Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Też można. Te opony 4 seasons są kompromisem i w testach wypadają gorzej od letnich w warunkach letnich i nieco gorzej od zimówek w warunkach zimowych, ale i tak wystarczająco dobrze. Przy tym są wygodne i przynajmniej jest się gotowym też na śnieg w maju albo 20 stopni w listopadzie. Do normalnej jazdy czemu nie.

• Odpowiedzi 478
  • Wyświetleń 90,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Pamiętam jak miałem swoje pierwsze BMW i w sumie to mało nim jeździłem, bo paliło dużo, a ja biedny student i na zimę je zamykałem w garażu. Jednego dnia musiałem jednak z tego garażu wyjechać, żeby c

• Obejrzeli, przyłożyli do maszyny, przyznali sie do winy, kierownik przepraszal.   Wybralem rekompensate odmalowania kompletu felg za ich posrednictwem (samemu nie chce szukać lakiernika i je

• - szefie,  komisja Zimnego Łokcia na FPE przyznała, że to raczej nasza wina. - o kur.wa, dzwoń do Pana Reda od Skody, trzeba się dogadać.

Opublikowano

Pamiętam kiedys opony wielosezonowe to była porażka. Teraz miałem w Suzuki, w sumie dopiero jak rozwaliłem jedną oponę i musiałem szukać do sprzedaży taka sama to połapałem sie, że to było całoroczna. Cicho na asfalcie, trakcja lepsza niż na obsranych kormoranach

Opublikowano

Wrocław -4 stopnie. Fajny, suchy mróz. Opony letnie trzymają się drogi super, zakręty klasa tylko szybko nie ruszam bo ABS przeszkadza. Dzisiaj zmiana na zimowe bo przyszły. :cebula: używki kupiłem za 9 pak zamiast 2,8 k płacić za nowe. Bridgestone będą jeżdżone. :lapka:

Opublikowano

>letnie opony przy -4

>abs przy ruszaniu

>używane zimówki

jezu jaka dawka polactwa, niech jakiś mod to przeniesie do odpowiedniego tematu

Opublikowano

Pamiętam jak w Peugocie 206 nie miałem ABS. No zimą jak się parę razy zapomniałem i hamowałem na ostatnią chwilę to trochę gorąco bywało.

Tak a propos zimówek i opon, ojciec mi opowiadał jak w latach 80 i 90 pracował w rejonie drogowym, nikt wtedy nie myślał o zimówkach. Wszystkie ciężarówki, Polonezy, Nysy, Żuki śmigały na jednych oponach cały rok. Jak już robiły się z nich slicki, albo były popękane to opona szła do ponownego odlewana jakąś przetopioną gumą, robiło rowkowanie i nacięcia i elo, nówka sztuka :yao:

Opublikowano

206 bez ABS występują w co drugich polskich drogach, dramat. Btw jakiś miesiąc temu pierwszy raz ESP włączył mi się w realnej sytuacji. Wyprzedzałem na dwupasmówce w deszczu, koło 90-100 wyjechałem w niewielką kałużę i kontrolka chwilę pomigała. Później refleksja, bo z tymi rzeczami nigdy oczywiście nie wiesz - uniknąłem drobnego uślizgu czy wypadku?

Co do historii sprzed lat, to koszmar z takim czymś, nawet jeśli jeździło się wówczas pewnie wolniej.

Opublikowano

wtedy był 5x mniejszy ruch na drogach, nie każdy miał samochód, większość kierowców na drogach to byli kierowcy zawodowi a nie niedzielni a samochody były dużo wolniejsze od obecnych

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Siedzę właśnie i czekam na wymianę opon. Miałem już wydany samochód, ale przytomnie popatrzyłem i debile zamontowali opony tej samej marki po skosie, na różnych osiach. Fajnie jak przyjedzie jakiś noob i nie sprawdzi. Patrzcie zawsze na takie rzeczy.

Opublikowano

Nie chcę iść w narrację, że "a u nasz w anglyy to, to(pipi)to i (pipi)amto", ale :cool:... no na wyspach styka jak jest dobry bieżnik, nie ma po bokach nacięć itp i w zasadzie to każda opona może być z innej bajki. Grunt to żeby na ośkach nie mieszać sezonowych zimowe/letnie. 

Opublikowano
W dniu 5.12.2019 o 07:48, szejdj napisał:

>letnie opony przy -4

>abs przy ruszaniu

>używane zimówki

jezu jaka dawka polactwa, niech jakiś mod to przeniesie do odpowiedniego tematu

O, zapomniałem ci odpisać żebyś się odjepał ode mnie. Ponawiam prośbę w tym roku z tego miejsca. :lapka:

Opublikowano

nie pie,rdol głupot to nie będę się czepiał

Opublikowano
W dniu 12.11.2020 o 09:36, szejdj napisał:

nie pie,rdol głupot to nie będę się czepiał

Będę sobie pi.e.r.dolił co chcę i gdzie chcę a ty się czepiaj dalej w takim razie. :cool: Dzięki, że wyjaśniłeś. :lapka:

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie potrzebuje nowe zimówki do żonowozu. 

