Cris 120 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Co najbardziej lubicie wpierniczać ze świątecznego wigilijnego stołu? Quote Link to comment
marcin_N 61 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Barszczyk z uszkami i pierogi. Ryb nie jadam. Quote Link to comment
Pan Pieczarka 167 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Barszczyk, pierogi, kluchy z makiem i ciasta. No i andruta z obrazkiem stajenki. Quote Link to comment
Cris 120 Posted December 23, 2009 Author Share Posted December 23, 2009 Podczas wigilii to praktycznie tylko ryby zjadam... potem owoce , ciasta , orzechy , jakieś śliwki w czekoladzie. Quote Link to comment
Shago 3485 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Oczywiscie, ze pierogi . Do tego barszcz z uszkami. Ryb sie nie tykam Quote Link to comment
virsi 1 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 barszczyk i uszka, yummy. szczególnie takie domowe, nie kupne z biedronek czy innych. choć w zeszłym roku kobieta nakarmiła mnie swoją kuchnią i dostałem jakieś rosolli, zapiekanki z marchewkami, kuten pipareita i glogi. znośne było jedynie glogi, coś jak grzaniec, musi zawierać min. 15% alko a do tego migdały rodzynki i inne pływające gó.wienka 1 Quote Link to comment
Velius 5698 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 (edited) Tylko pierogi z kapusta,z 20 potrafie wpieprzyc jak prosiak. Aha no i czasem bigos Babciny. Edited December 23, 2009 by Velius Quote Link to comment
KainGorn 2 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Ryba po grecku, to jest to:) Cały rok na to czekam bo matka kiedy indziej raczej nie robi ;p Quote Link to comment
Figlarz 1272 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Eeeeejjjjj ja nie mam pierogów Mam za to kapustę z grzybkami, którą zjadam wraz z filetami (koniecznie!!!) oraz ziemniakami. Karp mi w ogóle nie podchodzi. Nie dość, że trzeba go godzinę obierać, to na dodatek smak jakiś taki przeciętny. Zupa to oczywiście barszczyk z uszkami, zaje.bisty jest. No i na deser makówki. Święta są spoko Quote Link to comment
Texz 670 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Barszcz z uszkami, ewentualnie krokiety w barszczu, albo uszka w sosach grzybowym z borowików i z grzybowym z pieczarek. Rok temu nawet ryby nie tknąłem, bo się uszkami i krokietami zapchałem. Wszystko robione własnoręcznie z naturalnych składników, grzyby zebrane jesienią pod lasami częstochowskimi, barszcz z prawdziwych buraków i botwiny. Praktycznie cały rok tylko na te potrawy czekam. Quote Link to comment
estel 806 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Barszcz z uszkami śledziowymi (tak, śledziowymi). Quote Link to comment
bajej 28 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Schabowy oraz udko z kurczaka <3 a tak siriusli na wigilii jest jakies 25 osob. Zupa z suszonych grzybow, pierogi z kapustą, karp, kompot. No wiele potraw nie ma, ale przy tej ilosci osob trzeba jakies 250 pierogów minimum. Fajnie je. Quote Link to comment
gekon 1787 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Wędzony łosoś! Jezus u siebie pewnie nie miał, ale jest u mnie i go lubie. Quote Link to comment
szeni 114 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Ta książka wygląda smakowicie. CHCIALEM NAPISAC TO SAMO. DOSLOWNIE SLOWO W SLOWO. MIND=BLOWN Quote Link to comment
bajej 28 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 u nas jest tradycja pieczenia MAKOWCA ;]. Quote Link to comment
Wiolku 1592 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 (edited) Pierogi omg! Placki omfg! Bigos wtf! Ryba po grecku holy shit!(za Panem karpiem nie przepadam) Pieczenie !!! Przytyje z 4kg lekko, jeszcze na pacmanie Edited December 23, 2009 by Wiolku Quote Link to comment
Soq 226 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 barszczyk i uszka, yummy. szczególnie takie domowe, nie kupne z biedronek czy innych. Nic dodać, nic ująć Barszcz z uszkami mógłbym jeść przez cały rok, więc normalnym jest u mnie ochota na barszcz np. w środku wakacji Do tego ryby pod każdą postacią 1 1 Quote Link to comment
Yakubu 3048 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 barszczyk, pierogi, ryby... w sumie to wszystko wpierdalam aż mi się uszy trzęsą, a na deser oczywiście piernik Quote Link to comment
Spyker 59 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Najbardziej to barszczyk z uszkami, pierogi, rybkę .Pozostałe potrawy też mi smakują. Quote Link to comment
Desser 35 Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Gałki rybne to jest to! Nie wiem jakim cudem nikt z moich znajomych tego dania nie kojarzy - ja sobie nie wyobrazam Wigilii bez galek ;] Chodzi o to, ze mieso z karpia sie przemiela przez maszynke do mielenia, potem robi sie z tego takie kulki i daje sie do galarety - no, niebo w gebie, zapewniam. Poza tym barszczyk z uszkami, karp smazony i ryba po grecku - yummie! Natomiast w naszym domu nigdy nie bylo tradycji jedzienia wtedy pierogow, moze z racji tego, ze jest to malo wykwintne i dosc pospolite danie, ktore mozna sobie zjesc na co dzien :potter: Quote Link to comment
Kazuo 134 Posted December 24, 2009 Share Posted December 24, 2009 Przede wszystkim kluski z makiem. Szef całego stołu i nawet ryba po grecku musi ustąpić miejsca. Ojciec zawsze robi świetne, z dodatkiem miodu, rodzynek i orzechów. Uwielbiam też sos rybny w wykonaniu matki, genialny w parze z paluszkami Iglo. Quote Link to comment
Harbuz 952 Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 W tym roku robię śledzie po sułtańsku (z cebulą, rodzynkami i przecierem pomidorowym) i śledzie z sosem śmietanowo, korniszonowo koperkowym z jabłkiem. Te pierwsze to będzie eksperyment a pierwsze to sprawdzony przepis. Poza tym liczę na wiele niespodzianek ze strony babci i ciotki. Pierogi, zupa grzybowa, kapusta z grzybami i król stołu- sos grecki (może być nawet bez ryby). Quote Link to comment
BoryzPL 254 Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 @Up Wczoraj juz ogarnalem te sledzie po sultansku (chyba ze nie brales z pierwszego mozliwego wyniku z googla;)) i pachna za(pipi)iaszczo, nie moge sie doczekac swiatecznej szamy. Quote Link to comment
Harbuz 952 Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 Chyba wziąłem drugi wynik z googla, ale sprawdzałem inne to praktycznie te same składniki i przygotowanie są we wszystkich. Już zrobiłem. Teraz czekam aż się przegryzą. Quote Link to comment
Recommended Posts