Opublikowano czwartek o 16:393 dni On 5/7/2025 at 11:20 AM, Hanza71 said:U mnie na wsi full serwis kosztuje 160-200 funa za sama robocizne, to przyjezdzam rumakiem za 400 I place polowe wartosci roweru no ale w UK uslugi sa zjebane ostatnim jakis chlop mnie rynny chcial wyczyscic to sobie wymyslil 600, to lepiej podjechac do sklepu kupic drabine I wiaderko I elo.poszukaj na googlach na mapie albo gumtree. Ja mam u siebie w miasteczku( w UK) podobną sytuacje a mam 2,3 pasjonatów co naprawiają/serwisują za uczciwie pieniądze w swoich garażach. Ceny usług w UK niestety chujowe, a pewnie będzie tylko gorzej
Opublikowano czwartek o 17:423 dni Krokodyle jako takie nie występują w SV — to aligatory. Ale tak, zdarza im się "zaszczycić" drogę. Rzecz jasna, trzeba zachować ostrożność. Nieco wcześniej byliśmy na przejażdżce łodzią powietrzną (słynne airboat), gdzie pracownik opowiadał o aligatorach — zanim rozpoczęła się przejażdżka, karmił kilkanaście sztuk w zagrodzie. Niby mało ruchliwe, ale gdy rzuciły się na jedzenie, wszystko działo się w ułamku sekundy. Warto dodać, że podczas przejazdu przez Shark Valley można spotkać ich kilkadziesiąt.
Opublikowano czwartek o 21:023 dni Dobra chłopaki jadę jutro do sklepów coś pomacać i może objeździć. Budżet do 4k pln. Na co patrzeć żeby się nie sfrajerzyć?
Opublikowano piątek o 09:312 dni 12 godzin temu, maciucha napisał(a):Budżet do 4k pln. Na co patrzeć żeby się nie sfrajerzyć?Zależy jakie marki masz dostępne. Na pewno nie daj się naciągnąć na jakiegoś taniego gravela na mechanicznych hamulcach, bo przy Twojej wadze nie ma prawa to dobrze działać. Odpuść też wszystkie mtb, bo pewnie będzie ich w sklepach najwięcej ale nie potrzebujesz roweru do takiej jazdy. No i wszystkie te wyprawowe trekingi obładowane błotnikami, lampami na dynami czy błotnikami.Skup się na crossach i sztywniakach, a rowery bez amorka wybierz te które przyjmą szerszą oponę min 43-45mm (w razie ewentualnej poprawy komfortu). Fajny wybór sztywnych rowerów ma Marin (DSX, Muirwoods, Persidio, Stinson czy Larkspur), ale czy masz sklep w mieście? Pooglądaj poprzymierzaj się i podaj później modele co zwróciło Twoją uwagę, zawsze można coś precyzyjniej doradzić.
Opublikowano piątek o 14:302 dni Objechałem 3 sklepy, wyprobowalem 6 rowerów i wziąłem w ostatnim sklepie polecanego tu Specialized Sirrusa X 2.0.Mega czuć niską wagę w porównaniu do 15kg giantów czy innych tabou. Dodatkowo bardzo wygodna kierownica i o dziwo również siodelko.Jak na złość leje dziś deszcz i objazdu chyba nie będzie
Opublikowano piątek o 14:432 dni będzie pan zadowolony, rower jest serio super :) miłego ujeżdżania :)
Opublikowano piątek o 15:192 dni BTW to mój pierwszy rower od 2006 roku kiedy to sprzedałem górala z komunii żeby dołożyć do xboxa 360
Opublikowano piątek o 18:372 dni dobry wybór @maciucha Specialized słyną niegdyś z dobrej jakość ram , więc jest to na pewno dobra baza :)
Opublikowano piątek o 18:512 dni Ładny rowerek, jakość ramy na pewno jest dużą zaletą. Mam nadzieję że wyrwałeś za rozsądne pieniądze. Można by pomarudzić na markę hamulców, że nie jest to chociaż podstawowe Shimano, no i napęd, jak się wkręcisz to tu będzie największe pole do usprawnień. Przejście na jakiś rozsądny napęd 1x11 nie będzie specjalnie kosztowne, a sporo zmieni.
Opublikowano piątek o 18:582 dni 4 minuty temu, Artur_K napisał(a):Ładny rowerek, jakość ramy na pewno jest dużą zaletą. Mam nadzieję że wyrwałeś za rozsądne pieniądze.Można by pomarudzić na markę hamulców, że nie jest to chociaż podstawowe Shimano, no i napęd, jak się wkręcisz to tu będzie największe pole do usprawnień. Przejście na jakiś rozsądny napęd 1x11 nie będzie specjalnie kosztowne, a sporo zmieni.Dałem 3200zl, jak doliczyć wysyłkę z neta i składanie tego z regulacją to wyszłoby praktycznie to samo. Co do usprawnień to zobaczymy. Myślę, że jak będę miał czas zrobić tym 150km na miesiac to będzie sukces, więc raczej mi wystarczy to co mam.
