Skocz do zawartości

Odżywianie

Featured Replies

Opublikowano

wszystko liczy się przed obróbką.

Jeżeli chodzi o mięso, to z tym to jest różnie, wielu kulturystów liczy po obróbce.

  • Odpowiedzi 8,9 tys.
  • Wyświetleń 416,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Sprawdzal ktos to ? http://www.dieta4u.com.pl/zamowienie-diety Dobre opinie ?

  • Papu z dziś-muffinki z białkiem,wiórkami kokosa,sezamem,ziarnami słonecznika na płatkach owsianych

  • U mauricza w lipcu mam robić papiery trenera,dobrze to wróży   Moja dzisiejsza podwójna mc świnia ;)Zrobienie pełnowartościowego posiłku z pieczywem jest łatwe i smaczne.Skład:Paluch pełnoziarnisty

Opublikowano

A ja przerzucilem sie na cycki robione na parze. Zupelnie inna para kaloszy. Na smazone juz nie mam miejsca w mojej diecie. Moze dopiero ale lepiej pozno niz wcale.

Edytowane przez ChevChelios

Opublikowano

Da rade czymś zastąpic twaróg na noc?

Możesz zjeść twarożek farmerski jeśli chcesz coś zmienić. Ale musisz pamiętać, że ma ok połowę mniej % białka niż normalny twaróg.

Zamiast dżemu spróbuj dodać jeszcze jog.naturalny. Nabiera to fajną konsystencję i smak ;)

Opublikowano

Da rade czymś zastąpic twaróg na noc?

jem codziennie 250g twarogu chudego  z 100g dżemu, ale wymieniłbym to na co innego czasami (tak jak sobie zamieniam placki owsiane z dżemem na jajówe z chlebem żytnim i jakimś owocem/  pierś z łososiem)

Jak licze kcal i makrosy z piersi z kurczaka to liczyc wage przed czy po usmażeniu?

 

Możesz popróbowac z jakims chudym żółtym serem 

Opublikowano

Moja propozycja to : 100-150g łososia wędzonego, 100-150g mozzarelli, pomidor, pieprz, sól. Szybko się robi, można od czasu do czasu takie coś zjeść.

Opublikowano

A co forumowi experci powiedza na to:

http://stronglifts.com/gomad-milk-squats-gallon-gain-weight/

W skrocie Galon of Milk a Day. Czyli dodajemy 4 litry, tlustego/pelnego mleka do naszej diety. To daje 2400kcal, 120 gram bialka z czego 20 procent to serwatka, 80 kazeina. Pasteryzowane, UHT czy prosto od krowy? Poki pijemy pelne, proces obrobki nie ma znaczenia. Szczegolnie polecane chudym osobnikom na jakies 4-6 tygodni trwania.

 

Jeszcze dodam, ze przy robieniu masy dla chudzielcow, zasada ze 40% pozywienia powinna byc w plynie a 60 w postaci stalej to tym bardziej to moze dzialac imo.

 

zrodlo http://www.workoutbox.net/?p=142

Edytowane przez El Loco Chocko

Opublikowano

Jak ktos ma problemy z masówą to wydaje sie ok, ale dyszka dziennie na mleko? Troche duzo.

Galon pewnie kosztuje kilka $, to im sie to moze oplaca

Opublikowano

Ja tam po mleku mam całodniowe sensacje żołądkowe, więc znajdźcie sobie innego szczura laboratyjnego na takie eksperymenty :D

 

A co do ryby zamiast twarogu - jako że jem zazwyczaj koło 23 to wole już ten twaróg niż ryby, bo bym nie zasnął sapiąc sobie pod nos takimi specjałami :P.

Edytowane przez maciucha

Opublikowano

A co forumowi experci powiedza na to:

http://stronglifts.com/gomad-milk-squats-gallon-gain-weight/

W skrocie Galon of Milk a Day. Czyli dodajemy 4 litry, tlustego/pelnego mleka do naszej diety. To daje 2400kcal, 120 gram bialka z czego 20 procent to serwatka, 80 kazeina. Pasteryzowane, UHT czy prosto od krowy? Poki pijemy pelne, proces obrobki nie ma znaczenia. Szczegolnie polecane chudym osobnikom na jakies 4-6 tygodni trwania.

