Mustang 1 718 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Też można. Te opony 4 seasons są kompromisem i w testach wypadają gorzej od letnich w warunkach letnich i nieco gorzej od zimówek w warunkach zimowych, ale i tak wystarczająco dobrze. Przy tym są wygodne i przynajmniej jest się gotowym też na śnieg w maju albo 20 stopni w listopadzie. Do normalnej jazdy czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Pajda 2 282 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Pamiętam kiedys opony wielosezonowe to była porażka. Teraz miałem w Suzuki, w sumie dopiero jak rozwaliłem jedną oponę i musiałem szukać do sprzedaży taka sama to połapałem sie, że to było całoroczna. Cicho na asfalcie, trakcja lepsza niż na obsranych kormoranach Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Wrocław -4 stopnie. Fajny, suchy mróz. Opony letnie trzymają się drogi super, zakręty klasa tylko szybko nie ruszam bo ABS przeszkadza. Dzisiaj zmiana na zimowe bo przyszły. używki kupiłem za 9 pak zamiast 2,8 k płacić za nowe. Bridgestone będą jeżdżone. Cytuj Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 >letnie opony przy -4 >abs przy ruszaniu >używane zimówki jezu jaka dawka polactwa, niech jakiś mod to przeniesie do odpowiedniego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 474 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Pamiętam jak w Peugocie 206 nie miałem ABS. No zimą jak się parę razy zapomniałem i hamowałem na ostatnią chwilę to trochę gorąco bywało. Tak a propos zimówek i opon, ojciec mi opowiadał jak w latach 80 i 90 pracował w rejonie drogowym, nikt wtedy nie myślał o zimówkach. Wszystkie ciężarówki, Polonezy, Nysy, Żuki śmigały na jednych oponach cały rok. Jak już robiły się z nich slicki, albo były popękane to opona szła do ponownego odlewana jakąś przetopioną gumą, robiło rowkowanie i nacięcia i elo, nówka sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 718 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 206 bez ABS występują w co drugich polskich drogach, dramat. Btw jakiś miesiąc temu pierwszy raz ESP włączył mi się w realnej sytuacji. Wyprzedzałem na dwupasmówce w deszczu, koło 90-100 wyjechałem w niewielką kałużę i kontrolka chwilę pomigała. Później refleksja, bo z tymi rzeczami nigdy oczywiście nie wiesz - uniknąłem drobnego uślizgu czy wypadku? Co do historii sprzed lat, to koszmar z takim czymś, nawet jeśli jeździło się wówczas pewnie wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza
adasiulko 201 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Wtedy auta miały w standardzie hamowanie pulsacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 wtedy był 5x mniejszy ruch na drogach, nie każdy miał samochód, większość kierowców na drogach to byli kierowcy zawodowi a nie niedzielni a samochody były dużo wolniejsze od obecnych Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 718 Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Siedzę właśnie i czekam na wymianę opon. Miałem już wydany samochód, ale przytomnie popatrzyłem i debile zamontowali opony tej samej marki po skosie, na różnych osiach. Fajnie jak przyjedzie jakiś noob i nie sprawdzi. Patrzcie zawsze na takie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza
alb84 943 Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Nie chcę iść w narrację, że "a u nasz w anglyy to, to(pipi)to i (pipi)amto", ale ... no na wyspach styka jak jest dobry bieżnik, nie ma po bokach nacięć itp i w zasadzie to każda opona może być z innej bajki. Grunt to żeby na ośkach nie mieszać sezonowych zimowe/letnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 W dniu 5.12.2019 o 07:48, szejdj napisał: >letnie opony przy -4 >abs przy ruszaniu >używane zimówki jezu jaka dawka polactwa, niech jakiś mod to przeniesie do odpowiedniego tematu O, zapomniałem ci odpisać żebyś się odjepał ode mnie. Ponawiam prośbę w tym roku z tego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 nie pie,rdol głupot to nie będę się czepiał Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 W dniu 12.11.2020 o 09:36, szejdj napisał: nie pie,rdol głupot to nie będę się czepiał Będę sobie pi.e.r.dolił co chcę i gdzie chcę a ty się czepiaj dalej w takim razie. Dzięki, że wyjaśniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Panowie potrzebuje nowe zimówki do żonowozu. Coś do ok 2 tys za komplet. Jeżdżone głównie miasto. 