygląda w praktyce. Analogowy sygnał component daje nieco miekki ale czysty obraz praktycznie bez aliasingu w przeciwieństwie do cyfrowego 720p i 1080p.Na współczesnym TV sprawdza mi się tryb HDMI bez obsługi pełnej chromy 4:4:4, czyli tryb "PC" odpada. U mnie w LG muszę wybrać i przypisać dowolną etykietą poza "PC", aczkolwiek "konsola do gier" minimalizuje chyba też wszelkie opóźnienia spowodowane dodatkową obróbką obrazu. PS2 też podłączysz tym samym kablem component, więc to by była prawdopodobnie najlepsza opcja. Edytowane 20 sierpnia20 sie przez Masamune
Opublikowano 20 sierpnia20 sie Dla PS2 przede wszystkim monitor/TV o proporcjach 4:3. Niewiele gier z PS2 obsługuje 16:9. Obraz będzie paskudnie rozciągnięty.Do PS3 cokolwiek co nie ma więcej niż 32 cale.Problem z ekranami płaskimi z epoki są beznadziejne matryce względem CRT czy plazmy. IPS był tylko w najdroższych ekranach. No ale u nas TV CRT HD to praktycznie nie występowały bo nikt tego nie chciał kupować jak można było w tej samej cenie albo taniej kupić LCD (ale o dużo gorszych parametrach).Można polować na płaskie monitory medyczne/telewizyjne które miały genialne parametry jak na tamte czasy, dużo lepsze niż topowe TV z tego okresu. Są dwa razy jaśniejsze zazwyczaj i mają wbudowaną kalibrację oraz kontrolę jednorodności podświetlenia oraz świetne czernie w porówaniu do topowych LCD. Ja używam monitora medycznego firmy Barco ale pod PC z epoki. Idealnie było by dorwać niewypierdzianą plazmęod Pioneera z genialnej serii Kuro.
Opublikowano 20 sierpnia20 sie TV chyba sam z siebie nie będzie rozciągał do proporcji 16:9 tylko będą czarne pasy po bokach? Jak kolega nie ma miejsca na większy TV to tym bardziej będzie problem z dwoma oddzielnymi TVkami, jednym do PS2, drugim do PS3. @Plugawy cokolwiek znajdziesz to te monitory/TVki z Componentem będą miały już trochę lat więc koniecznie sprawdź jak wyświetlają obraz, no chyba że darujesz sobie granie na oryginalnym sprzęcie i gry z PS2 ogarniesz przez emulator.
Opublikowano 20 sierpnia20 sie 24 minuty temu, łom napisał(a):TV chyba sam z siebie nie będzie rozciągał do proporcji 16:9 tylko będą czarne pasy po bokach? Jak kolega nie ma miejsca na większy TV to tym bardziej będzie problem z dwoma oddzielnymi TVkami, jednym do PS2, drugim do PS3. @Plugawy cokolwiek znajdziesz to te monitory/TVki z Componentem będą miały już trochę lat więc koniecznie sprawdź jak wyświetlają obraz, no chyba że darujesz sobie granie na oryginalnym sprzęcie i gry z PS2 ogarniesz przez emulator.Tanie ekrany będą rozciągać obraz nawet pomimo pasów. Te lepsze mogą skalować dodając pasy.
Opublikowano 20 sierpnia20 sie Nigdy nie spotkałem takiego chłamu ale też nie podłączałem PS2 do tanich nowych TV, bo stare plazmy czy LCD mi tego nie robiły, nawet tani Emprex.
Opublikowano 20 sierpnia20 sie Ja to się chyba skuszę na coś takiego:https://allegro.pl/oferta/konwerter-z-hdmi-do-ypbpr-r-l-component-audio-1080p-czarny-7692377076Będę próbować konwertować sygnał analogowy z PS2 PS3 na cyfrowy, może uda się wycisnąć coś ciekawego na współczesnym TV.
Opublikowano 20 sierpnia20 sie Oglądam jedną dziewczynę co YT co gra też w stare gierki i ona ma takie coś retrotink podpięte do nowego monitorahttps://www.retrotink.com/shop/retrotink-2x-proI świetnie to wygląda, tyle, że wchuj drogie toto
Opublikowano 20 sierpnia20 sie Ja mialem podpiete ps3 pod 28crt 16:9 ale w nim byla podbita rozdzialka do 512p. Nie wiem czy bym chcial wpiac do 21crt 4:3, ciekawe by to bylo ale za jednym zamachem by weszlo ps1 i ps2 wiec to tez jest opcja.
Opublikowano 27 sierpnia27 sie On 8/20/2026 at 6:17 PM, Mejm said:Ja mialem podpiete ps3 pod 28crt 16:9 ale w nim byla podbita rozdzialka do 512p. Nie wiem czy bym chcial wpiac do 21crt 4:3, ciekawe by to bylo ale za jednym zamachem by weszlo ps1 i ps2 wiec to tez jest opcja.PS3 na CRT to już przerost formy nad treścią - ta konsola nie jest tak przesadnie retro, żeby grać na niej na CRT Ja skończyłem swoje testy z sygnałem analogowym Component vs HDMI, kupiłem konwerter, który wcześniej tu wrzucałem, kupiłem nowy kabel i... zostaję z HDMI. Component dawał ciekawy obraz, mniej wyraźny niż HDMI, fajnie zmiękczony, ale ta niewyraźność na 55 calowym telewizorze 4K jednak na dłuższą metę dawała efekt, jak gdyby coś mi się z oczami działo i nie byłbym w stanie widzieć wyraźnie tego co jest na ekranie. Do tego szum, darmowy film grain w każdej grze, czyli coś za czym nie każdy przepada. HDMI z kolei w porównaniu daje krystalicznie czysty obraz, który TV całkiem fajnie skaluje w górę, właściwie to jestem mega pozytywnie zaskoczony tym, jak PS3 wygląda na moim głównym TV, polecam każdemu, bo wcale nie jest źle. Component mógłby być też jako ciekawostka, gdyby nie kosztował mnie dodatkowych ~120zł za kabel i konwerter. Edytowane 27 sierpnia27 sie przez Masamune
Opublikowano 27 sierpnia27 sie PS3 na sztywno ustawiam 720p, współczesne upscalery sobie radzą bardzo dobrze, a 720p skaluje się idealnie do 4k. Na 55" takie GT6 czy Motorstorm nadal wyglądają super. No i są przypadki, gdzie gra miała już to natywne 1080p i miała dużo gorszy framerate niż na 720 czy... 480p Niemniej sprawdziłbym sobie na CRT HD takiego pleja albo 360, to to fajna sprawa jest.
Opublikowano 27 sierpnia27 sie On 8/20/2026 at 6:06 PM, Plugawy said:Oglądam jedną dziewczynę co YT co gra też w stare gierki i ona ma takie coś retrotink podpięte do nowego monitorahttps://www.retrotink.com/shop/retrotink-2x-proI świetnie to wygląda, tyle, że wchuj drogie totoNa pierwszy rzut oka to ten konwerter który miałem to jest to samo, tyle że bez funkcji tych dodatkowych filtrów. Kosztował 80zł i też miał zero laga Edit: ale widzę już, że ten konwerter skaluje i zajmuje się też usuwaniem przeplotu, mój po prostu konwertował analogowy sygnał na cyfrowy Edytowane 27 sierpnia27 sie przez Masamune
Opublikowano 27 sierpnia27 sie Ja przez pierwszy rok miałem Xboxa 360 wpiętego pod monitor crt od komputera po VGA. Później dorobiłem się TV 22 cale z HDMI.