Opublikowano sobota o 15:191 dzień Godzinę temu, czarek250885 napisał(a):Oczywiście masz rację, jednakże gracze playstation czy nintendo kupują znacznie więcej gierKupowanie używek w pudełku się nie liczy.
Opublikowano sobota o 17:201 dzień 2 godziny temu, drozdu7 napisał(a):Nie ma co tu bronić MS czy robić z nich mastermindów grających w szachy 5d wyprzedzających swoje czasy.Tak naprawdę nie wiem czy oni od 15 lat wiedzą po co to robiąCzasem mam wrażenie, że start X360 był wypadkiem przy pracy. Jak mogli zmarnować taki potencjał w dalszych generacjach to ja nie wiem.
Opublikowano sobota o 18:031 dzień Autor Od 15 lat to oni przede wszystkim prowadzą biznes i od tego czasu udało im się urosnąc ponad dwukrotnie, mimo słabszej sprzedaży własnej konsoli. I choć nie wszystkie ich decyzje okazały się trafione, w tym przede wszystkim wizja konsoli jako dekodera do TV za czasów Xboxa One. To jednak część okazała się na tyle trafiona że potem była kopiowana przez konkurencje.
Opublikowano sobota o 18:211 dzień 11 godzin temu, ASX napisał(a):Swoją drogą, to po zapowiedzi Helldivers 2 na Xboxa, to wciąż uważacie że Sony będzie blokowac swoje gry na nowych Xboxach?Nic nowego w temacie. Helldivers 2 wychodzi na Xa półtora roku z okładem po premierze gry. O Astro nadal nic nie słychać a we wrześniu minie rok. Mimo Twoich wykresów chyba nie idzie w stronę ogólnokonsolowych premier tytułów od PS Studios jak zapowiadałeś, przynajmniej na razie.
Opublikowano sobota o 18:301 dzień Autor Nic nowego? To przecież pierwsza gra Sony w 24 letniej wspólnej historii obu platform, kiedy PlayStation z własnej inicjatywy wydaje grę na Xboxa.Wcześniejsze przykłady gier Sony jak MLB czy Death Stranding były wydawane przez innych wydawcow. A czy nie idzie to poczekamy, zobaczymy.
Opublikowano sobota o 18:371 dzień 3 godziny temu, Beelzeboss napisał(a):Kupowanie używek w pudełku się nie liczy.Jeszcze w życiu używki nie kupiłem. To brak szacunku do twórców gry, która przypadła mi do gustu. W ten sposób dziękuję im, że zrobili coś co sprawiło, że przez chwilę można było zapomnieć o sprawach życia codziennego. No i daję sobie nadzieję, że studio nie upadnie i może stworzy w przyszłości coś równie udanego.
Opublikowano sobota o 18:461 dzień 15 minut temu, ASX napisał(a):Wcześniejsze przykłady gier Sony jak MLB czy Death Stranding były wydawane przez innych wydawcow.Ale w MLB leci piękne intro PS Studios
Opublikowano sobota o 19:361 dzień LEGO na switchahot shots golf na switcha,Death stranding na xboxamlb na xboxahelldivers na XboxaGry day one na pcPataponyNiech mnie chuj, PlayStation stało się wydawcą jak Sega i Xbox
Opublikowano sobota o 20:071 dzień 1 godzinę temu, ASX napisał(a):Nic nowego? To przecież pierwsza gra Sony w 24 letniej wspólnej historii obu platform, kiedy PlayStation z własnej inicjatywy wydaje grę na Xboxa.To także dobrze zarządzany hicior sieciowy, który półtora roku po premierze ma sporo dodanej zawartości oraz dużą bazę aktywnych graczy. Nagle chęć maksymalizacji zysków na takim projekcie ma mnie dziwić ?
Opublikowano sobota o 20:581 dzień Autor No właśnie to wszystko rozbija się o chęć maksymalizacji zysków, dlatego nie powinno nikogo dziwić w jakim kierunku to wszystko idzie.Gracze nie powinni emocjonalnie przywiązywac się do ekskluzywności, bo jeśli z tabelek w excelu wyjdzie że opłaca się wydać grę na Xboxa, albo Day One na PC, to nawet jak się okazuje Sony nie ma z tym problemu.
Opublikowano sobota o 21:151 dzień Mnie to absolutnie nie dziwi. Jeżeli masz natomiast na myśli tę dawną dyskusję to dotyczyła ona kwestii premier tytułów od PS Studios w tym samym momencie na Sony i reszte. Nadal nic się nie zmieniło, nadal tego nie widzę.
Opublikowano 23 godziny temu23 godz. Autor teraz tego nie widzisz.ale czy widziałeś 10 lat temu że Sony zacznie portować swoje gry PC?czy widziałeś 2 lata temu że Xbox zacznie portować gry na Playstation?czy widziałeś tydzień temu, że Playstation zapowie Helldivers 2 na xboxa?wtedy nikt by w to nie uwierzył, a dzisiaj jesteśmy w zupełnie innym miejscu
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. 14 godzin temu, ASX napisał(a):Od 15 lat to oni przede wszystkim prowadzą biznes i od tego czasu udało im się urosnąc ponad dwukrotnie, mimo słabszej sprzedaży własnej konsoli.I choć nie wszystkie ich decyzje okazały się trafione, w tym przede wszystkim wizja konsoli jako dekodera do TV za czasów Xboxa One. To jednak część okazała się na tyle trafiona że potem była kopiowana przez konkurencje.Ale urośli dlatego ,że MS sypał kasę z innych działów. Masz tego świadomość? Bo sam odział gamingu nawet się jeszcze nie zwrócił.
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. Autor 11 minut temu, Ukukuki napisał(a):Ale urośli dlatego ,że MS sypał kasę z innych działów. Masz tego świadomość? Bo sam odział gamingu nawet się jeszcze nie zwrócił.W sensie inwestycje w Bethesde czy Acti były finansowane pieniędzmi zarobionymi z innych działów? No tak, to prawda. Ale rośli, jeszcze przed tymi dużymi zakupami.
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. 27 minutes ago, ASX said:W sensie inwestycje w Bethesde czy Acti były finansowane pieniędzmi zarobionymi z innych działów? No tak, to prawda.Ale rośli, jeszcze przed tymi dużymi zakupami.Rośli pod jakim względem? Sprzedaży konsol? Xbox One sprzedał się gorzej niż 360, a Series sprzedaje się gorzej w tym samym czasie niż One. Właśnie to, że nie rośli, a wręcz przeciwnie, tracili rynek, spowodowało tę całą zmianę, zakupy i tak dalej
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. Switch to ostatnia taka konsola w znaczeniu, które ma sens dla fanów Console Warsów. Dominują na niej gry Nintendo, konsola jest atrakcyjniejsza dzięki nim, a gry są atrakcyjniejsze dzięki konsoli. Takich liczb, jak na Switchu, nie miały gry na żadnej generacji wcześniej, ani trochę - co udowadania, że konsola jako sprzęt ma ogromne znaczenie. Jest to jakiś jeden system, jedna całość.PS5 jako sprzęt schodzi kapitalnie, wszyscy chcą mieć Plejstejszyn, ale gry Sony nie wydają się odgrywać w tym już wielkiej roli. Konsola przez TRZY LATA miała tylko Ratchet&Clank jako nowego ekskluzywa (i sporo casuali, których znam, nawet o tej grze nie słyszało), a i tak schodziła jak pojebana. Ewidentnie - powodem kupowania PS5 nie są nowe gry.Jakąś tam grają rolę (w zeszłym roku zeszło 30 mln sztuk gier first-party, ale Sony oficjalnie podaje tylko całościowe liczby i nie rozróżnia PS4, PS5 i PC. Nawet przy dodaniu PC, widać tu obecnie już spadek, który nie dziwi, z racji na rosnący udział gier wydanych w poprzednich latach i remasterów. ).Ale liczby są jasne: dla większości klientów, PS5 to sprzęt do GTA, FIFA, COD-a, Minecrafta, Robloxa, Rocket League, Rivals, Siege'a, Apexa, NBA 2K, Arka, Monster Huntera, Overwatcha, Battlefronta, Red Deada, a nawet do... Forzy. No tak, Forza ma obecnie chyba więcej aktywnych graczy na PS5, niż jakakolwiek gra Sony. (No, dobra, DZISIAJ pewnie nadal gdzieś w top 20 będzie Death Stranding, bo ledwo wyszedł, ale wiadomo, że ta gra w ciągu najwyżej paru tygodni nie będzie miała takich nóg i takiej liczby graczy ogółem, jak usługi). Większość osób kupujących PS5 spełnia warunki: gra w jedną lub kilka gier, i wszystkie z owych gier są również na Xboksie i PC. Podsumowując - dla większości nabywców PS5, jest to po prostu najlepszy model sprzętu do tych samych gierek.Trudno będzie traktować te konsole jako jakieś zwaśnione instytucje, nie ma co. Ekskluzywy czasowe, a może i stałe, pewnie nadal jakieś będą, ale czy to tyle zmienia - Epic też ma trochę ekskluzywów względem Steama, i nikt się tym nie emocjonuje, nie spotkałem w życiu "fana Epic". Są też wspaniałe gry ekskluzywne np. dla VR, albo dla Playdate, albo na automaty w salonach, i nie widziałem większych emocji z tej racji nigdy w życiu.
