Skocz do zawartości

Inwestycje, kredyty na 500 lat ogolnie liczymy pieniazki

Featured Replies

Opublikowano

Ja pamiętam jak byłem kiedyś w banku (już nie pamiętam w jakiej sprawie) i Pani pracująca po nazwisku zauważyła, że jestem z Armenii i tak od słowa do słowa okazało się, że mamy wspólnych znajomych i tak rozmawiamy mówię jej, że robię w nieruchomościach i tak dalej. No i finalnie zagaduje do mnie, że widzi, że mam kilka kredytów i czy nie wolałbym konsolidacji zrobić. Zaproponowała mi 19%... W czasach kiedy 9-10 było normą i do tego jeden z tych kredytów które chciała połączyć był na 0%... Jebać kurwy. No i kredyty konsumenckie. Największy rak.

• Odpowiedzi 7,1 tys.
  • Wyświetleń 578,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Nie chcę się porównywać, ale jak już mamy wchodzi w szczegóły to zestawimy tu dom vs nieduże mieszkanie (coś podobnego obecnie wynajmuje jako dochód pasywny)  i Forda Fiestę z Audi Q8. Myślę, ze to je

• haha na gotowe idzie, do dziewczyny. brawo, zrobiłeś świetny Research szukając wybranki.

• Jeśli mowa o stopach to ja bym na twoim miejscu masował je dziewczynie codziennie po wręczeniu kwiatów, bo jak coś jej się odwidzi to zostaniesz na pokoju z ukraińcami.

Opublikowano

To też się chyba bierze z tego, że do pracy 'w okienku' chyba nie biorą zbyt bystrych jednostek.

Opublikowano

Kurcze zrobiłem tę nadpłatę i zamiast całość pójść na kapitał to rozbiło mi na odsetki i kapitał. Czy to jest prawidłowo czy bank wali w **uja? :/

Edytowane przez BRY@N

Opublikowano

No raczej coś nie halo, nadpłata spłaca kapitał, a nie odsetki.

Opublikowano

Jeśli to by była powszednia praktyka banków to lepiej ten hajs na meble w ikea rozjebać niz nadpłacać. :potter:

Opublikowano

Masz tu copy-paste z wykopu @BRY@N

"W zależności od banku stosowane są rożne systemy. W części z nich nadpłata księgowana jest wyłącznie na spłatę kapitału, przykładowo kredyt z saldem 100 000 zł po nadpłacie kwotą 40 000 zł będzie miał saldo zadłużenia 60 000 zł. Przykładem jest ING.

W niektórych bankach od nadpłaty zostaną odjęte naliczone odsetki. Zakładając, że suma odsetek za cały miesiąc to 1000 zł po nadpłacie dokonanej w połowie miesiąca od ostatniej raty naliczone odsetki wyniosą 500 zł (w uproszczeniu). Kredyt z saldem 100 000 zł po nadpłacie kwotą 40 000 zł będzie miał saldo zadłużenia 60 500 zł. Odsetki naliczone w kolejnej racie będą jednak mniejsze o 500 zł, a kapitał większy o tę kwotę. Przykładem jest Millennium.

Występują też systemy w których nadpłata zostanie powiększona o wysokość naliczonych odsetek, czyli w omawianym wcześniej przypadku wyniesie 40 500 zł. Odsetki naliczone w kolejnej racie również będą mniejsze. Przykładem jest mBank.

Wszystko to jest jedynie techniczną kwestią realizowania nadpłaty." 

Powinno byc wszystko jasne.

Edytowane przez bartiz

Opublikowano

Dobra odpaliłem informacje o kredycie i faktycznie przy kolejnej racie jest większy kapitał spłacany i jak sobie to przeliczyłem to faktycznie wychodzi to tak jakbym nadpłacił te 1200zł. Tylko po co tak to komplikować :dunno:

Opublikowano

U mnie w agricole ładnie po wypełnieniu wniosku w ciągu 2h go zaakceptowali i w appce pokazuje ze przez 4 raty będe płacił tylko za ubezpieczenie w wysokosci 80zł.  Elegancja 

Edytowane przez Redmitsu

Opublikowano

No to przesunęli mi w Santanderze o miesiąc kredo.

Tyle, że nadchodząca wrześniowa rata ma proporcje typu 90:10 (odesetki / kapitał), gdy wcześniej było to 40:60.

Do tego do harmonogramu dopisali mi na samym końcu 2x wyższą ratę niż reszta w harmonogramie.

