Opublikowano 4 stycznia4 sty Mieliscie kiedys tak ze biegacie sobie od 5 miesiecy i ktoregos dnia wpadacie na pomysl, ze fajnie by bylo przebiec te 6 albo 7 najwiekszych maratonow na swiecie, zgarnac ten pamiatkowy medal i odejsc z sceny biegowej w glorii i chwale? No bo ja sie zapisalem na losowanie w Sydney, Berlinie i Chicago wiedzac ze szanse na dostanie sa minimalne i z nastawieniem, ze jak mnie wylosuja to chuj, pomysli sie co zrobic. I wszystko szlo zgodnie z planem bo podziekowali mi z Sydney i Berlina i kiedy juz szukalem sobie jakiegos polmaratonu na 2026 to taki mail dostalem 3 tygodnie temu zza oceanu No nie bylo tego w moim bingo na 2026. Taka szansa moze sie predko nie powtorzyc takze nieplanowany debiut w maratonie przedemna. Ludzie placa w biurach podrozy albo na organizacje charytatywne po kilkadziesiat tysiecy zlotych zeby przebiec jeden z tych maratonow to szkoda nie skorzystac. A ze jeszcze odebralem miejsce jakiemus biegaczowi ktory trenuje od lat to kolejny plus
Opublikowano 4 stycznia4 sty Zajebiscie :D Ja na początku przygody z bieganiem mialem taki pomysl ze bede se latal po europie i w kazdej stolicy zrobie bieg 10km :) Czasu masz sporo, fajnie mozesz sie przygotowac a i orzygoda fajna. No i pomscisz mijego ojca ktory 25 lat temu polecial na ten maraton i dostal udaru dzien przed Ja obecnie zajawka na biegowkiStreamableWatch unnamed | Streamable
Opublikowano 4 stycznia4 sty Przy takich maratonach po prostu się zgłaszasz i liczysz na szczęście czy musisz jakieś konkretne czasy mieć zrobione ?
Opublikowano 4 stycznia4 sty W wszystkich zrzeszonych przez Abbott World Majors, oprocz Bostonu, sa losowania i kazdy moze sie dostac. Alternatywa to wplata kilka tysiecy dolarow/euro na organizacje charytatywne wspolpracujace z danym maratonem albo wejscie przez partnerskie biura podrozy ale tam ceny tez sa grube. A jak cie wylosuja to tylko wpisowe, na chicago to bylo 270$ dla osob z poza USA. Za kazdy ukonczony maraton dostajesz gwiazdke, po ukonczonych 6 dostajesz medal. Jest jeszcze dodatkowe losowanie dla osob ktore maja juz 3-4 gwiazdki no i jak masz dobry czas na wybranych maratonach to tez jest jakas mozliwosc innej drogi ale czasy sa chore, dla mezczyzn poniej 40 lat to nawet grubo ponizej 3h trzeba miec. W tym roku doszla 7 gwiazdka bo wlaczyli Sydney, a w planach cos w RPA i Szanghaj ale nadal te 6 pierwszych maratonow liczy sie na ten medal. No i nie ma limitu czasowego wiec to fajny challenge na cale zycie
Opublikowano 4 stycznia4 sty 2 hours ago, BRY@N said:Przy takich maratonach po prostu się zgłaszasz i liczysz na szczęście czy musisz jakieś konkretne czasy mieć zrobione ?Dla amatorów:Boston tylko jeżeli mieścisz się w limicie . Zgodnie z tabelą:Boston Athletic AssociationQualify - Boston Athletic AssociationPrzy czym jeżeli chętnych będzie więcej to ten czas też ulega skróceniu.Pozostałe to losowania (najgorzej w Japonii bo cudzoziemcy mają bardzo małą pulę i szansa wylosowania to 2,5-5%). Oprócz losowań to zbieranie określonej sumy na akcje charytatywne w ramach wolontariatu lub wykupienie wycieczki/zgrupowania gdzie finałem jest bieg w maratonie).W tym roku próbowałem w Berlinie. Nie udało się więc biegnę w Warszawie. Od 2027 wchodzę w wszystkie loterie które nie będą kolidować z rowerowym ParyzBrestParyz xD