Opublikowano 18 godzin temu18 godz. Autor 47 minut temu, Homelander napisał(a):Rośli pod jakim względem? Sprzedaży konsol? Xbox One sprzedał się gorzej niż 360, a Series sprzedaje się gorzej w tym samym czasie niż One. Właśnie to, że nie rośli, a wręcz przeciwnie, tracili rynek, spowodowało tę całą zmianę, zakupy i tak dalejPod każdym innym niż sprzedaż konsol. Przychody, liczby użytkowników.Lata temu zdali sobie sprawę że nie są w stanie rywalizować z PlayStation na sprzedaż konsol i rozpoczęli transformację Xboxa w coś więcej niż tylko konsole. Na początku była ekspansja w swój sklep na PC. Potem stali się wydawcą third party na Steamie, a ostatnio również na PSN, następny będzie Switch 2. Udostępnili nawet swoje gry bezpośredniemu konkurentowi Xclouda czyli GeForce Now. W skrócie gdziekolwiek gdzie są gracze.W międzyczasie były oczywiście kolejne inwestycje. Ale te zmiana podejścia rozpoczęła sie o wiele wcześniej niż zakupy Bethesdy i Activision.
Opublikowano 18 godzin temu18 godz. 1 minutę temu, ASX napisał(a):Pod każdym innym niż sprzedaż konsol. Przychody, liczby użytkowników.Znałem sporo osób, które robiły nowe konto co miesiąc, żeby mieć golda do nba za 1$jak kupiłem używanego series s to na konsoli było chyba 10 kont dawców do golda i fifa zainstalowana ;)
Opublikowano 18 godzin temu18 godz. Autor 5 minut temu, wojtas011 napisał(a):Znałem sporo osób, które robiły nowe konto co miesiąc, żeby mieć golda do nba za 1$jak kupiłem używanego series s to na konsoli było chyba 10 kont dawców do golda i fifa zainstalowana ;)Powinienem doprecyzować: chodziło o liczbę miesięcznych aktywnych użytkowników (MAU). Jeśli ktoś robi nowe konto co miesiąc, na którym gra, to wciąż jest z ich punktu widzenia jeden aktywny użytkownik.Często ludzie nadmiernie skupiają się na liczbie sprzedanych konsol, gdy w erze gier crossgenowych, gdy dziesiątki milionów wciąż gra na Xboxach One i PS4, to nie przedstawiają one pełnego obrazu. I nawet Sony zapowiedziało że będzie skupiać się na MAU jako kluczowym wskaźniki, a nie liczbie sprzedanych konsol.
Opublikowano 18 godzin temu18 godz. PlayStation to synonim konsoli, coś jak Adidas buta sportowego. Taka jest prawda. Xbox to sprzęt dla niszy.
Opublikowano 17 godzin temu17 godz. Ale w sumie Adidas jest bardziej takim Xboxem, jednak Nike jest największym brandem teraz
Opublikowano 17 godzin temu17 godz. Dlatego nie będę zdziwiony jak Zara pójdzie info że nie robią kolejnej konsoli. Problem jest tylko co zrobić z abo GP. Na konsoli Sony? Kolejne konsole sprzedane, gierki im będą wrzucać. Takie fikołki że już mnie nic nie zdziwi, a info że olewają sprzęt- powieka mi drgnie.
Opublikowano 17 godzin temu17 godz. 41 minut temu, Czoperrr napisał(a):PlayStation to synonim konsoli, coś jak Adidas buta sportowego. Taka jest prawda. Xbox to sprzęt dla niszy.Tak było 15 lat temu.
Opublikowano 17 godzin temu17 godz. Wśród Amerykanów nadal często słyszę "granie na Xboksie" jako synonim gejmera, ale i tam się coś rozjechało pomiędzy dużymi konsolamim. Jeszcze dwa lata temu, może dwa i pół, praktycznie tyle samo osób w USA miało Xboxa Series i PS5. Od tego czasu, Xbox jednak mocno przyhamował z nabywcami, a PS5 ma dwukrotnie więcej nowych klientów.Microsoft może mówić, że poprzednia generacja ich mocno ograniczyła, bo ludzie są przywiązani do kont, przede wszystkim, nie do sprzętów, i nikt nie wywali wszystkich kupionych gier na PS4, żeby nabyć Xboxa. Ale gierki mają jednak wielu nowych klientów, na przykład wśród dzieci, i też ich ktoś zdobywa (tutaj już wcześniej zaczął swój wygryw na rynku pecet, bo ludzie myśleli "ok, tutaj mam wszystkie do tej pory kupione gry nadal na koncie" już dużo wcześniej).Reakcja Xboxa moim zdaniem miała sens. Game Pass to świetna oferta, i łatwo w nią wejść. Płacisz za miesiąc, można dostać triala. Series S to tania okazja, by móc grać we wszystkie nowe gry w bez wątpienia grywalnej wersji. Moim zdaniem, używanie usługi Xbox jest atrakcyjne. Jednak przyznam, że jak rozmawiam z casualami grającym w jedną gierkę w pracy, to ludzie w wielu krajach chyba nie myślą specjalnie nad wyborem konsoli, jest plejstejszyn do grania i tyle.
Opublikowano 17 godzin temu17 godz. Godzinę temu, ASX napisał(a):Lata temu zdali sobie sprawę że nie są w stanie rywalizować z PlayStation na sprzedaż konsol i rozpoczęli transformację Xboxa w coś więcej niż tylko konsole.Za czasów 360 byli, ciekawe dlaczego :)