215/55 r17 na zimę stykną. Bez felg, felgi mam. Wstępnie myślę o tych https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-snowproof-215-55-r17-98-h-xl#346162052 Jakieś rady, sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 474 Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Mam w Focusie Nokiany R17 zimówki i w zeszłą zimę się dobrze sprawdzały jak śniegu nawaliło. Jakoś tam 1600 za komplet płaciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 718 Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 https://www.autobild.de/artikel/winterreifen-test-10811081.html https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/tests/reifen/winterreifen/225-50-r17/ Teoretycznie są dobre. Nie należą do czołówki na podium, ale wątpię, żeby to miało jakieś znaczenie. Mnie w tym roku firma leasingowa założyła pierwszy raz Vredesteiny i nie mam zastrzeżeń przy dynamicznej jeździe, niestety indeks dostałem tylko do 210 (w ogóle trochę dziwne te indeksy, tak naprawdę idealny byłby V, a mam H na zimówkach i W na letnich Nexenach). Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 20 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 No jakby żona nie jeździła praktycznie tylko miasto i jakieś 8 tys km w rok to może szukałbym totalnego topu. Z drugiej strony różnice z tego co widzę są bardzo niewielkie pod kątem parametrów. Widzę jedynie, że te Nokiany mają index prędkości do 210 km/h. Tak z ciekawości po co więcej na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 20 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 Dobra wziąłem jej te Nokiany. Przecież nie będę opony wybierał dłużej niż samochodu albo TV Cytuj Odnośnik do komentarza
Mustang 1 718 Opublikowano 20 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 4 hours ago, balon said: Widzę jedynie, że te Nokiany mają index prędkości do 210 km/h. Tak z ciekawości po co więcej na zimę? Po nic, jeśli żona nie będzie tak jeździć. Sam po prostu bywam regularnie w Niemczech i jeśli jest akurat zima, ale np. sucho, 10 stopni i słońce, to na długich prostych czasem chciałbym rozbujać się bliżej vmax, więc trochę szkoda być tylko ograniczonym indeksem opon. Ale zdaję sobie sprawę, że jestem w zdecydowanej mniejszości, bo nawet tam, mało kto tak naprawdę jeździ powyżej 200. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 20 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 2 minuty temu, Mustang napisał: Po nic, jeśli żona nie będzie tak jeździć. Sam po prostu bywam regularnie w Niemczech i jeśli jest akurat zima, ale np. sucho, 10 stopni i słońce, to na długich prostych czasem chciałbym rozbujać się bliżej vmax, więc trochę szkoda być tylko ograniczonym indeksem opon. Ale zdaję sobie sprawę, że jestem w zdecydowanej mniejszości, bo nawet tam, mało kto tak naprawdę jeździ powyżej 200. Nie, no żona w życiu max jechała 140. No a prawko ma z 15 lat Te 210 starczy jej na loozie. Cytuj Odnośnik do komentarza
sprite 1 783 Opublikowano 20 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 Nokiany kiedyś były zajebiste. Obecnie niestety słabizna po tym jak przenieśli fabrykę do Rosji. Jak ktoś chce stosunek jakość/cena to niech łyka Klebery. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 20 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 Godzinę temu, sprite napisał: Nokiany kiedyś były zajebiste. Obecnie niestety słabizna po tym jak przenieśli fabrykę do Rosji. Jak ktoś chce stosunek jakość/cena to niech łyka Klebery. No własnej czytałem w kilku źródłach, że to mega mit z tą Rosją. Wszędzie tak piszą. Ba nawet piszą że lepsze bo nowsze maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza
D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 (edytowane) Potrzebuję komplet nowych letnich opon, budżet 1000 zł, 16 cali. Z tego co przeglądałem mam do wyboru takie marki: Kormoran, Dębica, Kleber, Hankook, Uniroyal. Jakieś doświadczenia z ww markami? Zwykła jazda, miasto i trasa nie przekraczając 140. Kleber dobrze wygląda, porównując z innymi https://allegro.pl/oferta/4x-opony-letnie-205-55r16-kleber-dynaxer-hp4-11934938032 Edytowane 14 Marca 2022 przez D.B. Cooper Cytuj Odnośnik do komentarza
Dud.ek 2 040 Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Ja miałem kormoran gamma b2 205/55r16 i były bez zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza
adasiulko 201 Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 36 minut temu, D.B. Cooper napisał: Potrzebuję komplet nowych letnich opon, budżet 1000 zł, 16 cali. Z tego co przeglądałem mam do wyboru takie marki: Kormoran, Dębica, Kleber, Hankook, Uniroyal. Jakieś doświadczenia z ww markami? Zwykła jazda, miasto i trasa nie przekraczając 140. Kleber dobrze wygląda, porównując z innymi https://allegro.pl/oferta/4x-opony-letnie-205-55r16-kleber-dynaxer-hp4-11934938032 Którekolwiek byle nie jakieś chińskie gówno. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi