Jump to content

Odżywianie


Sebas

Recommended Posts

Topic może posłużyć wszystkim do wzbogacenia swoich diet o nowe produkty i nowe sposoby na przyrządzenie dotychczasowej paszy.

 

Ze swojej strony polecam wszystkim kupno parowaru. Od pół roku używam http://www.ceneo.pl/523884. Duża pojemność pozwala przygotować 3-4 posiłki na raz (duża oszczędność czasu). Co prawda jest dużo zmywania ale jak mamy już obcykane jak długo trzeba dany produkt gotować nie trzeba jedzenia pilnować podczas przygotowywania. Samo jedzenie gotowane na parze jest bardzo smaczne, lepsze niż smażone moim zdaniem.

Link to comment

pomysł parowaru jest świetny i też zamierzam sobie w końcu kupić. Póki co jak gotuje np. ryż, to wrzucam na cedzak do makaronu brokuły i mam gotowanie na parze ;] taki protip dla biedaków.

 

 

tylko obawiam się smaku mięs, jednak człowiek przyzwyczajony do pieczonego / smażonego.

Link to comment

Akurat smakiem kurczaka byłem najbardziej pozytywnie zaskoczony (z dobrymi przyprawami), nie zalatuje niczym jak przy smażeniu. Od czasu do czasu robię polędwicę wołową ale bez marynaty (stosuję fix do gyrosa + oliwę + teriyaki) już takie smaczne nie jest.

Link to comment

Póki co, jak chcę coś parowego to korzystam z wersji dla biedaków Manora :) Ale chyba parowar muszę w końcu sobie sprawić, zawsze więcej substancji się przechwyci. Martwię sie tylko o smak. Sprawdzi się przyrządzona w ten sposób pierś po zamarynowaniu, czy lepiej zwyczajnie natrzeć ja przyprawami ?

Link to comment

Kupiłem sobie jakiś czas temu taki spory garnek do gotowania na parze i jestem zadowolony

http://allegro.pl/garnek-4-0l-do-gotowania-na-parze-5-el-bk-1458-i1557090923.html

zwlaszcza, ze szerokoscia pasuje do innych garnkow w kuchni i jak cos sie gotuje to moge podrzucic na gore swoje zarcie, spora oszczednosc gazu =D

 

Dawno juz nie jadlem miesa z patelni. Teraz jest albo na parze, albo z piekarnika w tym

http://www.gotujmy.pl/rekawy-do-pieczenia,artykuly,1034.html

Link to comment
  • 3 weeks later...

Czy twaróg, jogurty owocowe,Almette i serki kanapkowe na redukcji to dobry pomysł? No i jeśli biegam przykładowo o 20, wróce po 21, spać pójdę o 24 to co przed tym snem zjeść? Marchewkę, jabłko, czy wypić szklankę mleka dla zabicia głodu?

Edited by Q-Jot
Link to comment

...

Q-jot z tego co napisałeś tylko chudy twaróg jest dobry na noc. Jogurty owocowe mają dużo cukru a serki kanapkowe stosunkowo dużo niezdrowego tłuszczu (szczególnie Almette). Ja jak biegam tak późno to zjadam jajecznicę z białek i trochę oliwy, albo trochę kurczaka z warzywami.

Link to comment

Twaróg, jogurty (ale tylko naturalne) tak, reszta nie. Nie widzę potrzeby jedzenia chudego twarogu, zwłaszcza, że półtłusty jest mniej przetworzony a co za tym idzie zdrowszy. Ogólnikowe pojęcie 'twaróg i łyżka oliwy' też nie ma sensu, bo nie każdy ma takie same zapotrzebowanie, jeden da łyżkę i mu wystarczy, drugi będzie potrzebował 30 ml. Przetwory mleczne rzeczywiście nie w zbyt dużych ilościach na redukcji, ale twaróg jako ostatni posiłek będzie ok, można go zamienić, kiedy zejdzie się do dosyć niskiego procentu fatu. Po bieganiu jako formie aerobów nie potrzebujesz węgli, także jedz spokojnie jakiś posiłek po bieganiu w formie białko + tłuszcz + warzywa, np ten twaróg półtłusty, oliwa, warzywa (jakieś pomidory, ogórek, sałata, papryka itp) Ilość dostosuj pod swoje zapotrzebowanie i całokształt diety.

