Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alien Cinematic Universe

Featured Replies

Opublikowano
35 minut temu, Masorz napisał(a):

Pomiędzy odcinkami robię sobie rewatch Obcego 1 i zaraz dwójka, polecam.

Ja zrobiłem rewatch AvP, nie polecam. Tam to dopiero obcy byli mięsem armatnim, jednego baba zabiła włócznią. Nie miałem już siły na dwójkę.

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Wyświetleń 186,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• PONIŻEJ SPOILERY MNIEJSZE I WIĘKSZE. JAK NIE WIDZIAŁEŚ, TO ZRÓB SOBIE PRZYSŁUGĘ I JE PRZECZYTAJ, ŻEBYŚ WIEDZIAŁ NA CO SIĘ PISZESZ CZEKAJĄC NA RIPA.         No cóż, pozostaje mieć nadzieję, że za

• ogladacie film na 15 calach laptopka złodzieje a pozniej komentarze ze film słaby, niedobrze mi sie robi. jako jeden z nielicznych tutaj powiem ze czas spedzony na prometeuszu ( oczywiscie srebrny ekr

• Ölschmitz
    Ölschmitz

spiesze z oficjalnym rankingiem   1. alien 2. alien 3 3. aliens 4. alien resurrection

Opublikowano

Tak, mam ta kolekcje 4K i ostatnio odswiezylem sobie pierwsze trzy czesci wraz z alternatywnym zakonczeniem trojki.

Ten serial…ten jebany serial. Bartkowi z Bez/Schematu urywa jajca wiec tym bardziej bylem sceptyczny bo ten chlopak (mimo iz ma bogata i dopasowana do okolicznosci palete slow) za bardzo kocha wspolczesna popkulture. Wysluchalem jego wypocin, obejrzalem dwa odcinki i sie skonczylo. Trzeciego nawet nie tykam bo po pierwszych dwoch nie tylko serial stracil wiarygodnosc jako reprezentanta uniwersum, ale tez swoja gowniana proba grania na nostalgii kradnie cenne minuty z mojego i tak juz niedlugiego czasu, ktory mi pozostal na tym swiecie.

Alien to nigdy nie powinien byc serial, a juz na pewno nie w tej formie. Gra aktorska niektorych tak mnie wkurwia, ze czeskie piwo traci smak. Chce powagi, chce przerazenia, ran, depresyjnych jekow, strachu, osaczenia, zdrad, giwer i miotaczy ognia, a ponad wszystko xenomorfa, ktory jest xenomorfem i probuje uprowadzac ludzi, a nie zazynac ich dla draki. W Aliens nawet kiedy Vasquez i Drake pruja na wszystkie strony i niszcza maszkary, te probuja odciagnac innych dla wiadomych celow. Hudson rowniez jest wciagniety pod podloge, a nie rozszarpany na strzepy. Nagrano ponoc scene gdzie Paxton wisi z rozerwana klata na krotko przed eksplozja. Szkoda, ze nie uwzglednili jej w chociazby wersji rozszerzonej.

To disnejowskie cos, z kurwa dziecmi jako bohaterami, juz dla mnie nie istnieje.

Opublikowano

Ale serial AvP bazujący na grze to bym przytulił. Choć pewnie gdyby takie coś dostało zielone światło, to wiadomo jakby się to skończyło.

Opublikowano
2 godziny temu, Shen napisał(a):

Ja zrobiłem rewatch AvP, nie polecam. Tam to dopiero obcy byli mięsem armatnim, jednego baba zabiła włócznią. Nie miałem już siły na dwójkę.

Dwójki nawet nie tykaj, jedynka i tak jest arcydziełem przy tym. W jedynce chociaż udało im się przynajmniej stworzyć jakąś fabułę wokół Predatora i Obcego. Dwójka to durny slasher z bardzo ciemnym obrazem, gdzie mało co widać. Jedyny mały plus to większy gore, bo jedynka była chyba w ogóle PG-13.

Opublikowano
20 minut temu, Butt napisał(a):

Dwójki nawet nie tykaj, jedynka i tak jest arcydziełem przy tym. W jedynce chociaż udało im się przynajmniej stworzyć jakąś fabułę wokół Predatora i Obcego. Dwójka to durny slasher z bardzo ciemnym obrazem, gdzie mało co widać. Jedyny mały plus to większy gore, bo jedynka była chyba w ogóle PG-13.

Widziałem oba lata temu, więc coś tam pamiętam.

35 minut temu, PiotrekP napisał(a):

Ale serial AvP bazujący na grze to bym przytulił. Choć pewnie gdyby takie coś dostało zielone światło, to wiadomo jakby się to skończyło.

Coś czuję, że dostaniemy film AvP prędzej niż później, skoro nowy Predator będzie się dział w uniwersum Obcego.

Opublikowano

Jak podepną to pod końcówkę Badlands i zrobią z tego animację to mogłoby być spoko.

Opublikowano

Problem tego serialu leży w narracji, bo to wszystko najlepiej śmiga

Spoiler

wewnątrz wraku statku rozbitego, heh, dla odmiany - na Ziemi - Obcy powinien wrócić do kosmosu, Romulus zrobił to dobrze, Ziemia robi to tragicznie - i też nie kupuję przesadnego gore'u w tym uniwersum - podobnie wkurzają mnie zabawy Hawleya w Scotta i jego Przymierze, korporacyjną filozofię zostawmy książkom o Obcym, bo to dobrze brzmi na stronicach literatury, nie w filmie i przegadanym serialu o sensie życia i próby oszukania śmierci - serial słaby, bardzo słaby.

