Opublikowano 16 godzin temu16 godz. A z crapami jest kwestia czy trzymamy się tylko konsol czy konsole+pc. Bo jak dorzucimy do tego wszystkiego gierki z kiosku za dychę-dwie pokroju Poldek Driver czy trylogii Czarnobyla, że o innych nie wspominając, to lista robi się naprawdę długa. Z samych filmówek z ery PS3/X360 byłoby z czego wybierać.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Nie no, bez przesady, ja też bym nie chciał, żeby nrgeek był naczelnym takiego wydania XD Ale sam pomysł na tematykę jest dobry
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Crapy Extreme? Już wolał bym Hidden Gem Extreme o nieznanych ale dobrych grach które elegancko się zestarzały. No i standardowo wspomnę o wydaniach rocznikowych, taki PSX Extreme 1994 mógł by mieć i największe crapy danego roku i najlepsze ukryte perełki.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. A może nie crapy, a gry ostatniego 25-lecia z przedziału 5-7/10, czyli to co większość graczy olała, a było warte sprawdzenia z jakiegoś powodu?
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. Rocznikowe wydania to najlepsze co tu ktoś mógł wymyślić. Na przykład 1994 Extreme i opisane najciekawsze gry na wszystkie platformy (w tym PC). Można za jakiś czas wydać tom drugi takiego rocznika. Starczy na 20 lat materiału. Edytowane 13 godzin temu13 godz. przez Axelio
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. a w 2045 "2025 Extreme", w 2046 "2026 Extreme" i tak do us.anej śmierci
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 1 godzinę temu, Shen napisał(a):Kiedy dodruki pierwszych numerów PE?Nic się z tym na razie nie dzieje. Tak jak wielokrotnie wspominałem - składania od nowa to jest ogrom pracy, zostaje jedynie skanowanie, więc efekt taki sobie raczej. Obserwuję z ciekawości te reedycje SS i przy pierwszym numerze było "wow i łał", a teraz mam wrażenie, że im dalej w las, tym zainteresowanie słabnie, co nie dziwi w zasadzie. Natomiast nie mówię, ze nie. W przyszłym tygodniu wpadnie ankieta o PE - trochę o piśmie, ale też trochę Waszych oczekiwań właśnie co do przyszłości wydawnictwa, co się podoba, na co czekacie, a co średnio Was interesuje - pewnie rzuci to trochę światła i na temat takich reedycji.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Zapłaćcie w końcu Grzybiemu za te jego reedycje i wyczyszczone wersje i drukujcie ;)
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Już się powtarzam chyba trzeci albo czwarty raz, ale jak nie chcesz wtopić kasy, to możesz odpalić crowdfunding jak Koso z książką o szaraku i albo się projekt sfinansuje albo nie. Tylko tak jak pisał chyba @MichAelis , wtedy lepiej z grubej rury polecieć i zrobić pakiet albo wydanie w zbiorczym tomie 6 czy 12 numerów. 3 minuty temu, Szwed napisał(a):Zapłaćcie w końcu Grzybiemu za te jego reedycje i wyczyszczone wersje i drukujcie ;)Wydaje mi się, że z pomocą grzybiarza i AI to by sprawnie poszło. Ktoś tu na darmowej stronce podbijał rozmazane okładki do 4k.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 4 minuty temu, Shen napisał(a):Już się powtarzam chyba trzeci albo czwarty raz, ale jak nie chcesz wtopić kasy, to możesz odpalić crowdfunding jak Koso z książką o szaraku i albo się projekt sfinansuje albo nie. Tylko tak jak pisał chyba @MichAelis , wtedy lepiej z grubej rury polecieć i zrobić pakiet albo wydanie w zbiorczym tomie 6 czy 12 numerów.Pamiętam, natomiast ja tu się trochę obawiam, że to jest tak absolutnie niezbadany teren, że ciężko cokolwiek oszacować, policzyć, zaplanować. A już zwłaszcza przy iluś numerach. Trzeba byłoby po prostu jeden taki numer zrobić i dopiero móc cokolwiek ocenić, bo nie chcę akcji w stylu, że coś tam pi razy oko policzymy i rzucimy górnolotnie "kup rocznik PE za X złotych, dostępny za 6 miesięcy", a potem wyjdzie, że będzie jak z remontami - 2x drożej i 2x dłużej :) Po prostu zupełnie nie mam doświadczenia w takich reedycjach, a też no nie chcę jakiejś biedawersji, chociaż - tu znowu - nie mam doświadczenia, bo może są jakieś obecnie superhiperekstra skanery, że jakościowo to by był topowy produkt. A, no i pamiętaj o łapuszowych specjalach - je też chce odkopać, a tam też jest trochę roboty, żeby to przejrzeć, przeczytać, odświeżyć, poprawić, gdyby chcieć zrobić, nawet niewielki, dodruk. Ogólnie jest tych tematów od groma - ja na ten rok mam już ze 3-4 zapytania o to, czy coś wydamy dodatkowo poza tym naszym cyklem.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 1 minutę temu, Perez napisał(a):Po prostu zupełnie nie mam doświadczenia w takich reedycjach, a też no nie chcę jakiejś biedawersji, chociaż - tu znowu - nie mam doświadczenia, bo może są jakieś obecnie superhiperekstra skanery, że jakościowo to by był topowy produkt.Jest na forum jeden spec od tego @grzybiarz Nie jestem wydawcą, ale sam możesz ocenić, czy jego praca nadaje się do druku, na moje oko to wygląda elegancko, a chłop to robił po godzinach za darmo https://gracz.2ap.pl/skany-czasopism/
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Przeczytałem o tych 3 miesiącach na jeden numer to aż mnie zmroziło ;) Wygląda bardzo OK, a nuż ta opcja dobry skan + AI czy jakieś wygładzanie/retusz nie byłaby taka straszna. Ale to za moment, szybciej jakąs ankietę pod to się zrobi najpierw, a nie od razu zrzutkę. Może się okazać, że takim rocznikiem interesuje się garstka...
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Godzinę temu, Shen napisał(a):Już się powtarzam chyba trzeci albo czwarty raz, ale jak nie chcesz wtopić kasy, to możesz odpalić crowdfunding jak Koso z książką o szaraku i albo się projekt sfinansuje albo nie. Tylko tak jak pisał chyba @MichAelis , wtedy lepiej z grubej rury polecieć i zrobić pakiet albo wydanie w zbiorczym tomie 6 czy 12 numerów.Wydaje mi się, że z pomocą grzybiarza i AI to by sprawnie poszło. Ktoś tu na darmowej stronce podbijał rozmazane okładki do 4k.Z tym A.I to na lajcie te stare magazyny można do bębna wrzucić i wypluje w jakości wypalając oczy jakością. Pytanie jak by to finansowo skleić? Trzeba by od razy numery 1 do 10 wrzucić by miało to sens. Kickstarter może? Jak osiągnie pułap wpłat to wtedy puścisz do drukarni Perez. Jak się nie uzbiera suma z wpłat to anulujesz projekt i idzie zwrot do wszystkich.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 1 minutę temu, oFi napisał(a):Kickstarter może? Jak osiągnie pułap wpłat to wtedy puścisz do drukarni Perez. Jak się nie uzbiera suma z wpłat to anulujesz projekt i idzie zwrot do wszystkich.Inaczej jak crowfunding to tego nie widze, żeby się na koszty nie narażać. Były już tak w Polsce wydawane np mangi.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Ja to bym przytulił roczniki (12 numerów) w twardej oprawie. Oczywiście za konkretny hajs ale potrzebna byłaby zrzutka. Pamiętam pod koniec lat 90 Egmont zrobił tak z Kaczorem Donaldem w jakimś konkursie.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 1 hour ago, Ukukuki said:Ja bym kupił reprint maniaka. Stare numery mi się rozlatują.Maniak, o tak. Mam tylko pierwszy numer, już dawno bez okładki. Ciekawy były to projekt.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Dla multiplatformowca wtedy był tylko maniak przez chwilę, neo oraz Play. Kupowałem Play później jak maniak padł. Na tamten moment to było jedyne czasopismo które pisało o game boy, Dreamcast i PC. Super podejście mieli do tego bez żadnych uprzedzeń czy wojenek między platformami.
Opublikowano 58 minut temu58 min 9 godzin temu, Szwed napisał(a):Zapłaćcie w końcu Grzybiemu za te jego reedycje i wyczyszczone wersje i drukujcie ;)9 godzin temu, Shen napisał(a):Wydaje mi się, że z pomocą grzybiarza i AI to by sprawnie poszło. Ktoś tu na darmowej stronce podbijał rozmazane okładki do 4k.Dzięki panowie za przypomnienie o tych skanach. To było robione jeszcze w erze przed AI, Corel paint shop pro i jechana pędzlem i usuwanie niedoskonałości. Nie nadaje się to do druku, chyba ze w mniejszym formacie - co tez sobie kiedyś wydrukowałem:) natomiast nie znam się ale oryginalne, surowe, wielkie pliki maja lepsza jakość niż skan do bmp.PS obecnie nie ma czasu nawet spokojnie iść na kibel, aleee myśle ze te okładki to Romek niech poprawia, czy to w programie graficznym, czy AI, ale już teraz widać kompresje np w pitfall.
Opublikowano 43 minuty temu43 min Perez kiedyś nie wspominał że ma jakieś stare niesprawdzone płyty/dyski? Najpierw spróbował bym je odczytać. O reedycjach już dawno było pisane, nawet Konsolite zarzucił wtedy jakieś pomysły. Co do użycia AI ze skanów to nie wiem czy to był by dobry pomysł ze względu na niską rozdzielczość i skanu i grafik. Oby nie zrobił się bełt jak w remasterze Chrono Cross. W dobie emulatorów pozyskanie screenshotów to chwila roboty, AI bym zostawił tylko do oryginalnych grafik/zdjęć i 'przepisania' tekstów ale żeby całe strony pakować, to trzeba by było najpierw przetestować czy to ma sens.
Opublikowano 40 minut temu40 min 16 minut temu, grzybiarz napisał(a):PS obecnie nie ma czasu nawet spokojnie iść na kibel, aleee myśle ze te okładki to Romek niech poprawia, czy to w programie graficznym, czy AI, ale już teraz widać kompresje np w pitfall.Do netu robiliśmy prevki okładek Atari, jakościowo są lepsze w oryginale.