WTF? :D

Opublikowano
W dniu 6.08.2022 o 20:24, BRY@N napisał:

Dobra odpaliłem informacje o kredycie i faktycznie przy kolejnej racie jest większy kapitał spłacany i jak sobie to przeliczyłem to faktycznie wychodzi to tak jakbym nadpłacił te 1200zł. Tylko po co tak to komplikować :dunno:

W takich przypadkach (jak i u mnie w PKO), najlepiej nadpłacać w dniu płatności raty, wtedy nie robią takich fikołków. 

Opublikowano

Nadpłata zlecona w pko bp 1 sierpnia czyli w dzień spłaty, wciąż nie pobrana. Informacja z infolinii... tak pobierzemy, ale nie wiemy kiedy bo mamy zamieszanie z wakacjami. 

Opublikowano

Gdyby kogoś interesował dalszy los mojej krechy - bank twierdzi żeby nie przejmować się harmonogramem, ma być zaktualizowany do prawidłowej wersji po wakacjach kredytowych.

Opublikowano

good to know, mi tez przyszedł update harmongramu wg. którego mamam te zamrożoną ratę rozbitą na cały okres kredytu. 

Opublikowano

No u mnie też ING już wszystko wyprostowało, nadpłaty przyjmuje od razu aktualizując rate.

Opublikowano

A u mnie w citibanku chujowym kasa nadal nie zwrócona. Codziennie piszemy reklamację z żoną ale mają 21 dni na zwrot i wyraźnie nas w poważaniu. Ciekawe czy oddadzą...

Opublikowano

U mnie w aplikacji nadal następna rata do zapłaty na wrzesień i to 400 zł wyższa. No ale licze, że ogarną. Boszsz jak ja sie zaczynam cieszyć, że nie mam stałej stopki jednak. Czuję, że będzie tylko lepiej. ;p

Opublikowano
56 minut temu, Adam GlapJńskJ napisał:

A u mnie w citibanku chujowym kasa nadal nie zwrócona. Codziennie piszemy reklamację z żoną ale mają 21 dni na zwrot i wyraźnie nas w poważaniu. Ciekawe czy oddadzą...

Po co klepiecie te reklamacje?

Przyjęli pierwszą i trzeba cierpliwie czekać, nakurwianie reklamacjami tylko Wam opóźni zwrot :D

Opublikowano

Hejo. Pytanie do tych, co mają indeksowane konto oszczędnościowe w Toyota Bank. Po przelaniu środków na konto, nie trzeba już podejmować żadnych działań i pieniądz pracuje? Zwątpiłem, bo nadal nie pobrało mi opłaty 30 zł, która jest zwracana w następnym miesiącu (jeżeli nie nastąpiła żadna wypłata). Aha, no i gdzie mogę znaleźć dane o aktualnym oprocentowaniu? 

Edytowane przez ginn

Opublikowano
9 minut temu, ginn napisał:

Hejo. Pytanie do tych, co mają indeksowane konto oszczędnościowe w Toyota Bank. Po przelaniu środków na konto, nie trzeba już podejmować żadnych działań i pieniądz pracuje? Zwątpiłem, bo nadal nie pobrało mi opłaty 30 zł, która jest zwracana w następnym miesiącu (jeżeli nie nastąpiła żadna wypłata). Aha, no i gdzie mogę znaleźć dane o aktualnym oprocentowaniu? 

Nic nie trzeba robić - odsetki wpłyną pierwszego dnia kolejnego miesiąca. Oprocentowanie znajdziesz w "szczegółach rachunku". W tym menu po lewej klikasz "Rachunki" -> klikasz nazwę rachunku na liście (zapewne Indeksowane Konto Oszczędnościowe, jeśli nie zmieniłeś) -> klikasz guzik "Szczegóły" i tam jest info o oprocentowaniu.

Opublikowano

Trzy paki w końcu Ci pobierze. Mi pierwszego miesiąca chyba nie pobierało - nie jestem pewien.

Opublikowano

Mi konto otworzyli 29 czerwca, pobrali 30zł 1 lipca, zwrócili tę kwotę 3 sierpnia, więc wszystko się zgadza.

"

Opłata pobierana z góry pierwszego dnia miesiąca i zwracana do 10-go dnia roboczego kolejnego miesiąca jeśli w poprzednim miesiącu nie wykonano transferu lub wypłaty środków pieniężnych z konta w ramach wykonywania usług płatniczych przez Bank powodującego zmniejszenie salda środków pieniężnych Klienta, z wyłączeniem transferów środków pieniężnych związanych z założeniem lokaty w Banku"