Skocz do zawartości

Legion Go - kolejny handheld PC

Featured Replies

Opublikowano

U nas można kupić Go S za 2600 zł ze steamos, albo 2300 z windowsem, różnica w sumie całkiem spora i tu pytanie, instalacja steamos tak aby całkowicie wywalić windowsa jest do ogarnięcia i będzie to działać tak samo jak wersja czarna ze steamos?

• Odpowiedzi 297
  • Wyświetleń 20,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Właśnie przyszło pudełeczko  Pierwsze wrażenie.....jakie to jest bydle  Szczerze to chyba aż za duże. Windows się aktualizuje i będę się bawić.   

• NemoKOF
    NemoKOF

No ja się udzielam a prawie nie gram xD LeGo leży nieużywane drugi miesiąc. Ja 3DS i Switch Lite w drodze do roboty, dwoje dzieci mam. A i tak pewnie kupię GPD Win Mini 2025. Czemu? Bo jestem pyerdoln

• Zdecydowanie przydalby sie zbiorczy temat. Tylko SD niech zostanie osobno. Jest najpopularniejszy ze wszystkich i nie ma co mieszac. Co do tego Legiona to widzialem wczoraj gdzies info ze ma latac za

Opublikowano

W tej tańszej jest słabszy procek Z2GO, a w droższej Z1E. Steam będzie latał bez problemu.

Opublikowano

Przeginają trochę z tą liczbą sprzętów od jednego producenta, kto się w tym połapie :p

Opublikowano

No a do nas trafiły wersje z 16 GB ram. Na testach w necie mają 32gb z tego co przyuwazyłem ;)

Tak czy siak to drogi segment. Podstawowe LeGo nie spada z ceny, a Ally X też na chorym poziomie

Opublikowano

a jaki te nowe komputerki od Lenovo mają super ficzur żeby się nimi w ogóle interesować? Pytam bo patrzę sobie na oferty i nie mam pojęcia czemu miałbym patrzeć dłużej xd

Edytowane przez Krzysztof93

Opublikowano

Ktoś wrzucił film wcześniej, warto obejrzeć. W mojej opinii Windows dla takich urządzeń jest dla kogoś kto faktycznie chce się z tym bawić. I nie wątpię, że taka osoba osiągnie dobre rezultaty. Ja zdecydowanie preferuję wygodę i bezproblemowość, więc nawet nie patrzę na Windowsa

Edytowane przez Homelander

Opublikowano

A te zastrzeżenia do Bazzite, co koledzy na poprzedniej stronie zgłaszają, wynikają z niezrozumienia, że na każdym Linuksie aktualizacje wyglądają jak na SteamOS: wszystko aktualizuje się wspólnie z jednego programu. Czasem nawet nie trzeba się restartować. Jak siadam do Maka to szlag mnie trafia, że system ma własne aktualizacje, a każdy program jak uruchamiam, sam sprawdza swoje aktualizacje i od razu się chce restartować. Straszny prymityw.

Edit: na SteamOS jest nawet troszkę trudniej niż na normalnym Linuksie, bo są aktualizacje SteamOS i Steam z poziomu gamemode, a w trybie desktop jest Discover, który aktualizuje to, co jest tam zainstalowane. Zwykle tak nie ma, jest jeden program do wszystkich aktualizacji.

Edytowane przez dominalien

Opublikowano
5 godzin temu, Homelander napisał(a):

Ja zdecydowanie preferuję wygodę i bezproblemowość, więc nawet nie patrzę na Windowsa