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Mam zajawke mocna teraz na te biegowki, pogoda dopisuje wiec korzystam i tak ostatnii mi na fb wpadlo Ja jebe ta koncowka. Co one tam musiały czuc, 120% hr max chyba Tym bardziej ze to finisz po 30 kilometrach hehe
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Jak już znowu zacznie żyć po takim finiszu to musi być niesamowite zadowolenie ze swojego osiągnięcia.A ja z bieganiem mam kryzys. Zapisałem się na półmaraton na koniec lutego ale biegam za mało i nieregularnie bo albo pogoda kiepska albo coś mnie brało i wolałem zostać w domu niż znowu skończyć na antybiotyku. Chyba odsprzedam pakiet bo i tak nie przygotuje się jak bym chciał, dorzucę parę złotych do pasa do mierzenia tętna, a półmaraton zrobię jeden we wrześniu.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. dobra, trzeba sobie postawić jakieś cele, najlepiej publicznie żeby mieć większą motywację do zrobienia czegoś więcej niż bieganie na bieżni tych swoich 7-10km 3x w tygodniu. także 22.03 biegnę półmaraton w Krakowie, a ostatecznym bossem który nie wiem jeszcze czy zrealizuję to fajnie by było przebiec maraton w dniu swoich 42 urodzin, czyli kurde już w tym roku, do tego w wakacje :/do ogarnięcia mam wszystko, bo wagę trzeba jeszcze lekko zrzucić żeby chociaż 8 było z przodu, jakiś plan treningowy bo jak powiedziałem koledze jak biegam to mnie wyśmiał że widać że nie mam pojęcia co robię, ogarnąć jakoś odżywiania i picie bo pewnie już nie da rady przebiec bez jedzenia i picia tak jak wyskakuję sobie często na moje krótsze przebieżki, na półmaratonie to pewnie szybko będzie bomba. cel na pierwszy półmaraton to przebiec w czasie nie żenującym, co dla grubasa moich rozmiarów określam że coś ok 2h20m nie będzie wstydem. oczywiście chciałbym zmieścić się w 2h ale też nie chcę przesadzić pierwszy raz biegnąc większy dystans.no i najważniejsze - trzeba w końcu jakiś zegarek sportowy, bo co się nie przebiegnie to się dowygląda. mam niby ten mój Withings ale on to bardziej nadaje się do liczenia kroków a nie aktywności, także możecie polecić jakiegoś Garmina czy cokolwiek podobne? nie wiem co mi trzeba, ale chciałbym żeby miał GPS i tętno nie przekłamywał jak ten mój Withings który często mi pokazuje 170 przed dłuższy czas jak mam w granicach 130. Edytowane 10 godzin temu10 godz. przez gtfan
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Czy ja wiem czy ten twoj trening taki do dupy. Biorac pod uwage twoj cel i dystanse to i tak powinienes sie skupic glownie na bazie. Z tym ze no nie 7-10 a raczej 10-15, a pod maraton co jakis czas jakies long runy 20-30.Co do sikora ja mam fr 955 i jestem bardzo zadowolony. Ma juz wielozakresowy gps i mierzy jak od olowka nawet w lesie co bylo dla mnie wazne. Jak sprawdzalem go to na pętli 2,5km blad pomiaru wynosil 0-2m. Doskonaly wynik.Przynajmniej w pprownaniu do poprzedniego 735xt ktory lubil przyswirowac w lesie w kiepska pogode2 godziny temu, BRY@N napisał(a):Jak już znowu zacznie żyć po takim finiszu to musi być niesamowite zadowolenie ze swojego osiągnięcia.A ja z bieganiem mam kryzys. Zapisałem się na półmaraton na koniec lutego ale biegam za mało i nieregularnie bo albo pogoda kiepska albo coś mnie brało i wolałem zostać w domu niż znowu skończyć na antybiotyku. Chyba odsprzedam pakiet bo i tak nie przygotuje się jak bym chciał, dorzucę parę złotych do pasa do mierzenia tętna, a półmaraton zrobię jeden we wrześniu.Smutno to slyszec, ja forme teraz na nartach robie. Bieganie, jeszcze z jakimis szybszymi akcentami w tych warunkach to hardkor. Albo zasypane po kostki albo slisko.