Coś do ok  2 tys za komplet. Jeżdżone głównie miasto. 215/55 r17 na zimę stykną. Bez felg, felgi mam.

Wstępnie myślę o tych

https://www.oponeo.pl/dane-opony/nokian-wr-snowproof-215-55-r17-98-h-xl#346162052

Jakieś rady, sugestie?

Opublikowano

Mam w Focusie Nokiany R17 zimówki i w zeszłą zimę się dobrze sprawdzały jak śniegu nawaliło. Jakoś tam 1600 za komplet płaciłem.

Opublikowano

https://www.autobild.de/artikel/winterreifen-test-10811081.html

https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/tests/reifen/winterreifen/225-50-r17/

Teoretycznie są dobre. Nie należą do czołówki na podium, ale wątpię, żeby to miało jakieś znaczenie. Mnie w tym roku firma leasingowa założyła pierwszy raz Vredesteiny i nie mam zastrzeżeń przy dynamicznej jeździe, niestety indeks dostałem tylko do 210 (w ogóle trochę dziwne te indeksy, tak naprawdę idealny byłby V, a mam H na zimówkach i W na letnich Nexenach).

Opublikowano

No jakby żona nie jeździła praktycznie tylko miasto i jakieś 8 tys km w rok to może szukałbym totalnego topu. Z drugiej  strony różnice z tego co widzę są bardzo niewielkie pod kątem parametrów.

Widzę jedynie, że te Nokiany mają index prędkości do 210 km/h. Tak z ciekawości po co więcej na zimę?

Opublikowano

Dobra wziąłem jej te Nokiany. Przecież nie będę opony wybierał dłużej niż samochodu albo TV :yao:

Opublikowano
4 hours ago, balon said:

Widzę jedynie, że te Nokiany mają index prędkości do 210 km/h. Tak z ciekawości po co więcej na zimę?

Po nic, jeśli żona nie będzie tak jeździć. Sam po prostu bywam regularnie w Niemczech i jeśli jest akurat zima, ale np. sucho, 10 stopni i słońce, to na długich prostych czasem chciałbym rozbujać się bliżej vmax, więc trochę szkoda być tylko ograniczonym indeksem opon. Ale zdaję sobie sprawę, że jestem w zdecydowanej mniejszości, bo nawet tam, mało kto tak naprawdę jeździ powyżej 200.

Opublikowano
2 minuty temu, Mustang napisał:

Po nic, jeśli żona nie będzie tak jeździć. Sam po prostu bywam regularnie w Niemczech i jeśli jest akurat zima, ale np. sucho, 10 stopni i słońce, to na długich prostych czasem chciałbym rozbujać się bliżej vmax, więc trochę szkoda być tylko ograniczonym indeksem opon. Ale zdaję sobie sprawę, że jestem w zdecydowanej mniejszości, bo nawet tam, mało kto tak naprawdę jeździ powyżej 200.

Nie, no żona w życiu max jechała 140. No a prawko ma z 15 lat :) 

Te 210 starczy jej na loozie.

Opublikowano

Nokiany kiedyś były zajebiste. Obecnie niestety słabizna po tym jak przenieśli fabrykę do Rosji. Jak ktoś chce stosunek jakość/cena to niech łyka Klebery.

Opublikowano
Godzinę temu, sprite napisał:

Nokiany kiedyś były zajebiste. Obecnie niestety słabizna po tym jak przenieśli fabrykę do Rosji. Jak ktoś chce stosunek jakość/cena to niech łyka Klebery.

No własnej czytałem w kilku źródłach, że to mega mit z tą Rosją. Wszędzie tak piszą. Ba nawet piszą że lepsze bo nowsze maszyny. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Potrzebuję komplet nowych letnich opon, budżet 1000 zł, 16 cali.

Z tego co przeglądałem mam do wyboru takie marki: Kormoran, Dębica, Kleber, Hankook, Uniroyal. 

Jakieś doświadczenia z ww markami? Zwykła jazda, miasto i trasa nie przekraczając 140. 

Kleber dobrze wygląda, porównując z innymi

https://allegro.pl/oferta/4x-opony-letnie-205-55r16-kleber-dynaxer-hp4-11934938032

Edytowane przez D.B. Cooper

Opublikowano
36 minut temu, D.B. Cooper napisał:

Potrzebuję komplet nowych letnich opon, budżet 1000 zł, 16 cali.

Z tego co przeglądałem mam do wyboru takie marki: Kormoran, Dębica, Kleber, Hankook, Uniroyal. 

Jakieś doświadczenia z ww markami? Zwykła jazda, miasto i trasa nie przekraczając 140. 

Kleber dobrze wygląda, porównując z innymi

https://allegro.pl/oferta/4x-opony-letnie-205-55r16-kleber-dynaxer-hp4-11934938032

Którekolwiek byle nie jakieś chińskie gówno.