Opublikowano wczoraj o 10:34 1 dzień Odpaliłem dzisiaj z ciekawości na padzie i jak ktoś używa broni dystansowych to poziom hard ma xd wiadomo menusy też lipa ale źle nie jest raczej standardowy problem z rozbudowanym ekwipunkiem. No ale myszkiem bardzo łatwo wali się head shoty a gra to premiuje dodatkowymi obrażeniami. W oryginalne tego nie było. Łuk w remake to dla mnie OP broń. Ten ork w kopalni nawet nie zdążył do mnie dobiec, dwie strzały w głowe go położyły. Kompletnie nie potrzebuję jak na razie leczenia czy butelek na manę i kasy mam 2 drugim rozdziale już 3000 bryłek a pancerz na maksa i nauczone zamki, łowiectwo, akrobatyka, nurkowanie.Biorę się za główny wątek bo już prawie 30h a dalej w drugim rozdziale jestem.
Opublikowano wczoraj o 10:48 1 dzień Kurde w kopalni w ch4 znalezienie tego Tarika czy jak mu tam, no ja pierdziele xD. 2h biegałem. Dobra gra, ostatni raz tak się zgubiłem w Morrowindzie w roku 1865.15 minut temu, Ukukuki napisał(a):Odpaliłem dzisiaj z ciekawości na padzie i jak ktoś używa broni dystansowych to poziom hard ma xd wiadomo menusy też lipa ale źle nie jest raczej standardowy problem z rozbudowanym ekwipunkiem. No ale myszkiem bardzo łatwo wali się head shoty a gra to premiuje dodatkowymi obrażeniami. W oryginalne tego nie było. Łuk w remake to dla mnie OP broń. Ten ork w kopalni nawet nie zdążył do mnie dobiec, dwie strzały w głowe go położyły. Kompletnie nie potrzebuję jak na razie leczenia czy butelek na manę i kasy mam 2 drugim rozdziale już 3000 bryłek a pancerz na maksa i nauczone zamki, łowiectwo, akrobatyka, nurkowanie.Biorę się za główny wątek bo już prawie 30h a dalej w drugim rozdziale jestem.Gra może być łatwa jak ktoś tak robi ch2, pierwszy skill check to ta matka Pełzaczów, imo gra bardzo mocno nagradza na level postaci i statystyki, nie wiem jak dokładnie, ale te Cieniostwory Wielkie potrafią dać w kość bez powiedzmy statów na poziomie 80+ lub dużej ilości magii.
Opublikowano wczoraj o 12:50 1 dzień Wczoraj skończyłem grę i chciałem coś więcej napisać ale dopadła mnie jakaś taka pustka po ukończeinu. Z drugiej strony pod koniec już mniej mi się chciało grać, bo gra nie miała już zbyt wiele do zaoferowania ale nakręicłem się na drugą część i nie mogę się doczekać aż ją wydadzą. Gdzieś widziałem, że może nawet im się uda do 2030 r. ale to spekulacje. Do oryginału nie mam chęci i siły wracać za bardzo zważywszy na nadchodzący remake AC Black Flag czy inny backlog. Wracając jeszcze do umiejętności oprawiania zwierzyny to w tym Gothicu chyba najlepszą odpowiedzią będzie: "to zależy". Faktyczne nie jest to takie dochodowe jak w oryginalnej części i tak szybko się nie zwróci jednak ja jestem zadowolony z efektów - nie przeliczałem tego jednak z aptekarską dokładnością, a moje zadowolenie może być związane z tym, że z ubitego zwierza nic się nie zmarnowało, a potem zamieniałem to za inne fanty ;) Warto też szybko zainwestować w te umiejętności czy przeczytać książkę jak np. ta o krwiopijcach - jest do kupienia u handlarzy, a pozawala więcej wyciągnąć z martwego truchła tego przerośniętego komara. Im później pozyskamy umiejętności tym mniej opłacalne może to być. W drugiej części te zdolności przydawały się też z tego co pamiętam do wytwarzania lepszych pancerzy ale tutaj, to tylko do kilku zadań pobocznych (w praktyce można kupić i zanieść do NPC), a jak należało pozyskać płytki pełzacza do pancerza, to wcześniej zostaliśmy nauczeni za darmo (nie pamiętam już czy w oryginale też tak było). Poza początkowymi etapami gry nie narzekałem na słabą broń więc nie wydawałem na to pieniędzy poza pancerzami. Korzystałem głównie ze zdobycznych fantów. 15 godzin temu, Dragon13 napisał(a):Ja dzisiaj natrafiłem na śmiesznego Buga. Otóż Stone, trafił do więzienia w 4 rozdziale. Uwolniłem go i odprowadziłem do obozu bractwa w nagrodę ulepszył mi pancerz na ten z pyskiem cieniostwora. Jakież było dzisiaj moje zdziwienie kiedy szedłem do niego w razem z magiczna zbroja w celu ulepszenia a ten jak się okazało w 6 rozdziale wrócił do celi i nie da się tam z nim gadać.Też trafiłem na kilka podobnych momentów. Np. przy końcu gry Stone mówi mi żebym dorobił mu klucz u kowala na bagnie i z nim pogadał aby go przyjął do roboty. Ewentualnie klucz ma Gomez. Nie byłem na bagnach tylko od razu poszedłem wyjaśnić Gomeza. Później na bagnach spotykam Stonea, który mi dziękuję. Idę do drugiego kowala i tam mam opcje związane z tym dorabianiem klucza i pytaniem go czy przyjmie Stonea do roboty. Pomimo tego, że gość stoi obok niego :D W innym miejscu mogłem zagadać do jednego z ważnych Magów Ognia przed ich zniknięciem i pojawiły się opcje dialogowe związane z jakimś innym zadaniem, którego nawet nie ruszałem. Nie wiem czy coś przegapiłem czy co, bo nie dostalem od nich teleportu i musiałem biegać do ich obozu. Natomiast pod koniec gry jak odwiedzięłm ich świątynie, to jeden z tam obecnych strażników odpalł taką kwestię jakbym skorzystał właśnie z teleportacji do nich.
Opublikowano wczoraj o 13:09 1 dzień 2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):Gra może być łatwa jak ktoś tak robi ch2, pierwszy skill check to ta matka Pełzaczów, imo gra bardzo mocno nagradza na level postaci i statystyki, nie wiem jak dokładnie, ale te Cieniostwory Wielkie potrafią dać w kość bez powiedzmy statów na poziomie 80+ lub dużej ilości magii.No gra ma klasyczny blok, że nie przebijasz pancerza jak nie masz odpowiednich statów i broni.
Opublikowano wczoraj o 14:11 1 dzień Godzinę temu, Ukukuki napisał(a):No gra ma klasyczny blok, że nie przebijasz pancerza jak nie masz odpowiednich statów i broni.Tak, wtedy się zadaje 1 dmg.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. Polecam czar przemiany w chrząszcza i wchodzenie w małe jaskinie czy dziury :>
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. O mamusiu.. od razu przypomnial mi sie MediEvil i sciaganie glowy Sir Daniela. Toż to wyzszy level eksploracji. Takie zagrywki to ja rozumiem i szanuje
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Wyszedł hotfix, co naprawia gamebreaking buga w ch4, konsolowcy mogą spać spokojnie :).Hehehezbliżenie z Orkiem
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. W dniu 21.06.2026 o 21:43, XM. napisał(a):Zgadza się co do ekonomii, ale nawet jak np. pójdziesz do Wilka sprzedawać rzeczy ze skorowania etc. to kokosów i tak nie będzie - sprzedasz 3 sztuki i wartość się zmniejsza. Żeby odzyskać to wszytsko co trzeba włożyć w te skille to trzeba byłoby pewnie równowartość całej mapy X2 sprzedać.Reszta jak sprzedaż broni do Kowala, zwoje magom etc. Jest dobrze zrobiona.Imo nie jest tak źle. Te nauki to wszystkie razem kosztują nieco ponad 800 bryłek, a ja tylko teraz przy jednym zakupie runy u Torreza zbiłem cenę o około 115 bryłek wciskając same przedmioty z polowań. Czyli już 1/8 się zwróciła jedną transakcją. A już kilka takich miałem. Najlepiej polować i nie patrzeć na to jak na podstawowy towar, tylko graty do zbijania cen. I co jakiś czas wciskać sprzedawcom po kilka sztuk wszystkiego.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Ja ogólnie wszytsko upgradeuje w pierwszym przejściu bo chce każda ścieżkę sprawdzić - jeszcze tylko ta alchemia się nie bawiłem i wykrywaniem broni, ale powinno starczyć pkt.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Autor Ja po odkryciu, że przekazując najpierw listę Diego blokuję sobie dostęp do Nowego Obozu (a także podirytowany utratą 5 darmowych punktów siły, bo Horatio nie chce ze mną gadać), postanowiłem zacząć od nowa, strategicznie planując questy, żeby później zrobić twardy save w miejscu, w którym będę miał opcję dołączenia do każdej z trzech frakcji.No i tak sobie odtwarzam moje kroki, znów jestem na klifach obok wraków statków i widzę, że w którymś patchu zmienili łuk, który można ściągnąć z trupa (wiszącego na maszcie) telekinezą, bo za pierwszym razem miałem to:A teraz tylko takie zwykłe biedne to:
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Alchemia spoko, bo można wytwarzać swoje eliksiry. Ja poszedłem w maga, więc alchemia jest konieczna do rozpoczęcia egzaminu na maga ognia. No, ale trochę żałuję, bo te czary to takie średnie są póki co, a mam 3 krąg, czyli powiedzmy mam takiego licencjata z magii, a roboty po tym nima. Jak już zacząłem to wbiję chociaż kolejny poziom, bo ciekawi mnie ta burza ognia i burza wiatru, a one odblokowują się od 4 kręgu. Ale potem dam sobie chyba spokój.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Koniec. No dla mnie gra gienialna, niezwykła. Nie spodziewałem się, że będzie aż tak dobra, jakby gra zrobiona dla mnie. Pomyśleć, że lata temu odbiłem się od początku OG jedynki i czekałem na tej rimejk z dużą dawką podejścia "może zagram w to drewno".Plusy:trudna, uczysz się gry grając w nią jak kiedyś to było często spotykane ( początek jak diabli, potem trochę mniej, końcówka jeszcze mniej, finalna walka też, ogólnie ciągle było czuć, że można szybko zginąć, nie można tutaj bezmyślnie spamować jednego ataku całą grę, trzeba planować trochę tematy)grywalna jak diabli, odpalasz i grasz, zanurzasz się w ten świat, w grze również dosłownie dużo nurkujemy i warto, skarby czekają na każdym krokuwielowątkowe questy (kilka frakcji, zazębiają się tematy, tak jak ma być)open world, a jednak można wszędzie dojść na nogach (chociaż są inne opcje później w grze)level design podziemi (lochy to lochy, a nie jakieś gówno z 2 komnatami)level design na ziemi (kilka biomów, jest i coś dla fanów Skyrima)świetnie dialogi, brak ugrzecznienia z wielu gier RPG tej dekady, szczególnie tych rzygowin fabularnych od Obsidianu i Bethesdyświetny system rozwoju postacidobry system walki wręcz z parowaniem, unikami, 4 rodzajami orężałuki dobrze zrobione, kuszy nie poznałemobłędny system magii (zmniejszanie przeciwników, zamiana w różne stwory i związana z tym dodatkowa eksploracja, różnorodne czary żywiołów, mana i skille również podczas eksploracji, ale nie tylko, nauka różnych innych rzeczy poprzez eksplorację)dobry system lootu (dopiero pod sam koniec gry stać nas na wszystko)bardzo dobra, pełna polska wersja (no dobra oprócz Beziego, który brzmi dennie)naprawdę piękna oprawa graficzna i muzycznawspaniałe wsparcie wersji PC FSRy, ultrawide, cutscenki, performance, grafikaklimat kolonii karnejprawie każdego można zabić i ma to jakieś konsekwencje, nie jak w Dragon's Dogma, te są troszkę bardziej realnesystem mapsystem otwierania zamków to kolejna sytuacja "hate to love"Minusy:Nie skupiam się na minusach, bo zostałem fanatykiem tej gry, a to są wywody na gorąco, ale główne to są sypiące się trochę skrypty w starym obozie po pewnych sytuacjach, które sam wywołałem oraz jeden bug w ch4 z demonem (już naprawiony).mogę się na siłę doczepić też animacji, ale w zasadzie im dalej grałem, tym mniej mi to przeszkadzało, aż w końcu zaczęły mi się bardzo podobaćto nie minus gry, ale przyjęcie przez branżę i nowożytnych krytyków według mnie za nisko i za mało, zresztą to samo było z pierwowzorem, gdyż oprócz W3 i KCD2 nie ma lepszych, głębszych systemowo action WRPG na rynku, pomyśleć, że na początku sam chciałem to porównać z Greedfallem xDD9/10 wspaniały sztos, RPG jakich brakuje na rynkuGothic 2 Remake 2030 day0 (nie, nie będę grał w OG, wolę na świeżo).
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Autor Ja na bank ogram remastery, chociażby z tego względu, że jeśli kiedykolwiek dostaniemy remake dwójki to pewnie i tak z 8 lat minie, a po takim czasie to będę miał miłe wspomnienia i jeszcze bardziej docenię odświeżenie.Sam co prawda jeszcze daleki jestem od ukończenia, ale zgadzam się ze wszystkim w całej rozciągłości, również z tym jebaniem przez branżę (ale nie tylko, bo widzę na fb sporo wpisów typu "jak ci się podoba, gdy Alkimia sra ci do ryja to baw się dobrze" i tym podobne inwektywy, jakby ten tytuł był jednym z większych crapów ostatnich lat - nie mam pojęcia, skąd się to wzięło).
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Ja liczę, że 3 lata, teraz znowu szybko gry się robią, a cały pipeline technologiczny już mają.Moja 666 ukończona gra, to musi być znak od szatana, żeby jednak obadać inne gry PB :D.
Opublikowano 44 minuty temu44 min Autor W ELEXa grałeś? Im dłużej gram w GOTHICa tym więcej podobieństw widzę.
Opublikowano 41 minut temu41 min 2 godziny temu, Butt napisał(a):Alchemia spoko, bo można wytwarzać swoje eliksiry. Ja poszedłem w maga, więc alchemia jest konieczna do rozpoczęcia egzaminu na maga ognia. No, ale trochę żałuję, bo te czary to takie średnie są póki co, a mam 3 krąg, czyli powiedzmy mam takiego licencjata z magii, a roboty po tym nima. Jak już zacząłem to wbiję chociaż kolejny poziom, bo ciekawi mnie ta burza ognia i burza wiatru, a one odblokowują się od 4 kręgu. Ale potem dam sobie chyba spokój.Nie grałem teraz magiem ale jeśli dobrze kojarzę to w oryginale można było sobie przywoływać gobliny albo ich szkielety na dość wczesnym etapie gry co dodawało trochę smaku tej klasie postaci. Teraz nie szedłem w maga jednak fireball na początkowym etapie robił dobrą robotę. W alchemie też poszedłem i oszczędzałem w ten sposób na miksturach. Później można nauczyć się takich podnoszących statystyki. W drugiej części też to jest bardziej rozbudowane. Godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a):Gothic 2 Remake 2030 day0 (nie, nie będę grał w OG, wolę na świeżo).Mam podobne podejście jednak teraz wpadłem na pomysł ogrania 3 części. 2 przeszedłem z miliony razy ale 3 ledwo ruszyłem, a teraz jest już połatana i ma bardzo dobre opinie na steam. 26 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):Ja liczę, że 3 lata, teraz znowu szybko gry się robią, a cały pipeline technologiczny już mają.Moja 666 ukończona gra, to musi być znak od szatana, żeby jednak obadać inne gry PB :D.Nie od szatana tylko od Beliara :p
Opublikowano 27 minut temu27 min 15 minut temu, Wredny napisał(a):W ELEXa grałeś? Im dłużej gram w GOTHICa tym więcej podobieństw widzę.Nie gralem dotychczas w nic od PB prócz chwili w Gothic 1 OG