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. @gtfan tak jak pisze Kanabis bez dłuższych wybiegań takich po 12-15km będzie Ci ciężko na półmaratonie bo właśnie koło tego 15km może przyjść spory kryzys bez przygotowania. Bieganie trzy razy w tygodniu nie jest złe tylko dobrze by było żeby było i szybko i wolno a przy takiej pogodzie z tym szybko może być ciężko.@kanabis zapisałem się z myślę, że znowu przebiegnę w okolicach tych 2h a we wrześniu chciałem poprawić parę minut. Do półmaratonu zostało 6 tygodni a ja do tej pory najdłuższe wybieganie zrobiłem 10km no i teraz to raczej człapanie niż bieganie dlatego wolę odpuścić niż się męczyć bo raczej przez 6 tygodni formy nie zrobię przy takiej pogodzie.Ale biegania nie odpuszczam najlepsza opcja żeby się wyrwać z domu bo inaczej bym zgłupiał.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 7 hours ago, BRY@N said:(...) A ja z bieganiem mam kryzys. Zapisałem się na półmaraton na koniec lutego ale biegam za mało i nieregularnie bo albo pogoda kiepska albo coś mnie brało i wolałem zostać w domu niż znowu skończyć na antybiotyku. (...)U mnie aura podobna. Skończyło się tak, że jak w planie mam bieg krótki to idę na zewnatrz bo przez te 30 minut nie zdaze sie wychłodzić a jak mam np od 8km do 20km to idę na bieżnię. Przy krótszych na poczatku też chodziłem na siłownię ale jak sobie policzyłem że dostanie się na siłownię + przebranie + prysznic zajmuja z 45 minut a trening mam 30 minutowy trening to odpuściłem.
Opublikowano 40 minut temu40 min 7 godzin temu, BRY@N napisał(a):@gtfan tak jak pisze Kanabis bez dłuższych wybiegań takich po 12-15km będzie Ci ciężko na półmaratonie bo właśnie koło tego 15km może przyjść spory kryzys bez przygotowania. Bieganie trzy razy w tygodniu nie jest złe tylko dobrze by było żeby było i szybko i wolno a przy takiej pogodzie z tym szybko może być ciężko.no to dzisiaj spróbowałem dorzucić troszeczkę i wskoczyło 80 minut ciągiem tempem 6:30 które zasugerował mi chatgpt ;)myślę że jak na 94kg grubasa na początku przygotowań to ujdzie, mega luz w nogach przez cały czas, jedyny problem to lekko piekący lewy sutek, ale podobno maratończycy zaklejają sobie suty na bieg także ten level wtajemniczenia jeszcze przede mną ;)jedyny problem mam teraz taki że prawdopodobnie to jednak nie pobiegnę tego półmaratonu 22.03 bo przypomniałem sobie że na początku marca mam zaplanowaną operację na nos na którą czekam od 2 lat ;) jedyna nadzieja że podobno były jakieś problemy w służbie zdrowia że nie realizowali operacji nie zagrażających życiu także może moją też przełożą ;) Edytowane 40 minut temu40 min przez gtfan
Opublikowano 20 minut temu20 min Jak jeszcze to było na jakimś nie wysokim tętnie to dobry trening. Tylko właśnie oprócz tych długich wolnych treningów z jeden w tygodniu dobrze jakby był krótszy a intensywniejszy i będzie progres.
Opublikowano 16 minut temu16 min Max tętno jakie zauważyłem na zegarku to 146, ogólnie jakiś czas rosło i pod koniec trzymało się cały czas w okolicach 140-145. Średnie 141 pewnie lekko zawyżone przez halucynacje zegarka (zdarza mu się nagle pokazywać 180 przez jakiś czas mimo że nic się nie dzieje, tutaj miałem parę minut takich przekłamań) Edytowane 6 minut temu6 min przez gtfan