Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

Opublikowano

@Tynio dzisiaj zrobiłem pierwsze kimchi w życiu, powiedz mi, Ty to po prostu zakręcasz w słoiku i od razu wkładasz do lodówki? Bo to chyba powinno być w temp. pokojowej kilka dni? I widzę że używasz zwykłego słoja, a nie do tego do fermentacji, czy musisz codziennie na chwilę rozszczelnić żeby to nie wybuchło? Czy to prawda, że dodawana sól nie powinna być jodowana?

Edytowane przez Figaro

• Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 447,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

• Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

• Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano

@Figaro

Pierwszy etap fermentacji poza lodówką i lepiej w pojemniku innym niż zwykły słoik (znaczy można i w zwykłym, ale trzeba często sprawdzać i wypuszczać gaz powstały w procesie fermentacyjnym, bo serio może rozsadzić słoik). Sól jodowana generalnie opóźnia rozwój bakterii, dlatego nie jest preferowana.

Opublikowano

Czyli codziennie na chwilę otwierać słoik? Okej, dzięki.

edit: minęła doba i nie mogłem się powstrzymać od spróbowania. O ku.rwa jakie ostre. Nie ma tam jeszcze tej cierpkości, ale już czuć coś dobrego.

Edytowane przez Figaro

Opublikowano

Takie dobrocia wpadły na szybkim górskim wyjeździe. 

żur w chlebie 

72d420c0c0deffe9med.jpg 

pstrąg

354deca2528454f5med.jpg

kaczka z kaszą, modrą kapustą z żurawiną i sosem wiśniowym :banderas:

6369f9efa030d70amed.jpg

a wy co? kebab w którym "kucharz sosu nie żałował"? 

Opublikowano

Już w Wiśle, przyjacielu?

Opublikowano

niestety już po, 3 dni zleciały bardzo szybko. Dzięki za polecenie spoko noclegu i dobrego żarcia. Kącik zbójnicki w pyteczkę, choć tu go na zdjęciu nie ma. 

Edytowane przez D.B. Cooper

Opublikowano

jak w Wiśle to koniecznie zajrzyj do Batrice

do dziś mi się śni tamtejszy schab z oscypkiem :banderas:

Opublikowano
2 minuty temu, D.B. Cooper napisał:

niestety już po, 3 dni zleciał bardzo szybko. Dzięki za polecenie spoko noclegu i dobrego żarcia. Kącik zbójnicki w pyteczkę, choć tu go na zdjęciu nie ma. 

Widziałeś rzeźbę Małysza z czekolady?

Opublikowano

nie, ale muzeum Adasia i skocznia zaliczone :) 

serio jest tam Małysz z czekolady? 

Edytowane przez D.B. Cooper

Opublikowano

Jest w urzędzie miejskim, zapomniałem Ci kurła powiedzieć :(

Opublikowano

jakoś wpadłem do meksykańskiego działu i naszła mnie ochota na tacosy, pierwszy raz zrobiłem, wyszło całkiem ok :notbad:

OliHZNv.jpg

tylko placki musze następnym razem inne kupić bo sie rozwalały te przy jedzeniu

Opublikowano

I cyk, kolejna nowość wleciała:

dobra_kaloria_klopski_grzybowe_vegetest.

Smaczne, fajna konsystencja. Kiełbaski od nich wydały mi się dziwne, a klopsiki smakują, choć skład podobny. Muszę jeszcze raz sprawdzić te kiełbaski. Klopsiki są małe przez co fajnie nadają się do makaronu, co też uczyniłem. Oczywiście, są w Lidlu.

Opublikowano

Kiełbaski węgierskie są sztosiwem absolutnym.

Opublikowano

Ja za każdym razem biorę coś od nich jak jestem w Lidlu, zazwyczaj burgery. Ostatnio były po 4 zł, przy zakupie 2 sztuk.

Opublikowano

No i dzisiaj otworzyłem słoik z moim kimchi (6 dni fermentacji poza lodówką, myślę że styknie).

82465902_832541843836141_472118063477135

o (pipi)a jakie ostre. Chyba kolejne zrobię białe kimchi, albo jakąś mniej pikantną wersja bo jest ostro. Ale czuć te pozytywne bakterie na języku :)

Opublikowano

chuy tam, będę pisał do siebie

ostatnio zrobiłem zupę kimchi

82735075_1033174937063033_46224140178041

Niestety nie zmniejszyło to pikantności, druga połówka ledwo dała radę

A dziś zrobiłem kolejną zupkę, taki jakby instant ramen z dodatkiem kimchi.

82214730_543931639804700_559677267369158

I wyszła cudnie, biorąc pod uwagę, że rosół z kostki bulionowej, sosu sojowego i rybnego, gotowany 10 minut :nosacz2: Ale mam plan zrobić po raz kolejny, tym razem na poważnie. Nawet makaron zrobię od podstaw.

Opublikowano

Teraz masz w Biedrze dużo artykułów azjatyckich, a w tym fajne makarony do ramenu, sosy i przyprawy. Szczególnie makaronów spory wybór, więc polecam, bo taki makaron instant z zupek chińskich to się jedynie do śmietnika nadaje, albo na perukę dla gesslerowej.

Opublikowano

Makaron chcę zrobić sam. Ale ciekaw jestem jakie mają tam sosy i przyprawy. Dzieki krupik.

Opublikowano

W Lidlu też tydzień azjatycki. Mają pasty miso (dobre jako baza do ramenu), makarony, sosy Tao tao i pasty Kanokwan. 

Opublikowano

O właśnie, w Biedrze też są pasty Kanokwan, kupiłem red chilli i była pyszna.

Przypomniało mi się jeszcze, że wziąłem pastę Tom Yum. Zrobiłem sobie ją teraz z makaronem do ramenu i falafelem i ja pisgan, jaka ona jest ostra, morda mnie piecze teraz strasznie  Nie wiedziałem, że ona taka ostra jest.

Edytowane przez krupek

Opublikowano

Taka pasta to na cały gar zupy idzie przecie :rotfl: