Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
6 minut temu, Patapon napisał(a):

Spiderman 2 niby był piracony na potęgę więc podejrzewam, że był to znaczny powód od odwrócenia się od PC.

No i te liczby

image.png

Pewnie uzbierałoby się więcej, ale rynek PC to też piractwo etc. szczególnie w grach tego typu, w które grają młode dzieciaki, czyli Spidermany, GTA (Rockstar od dawna się tego obawia i dalej się nie przekonali do PC po latach).

image.png

to jest dobra grafika xD

image.png

• Odpowiedzi 26,5 tys.
  • Wyświetleń 2,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Czyli Sony tracą wydając gry na PC, ale zarabiają na napierdalaniu GAASów for modern audience, które umrą w 2 tygodnie po premierze thumbsup

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

No i te liczby

image.png

Pewnie uzbierałoby się więcej, ale rynek PC to też piractwo etc. szczególnie w grach tego typu, w które grają młode dzieciaki, czyli Spidermany, GTA (Rockstar od dawna się tego obawia i dalej się nie przekonali do PC po latach).

Z Rockstarem o tyle jest śmieszna sprawa, że oni od zawsze stawiali konsole na pierwszym miejscu, bo doskonale widzieli, że nawet dając super-hiper zabezpieczenia, nawet gdyby zrobili autorskie, to i tak gra po kilku dniach od premiery byłaby zcrackowana i piracona. Samo to, że mamy rok 2026, a od premiery RDR2 mają swój launcher i mogliby dać swoje zabezpieczenia i mieć 100% zysk bez haraczu dla PS Store i MS Store, a tego nie zrobili na premierę. Wiem, że ktoś zaraz tutaj wyskoczy z tym, że pierdzielę głupoty, bo on będzie grał za dwa lata w GTA VI na swojej RTX 5090 w 4k i 120 klatkach, jednakże sam fakt, że nie będzie grał na premierę jest kluczowy.

Opublikowano
1 minutę temu, Rooofie napisał(a):

Czyli Sony tracą wydając gry na PC, ale zarabiają na napierdalaniu GAASów for modern audience, które umrą w 2 tygodnie po premierze thumbsup

Może po prostu zaczęli znowu myśleć.

Opublikowano
40 minut temu, Figaro napisał(a):

Nie wiem czy ufam temu komunikatowi, Paolo przecież mówił, że za rok wszystkie exy Sonki będą już na PC i prawdopodobnie na Xboxie.

jemu odpuść, on po prostu szedł za głosem serca i dał się zauroczyć słynnemu analitykowi ASX (który okazał się mieć niskie hit ratio, ale zdążył zwiać)

Opublikowano

Kto gra na PC żadna gra od Naughty Dog czy innego studia Sony nie przekona go do przesiadki na konsole, a pewnie na to na początku liczyli.

Opublikowano

Może jest nadzieja - po tych wszystkich latach zmarnowanej generacji wreszcie odwrót od woke gówien, kolejne kolorowe gaasy giną, teraz wracamy do exów - no oby to wszystko wyszło i będziemy mieć kolejną generację jak za PS2 wub

Opublikowano

@Zwyrodnialec Liczyli na powyższe i o wiele wyższą sprzedaż na PC, a okazuje się że tylko pierwsze wydane gry na PC odniosły duży sukces. Przykładowo wg Steam Charts GoW 2018 5mln, Ragnarok 1.2, Horizon ZD 5.25, Forbidden West 0.93 mln.

Edytowane przez łom

Opublikowano

Bo te pierwsze gry wielu pececiarzy kupowało day 1 dla samej zasady żeby pokazać, że exy nie mają sensu a jak stało się to normą to się zaczęło wyczekiwanie na promki. Piractwo też zrobiło swoje.

Opublikowano

Raczej dlatego, że same gry nie zachęcają. Po ograniu spidermana 1, dwójka wyleciała z wishlisty. Po ograniu God of War ragnarok tak samo, Horizon to samo. No nie są to interesujące gry, już pomijam wciskanie tego woke gówna przez Sony. Dla mnie to jest poziom Ubisoftu w którego gry już nie gram od 15 lat. Jedynie GoT mi mega siadł na tle pozostałych gier ale dla jednej gry na 8 nie będę kupował konsoli. No ale dwójka to kopiuj wklej z dużo gorszą historią więc może być różnie. Na Returnala to sami gracze plejstejszyn się wysrali xd

Ja nie wracam, zresztą krótko tam byłem po przesiadce z X360 gdzie One to był żart xd PS5 dawno sprzedana i sami mnie przekonali do przesiadki na PC, spodobało się i tu zostaje. No ale kto wie, nie jestem psycholem i jak ktoś mi zaoferuje lepsze warunki to wiadomo, że się przesiadam. Zresztą na horyzoncie oprócz Sarosa dla mnie nie mają absolutnie nic.

