Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor
33 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

@ASX a co tam Twoje Twittery mówią o Helixie, będzie konsola? Trochę ta teoria o komputerku ze Steamem i torrentami się rozsypuje w ostatnich tygodniach

Ja wiem tyle co ty, czyli tyle co wiemy oficjalne o hybrydowej konsoli odpalającej gry z konsoli i PC. Czyli jak na razie wszystko to o czym pisałem kilka lat temu w kwestii hybrydy się sprawdza, a za co byłem wyśmiewany, że to jakieś majaki :)

Ale jestem tylko człowiekiem, kto wie może okaże się że w pozostałych kwestiach się myliłem czy zmieniły się plany.

Nie chcę mi się też już komentować każdej plotki, zostało niewiele czasu i postanowiłem, że cierpliwie poczekam ile tego o czym pisałem przez ostatnie 2 lata się sprawdzi.

• Odpowiedzi 37,7 tys.
  • Wyświetleń 2,9 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Po całej generacji spędzonej z PS4 zakup klocka wydawał się jedynym sensownym rozwiązaniem. Głównie z uwagi na gamepass i całą bibliotekę nieogranych gier. Pierwsze wrażenie to radość z unboxingu, bo

Opublikowano

Na pewno można już między bajki włożyć twoje wypociny popierane słynnymi wykresami, mówiące o tym że wszystko zmierza do jednoczesnej premiery gier PS Studios na PC.

Opublikowano

No w pewnym momencie czasy premier się skracały i można było tak myśleć.

Przecież ogólna rezygnacja przez Sony z rynku PC była zaskakująca myślę dla wszystkich i napewno zamieszała również w planach MS

Opublikowano

Nie chce mi się wałkować tego drugi raz. W niektórych grach się skracały do zera jak Helldivers 2 co było oczywiste i logiczne. W innych się nie skracały. Asex wybierał sobie to co mu pasowało do narracji.

Wyszło nie po jego myśli, tyle.

Opublikowano

Pełna zgoda. No ciężko będzie miał ten Helix, nawet jeśli to będzie konsolo-pc ale w obrębie MS Store. Tym bardziej jeśli nadal będą pchać swoje gry na inne sprzęty, a pewnie będą.

Opublikowano

Gość uwierzył w korpo pierdolenie Phila. Jasne na początku wielu z nas uwierzyło ale Asax tkwił w tym do końca, a nawet nadal broni tych decyzji.

Opublikowano
  • Autor
20 minut temu, giger_andrus napisał(a):

Na pewno można już między bajki włożyć twoje wypociny popierane słynnymi wykresami, mówiące o tym że wszystko zmierza do jednoczesnej premiery gier PS Studios na PC.

Cóż kto mógł przewidzieć że po blisko 10-latach wydawaniu coraz większej ilości i coraz szybciej gier Sony na PC, co było widać na wykresach (które swoją drogą nie były wybiórcze, bo brały pod uwagę wszystkie gry za wyjątkiem gier usług i rimejków które trafiały od razu na PC), zdecydują się nagle zmienić strategię i przynajmniej niektóre gry zostawią tylko na konsoli . Na pewno nie ja, więc tutaj wygląda na to, że się pomyliłem tak jak wiele innych osób.

Ale szczerze mówiąc w dłuższej perspektywie wątpię, czy wydawanie 2-3 ekskluzywnych gier (bo taki jest w ostatnich latach potencjał PS Studios jeśli chodzi o gry singlowe) jest w stanie coś odmienić, albo chociaż spowolnić procesy i zmiany jakie dotykają konsole. Ale kto wie może znowu się pomylę.

Opublikowano

Jak widać było w dyskusji, mogło tak pomyśleć kilka osób. Ty się myliłeś. Wykresy robiłeś pod siebie. Tyle w temacie.

Opublikowano
  • Autor

Pod siebie to prawda, bo popierały to co wtedy pisałem, ale były też poprawne metodologicznie. Ostatecznie okazały się nic nie warte, bo zakładałem kontynuacje trendu, a oni zmienili strategię, a tego już żaden wykres nie przewidzi. Także przyznaje ci rację, mam nadzieje że teraz przynajmniej odpuścisz sobie personalne małostkowe ataki.

Opublikowano
5 minut temu, ASX napisał(a):

(…)Także przyznaje ci rację (…)

O tyle by wystarczyło od samego początku. Krótko i z klasą ale przede wszystkim bez fikołków.

Opublikowano
  • Autor

Oby inni mieli tyle samo klasy co ja, jeśli okaże się że jestem lepszym analitykiem w kwestii xboxa niż playstation ;)

Opublikowano

Ta "klasa" to jest zawinięcie się z forum po angielsku, gdy Twoje wieloletnie analizy nagle szlag trafił i zrobiło się za gorąco? Do następnego zniknięcia!

Opublikowano
  • Autor

Ta klasa to nie zniżanie się do poziomu takich userów jak ty, nieodpowiadanie na personalne zaczepki i umiejętność przyznania się do błędu. Ciekawe czy ty będziesz potrafił zachować się podobnie, jeśli okaże się że xbox jednak nie umrze, nowa konsola jednak nie zostanie skasowana i będzie hybrydą tak jak pisałem.

A czy wszystkie moje analizy szlag trafił? No nie wydaje mi się, masz chyba bardzo wybiórczą pamięć.

Była np. kwestia podwyżki cen konsol, gdy Xbox jako pierwszy podnosił ceny pisałem że to szerszy problem i prędzej czy później dotknie do wszystkich konsol. Byłem wyśmiewany, kilka miesięcy później Sony również podniosło ceny konsol.

Gdy pisałem o słynnej stagnacji i zmianie nawyków graczy byłem przez ciebie wyśmiewany. Kilka miesięcy później Sony zamknęło Bluepoint a w komunikacie o tym Herman Hulst szef Playstation Studios tłumaczył to spowolnieniem i zmianą nawyków graczy.

Gdy pisałem wiele lat temu o inwestycji Sony w GAASy zanim pojawiły się zapowiedzi gier, nikt mi nie dowierzał. Dziś każdy widzi tego efekty

Do odhaczenia została jeszcze kwestia następnej konsoli MS, wciąż są ludzie którzy myślą że zostanie skasowana i nie wierzą w hybrydowy aspekt.

Opublikowano
13 minut temu, ASX napisał(a):

Do odhaczenia została jeszcze kwestia następnej konsoli MS, wciąż są ludzie którzy myślą że zostanie skasowana i nie wierzą w hybrydowy aspekt.

Nie zostanie skasowana, a ten hybrdowy aspekt to hasło że będziesz mógł grać w swoje gry konsolowe i PC ;) nadal może być to w obrębie sklepiku MS, z płatnym online. Co byłoby cudowne hehe

Nawet pomimo że ostatnio dużo pozytywnych komunikatów to nadal jak to u MS, do końca nie wiadomo o co chodzi

Opublikowano

Z drugiej strony zapewnienia Spencera o nienaruszalnych exach, które przeklejałeś, Gamepass z grami na premierę, który podrożał i traci CoDa, wieczne podbijanie strategii Xboxa jako tej jedynej słusznej z której jednak zrezygnował…. Hasłem „ekosystemu” można było się już porzygać.

Opublikowano
  • Autor
Teraz, giger_andrus napisał(a):

Z drugiej strony zapewnienia Spencera o nienaruszalnych exach, które przeklejałeś, Gamepass z grami na premierę, który podrożał i traci CoDa, wieczne podbijanie strategii Xboxa jako tej jedynej słusznej z której jednak zrezygnował…. Hasłem „ekosystemu” można było się już porzygać.

Coś chyba ci się pomyliło albo manipulujesz, od zapowiedzi słynnych 4 gier pisałem że to kwestia czasu zanim inne gry wyjdą na PS5 i Nintendo i nie będzie żadnych nienaruszalnych gier. Raczej jakby zrezygnowali z wydawania gier na PS5 i Nintendo to okazałoby się że kolejny raz się myliłem, bo pisałem że nie wierze że ktoś kto zaczął zarabiać kase na innych platformach będzie w stanie tego zrezygnować.

