Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytania remontowo-budowlane

Featured Replies

Opublikowano
1 minutę temu, balon napisał:

No dla mnie 21 też optymalna. W łazienkach mam tylko 24 stopnie. 

Ile tych lazienek tam masz :dynia:

• Odpowiedzi 728
  • Wyświetleń 102,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Yebane bogole. U mnie ogrzewanie podlogowe zależy od grubości skarpet.

• Jaka frustracja? Czy nie zgadzanie sie z opinia, albo posiadanie innego zdania to od razu ciota rzucająca minusami? Taki jest system na forum, ale widze ze jego użytkownicy nadal nie nauczyli się ogar

• Idealne maszty pod polska flage   podczas kupy mozna opuscic ja do polowy

Opublikowano
Teraz, MEVEK napisał:

Ile tych lazienek tam masz :dynia:

Dwie :problem:

Opublikowano

Pytam bo niektorzy nazywaja kibel lazienka :problem:

Opublikowano

Nie, mam dwa pomieszczenia gdzie możesz wziąć prysznic:mevek:

Opublikowano

We Wrocławiu jest taki kamień w wodzie i zanieczyszczenia, że bateria prysznicowa termostatyczna mi się zje.bała, tzn. nie mogę ustawić zimnej wody, ino ciepła. Chcę ją wymienić na taką tradycyjną, ale mam też deszczownicę i się tak zastanawiam - skoro w tej termostatycznej mam odrębny "kurek" za regulację czy leci z deszczownicy, czy ze słuchawki prysznicowej, to co w takiej tradycyjnej (takiej jak bateria kranowa w kuchni) odpowiada za wybór, czy woda ma lecieć z deszczownicy, czy ze słuchawki?

Opublikowano

Też jest przełącznik, a jego lokalizacja zależy od tego, czy bateria z deszczownicą jest jako panel, czy pałąk. Tylko też nie przełączysz na deszczownicę, jeśli w w słuchawce nie ustawisz odpowiednio wysokiego ciśnienia wody. Nie wiem, czy w termostatycznej tak samo było.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Muszę w brodziku wymienić silikon, bo zaszedł kamieniem i jakimś grzybem. Do usunięcia mam silikon biały na połączeniu ze ścianą narożną i przezroczysty łączący kabinę z brodzikiem. Mam w planie posmarować preparatem do usuwania silikonu, potem to usunąć jakąś szpachelką, albo nożykiem, wyczyścić wszystko czymś od kamienia i grzyba, wysuszyć, odtłuścić i położyć nowe silikony, zagęścić szpatułką. O czymś jeszcze muszę pamiętać, albo wiedzieć?

Opublikowano

Ja ostatnio jak nakładałem silikon, to żeby wyglądało ładnie, okleiłem fugi i wannę taśma malarską. Nałożyłem odpowiednią ilość i przetarłem/wygładziłem palcem moczonym w wodzie z odrobiną płynu do naczyń. 

Opublikowano
17 minut temu, triboy napisał:

Ja ostatnio jak nakładałem silikon, to żeby wyglądało ładnie, okleiłem fugi i wannę taśma malarską. Nałożyłem odpowiednią ilość i przetarłem/wygładziłem palcem moczonym w wodzie z odrobiną płynu do naczyń. 

Nie odchodził silikon z taśmą jak gdzieś o taśmę zahaczyłeś?

A jak sobie poradziłeś w rogach? Chyba, że nie miałeś takich utrudnień.

Opublikowano

No właśnie w narożach najgorzej, trzeba tam jakoś zakończyć i połączyć dwa odcinki.

Opublikowano

Nie, nie odchodził. Tylko, że jak go ściągałem, to tak, żeby przy taśmie był na zero.

Screenshot_20230317-170700_Gallery.thumb.jpg.f82e9b328cb6c0c852d385014a2a2cd3.jpg

To jest akurat zdjęcie z kuchni, ale zasada ta sama. Taśma na blat i jechane. Wtedy krawędź wygląda estetycznie. Słyszałem o przyrządach, ale sam nigdy nie stosowałem. 

A w rogach, to już odpowiednio docięta taśma i gotowe.

A brodzik to zrobisz na "raz". To wtedy silikon w rogach będzie jedną masą. 

Opublikowano

Też muszę ściągnąć silikon w łazience. Nawet kupiłem już kartusz rok temu i tak czeka na swój czas :)

Opublikowano

@krupek Młodszy adepcie układania silikonu polecam tak:

a do usuwania silikonu kupujesz raz taki zestaw i jest na całe życie. :cool:

https://allegro.pl/oferta/wolfcraft-zestaw-naprawczy-do-fug-wf4364000-10666153696#

Nmzc.

1 godzinę temu, BRY@N napisał:

Ja w brodziku pod prysznicem drugi rok zmieniam :kaz:

Tylko tu nie ukrywam, że z tym silikonem to ciężko mi idzie :dunno:

Wszystko jest kwestią dobrych narzędzi i praktyki. Trzeba próbować i nie zrażać się niepowodzeniami. Z pracami manualnymi jest jak z graniem na konsoli - masterujesz swoje skillsy i po jakimś czasie opierdalasz silikonem wannę na poziomie PRO i zastanawiasz się "jak ja mogłem pisać, że tego nie umiem". 

Opublikowano

Użytkował ktoś kiedyś bojler do podgrzewania wody (50 litrow)? Zamiast zwykłego piecyka gazowego? Opinie, wady, zalety poszukiwane :)

Opublikowano

W wynajmowanym mieszkaniu miałem bojler, ale nie pamiętam pojemności. Wtedy ciepłej wody ledwie starczało na prysznic dla dwojga, a dla całej rodziny to ciężko w ogóle. U teściów jest duży bojler ustawiony na milion stopni, wiec zawsze leci lawa z kranu xD

Opublikowano
Godzinę temu, LeifErikson napisał:

Użytkował ktoś kiedyś bojler do podgrzewania wody (50 litrow)? Zamiast zwykłego piecyka gazowego? Opinie, wady, zalety poszukiwane :)

Za mały nawet na dwie osoby. Pozdrawiam i nie polecam

Opublikowano
W dniu 17.03.2023 o 18:48, Plugawy napisał:

Też muszę ściągnąć silikon w łazience. Nawet kupiłem już kartusz rok temu i tak czeka na swój czas :)

W dniu 17.03.2023 o 19:50, BRY@N napisał:

Ja w brodziku pod prysznicem drugi rok zmieniam :kaz:

Ja robię drugie podejście w ten weekend. W zeszły weekend niesprzyjający układ Wenus i Jowisza spowodował, że się nie zabrałem do roboty.

Opublikowano

Rozbłyski na słońcu mają być mocne. 

Opublikowano

Wczoraj dowiedziałem się, że mają u nas w bloku piony wymieniać, także ten silikon poczeka na te piony :kaz:

Mam nadzieję dogadać się z tymi kolesiami żeby za dużego burdelu w łazience nie robili :sadkek:

Opublikowano

Tylko ja mieszkam na ostatnim piętrze i jak robiłem remont to od podłogi do góry zrobiłem nowe rury:kaz:

jedyne co to muszą się jakoś wpiąć 

Opublikowano

Robil mi to hydraulik który na co dzień takie rzeczy ogarnia także powinno być git.

chyba że wspólnota jakichś orłów z usterki znajdzie to różnie może być :dunno: