Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Featured Replies

Opublikowano
1 hour ago, balon said:

Może nie do końca na temat, ale kupujecie takie wypasione TV i jak sobie radzicie np z 4 portami hdmi?

Mój LCD z 2017 już raczej nie zalicza się do wypasionych, ale jeśli chodzi o porty, to po prostu mam jedną konsolę i dekoder (i tak praktycznie nieużywany). Kiedyś może dojdzie jakieś PS do exów, ale na razie i tak nie mam czasu na tyle gier.

• Odpowiedzi 19,8 tys.
  • Wyświetleń 1,8 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wyobraźcie sobie że pracujecie w takim Media Markecie i przychodzi taki typ nazwijmy go dla przykładu BiBOlino (postać fikcyjna, zbieżność nazw kompletnie przypadkowa) po telewizor, wyciąga z torby pł

• Bartolinsky
    Bartolinsky

@gtfan jak te kropki po edycji postów są wołaniem o pomoc w alfabecie morsa, bo żonka zobaczyła co wypisujesz to tu masz ściągę byczku.       

• 5 złych decyzji w pakiecie. 

Opublikowano

Czy gwarancja LG OLED obejmuje także banding? Od kilku dni zauważam pasy w grach. Grając w RDR 2 jak robi się " szarówa " patrząc w górę są pasy. Myślałem, że to wina gry. Jednak grając w FM7 jeżdżąc wyścig nocą, też zauważyłem. Rzuca się w oczy, więc chyba problem jest. Jak myślicie? B8 model. 

Opublikowano

Spróbuj zrobić jakieś refreshe itp. Jak nie pomoże, to bym walczył z serwisem. Oleda kupuje się po to, by mieć możliwie jak najlepszą jakość obrazu, a nie pasy jak na rubinie z zajechanymi lampami. 

Opublikowano

Jak sie raz zobaczy nie da się odzobaczyć :)

Swoją drogą patrzyłem teraz samsunga q77t.
(pipi)a serio on nawet nie ma lokalnego wygaszania?
Co jest z tymi tv że co rok to słabsze...
Straszna bieda a przecież q70r byl spoko tv.

Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, Donatello1991 napisał:

Czy gwarancja LG OLED obejmuje także banding? Od kilku dni zauważam pasy w grach. Grając w RDR 2 jak robi się " szarówa " patrząc w górę są pasy. Myślałem, że to wina gry. Jednak grając w FM7 jeżdżąc wyścig nocą, też zauważyłem. Rzuca się w oczy, więc chyba problem jest. Jak myślicie? B8 model. 

Walczyłem rok z nimi i nic z tym nie zrobisz. A banding mam okrutny i do tego pasek przez cały panel. Taka technologia:

Uprzejmie informujemy, iż zjawisko nierównomierności tła w panelu OLED nie jest objawem uszkodzenia produktu. Chciałbym wyjaśnić, iż tego typu zjawisko jest normalne i ściśle związane z technologią wykonywania paneli OLED. W każdym telewizorze, czy monitorze LCD, OLED efekt niejednorodności tła może być widoczny i nie jest wynikiem uszkodzenia produktu. Zmiana odcienia (kolorystyki) obrazu jest również w pewnym stopniu powiązana z kątem patrzenia na ekran. Opisane efekty mogą być nieznacznie widoczne na testach obrazu lub jednolitych tłach.”

spacer.png

Edytowane przez kislawa
Uzupełnienie

Opublikowano
1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał:

Skąd bierzecie te plansze testowe? Nie wystarczy filmik na YT?

Z filmiku na yt :D 

oled gray uniformity

Opublikowano

No telewizor kupowałem w czerwcu 2019. Walnąłem już dwa refreshe. Ciężko się skupić na graniu, bo człowiek teraz tego dogląda w każdej grze.Trochę pobawiłem się ustawieniami i trochę mniejszy, ale nadal. Dzwoniłem i powiedzieli, że nic z tym nie zrobią. Najlepsze, że ani wypalenia, ani martwego pixela. W niedziele w południe biłem się z myślami, czy nie kupić 65cx przez kaprys. Wieczorem doszedłem do wniosku, że w sumie b8 nadal super chodzi, a 55 też gites. Od poniedziałku znowu się trzeba z myślami bić, tyle że teraz jest powód nie kaprys XD 

Opublikowano

U mnie szary wygląda podobnie, ale zauważam to tylko na ekranach ładowania. W grze (zwłaszcza z porządnym HDRem) kolory są jak życie (ale kogoś kto w nie wygrał). Sam sprawdzę dzisiaj wieczorem jak się matryca TVka trzyma po 1.5 roku od zakupu i podeślę zdjęcia @20inchDT :lapka: 

Opublikowano

Chińczyk mówi, że w 2021 będą mini ledziki u większych graczy. Na razie chyba tylko tcl ma takie podświetlenie. Nie wiem czy nie poczekać jeszcze, bo np. 30 strefy podświetlenia u sony to jakieś splunięcie w mordę, a kosztuje tyle co 55b9 ostatnio.

Opublikowano
21 minut temu, 20inchDT napisał:

Chińczyk mówi, że w 2021 będą mini ledziki u większych graczy. Na razie chyba tylko tcl ma takie podświetlenie. Nie wiem czy nie poczekać jeszcze, bo np. 30 strefy podświetlenia u sony to jakieś splunięcie w mordę, a kosztuje tyle co 55b9 ostatnio.

Na 2021 planują mini led: tlc, lg, samsung, hisense i visio.

Opublikowano

Jakby jeszcze samsung nie był uparty i dał dolby vision w modelach 2021 to byłoby fajnie.

Opublikowano

Mimo wszystko jak już wymieniać OLEDy to chyba tylko na QD-OLED albo na MicroLED

Opublikowano
5 godzin temu, funditto napisał:

Mimo wszystko jak już wymieniać OLEDy to chyba tylko na QD-OLED albo na MicroLED

qd ciągle oled, zresztą samsung odpuścił sobie na ten rok masową produkcję w swoich tv, może w przyszłym albo od razu przejdą na qned, microled odległa pieśń przyszłości, może te miniledy, chociaż ostatnio był test monitora i tam duży blooming był. 

Opublikowano

Czy jest możliwe, że banding w modelu B8 sam znika? Ewentualnie zmniejsza się? Po drugim refreshu już mniejszy. Nie wiem czy zaraz trzeci nie pyknąć, to może w ogóle nie będzie? No różnica w jest dużo niż w jak był w poniedziałek ten banding.

Opublikowano
46 minut temu, Donatello1991 napisał:

Czy jest możliwe, że banding w modelu B8 sam znika? Ewentualnie zmniejsza się? Po drugim refreshu już mniejszy. Nie wiem czy zaraz trzeci nie pyknąć, to może w ogóle nie będzie? No różnica w jest dużo niż w jak był w poniedziałek ten banding.

Co refresz (krótki czy długi) będzie wyglądał inaczej. Nie mam sensu wymuszać długich, z tego co pisali mądrzy ludzie powoduje to degradację matrycy. 

Opublikowano

Jak zmniejszyć banding? dać na off takie opcje jak dynamiczny/perfekcyjny kontrast/kolory/HDR, opcje typu super ultra ostrość itp i samą ostrość dać na 0 bądź 2 to już zależy od własnych preferencji. 

Opublikowano

Wy teraz piszecie o bandingu kolorów a tam chłopaki chyba mają problem z vertical bandingiem...

Opublikowano

Gwarancja tego nie obejmuje.

Panowie z oledami LG, dynamiczne mapowanie tonów macie na on czy off? 

Opublikowano
15 minut temu, brzeszczot napisał:

Banding powstaje, gdy starasz się odtworzyć obraz z większą głębią kolorów, niż posiada TV. W tym wypadku jedyne co może pomóc, to dodanie szumów, które stworzą płynniejsze przejścia między kolorami.

Niech sprawdzi może pomoże.