Perez 1976 Posted December 20, 2019 Posted December 20, 2019 PSX Extreme #269 Styczniowy numer dostępny od piątku 27.12 Prenumerata - wysyłka 23.12 (poniedziałek) Roger: Rok 2020 będzie ostatnim krzykiem generacji konsol, którą obecnie mamy. Krzykiem bardzo głośnym, bo szykuje się wyciskanie ostatnich soków z PS4 i XOne. Dla nas, graczy, sytuacja niezwykle komfortowa, bo wydawcy zaleją rynek hitami, chcąc po raz ostatni zgarnąć trochę tortu i przygotować grunt pod nowe rozdanie. Zebraliśmy głosy wszystkich redaktorów PSX Extreme, by wybrać dla Was 100 najbardziej wyczekiwanych gier najbliższych miesięcy. I okazuje się, że przyszły rok będzie prawdziwym zabójcą naszych portfeli. Premiera netfliksowego „Wiedźmina” to również nie lada wydarzenie, a my chcieliśmy mu towarzyszyć bardzo, bardzo blisko. Odwiedziliśmy plan zdjęciowy serialu w Ogrodzieńcu, by przekazać Wam, jak wyglądała praca aktorów i ekipy produkcyjnej od kulis. Zawitaliśmy też w progi studia Platige Image, aby dowiedzieć się, jak wyglądało tworzenie efektów specjalnych do kolejnych odcinków, jak przebiegała współpraca z Lauren S. Hissrich, showrunnerką tytułu, oraz jaką rolę w tym wszystkim odegrał Andrzej Sapkowski. Porozmawialiśmy również z Tomaszem Bagińskim między innymi o tym, dlaczego zbroje Nilfgaardu wyglądają jak wyglądają, jak w ogóle doszło do nawiązania współpracy z Netfliksem i jak pierwotnie miał wyglądać film o wiedźminie. Bo wiedzieliście, że zanim zatwierdzono serial, miała to być pełnometrażowa produkcja? Wyciągnęliśmy też ogrom ciekawostek z produkcji przygód Geralta i oczywiście zrecenzowaliśmy dla Was pierwszych pięć odcinków serialu. Czy będzie to pozycja na miarę „Gry o tron”? Nasz materiał odpowie nie tylko na to pytanie. Nie będę Was oszukiwał – recenzji mamy tyle, co kot napłakał. Cóż, grudzień. Kali wkręcił się w Cywilizację VI na PS4 jak dzik, a na pytanie, kiedy przyśle tekst, odpowiadał: „no właśnie siedzę i piszę”. Technologia to jednak przekleństwo niektórych redaktorów, więc gdy w tym samym momencie wpadło mu trofeum na PSN, było jasne, że gdzieś w Matriksie jest błąd. No chyba że na konsoli grał pies. Mazzi wykorzystał posuchę na rynku, by zrecenzować japońskie wydanie Persony 5 Royal. Fani gatunku mogą szykować się na kolejną jRPG-ową perełkę. Z dużych recenzji wpadło jeszcze konsolowe Ancestors: The Humankind Odyssey, któremu towarzyszy publicystyka o ewolucji człowieka, oraz Sniper: Ghost Warrior Contracts, co opatrzyliśmy historiami z frontu o legendarnych snajperach, o wyczynach których pisze się dziś książki. Dział publicystyki, jak to w grudniowych numerach, pęka na klejeniu. SoQ zabiera Was do Brazylii, aby opowiedzieć o brudnych i cuchnących śmiercią fawelach oraz o tym, jak realistycznie przedstawiano je w grach. Kali zasięgnął języka wśród znajomych branżowców, aby zrozumieć, skąd bierze się rozpiętość w ocenie gier userów i recenzentów. Na sześciu stronach przedstawiamy historię serii God of War pełną mało znanych faktów i anegdotek. Sobek z kolei wziął się za analizę jednej z najbardziej ikonicznych postaci z komiksów – Batmana. Będzie też nieco o seksie, a dokładniej tym, jak wydawcy i twórcy gier zmieniali swoje podejście do tematu na kolejnych generacjach