Nie wiem o co ci chodzi z Game Passem i CoDem.

Nigdy nie uważałem też że strategia Xboxa jest jedyna słuszna. Raczej uważam, że każdy próbuje prowadzić ten biznes jak umie i choć wszyscy mierzą się z podobnymi problemami to dobrze że szukają różnych rozwiązań.

Opublikowano

Kurwa Majkrosoft jest przyjebany ale zaraz tu przeczytamy że na Sony jest tak zajebiście i wszystko dobrze robią, nie idźmy w tę stronę

Opublikowano
5 godzin temu, Bzduras napisał(a):

Jeśli chodzi o grafikę to Decima sztos, ale na Teutatesa, czy ty właśnie porównujesz możliwości jakie oferuje rozgrywka w Horizonie do Zeld?

Nie mam zamiaru, to dwie różne gry. Chodziło mi bardziej, że grając na omawianym silniku wszystko działa elegancko, a jednak na U5 masz częste spadki jakości i optymalizacja nie zawsze jest na wysokim poziomie.

Ostatnia gra, która robiła fajne wrażenie to były czasy Ps2 i gra Black z tego co pamiętam. Mało kto teraz stawia na takie sprawy, wszyscy walą w grafikę i najlepiej by się świeciło jak najbardziej :D

Opublikowano
9 godzin temu, czarek250885 napisał(a):

Horizon Zero Dawn czy Forbidden west, moim zdaniem silnik od Guerrila Games to jeden z lepszych.

Nawet mają swój upscaler własny - PICO xd

6 godzin temu, drozdu7 napisał(a):

Przecież ogólna rezygnacja przez Sony z rynku PC była zaskakująca myślę dla wszystkich i napewno zamieszała również w planach MS

Kiedyś ich nie było, potem byli, teraz ma ich nie być - za jakiś czas mogą wrócić znów. Helix pc- like na pewno im nie w smak, bo jeśli to ma być niszowy sprzęt 1200$ +, to analogicznie każda gra Sony na PC, będzie jednocześnie miażdżyć wersję PS6 na Helixie. Tym razem to Sony robi hamulcowego, przecież nie mogą pozwolić by gry handheld mode były niegrywalne, to nie Nintendo.

3 godziny temu, czarek250885 napisał(a):

Nie mam zamiaru, to dwie różne gry. Chodziło mi bardziej, że grając na omawianym silniku wszystko działa elegancko, a jednak na U5 masz częste spadki jakości i optymalizacja nie zawsze jest na wysokim poziomie.

UE 5 ma swoje własne unikatowe problemy, tak samo RT i upscalery - ale tu już gra skala - im wolno więcej,po prostu.

Opublikowano
3 godziny temu, drozdu7 napisał(a):

Kurwa Majkrosoft jest przyjebany ale zaraz tu przeczytamy że na Sony jest tak zajebiście i wszystko dobrze robią, nie idźmy w tę stronę

Skądże, tacy sami dziadowie co tylko skiny za 120 pln by sprzedawali do gaasow)

Dużo rzeczy im nie wyszło w tej generacji, a w kolejnej nie będzie lżej.

Opublikowano
  • Autor

To akurat spoko, ostatnie miesiące system w konsoli wydawał się niemal zapomniany, żadnych nowych funkcji, usprawnień. Aktualizacje dostawała tylko apka Xboxa na PC.

Niedawno, się to zaczęło zmieniać, dodali np. wreszcie obiecywaną od lat możliwość wyłączenia QR dla konkretnej gry.

Opublikowano

Generalnie to chyba na początku czerwca powinien być ich pokaz, więc dużo nie zostało.

Nie spodziewam się żadnych sprzętowych oświadczeń, jedynie będziemy mogli zobaczyć czy "przemyśleli kwestie ekskluzywności" czy dalej full third party

Opublikowano

Kurde, trzeba będzie odpalać konsolę raz na tydzień /