beardo0 125 Posted June 18, 2023 Share Posted June 18, 2023 Czy grając zwracacie uwagę na ergonomię? Przeplatacie sesje gamingowe ruchem i aktywnością fizyczną lub chociaż wstawaniem od czasu do czasu? W jakiej pozycji gracie i dlaczego? Krzesło gamingowe lub biurowe i monitor, do tego konsola i pc lub wygodna sofa i duży telewizor? Jakie jest wasze samopoczucie po takim graniu? Lub może przenośnie? Jeżeli tak, w jaki sposób? Czy granie ma wpływ na Wasz sen? Czy śpicie lepiej / gorzej? I ostatecznie jak grać, aby spać lepiej? Quote Link to comment
Czoperrr 4835 Posted June 18, 2023 Share Posted June 18, 2023 Gram tak i tak, zależnie od gry. Ostatnio więcej na PC bo zauroczył mnie monitor w proporcjach 21:9. Quote Link to comment
maciucha 11531 Posted June 18, 2023 Share Posted June 18, 2023 Na leżąco pod kołderką 1 Quote Link to comment
Pupcio 17937 Posted June 18, 2023 Share Posted June 18, 2023 Krzesło gamingowe xD Aż mi się taboret blantmana przypomniał i jego stanowisko zagrajmera między lodówką a szafą 1 Quote Link to comment
Dr.Czekolada 4332 Posted June 18, 2023 Share Posted June 18, 2023 Czy można zrobić osobną grupę dla leżaka ogrodowego? 1 1 1 Quote Link to comment
Bzduras 11884 Posted June 18, 2023 Share Posted June 18, 2023 Na razie jebitnie wygodny fotel i monitor, w zasadzie nie zwróciłem uwagi czy ma to wpływ na sen lub inne aspekty życia. Ot, siadam na mięciutkim, gram i potem wstaję Quote Link to comment
MEVEK 3365 Posted June 18, 2023 Share Posted June 18, 2023 Sofa, fotel. Jezeli masz trudna walke to nie ma nic gorszego od niekomfortowej pozycji. Zalezy w co gram i na jakim kontrolerze. Jak pad to w pol lezaco. Jak Tekkenik to bardziej na siedzaco ze stickiem na kolanach. Teraz tak to u mnie wyglada. Kanapa, miejsce na desperadosika i schowek na kontroler. Jest czysto i wygodnie Quote Link to comment
Daffy 10460 Posted June 18, 2023 Share Posted June 18, 2023 Leżak, hamak, łóżko z wygodną i dużą poduchą pod głową, handheld gaming 4ever Quote Link to comment
Boomcio 3995 Posted June 18, 2023 Share Posted June 18, 2023 W domu wygodna, ale obowiązkowo brzydka i duża kanapa blisko lodówki; ze sporym tv. W pracy kilka opcji: komputer plus monitor, deck plus monitor/tv, w ostateczności tablet plus pad i g0wnogierki z andka. Quote Link to comment
Suavek 4514 Posted June 18, 2023 Share Posted June 18, 2023 Obecnie krzesło biurowe przed monitorem. Na TV przestałem grać, odkąd pogorszył mi się wzrok i gra z jakiejkolwiek dalszej odległości stała się zwyczajnie męcząca, szczególnie przy czytaniu mniejszej czcionki, czy próbie wypatrzenia mniejszych elementów. Ale jak tak cofam się pamięcią, to nawet jak byłem młodszy wolałem grać bliżej ekranu, np. przysuwając sobie krzesło bliżej, zamiast siedzieć na kanapie. Teraz wszystkie sprzęty mam podłączone do optymalnego dla mnie wielkościowo monitora gamingowego, rozwalam się wygodnie na krześle i gram, czy to M+K, czy na padzie. TV mam zaraz obok, ale nie pamiętam, kiedy ostatnio go odpalałem. A jak nie chce mi się siedzieć, to gra na leżąco w łóżku na wszelakich handheldach. Nie gram tyle, ani tak późno, żeby granie miało wpływ na sen. Jedyne, co mi się kojarzy, to przypadki, że zbyt długo grałem w jakiegoś Tetrisa, czy inne Match 3, po czym różne klocki i temu podobne śniły mi się po nocach. Quote Link to comment
