Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komiksy: wasze zdanie i ulubione tytuły

Komiks: Be czy cacy? 187 użytkowników zagłosowało

1. 1. Komiks: Be czy cacy?

• Cacy
      234
    • Be
      7
    • Wisi mnie to
      15

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano

Warto zaznaczyć że "All-Star" ma swoją własną, dziwną kreskę no i sama fabuła jest jakaś taka... Mi w każdym razie się wybitnie nie podobał i go nie skończyłem ale chyba za mało siedzę w historiach Kal-Ela bo fanom się podoba.

• Odpowiedzi 756
  • Wyświetleń 267,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Z najlepszych komiksów jakie kiedykolwiek miałem okazje dostać w swoje łapy mogę wymienić te tytuły:     ^ Naprawdę solidna kreska. Ciekawie ukazana historia, oraz brutalny, mroczny klimat rodem

• Wczoraj świat komiksowy stracił wybitnego rysownika Steve'a Dillona. Steve odszedł w wieku 54 lat. Dillon wraz z Ennisem zaczynał od Hellblazera, a sukces pozwolił wydać ich autorski (i kultowy dziś)

• Jak chcesz moge ci przeslac link do paczki [wstawilbym tutaj, ale nie wiem czy to dozwolone] za ktorej czytanie powoli sie zaczynam zabierac, oto zawartosc: Batman: Year One Batman and the Monster

Opublikowano

od listopada deadpoola będzie pisał brian posehn o_O

Opublikowano

prolog crossovera animal mana i swamp thing spoczko. zapowiada sie rzeznia.

Opublikowano

zna ktos jakies zboczone komiksy dziejace siew czasach sredniowiecze/fantasy?

Opublikowano

moglbym powiedziec, ze szukam prezentu dla kumpla, ale po co

Opublikowano

"superman: birthright" marka waida

"all-star superman" granta morrisona

"superman: earth one" (z tego snyder podobno czerpie dużo inspiracji)

Birthright już czytam i jest spoczko, resztę też już mam to będę obczajał.

Dzięki.

PS. mam jeszcze Red Son, i 3 serie z Doomsdayem, w tym Reign of Doomdsay.

Opublikowano

@up

z tego co czytałem "Reign of Doomsday" jest jedną z gorszych historii z Doomsdayem w roli głównej, ale lepiej czytać wszystkie i samemu zdecydować.

Zabrałem się za czytanie Ultimate Avengers vs. The New Ultimates jednak po pierwszym zeszycie w ogóle nie ogarniam o co biega. Co najlepiej było by przeczytać wcześniej ? Z Ultimateów znam Spideya i trochę Ultimate Iron-Mana.

Opublikowano

"superman: birthright" marka waida

"all-star superman" granta morrisona

"superman: earth one" (z tego snyder podobno czerpie dużo inspiracji)

A tak się zapytam - te komiksy można spokojnie czytać wiedząc o Supermanie tyle, że boi się kryptonitu, a głównym złym jest Lex Luthor? Ostatnio czytając Batmany doszedłem do wniosku, że bardzo lubię momenty, kiedy obok nietoperza pojawia się człowiek ze stali i postanowiłem przeczytać coś, co jest skupione tylko na nim.

Opublikowano

NO to w sumie pozytywnie się zaskoczysz. Szczególnie Earth:One bo to niestandardowe podejście do historii ostatniego syna Kryptonu, ale nie traktuj jej jako część kanonu.

Opublikowano

The Walking Dead #100 - po kilkunastu (jak nie kilkudziesięciu) nudnych odcinkach dostajemy mocnego, fabularnego kopa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

teka, czy w tym miesiacu wyjda kolejne numery z dc? czy same #0?

Opublikowano

same zerówki bo rocznica. niby to miały być originy i nieznane fakty, ale czytałem np. green lantern i niby się zgadza bo jest o nowym już piątym green lanternie z ziemi, ale wpisuje się bezpośrednio w wątek który akurat trwa w komiksie johnsa.

Opublikowano
Zabrałem się za czytanie Ultimate Avengers vs. The New Ultimates jednak po pierwszym zeszycie w ogóle nie ogarniam o co biega. Co najlepiej było by przeczytać wcześniej ? Z Ultimateów znam Spideya i trochę Ultimate Iron-Mana.

nie czytałem tej serii, ale z tego co wiem wpisuje się ona bezpośrednio w śmierć petera parkera pod koniec pierwszego woluminu ultimate spider-mana (postrzelenie spidey'ego przez punishera). ja wskoczyłem bezpośrednio w te serie co teraz są wydawana (ulitmates v4, ale wcześniej mini-serię o hawkeye'u lepiej przeczytać żeby wiedzieć o co kaman w wielkim konfikcie, ultimate spider-man v2 i ultimate x-men v2). no i musisz wiedzieć, że reedowi richardsowi odpier.doliło i jest jednym z najniebezpieczniejszych czarnych charakterów w tym uniwersum.

150px-Reed_Richards_%28Earth-1610%29_from_Ultimate_Comics_Ultimates_Vol_1_2_0001.png

zaje.bistym swoją drogą.

Edytowane przez tk___tk

Opublikowano

wiem o Reedzie, mam nawet całą paczkę Ultimateów prowadzących do powstania złego Reeda ściągniętą. A Avengersi vs Ultimate ciekawe, no i śmierć Parkera mnie zdziwiła trochę.