Opublikowano

W szoku nie jestem, sprzedaż na PC była zazwyczaj uderzająco słaba, jak na tak duże, popularne, mainstreamowe gry. Ogólnie są przez masę ludzi obiektywnie cenione, a to jakby jest świat, a nie czyjaś jedna opinia że niby góvno lol.

Tyle że są tylko cenione na PlayStation - jak wychodziły na PC to było o nich cicho, mało widziałem w ogóle gadki o tym, ani pozytywnej ani negatywnej. Mam wrażenie, że sporo osób na szerszym świecie nawet nie wiedziało, że te gry są od teraz na PC.

Spodziewałem się więc jednej z dwóch rzeczy, by to jakoś zmienić - albo wydawania naraz na PC i PS5, albo odwrotu.

Helldivers 2 to gra Sony, wyszła równocześnie i była popularna na obu platformach (i chyba miała też świetny wynik na Xboksie potem, hmm).

Opublikowano

No ja tam trzymam bazowe PS5, bo raz na 2 lata coś tam fajnego od nich nieraz wyjdzie (to nie czasy PS4 gdzie interesujących gier 1st party to było 2 a nieraz 3 na rok) i też PC jest jako główna platforma do grania, jest za duża przepaść między dobrym PC a nawet ps5 pro, począwszy od grafiki po możliwość customizacji praktycznie wszystkiego. Na PC gram regularnie, ps5 włączałem ostatnio przy okazji Ghost of Yotei, którego zresztą do dziś.... nie skończyłem. W tym roku na PS5 nie ma dla mnie absolutnie nic, Sarosa nie kupuje, bo nie mój typ gier, Wolverine'a też nie, bo mam po dziurki w nosie już Marvelowskich uniwersów w grach od Sony. Wypuszczaja coraz słabsze gry i się dziwią, że sprzedaż spada...dunno Pomijam brak jakiejkolwiek nowej gry od ND od 6 lat, bo to już komiczne jest.

Edytowane przez Qbon

Opublikowano
52 minuty temu, Observer napisał(a):

Może jest nadzieja - po tych wszystkich latach zmarnowanej generacji wreszcie odwrót od woke gówien, kolejne kolorowe gaasy giną, teraz wracamy do exów - no oby to wszystko wyszło i będziemy mieć kolejną generację jak za PS2 wub

Screenshots_2026-03-04-17-11-02.png

Edytowane przez Patapon

Opublikowano
26 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Raczej dlatego, że same gry nie zachęcają.

Tobie mogą nie podchodzić ale co by nie mówić o tych grach to zostały wysoko ocenione, Ragnarok i Spiderman 2 mają średnią na meta 94 i 90, user score też wysoki więc ogólnie są to bardzo udane gry.

Opublikowano

Ja się nie dziwie Sony i Nintendo, Windows to nie ich OS, Steam to nie ich sklep i nie ich problemy, muszą komuś płacić, narażać się na piractwo z każdej strony, kluczownie, hacki, cracki, piractwo, integracje Steama z PSN okazały się mordęgą, a mogą te gry sprzedać u siebie, drożej, lepiej, prościej. Nie po to budowali ekosystem przez lata, żeby sprzedać 500k Spidermana za 12 dolarów w promocji na Steam, życie zweryfikowało.

Pokazuje to też, że dla przeciętnego gracza liczy się jednak bardzo to na czym grają, a nie w co grają.

Opublikowano
4 minuty temu, GearsUp napisał(a):

Tobie mogą nie podchodzić ale co by nie mówić o tych grach to zostały wysoko ocenione, Ragnarok i Spiderman 2 mają średnią na meta 94 i 90, user score też wysoki więc ogólnie są to bardzo udane gry.