Od mniej więcej roku lecę na Windowsie w ROG Ally i do tej pory nie miałem żadnego problemu, który wymagałby szukania pomocy w necie czy sugerowanie się poradnikami na YT. Jeśli mi coś nie zadziałało to zgodnie z komunikatem o błędzie instalowałem sterowniki czy robiłem upadate jakiejś biblioteki ale jeszcze ani razu nie spotkałem się z problemem, który by mnie zatrzymał na dłużej. Tutaj na forumku też nigdy nie pytałem jak poradzić sobie z odpalaniem gierki na ROG Ally/Windows. W moim przypadku jeśli miałbym sugerować się prostotą i spokojem to musiałbym zostać na Windows bo patrząc tutaj na temat Steam Decka to zdecydowana większość biorących udział w dyskusji miała już większy czy mniejszy problem z gierką, programem czy systemem. Szanuję i patrzę na poczynania Steama co zrobią w przyszłości bo martwię się, że te komputerki od Windowsowej konkurencji zaczną kosztować chore pieniądze a jakoś wierzę, że Steam ogarnie kolejne decki w rozsądnych kwotach ale wolałbym windowsa bo nie chce rozwiązywać dziwnych problemów w systemie tylko do gierek, którego poznanie nie przyda mi się zupełnie w innych aspektach życia. Nie mam po prostu czasu na doktoryzowanie się w umiejętnościach przydających się jedynie do zabawy w gierki na dziwnym komputerku ale prawdopodobnie i tak kiedyś zostanę profesorkiem SteamOSa i będę wiedział jak poradzić sobie z głupim problemem, który na Windows nawet nie występuje.

Opublikowano
  • Autor

Oba systemy mają swoje zalety i wady. Największą bolączką SteamOSa jest to że uruchamia on gry domyślnie Windowsowe przez warstwę emulacji czyli słynnego Protona, to czasami powoduje problemy z kompatybilnością.

Windows wypada lepiej jeśli chodzi o kompatybilność, ale niestety wciąż jest słabo przystosowany do grania mobilnego. Obiecują że ma się to zmienić za sprawą tego Xbox OSa, który ma być podobną nadkładką na Windowsa jak SteamOS na Linuxa, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

Opublikowano

Brak gamepassa to najważniejszy problem SteamOS, ale tyle tych gier wszędzie wychodzi, że jakoś to przetrawiłem.

Jakby ktoś widział jak No Rest for The Wicked śmiga na tym legion go S to dajcie znać.

Opublikowano
Godzinę temu, dominalien napisał(a):

A te zastrzeżenia do Bazzite, co koledzy na poprzedniej stronie zgłaszają, wynikają z niezrozumienia, że na każdym Linuksie aktualizacje wyglądają jak na SteamOS: wszystko aktualizuje się wspólnie z jednego programu. Czasem nawet nie trzeba się restartować. Jak siadam do Maka to szlag mnie trafia, że system ma własne aktualizacje, a każdy program jak uruchamiam, sam sprawdza swoje aktualizacje i od razu się chce restartować. Straszny prymityw.

Edit: na SteamOS jest nawet troszkę trudniej niż na normalnym Linuksie, bo są aktualizacje SteamOS i Steam z poziomu gamemode, a w trybie desktop jest Discover, który aktualizuje to, co jest tam zainstalowane. Zwykle tak nie ma, jest jeden program do wszystkich aktualizacji.

To nadal kwestia klikniecia ikonki informujacej o tym ze aktualizacje sa a nastepnie drugiego klikniecia "update all". Nie powiedzialbym ze jest jakakolwiek trudnosc mimo wszystko.

Opublikowano

Ja korzystam z pluginu Auto Flatpaks do Decky. Z poziomu game mode można aktualizować komponenty systemu i zainstalowane aplikacje.

Opublikowano
2 hours ago, Krzysztof93 said:

Od mniej więcej roku lecę na Windowsie w ROG Ally i do tej pory nie miałem żadnego problemu, który wymagałby szukania pomocy w necie czy sugerowanie się poradnikami na YT. Jeśli mi coś nie zadziałało to zgodnie z komunikatem o błędzie instalowałem sterowniki czy robiłem upadate jakiejś biblioteki ale jeszcze ani razu nie spotkałem się z problemem, który by mnie zatrzymał na dłużej. Tutaj na forumku też nigdy nie pytałem jak poradzić sobie z odpalaniem gierki na ROG Ally/Windows. W moim przypadku jeśli miałbym sugerować się prostotą i spokojem to musiałbym zostać na Windows bo patrząc tutaj na temat Steam Decka to zdecydowana większość biorących udział w dyskusji miała już większy czy mniejszy problem z gierką, programem czy systemem. Szanuję i patrzę na poczynania Steama co zrobią w przyszłości bo martwię się, że te komputerki od Windowsowej konkurencji zaczną kosztować chore pieniądze a jakoś wierzę, że Steam ogarnie kolejne decki w rozsądnych kwotach ale wolałbym windowsa bo nie chce rozwiązywać dziwnych problemów w systemie tylko do gierek, którego poznanie nie przyda mi się zupełnie w innych aspektach życia. Nie mam po prostu czasu na doktoryzowanie się w umiejętnościach przydających się jedynie do zabawy w gierki na dziwnym komputerku ale prawdopodobnie i tak kiedyś zostanę profesorkiem SteamOSa i będę wiedział jak poradzić sobie z głupim problemem, który na Windows nawet nie występuje.