Opublikowano piątek o 19:162 dni 2 minuty temu, maciucha napisał(a):więc raczej mi wystarczy to co mam.Sam napęd od strony mechanicznej nie jest zły, prosty w regulacji i sprawnie działający, miałem microshifta w 3 rowerach i byłem bardzo zadowolony.Doskwierać może wąski zakres przełożeń. Ale to wyjdzie w praniu, bo to jest sprawa indywidualna.Ważne żeby jeździć i czerpać przyjemność!Btw. Spec ma tu świetne opony, te pathfindery mają super konstrukcje, gładki pasek na środku więc na asfalcie jedzie jak slick nie stawiając oporu, a po bokach bieżnik więc gdy tylko opona zagłębi się w jakąś „miękką” nawierzchnię to przyczepność wzrasta. Edytowane piątek o 19:192 dni przez Artur_K
Opublikowano sobota o 22:111 dzień W majowke przejechałem Romantische StraBeW sumie 476km i 3500m przewyższeń. Trasa zróżnicowana - zarówno fragmenty leśne, cyklostrady jak i przejazdy przez zabytkowe rynki miejske. Nie liczac nieprzyjemnego fragmentu w Augsburgu to praktycznie bez kontaktu z autami. Świetnie wytyczona ścieżka. Start w Wurzberg i jedzie się do podnóża Alp w Fussen. W okolicy Disney czerpał inspiracje do swoich projektów. Starówka Rothenburg ob der Tauber jest uwieczniona w Pinokio a zamek Neuschwanstein obok Fussen tworzy logo Disney'a. Spacer w Rothenburgu jest surrealistyczny. Trasa jest podzielona na 10 segmentów, robiac 1 dziennie spokojnie można wybrać się z rodzina. Mnóstwo seniorów jeździ - rowery elektryczne w niemczech sa popularne.
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. 13 minutes ago, Figaro said:Śliczny ten Canyon :) Gratki, ile Ci zajęło to dni? 5 dni. Byłem z żoną i znajomymi także bez szaleństw ;)
Opublikowano 17 godzin temu17 godz. 10 minutes ago, maciucha said:Coś polecacie jeśli chodzi o oświetlenie i zabezpieczenie?11 minutes ago, maciucha said:Coś polecacie jeśli chodzi o oświetlenie i zabezpieczenie?Oświetlenie:Jak na rekreacyjne jeżdżenie to cokolwiek z sklepu rowerowego.Stopień wyżej to cokolwiek ładowanego na usb.Stopień wyżej to https://sprint-rowery.pl/lampka-rowerowa-tylna-trek-flare-rtA jeszcze stopień wyżej to garmin varia albo exposure strada i blaze. Zanim zacząłem jeździć dłuższe dystanse to śmigałem przez długi czas na jakiś noname usb za 50zł sztuka.Zabezpieczenie:Airtag i do wyboru z materiału
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. No i na 8km poddał się tylny hamulec w związku z czym prawie staranowalem idącą pasem dla rowerzystów staruszkę Wciskam ale pod ręką rusza sie minimalnie i zero reakcji na kole.Warto coś tam samemu sprawdzić przed zawiezieniem do serwisu?
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. Mi kiedyś jeden koleś w sklepie powiedział tak:Zabezpieczenie? Jest tylko jedne słuszne. Jedziesz to jedziesz, nie wchodzisz do sklepu itp nie zostawiasz ani nie zapinasz niczym. Wyjście na rower to wyjście na rower. I trzymam sie tej zasady od kilkunastu lat. Nie jadę rowerem do sklepu po coś itp itd. Koledze ukradli tak rower w centrum miasta pod galerią także…. Wychodzę to jadę i tyle.Oświetlenia nie mam, bo nie jeżdżę po zmroku.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. Z tym brakiem oświetlenia to słaba wymówka. Może i jest to martwy przepis z odblaskami i raczej o to mandatu się nie dostanie, ale jak się jakiś wypadek stanie z własnej czy nie winy to brak świateł w dzień może zdecydować o winie pedalarza. Lepiej mieć i dmuchać na zimne.
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. Szosą po drogach nie jadę, bo tak to bym może montował. Ja jadę poza drogami :) Ja szybciej spotkam dzika na drodze niż auto :)
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. 58 minut temu, maciucha napisał(a):Wciskam ale pod ręką rusza sie minimalnie i zero reakcji na kole.Warto coś tam samemu sprawdzić przed zawiezieniem do serwisu?Jak minimalnie się rusza to zobacz czy jakim dziwnym zrządzeniem losu nie weszło coś pod klamkę hamulca xD Jak nie to trzeba by otworzyć mechanizm klamki i sprawdzić co boli.Oczywiście żadnego wycieku nie widzisz? Tam widzę, że masz pochowane kable wszystkie, więc sprawdź dokładnie na wyjściach kabli czy coś nie wycieka. Edytowane 12 godzin temu12 godz. przez Bartolinsky
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Poza tym pechowym hamulcem mega fajny rowerek. Na płaskim 24km/h wchodzi samo. Zrobiłem dziś 22km, z przerwą na espresso pośrodku. A sezon dopiero się zaczyna