No nie mówmy o oczywistościach, każdy pisze ze swojej perspektywy. Co nie zmienia faktu, że kolejne odsłony sprzedają się co raz gorzej a formuła gier wymyślona przez Ubisoft powoli już męczy graczy. Dlatego doceniam to co robi Nintendo, tam mam różnorodność gatunkową. Nie wszystko musi być dla mnie, mam wywalone w Pokemony, AC, Smasha, jRPG ale tam jest tyle tego, że co roku mam po kilka gier do ogrania.

Opublikowano

Gdyby ogólnie wszystkim nie podeszły to był by większy spadek a staty pokazują: Ragnarok 15mln, Spider 2 16 mln, Forbidden West ~10 mln. Jest spadek o ~25% tylko też okres sprzedażowy mamy o wiele krótszy. Bardziej tutaj wchodzi w grę inny profil gracza PC, bo jak ktoś kupuje PS5 to z myślą o action/adventure od Sony, tak samo jak użytkownicy Switcha liczą na kolejne Mario/Zelda/Pokemony.

Heh a jeszcze niedawno były ploty że Returnal trafi na Xboxa.

Opublikowano
1 minutę temu, łom napisał(a):

Gdyby ogólnie wszystkim nie podeszły to był by większy spadek a staty pokazują: Ragnarok 15mln, Spider 2 16 mln, Forbidden West ~10 mln. Jest spadek o ~25% tylko też okres sprzedażowy mamy o wiele krótszy. Bardziej tutaj wchodzi w grę inny profil gracza PC, bo jak ktoś kupuje PS5 to z myślą o action/adventure od Sony, tak samo jak użytkownicy Switcha liczą na kolejne Mario/Zelda/Pokemony.

Heh a jeszcze niedawno były ploty że Returnal trafi na Xboxa.

Nie liczy się ile sztuk (zresztą oni chyba teraz tego nie aktualizują tak często, jak dawniej), najważniejsze, że premierowy weekend za pełną cenę był owocny.

Opublikowano
7 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

Teoria ASX jednak w pizduł?

Sony się oczy otworzyły jak mu się morda zamknęła, czy jakoś tak.

Opublikowano

Sorry ale nowe porty byly skopane technicznie, wymagaly konta psn i inne cuda, sami sie prosili o słaba sprzedaż. Szczególnie że oni te duze gry robia tak ze po jedynce człowiek juz jest przejedzony jak ją kończy.

Choć z drugiej strony z jakiegos powodu spajdi 2 sie na konsoli sprzedał super.

Kolejna sprawa jest taka ze moze ktos sie tam kapnął, że bez takiej decyzji nie ma nawet powodu do zakupu PS6... A tak zbierze sie kilka exow ktore wiadomo że na PC nie wyjdą, rzuca te 2-3 tytuły ekskluzywne dla ps6(reszta znow poleci crossgenem) i moze sie tego uzbiera dość żeby sie niektórzy przekonali. Szczególnie ze zamiast upa PC takie ps6 moze się okazać ok opcją dla wielu. A jak juz kogos złapią to zarabiaja na wszystkim, wiec...

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

PS6 powinno mieć łatwy start. Wystarczy, że GTA6 będzie wyglądać lepiej niż na PS5. I masa tych samych osób kupi jeszcze raz.

Opublikowano

No i jest potencjał, że może kupie ps6 jak coś dobrego wydadzą do tego czasu.

Opublikowano
4 minuty temu, Zwyrodnialec napisał(a):

PS6 powinno mieć łatwy start. Wystarczy, że GTA6 będzie wyglądać lepiej niż na PS5. I masa tych samych osób kupi jeszcze raz.

Jak będzie po 4-5k, a przy takich cenach pewnie długo PS5 pozostanie maszynką do 30 fps, to mocno wątpię w szybką akumulację publiki na nowej platformie. Oczywiście start będzie super, bo kupują entuzjaści i ludzie dla których to nie wydatek, a potem po tych patrząc imho przez różowe okulary 20-30 bańkach zaczną się problemy.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Tak czułem, że wyjebanie Jimbo i wsadzenie na jego stołek pana Japończyka Nishino było pierwszym krokiem pokazującym, że centrala Sony w Japonii zaczęła tracić cierpliwość do zachodniego sposobu zarządzania PlayStation i zaczęła wprowadzać korektę kursu.

Zobaczymy, ale bardzo dobre ostatnie State of Play i napływające wiadomości o zmianie polityki gier ekskluzywnych zaczynają mnie delikatnie napawać optymizmem.