Opublikowano

Najlepszą rekomendacją serialu powinny być pochwały od byłego redaktora PSX Extreme niejakiego Zooltara vel Tadeusza, który uważa serial za najlepszego Aliena od lat. No nie wiem co miał na myśli, napisał to na Twitterze/X ale chyba jebaniutki tak samo zna się na grach jak i na świecie filmów/seriali.

Opublikowano
5 minut temu, addhoc napisał(a):

Najlepszą rekomendacją serialu powinny być pochwały od byłego redaktora PSX Extreme niejakiego Zooltara vel Tadeusza, który uważa serial za najlepszego Aliena od lat.

Konkurencja nie jest zbyt mocna, Prometeusz i Przymierze to było straszne gówno, serial Romulusa raczej nie przebije, ale trzeba poczekać na wszystkie odcinki.

Opublikowano
12 minut temu, addhoc napisał(a):

Najlepszą rekomendacją serialu powinny być pochwały od byłego redaktora PSX Extreme niejakiego Zooltara vel Tadeusza, który uważa serial za najlepszego Aliena od lat. No nie wiem co miał na myśli, napisał to na Twitterze/X ale chyba jebaniutki tak samo zna się na grach jak i na świecie filmów/seriali.

Spoiler

Dzieci bawiące się w dorosłych wyszły komicznie. Hawley, świadomie lub nie, przedstawił syntetyków jako gorszą wersję człowieka o odebranych resztkach powagi. Porównajmy teraz kultowych "sztucznych" charakterów: Bishopa, Asha i nawet Andy'ego, którzy dobrze wypadli jako syntetyki wyprzedzające ludzkie możliwości. Tutaj momentami czuje się jak na wycieczce do zoo, z Obcym w roli podziwianego okazu, na szczęście przez widza w tym wypadku. Reszta serial (czyli w sumie cały) do utylizacji. Oby Disney przerwał to "widowisko" - koniec transmisji.

Opublikowano

Trochę mnie dziwi to, że fani Obcego widząc tytuł serialu Obcy: Ziemia w dalszym ciągu oczekują horroru czy tam slaszera w kosmosie.

A potem zdziwienie, że tak nie jest.

Noah Hawley przecież jest z tego znany, że bierze różne franczyzy i zaczyna to robić od innej strony, pogłębiając ludzkie relacje.

Przy tym jego seriale są na maksa dopieszczone audiowizualnie, no ale pewnie tutaj mało kto oglądał Fargo i Legion a 90% w tym temacie to fani Obcego.

Nikomu nie dogodzisz, robili przez tyle lat kopie Alien i Aliens było źle, zrobili coś nowego, też trzeba to zjebać i opluć.

Opublikowano
17 minut temu, Shen napisał(a):

Konkurencja nie jest zbyt mocna, Prometeusz i Przymierze to było straszne gówno, serial Romulusa raczej nie przebije, ale trzeba poczekać na wszystkie odcinki.

Nie przesadzajmy ze wszystkim. Prometeusz jednak zły nie jest.

Opublikowano
5 minut temu, Nemesis napisał(a):

Spoiler

Dzieci bawiące się w dorosłych wyszły komicznie. Hawley, świadomie lub nie, przedstawił syntetyków jako gorszą wersję człowieka o odebranych resztkach powagi. Porównajmy teraz kultowych "sztucznych" charakterów: Bishopa, Asha i nawet Andy'ego, którzy dobrze wypadli jako syntetyki wyprzedzające ludzkie możliwości.

Przecież masz też normalnych syntetyków jak Kirsh czy ten murzyn ze statku. Hipster nie chciał stworzyć lepszego syntetyka, raczej chodzi o zabawę w boga i nieśmiertelność. Mi tam się ten koncept podoba.

Opublikowano
22 minuty temu, Masorz napisał(a):

Murzyn ze statku to akurat cyborg pirate

Mój błąd, nawet o córce przecież mówił ostatnio

Opublikowano

"Alien - Earth"; 2025, Hulu/Disney+, 3 odcinki za nami... 3 epizody, które obejrzałem z niewypowiedzianym geekowskim smakiem i pozytywnymi wibracjami podnoszącymi mnie na duchu, że ,,w końcu po Romulusie i obecnym serialu Świat Alien/AvP wyjdzie na właściwą drogę i będzie po prostu zajebiście zarówno dla fanów jak i twórców!". Jednym słowem: jest w ,,Earth" całościowo... Megaaa! - może i jestem wybredny i sporo wymagam, ale po oglądnięciu tych 3 odcinków uważam ów serial ze Świata ,,Obcego/Obcego vs Predatora" za najlepszą rzecz w nim wykreowaną od czasów "Aliens" z 1986 roku; ,,Alien - Earth" jest lepszy od ,,Romulusa" z 2024 roku. To jak ten małoekranowy osesek, xD, buduje content (treści) i liczne info w Uniwersum, jak ukazuje korporacyjne gówmiksy biznesowe i relacje, które mają ogromny wpływ na to jak i gdzie pojawi się Xenomorph i temu podobne monstra, jak te istoty ewoluują.

Moja ocena, za te 3 epizody "Alien - Earth": 10/10. Dostałem wszystko to, czego od ,,Earth" oczekiwałem.

Opublikowano

Obejrzalem te 3 odcinki i nie wiem, mam mieszane odczucia. Chcialem serial o Obcym, a dostalem serial o androidach. Watek nawet ciekawy, ale widze, ze nikt nie potrafi po prostu skupic sie na Obcym i musi wciskac jakies dziwadla w tych nowych filmach.

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano

Zasnąłem wczoraj na trzecim epizodzie. Hawley może i ma pomysł i wizję, ale niepotrzebnie przeciąga część scen.