snejk04 399 Posted June 19, 2023 Share Posted June 19, 2023 Od dłuższego czasu właściwie tylko switch jako handeld w łóżku, xboxa na tv odpalam tylko jak czasami wpadnie kumpel pograć w fifę przy browarze. Co do snu, czasami wyłączam konsolę tuż przed położeniem się spać i nie zaobserwowałem jakichś niekorzystnych objawów. I nie śni mi się też, że wchodzę do rur i ratuję księżniczki (które i tak są w innym zamku) Quote Link to comment
Shago 3414 Posted June 19, 2023 Share Posted June 19, 2023 W dniu 18.06.2023 o 09:24, Czoperrr napisał: Gram tak i tak, zależnie od gry. Ostatnio więcej na PC bo zauroczył mnie monitor w proporcjach 21:9. Jak raz zakosztuje się dobroci 21:9, to potem przerzut na TV jest ciężki. Ja już nie gram w ogóle na konsoli: PC + Monitor + pad + fotel + słuchawki i czego więcej trzeba. Quote Link to comment
messer88 6282 Posted June 19, 2023 Share Posted June 19, 2023 TV/fotel ze switchem wszędzie gdzie wygodnie Quote Link to comment
zdrowywariat 373 Posted July 4, 2023 Share Posted July 4, 2023 (edited) Na TV w fotelu, bądź w łóżku, na joyconach, mam małe łapy jak Azjata, więc na niewygodę nie narzekam, na joyconach, bo możliwość trzymania rąk w różnych miejscach to dla mnie synonim wygody, a jeśli chodzi o handheld mode to wszędzie tam, gdzie zabieram konsolę, z tym że granie w środkach transportu odpada, bo nie lubię być w ruchu, gdy gram, wolę wtedy muzy posłuchać. Tak jak wspomniałem - możliwość rozdzielenia rąk to dla mnie game changer, jedna na jednym oparciu fotelu, a druga na drugim, super sprawa. Z padem w ręku też spoko, ale garbić się przed monitorem i klikać na klawiaturze? To nie dla mnie. Edited July 4, 2023 by zdrowywariat 1 Quote Link to comment
beardo0 125 Posted July 4, 2023 Author Share Posted July 4, 2023 Zgadza się, joycony są bardzo wygodne m.in. dlatego, że da się je rozdzielić i układać ręce w różnych pozycjach - jedna stanie się męcząca, to zmieniasz na inną itp. (chociaż przydałby się ich trochę lepszy profil - mam duże łapy ale chude) Zapraszam również do dzielenia się tipami, które czynią granie przyjemniejszym lub zdrowszym. Np. opcja czyniąca granie późnym wieczorem zdrowszym dostępna na Xboxie i PC, o której zresztą większość osób wie, to filtr niebieskiego światła. Hehe, jeżeli chodzi o moją pozycję grania, to ja już tylko fotel biurowy lub gamingowy. W innym miejscu np. sofa nie da rady już grać (szyja wychylona do przodu i miękkie oparcie i siedzisko wcale nie sprzyjają zdrowiu, oprócz tego brak podparcia łokci, oraz brak podparcia głowy np. na fotelach wypoczynkowych). A fotel komputerowy z podpórką lędźwiową, mechanizmem tilt oraz podłokietnikami spełnia zadanie jak należy. 1 Quote Link to comment
zdrowywariat 373 Posted July 5, 2023 Share Posted July 5, 2023 Muszę pomyśleć o jakimś fotelu do grania w takim razie, bo nigdy nie przywiązywałem uwagi do tego na czym siedzę, do ochrony wzroku, no i na żadnym padzie i handheldzie łapy mnie nie bolały, nie mam z tym problemu, żeby dokupywać gripy itp., tak więc może czas pomyśleć o fotelu, ale typowym pod granie na konsoli, a nie o biurowym pod komputer. Quote Link to comment
iluck85 2674 Posted July 11, 2023 Share Posted July 11, 2023 Testowałem dzisiaj to: https://www.agatameble.pl/meble/wypoczynkowe/fotele-wypoczynkowe/kaverno-fotel-z-funkcja-relaks-kj-2014-r-welur-jasno-szary4 Bylem w stanie kupić, No petarda. Jest coś podobnego w tym klimacie? Quote Link to comment
Recommended Posts