Link to comment

Z produktów opartych na serze toleruje tylko zwykły twaróg w kostkach (półtłusty bądź tłusty), żadnych wyrobów seropodobnych bo :

- mają stanowczo za mało białka w porównaniu z serem

- za dużo nie potrzebnej chemii i soli

- są jednak za drogie

Jako że mamy wiosnę/lato, lepiej dać do twarogu soli, pieprzu i tego co rośnie w ziemi.

Edited by Kazub
  • Upvote 1
Link to comment

O co chodzi z tą oliwą? Chodzi o oliwę z oliwek, tak? Ona nie tuczy? Chyba tłuszcz w niej zawarty jest i tak w innych produktach, które w ciągu dnia zjem, nie? No i Sebas napisał- jajecznica. Myślałem, że jajecznica jak większość rzeczy smażonych (nawet na oliwie z oliwek a nie na maśle) to raczej nic zdrowego, bo sam cholesterol i tłuszcz. No i raczej do takiej jajecznicy odpada pokrojenie trochę podsmażonej wędlinki, co?

Link to comment

Jajecznicę lepiej smażyć na maśle, lepiej się na tym wyjdzie.

 

http://www.sfd.pl/Sze%C5%9B%C4%87_zdrowych_nowinek_o_ma%C5%9Ble-t725283.html . Ogólnie jajecznica, to przypadek w którym długo nie podgrzewasz tłuszczu, także nie jest tak źle.

 

Oliwa nie tuczy, tuczy nadmiar kalorii, ale wartą ją uwzględnić w diecie, a czemu to już YETI napisał wcześniej. Tłuszcz jest potrzebny organizmowi, chociażby do wytwarzania hormonów, trzeba mieć go w diecie.

Kazub dobrze prawi odnośnie twarogu, półtłusty, tłusty, dorzucić warzywa i oliwę/orzechy/olej lniany i świetna kolacja.

Link to comment

Proste, że masło jest najlepsze, tylko dzisiaj większość produktów udających masło to jakieś dziwne mieszanki tłuszczów mlecznych, a jak na opakowaniu jest napisane extra z masłem albo tradycyjne z masłem to znaczy to , że masła jest tam 0,5 % . Wedle prawa konsumenckiego, jeżeli w zdecydowanej większości produkt nie składa się z masła, to nie może się nazywać masło, dlatego producenci świrują z nazwami. Podobnie jest w przypadku sera żółtego, edamski, rycki, królewski, ser typu....., bla bla bla, jeżeli nie ma wyraźnie napisanego "Ser" (na etykiecie przyklejanej przez producenta oczywiście, bo tez moge sobie pineską przyczepić kartkę z bazgrołami), to znaczy, że to nie ser, tylko często blok sprasowanego oleju palmowego nafaszerowanego chemią. Generalnie prawo konsumenckie w Polsce jest trochę źle skonstruowane i dziurawe, albo źle egzekwowane i karane (duży wytwórca da w łapę komu trzeba żeby uniknąć gigantycznej kary, a małe przedsiębiorstwa robiące zdrowszą i lepszą żywność za byle (pipi) albo z powodu źle sprecyzowanych przepisów są zamykane bo bankrutują z powodu tych kar).

Link to comment

czy filet z kuraka równie dobrze zastąpi filet z mintaja? Mintaj ma ok 18g białka na 150g ryby, czyli jak piszą w necie to jeden filet. Kurak zaczyna mi sie konkretnie przejadac.

 

Taka ciekawostka filet z mintaja podrożał 2 zeta za kg, przynajmniej w lidlu ;/

Edited by Plugawy
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać w Polsce Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym prosimy o zapoznanie się ze zaktualizowaną Polityką prywatności Privacy Policy.