 

Jeszcze dodam, ze przy robieniu masy dla chudzielcow, zasada ze 40% pozywienia powinna byc w plynie a 60 w postaci stalej to tym bardziej to moze dzialac imo.

 

zrodlo http://www.workoutbox.net/?p=142

Coś mi sie obiło o usy że ogólnie mleko dla dorosłych ludzi jest fe i szkodliwe, ale nie wiem czy to nie mit jak z jajkami

Opublikowano

 

Mleka na pewno nie należy przeceniać - zdecydowanie nie jest niezbędne w diecie. Wapń można czerpać z wielu źródeł (ser, ryby), podobnie pełnowartościowe białko i witaminy/mikroelementy. Ale w mleku mamy to wszystko - że tak powiem - w jednym miejscu, stąd jeśli nie mamy nietolerancji laktozy to warto pomyśleć o włączeniu mleka lub innych produktów "mlekopochodnych" do diety. Byle z umiarem, nadmierne spożycie mleka sprzyja wapniowej kamicy nerkowej.

 

 

Układ pokarmowy człowieka jest zbudowany w ten sposób, że krowie mleko, które dostaje się do żołądka, pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych, ścina się i tworzy coś na kształt twarogu oblepiającego cząstki innego pokarmu znajdującego się w żołądku. 

Mleko owszem zawiera dużo wapnia. Jednak o wiele więcej wapnia znajduje się w orzechach, kapuście, marchwi czy burakach. Wapń jest tam w idealnej proporcji z innymi minerałami oraz w formie o wiele łatwiej przyswajalnej przez ludzki organizm. Wapń jest wchłaniany tylko z produktów, które mają odpowiednią proporcję wapnia do fosforu. Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2:1 lub więcej. Na przykład w kobiecym mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny.

Jeśli chodzi o kwaśne produkty mleczne takie jak n.in. kefir, jogurt, twaróg czy żółty ser, to takie produkty wręcz trzeba spożywać. Bakterie znajdujące się w tych produktach są pożyteczne dla organizmu człowieka.

Mi się to wydaje logiczne

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tam po mleku mam całodniowe sensacje żołądkowe, więc znajdźcie sobie innego szczura laboratyjnego na takie eksperymenty :D

 

 

Może nietolerujesz laktozy, badaleś się w tym kierunku? Mleko to ch'uj bo zakwasza krew.

Edytowane przez _Be_

Opublikowano

bluber - za dzieciaka jadłem mnóstwo płatków, piłem sporo kakao z mlekiem itd. i zawsze wszystko było spoko. Gdzieś tak rok temu zauważyłem, że mnie po mleku boli brzuch i kończy się to problemami trawiennymi.

Mleka teraz już pewnie z 9 miesiecy w ogóle nie tknąłem i wcale mi go nie brakuje.

Co ciekawe nie mam problemów z trawieniem 250g twarogu chudego, który jem codziennie przed spaniem.

Opublikowano

...

Edytowane przez fazzeer

Opublikowano

Twaróg zawiera laktozę ale w dużo mniejszej ilości ponieważ jest produkowany z fermentowanego (zkwaszonego) mleka, podobnie jak jogurty i kefiry.

Opublikowano

Biedronkowy twaróg ma 13g białka wtf?

Opublikowano

Chudy?

Ja biore z biedry ten za 1,89zł za 250g i mam tam 18g białka na 100g

Opublikowano

Dokładnie, ja też tylko w biedrze kupuję, zawsze chudy.

Opublikowano

Taki sam biore tylko półtłusty. Byłem pewien ze ma właśnie kolo dwóch dych, ale wczoraj sobie żre, pacze a tam pisze 13g O_o

Opublikowano

To poltlusty ma wtedy az o 5 gram mniej bialka, slabo. A nie wolisz chudego ? Bo mnie wlasnie chudy lepiej smakuje, szczegolnie z lyzka miodu.

Edytowane przez krupek1

Opublikowano

Coś wierzyc mi sie nie chce. Az sprawdze jutro

Opublikowano

Jem chudy 20g z kaufa, a z drugiego źródła półtłusty 19

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.