i do jak kontrowersyjnych praktyk byli się w stanie posunąć. I czemu Lara dziś już nie świeci dekoltem. A kojarzycie jeszcze Kevina Butlera z reklam Sony? O nim, Majorze Nelsonie z Microsoftu i kilku innych twarzach reklamowych gigantów naszego rynku napisaliśmy bez tajemnic. Mamy również jeszcze gorący Zgrentgen o Death Stranding. Zwolennicy i przeciwnicy gry rzucili się sobie do gardeł i wyszedł naprawdę pieprzny materiał. Ale chyba o to w tym wszystkich chodzi – tutaj nikt nikogo nie głaska po wiadomo czym. Deserem w tym numerze jest wywiad z Frankiem Millerem, którego fanom komiksów przedstawiać nie trzeba, oraz podsumowanie nowej, filmowej trylogii Gwiezdnych wojen. Szczęśliwego Nowego Roku i nie urwijcie głowy na Sylwestra, grając w Tomb Raidera! I pamiętajcie, by zapisać pierwsze trofeum w 2020 – podobno jakie trofeum, taki cały rok :). PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMAT NUMERU Top 100 gier 2020 roku „Wiedźmin” – Biały Wilk na netfliksowym szlaku Sex sells – erotyczne metamorfozy CO NOWEGO Project Sakura Wars Everwild Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers C64 Maxi – test RECENZJE Afterparty Ancestors: The Humankind Odyssey Arise: A Simple Story Assassin’s Creed: The Rebel Collection Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir Avicii Invector Jumanji: The Video Game Lost Embers Persona 5 The Royal Sid Meier’s Civilization VI Sniper: Ghost Warrior Contracts Tokyo Ghoul: re [CALL to EXIST] HARDKOR Zawód: snajper Od ofiary do łowcy – ewolucyjna ścieżka człowieka User Score – miecz sprawiedliwości pełen patologii Strzały w fawelach Żywe maskotki Zgrentgen – Death Stranding „Gwiezdne wojny: Skywalker. Odrodzenie” – recenzja Rozchwiany Batmaniak Myszaq lubi RETRO God of War – bóg, który został ojcem. Historia serii FELIETONY Z uKosa [Koso] Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Zooltar / Marcellus] Achievement Unlocked [Krooger] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Prenumerata Region Filmowy Comix Zone – wywiad z Frankiem Millerem Graczpospolita Listy Głos Ludu PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!PRENUMERATA zostanie wysłana w poniedziałek, 23.12. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym. 1 Quote
dee 8816 Posted December 20, 2019 Posted December 20, 2019 Wiem, że biznes jest biznes, ale jak by mi weszła okładeczka z Civ 6 Następnej okazji już nie będzie Quote
PiotrekP 2057 Posted December 20, 2019 Posted December 20, 2019 Jest Wiedźmin, jest szczucie cycem. Czego więcej potrzeba? Quote
aux 3813 Posted December 20, 2019 Posted December 20, 2019 Wow! Okładka urywa suty, rewelacja! Idealnie by pasowała na jakiś jubileusz typu 25 lat czy 300 numer. Wiadomo że to biznesowy deal, ale zrobiony z głową. Dycha jak nic. Recenzji mało ale taki okres. Z przyjemnością poczytam o serialu, Batmanie i zgrentgen Death Stranding. No i top gier 2020, to się zawsze przydaje bo człowiek zapomina na co czeka - tyle tych gierek teraz produkują Wesołych Świąt życzę całej redakcji i panu wydawcy A szmatławcowi życzę by gładko dojechał do 300 numeru Quote
marbel007 857 Posted December 25, 2019 Posted December 25, 2019 Gigantyczny plus należy się za udostępnienie prenumeratorom pdfa jeszcze przed świętami. Miły gest i prezent. Co prawda ubiegły numer nie poczytany jeszcze, bo późno przyszedł ale w wersji elektronicznej chętnie już przejrzę kolejny. Quote
Alastor84 327 Posted December 26, 2019 Posted December 26, 2019 Szkoda że nie można "wygodnie"(jak kiedyś na ppe) zamówić prenumeraty (papier + pdf). No cóż... Kupię nowy nr w kiosku, a potem zrobię sobie przerwę od PE. Poczekam jeszcze kilka miesięcy, może się coś zmieni, a jak nie to definitywnie przestanę kupować PE. Wiem nikt za mną płakać nie będzie Quote
grzybiarz 10377 Posted December 26, 2019 Posted December 26, 2019 Ciekawe ile osób odeszło od zakupu PE, po zakończeniu prenumeraty. Prenumerata to była wygoda, bo przecie PE nie jest w każdym kiosku pod domem, a jechać do galerii, do saloniku prasowego, trochę się nie chce. Quote
number_nine 1356 Posted December 26, 2019 Posted December 26, 2019 Jezu, nawet Wy musicie mi obrzydzać ten serial XD Obejrzy się w kwietniu. Quote
Luk248 104 Posted December 26, 2019 Posted December 26, 2019 Ja odpuszczam prenumeratę. Sorry. Wrócę jak bedzie tylko opcja pdf i zapłata PayPal. Czyli pewnie nigdy. Quote
MYSZa7 9000 Posted December 26, 2019 Posted December 26, 2019 Będę leciał jak głupi po nowy numerek do salonu z prasą. Quote
Kmiot 14012 Posted December 27, 2019 Posted December 27, 2019 Oczywiście Day One. Panowie, ogromnie szanuję, że za 9,99zł dostaję czasopismo wypchane po brzegi i pisząc "po brzegi" nie posługuję się metaforą. Nie wiem jak to robicie i czy to Wasza zasługa, czy raczej przykra konieczność, ale w najnowszym numerze naliczyłem 0 (słownie: zero) reklam. Ciekawi mnie jak to ma prawo w ogóle działać i funkcjonować na rynku (@Roger: masz temat na felieton, gdyby zabrakło). Pełne 100 stron treści, poczynając już od wewnętrznych stron okładek. Pewnie: treści różnych jakościowo, treści i opinii z którymi się zgadzam lub nie, ale jednak - czysty "kątęt" (czyt. content). Nie przychodzę tu po wysoką literaturę, jedynie by czymś lekkim zająć czas, chociaż @Kuba_Sobek, piszący o Batmanie homoseksualiście (a to tylko jedna z mniej uroczych metek) uderza wysoko i ambitnie, więc ma moją uwagę. Je'bla idzie dostać. Trzymajcie się tam w tym PSX Extreme. Quote
Figaro 8390 Posted December 27, 2019 Posted December 27, 2019 0 reklam? Coo? Chyba sobie pojde kupić. Quote
Agharta 0 Posted December 27, 2019 Posted December 27, 2019 W dniu 15.12.2019 o 14:42, Perez napisał: Nowy numer ukaże się 27 grudnia. Już jest w sklepach? Quote
Kmiot 14012 Posted December 27, 2019 Posted December 27, 2019 47 minut temu, Figaro napisał: 0 reklam? Coo? Chyba sobie pojde kupić. Nie pierwszy raz, bo już się zdarzały takie numery i ogólnie mało w PE reklam, więc nie wiem czy robisz mnie W KONIA, czy co. 24 minuty temu, Agharta napisał: Już jest w sklepach? Jakby to ująć. Miał się ukazać 27. Dzisiaj jest 27. Więc się ukazał. Quote
kruger90 9 Posted December 27, 2019 Posted December 27, 2019 Super okładka juz od bardzo dawna nie było takiej .Super poczytam o erotycznych metamorfozach w grach. God od war to już retro eh jak czas leci . Szczęśliwego nowego roku Quote
Agharta 0 Posted December 27, 2019 Posted December 27, 2019 Już mam. Ciężko było na trafić w sklepach. Quote
Sedrak 866 Posted December 27, 2019 Posted December 27, 2019 Do mnie kurier nie przyszedł. Tak lecą kulki, że szkoda gadać... Szkoda, że do paczkomatu nie da rady. Quote
marbel007 857 Posted December 27, 2019 Posted December 27, 2019 9 godzin temu, SetoPL napisał: Do mnie kurier nie przyszedł. Tak lecą kulki, że szkoda gadać... Szkoda, że do paczkomatu nie da rady. Kurier? Coś Ty z drzewa spadł czy masz jakąś opcję Exclusive? Ja się już nie denerwuję póki opóźnienie od wydania w kiosku nie jest 7-10 dni. Mam pdfa i mnóstwo innych zajęć. Przyjdzie, poniucham, poczytam i git. To nie lata 90, gdzie na nowy kątęt czekało się jak na mannę z nieba, a Pani w kiosku już nas miała dosyć o 8 rano (pamiętam jak o ostatni-niewydany numer SS pytałem chyba za 2-3 tygodnie ;( . Punkt widzenia redaktorów PSXE zaspokoi moją ciekawość w odpowiednim czasie Quote
PiotrekP 2057 Posted December 28, 2019 Posted December 28, 2019 Dobry papier, zawartość jeszcze lepsza i jedna strona reklamy. Czy organizm to wytrzyma? Quote
Sedrak 866 Posted December 28, 2019 Posted December 28, 2019 11 godzin temu, marbel007 napisał: Kurier? Coś Ty z drzewa spadł czy masz jakąś opcję Exclusive? Ja się już nie denerwuję póki opóźnienie od wydania w kiosku nie jest 7-10 dni. Mam pdfa i mnóstwo innych zajęć. Przyjdzie, poniucham, poczytam i git. To nie lata 90, gdzie na nowy kątęt czekało się jak na mannę z nieba, a Pani w kiosku już nas miała dosyć o 8 rano (pamiętam jak o ostatni-niewydany numer SS pytałem chyba za 2-3 tygodnie ;( . Punkt widzenia redaktorów PSXE zaspokoi moją ciekawość w odpowiednim czasie To moja pierwsza prenumerata. Nie wiedziałem, że takie opóźnienia są ja niestety nie lubię czytać na ekranie, więc poczekam cierpliwie. A mojej " Pani z kiosku" jak i samego kiosku już dawno nie ma Quote
Perez 1976 Posted December 28, 2019 Author Posted December 28, 2019 Niestety w tym miesiacu wysylki prenumerat sila rzeczy sa opoznione i nawet byl plan, zeby to przyspieszyc, ale nie bardzo sie dalo. Normalnie numer wysylany jest w poniedzialek, teraz przy przesunieciu na czwartek premiery nie powinno byc takich obsuw, ale w grudniu poniedzialkowa wysylka trafila na wtorkowa Wigilie (raczej poczta nie pracowala na pelnych obrotach) i potem wolne w srode i czwartek. Quote
aux 3813 Posted December 28, 2019 Posted December 28, 2019 Jak dobrze że mam kilka kiosków w okolicy i blisko do Galerii gdzie są saloniki prasowe, Empik i duży dział z prasą w Oszą. Jak ktoś mieszka na odludziu to prenumerata jest spoko pomysłem, tylko że mam wrażenie że się niektórym nie chce ruszyć z domu, a mieliby gdzie kupić szmatławca. Czasem warto wyłączyć konsolę Poprzedni numer był mega jak chodzi o recenzje. No i kalendarz, kupiłem dodatkowo trzy egzemplarze żeby go rozdać znajomym W aktualnym numerze podoba mi się tekst o Wiedźminie, a zwłaszcza recenzja. Gościu moim zdaniem sprawiedliwie ocenił serial. Co się zaś tyczy Sobkowej recenzji Skywalker Odrodzenie... No cóż, zazdroszczę autorowi pozytywnrgo podejścia do nowej trylogii. Zgrentgen jak zawsze kapitalny, Okiem Maniaka także. Mam różne przemyślenia z okazji 39 urodzin i chyba w końcu napiszę do was list O przemijaniu, radości z grania i sensie życia 1 Quote
Recommended Posts