Jump to content

Potrawy wigilijne

Cris

Recommended Posts

• Replies 169
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

barszczyk i uszka, yummy. szczególnie takie domowe, nie kupne z biedronek czy innych.

choć w zeszłym roku kobieta nakarmiła mnie swoją kuchnią i dostałem jakieś rosolli, zapiekanki z marchewkami, kuten pipareita i glogi. znośne było jedynie glogi, coś jak grzaniec, musi zawierać min. 15% alko a do tego migdały rodzynki i inne pływające gó.wienka

• Upvote 1

Eeeeejjjjj ja nie mam pierogów :mellow: Mam za to kapustę z grzybkami, którą zjadam wraz z filetami (koniecznie!!!) oraz ziemniakami. Karp mi w ogóle nie podchodzi. Nie dość, że trzeba go godzinę obierać, to na dodatek smak jakiś taki przeciętny. Zupa to oczywiście barszczyk z uszkami, zaje.bisty jest. No i na deser makówki.

Święta są spoko :rolleyes:

Barszcz z uszkami, ewentualnie krokiety w barszczu, albo uszka w sosach grzybowym z borowików i z grzybowym z pieczarek. Rok temu nawet ryby nie tknąłem, bo się uszkami i krokietami zapchałem. Wszystko robione własnoręcznie z naturalnych składników, grzyby zebrane jesienią pod lasami częstochowskimi, barszcz z prawdziwych buraków i botwiny. Praktycznie cały rok tylko na te potrawy czekam.

barszczyk i uszka, yummy. szczególnie takie domowe, nie kupne z biedronek czy innych.

Nic dodać, nic ująć :D Barszcz z uszkami mógłbym jeść przez cały rok, więc normalnym jest u mnie ochota na barszcz np. w środku wakacji ;)

Do tego ryby pod każdą postacią :)

• Upvote 1
  • Downvote 1

Gałki rybne to jest to! Nie wiem jakim cudem nikt z moich znajomych tego dania nie kojarzy - ja sobie nie wyobrazam Wigilii bez galek ;] Chodzi o to, ze mieso z karpia sie przemiela przez maszynke do mielenia, potem robi sie z tego takie kulki i daje sie do galarety - no, niebo w gebie, zapewniam.

Poza tym barszczyk z uszkami, karp smazony i ryba po grecku - yummie! Natomiast w naszym domu nigdy nie bylo tradycji jedzienia wtedy pierogow, moze z racji tego, ze jest to malo wykwintne i dosc pospolite danie, ktore mozna sobie zjesc na co dzien :potter:

• 2 years later...

W tym roku robię śledzie po sułtańsku (z cebulą, rodzynkami i przecierem pomidorowym) i śledzie z sosem śmietanowo, korniszonowo koperkowym z jabłkiem. Te pierwsze to będzie eksperyment a pierwsze to sprawdzony przepis.

Poza tym liczę na wiele niespodzianek ze strony babci i ciotki. Pierogi, zupa grzybowa, kapusta z grzybami i król stołu- sos grecki (może być nawet bez ryby).