Opublikowano

po dosc ostrym nadrabianiu x-men (age of apocalypse, new x-men, astonishing x-men, house of m, trylogia o hope i jeszcze troche staroci) zabralem sie za uncanny x-force. no ku.rwa to jest cos, rysunki urywaja du,pe no i chyba najlepsza mozliwa ekipa. wypasik.

Opublikowano

trzeba przebic sie przez cale avengers vs x-men? czy ten event ma duze znaczenie dla aktualnie trwajacych serii - uncanny x-force/x-men i wolverine and the x-men?

Opublikowano

no (pipi). kluczowe. po tym evencie w przeciwieństwie do innych całe uniwersum marvela nie będzie już nigdy takie samo coś przeczuwam no i sama seria nie jest zła. pisze ją pięć największych nazwisk marvela (wspólnie stworzyli szkic fabuły i wymieniają się obowiązkami scenarzysty co numer) no i po paru numerach kreska na prawdę mega (mcniven, coipel, kubert). aha i muszę cię zmartwić. wraz z numerem 35 "uncanny x-force" kończy swój żywot. przynajmniej z rickiem remanderem za sterami. niby będą dwie nowe serie w miejsce tej, ale to już nie to samo. jedna z nich z kablem w roli głównej:

2591747-cableandxforce_01_cover_super.jpeg

no, ale trzeba przyznać, że po odejściu openy i white'a to seria pomimo starań scenarzysty troszku podupadła. zawirowania z artystami (tocchinni w historii o othereworlds to kompletna porażka) nie pomogły. ale chociaż cały czas rysują okładki. myślę, że ten tytuł wypełni nieco pustkę po "uncanny x-force":

2597367-thunderbolts_super.jpg

Edytowane przez tk___tk

Opublikowano

dobrze, ze jestes na tym forum xD

skonczylem czytac schism. teraz bede kontynuowal x-force i zaczne uncanny x-men i wolverine and xmen.

przerwe jak dojde do tie-inow i zaczne czytac caly event po kolei.

on sie juz skonczyl? duzo tego jest?

w uniwersum x-men mysle, ze dobrze sie orientuje, ale w avengers slabo. cos konkretnego musze wiedziec?

aha, ten ongoing age of apocalypse zaczyna sie w 19.1 xforsa?

Edytowane przez Ölschmitz

Opublikowano

Tu się piszę o czymkolwiek nie od marvela albo dc?

Jeśli tak to przeczytałem Pride of Baghdad. Bardzo fajny, bardzo ładny.

Opublikowano

jakby było z kim to by się pisało :P. poczytaj sobie nową serię vaughna - "saga". mega miks s-f/fantasy z pomysłem.

olszman: chyba nic. tzn. na pewno pojawi się kilka postaci, które będziesz widzieć pierwszy raz w życiu na oczy (black panther, iron first, captain & ms. marvel, dr. strange, red hulk, spider-woman), ale to nie przeszkadza w czytaniu tak mi się wydaje. to jest seria bardziej koncentrująca się na x-menach i ich miejscu w uniwersum. trochę taka powrórka z "civil war". sprawa wygląda z grubsza tak: pheonix force kieruje się znowu w kierunku ziemi (co zwiastuje nova w numerze "infinite" kulturalnie rozpier.dalając się na środku manhattanu) i kapitan ameryka z iron manem widzą w tym wielkie niebezpieczeństwo dla świata a cyklop wraz ze swym przerośniętym ego szansę na odbudowanie rasy mutantów. w ogarnięciu tego wszystkiego nie pomaga fakt, że tie-iny nie pokrywają się czasem chronologicznie z tym co jest w głównej serii, niektórzy x-meni są lub byli avengerami + sporo osób zmienia strony kiedy okazuje się, że cała sytuacja z pheonix five nie jest taka kolorowa na jaką wyglądała na początku xD. ja bym ci radził czytać to co czytasz, a stronę avengerów olać (oprócz "secret avengers" bo tam jest zaje.bista historia z początku wydarzeń gdzie specjalnie wyselekcjonowany team prewencyjny leci z misją w kosmos żeby powstrzymać pheonixa zanim dotrze na ziemię). możesz jeszcze dorzucić "x-men legacy" bo tam znajdziesz naprawdę fajne historię z postaciami występującymi w "wolverine & the x-men. ostatni numer wyjdzie w październiku. potem nie wiadomo za bardzo co z x-menami. nic jeszcze nie jest do końca oficjalne, z tygodnia na tydzień pojawiają się newsy. na pewno będzie nowa seria bendisa "all new x-men" gdzie klasyczny team z lat 60tych przenosi się do teraźniejszości i "x-men legacy" z synem xaviera - legionem w roli głównej. cała linię stopniowo odświeżają. niektóre serie się kończą, zaczynają całkiem nowe, inne zerują (ku.rwa nawet spider-man jak dobije do 700), albo zmieniają tytuł pozostając przy starej numeracji (red hulk -> red she-hulk, czy jakiś czas temu thunderbolts -> dark avengers) i żonglują creative-teamami. np. rick remander z uncanny x-force i venoma przechodzi do kapitana ameryki i uncanny avengers.

co do aoa to jakoś tak - na okładkach właśnie jest "from the pages of uncanny x-force". duża część "dark angel saga" czyli kulminacji zaje.biśtości tego tytułu dzieje się właśnie w uniwersum age of apocalypse.

no.

coś jeszcze? xD

Edytowane przez tk___tk