Nie wątpię, że jak jesteś ogarnięty w Windowsie i masz na to czas/ochotę to wyciągniesz więcej z windowsowego handhelda niż ze Steam Decka. Ja pewnie bym to ogarnął, w końcu to nie jest nic skomplikowanego, ale po prostu mi się nie chce. Wolę ten limitowany czas który mogę poświęcić na granie przeznaczyć na granie właśnie. Dlatego Decka skonfigurowałem raz, ponad rok temu, i od tej pory po prostu gram. Dwa problemy jakie miałem to z battlenetem wynikającym z mojej głupoty i z GTA V Enchanced wynikający z błędu gry

Opublikowano

Z mojego doświadczenia najmniej klawiaturstwa jest właśnie na przenośniakach z windowsem. Nigdy nie musiałem kombinować żeby jakąś gierkę odpalić na windowsie. Tak na Decku jest trochę kombinowania na co nie bardzo mam czas i ochotę w obecnej sytuacji życiowej. Dlatego wróciłem do hh z windowsem.

Opublikowano
9 minutes ago, Ukukuki said:

Z mojego doświadczenia najmniej klawiaturstwa jest właśnie na przenośniakach z windowsem. Nigdy nie musiałem kombinować żeby jakąś gierkę odpalić na windowsie. Tak na Decku jest trochę kombinowania na co nie bardzo mam czas i ochotę w obecnej sytuacji życiowej. Dlatego wróciłem do hh z windowsem.

Co jest konkretnie do kombinowania? Pytam bez złośliwości

Opublikowano
2 minuty temu, Homelander napisał(a):

Co jest konkretnie do kombinowania? Pytam bez złośliwości

Konfiguracja innych launcherów, raz na jakiś czas wywala, brak możliwości odpalania wszystkich gier, część się da ale trzeba kombinować, brak gamepassa, drobne błędy w gierkach w postaci glitchy w grafice czy dźwięku, savy w chmurze w innych launcherach raz działają raz nie, odpalenie na innym komputerze nadpisuje postępy z decka. Chyba żaden antycheat nie wspiera decka oprócz tych od valve. Nie będę śledził czy już jakąś gierkę da się odpalić czy nie, jest fix czy nie ma.

Na windowsie wciskam uruchom i nie ma żadnego problemu z niczym.

Opublikowano
Just now, Ukukuki said:

Konfiguracja innych launcherów, raz na jakiś czas wywala, brak możliwości odpalania wszystkich gier, część się da ale trzeba kombinować, brak gamepassa, drobne błędy w gierkach w postaci glitchy w grafice czy dźwięku, savy w chmurze w innych launcherach raz działają raz nie, odpalenie na innym komputerze nadpisuje postępy z decka. Chyba żaden antycheat nie wspiera decka oprócz tych od valve. Nie będę śledził czy już jakąś gierkę da się odpalić czy nie, jest fix czy nie ma.

Na windowsie wciskam uruchom i nie ma żadnego problemu z niczym.

No tak, wszystko to prawda. Super, że jest masa rozwiązań i każdy coś dla siebie znajdzie

Opublikowano

Gregu spróbuj Windows. Jest tylko jeden problem- jak wyciągniesz z pudełka to wszystko w zasadzie wymaga aktualizacji. To zajmuje trochę i zrobienie tego pod siebie. Jeden dzień i to tyle z ustawień.

Ani razu nie miałem większego problemu. Jedyny problem jaki miałem to TR underworld, ale na Steam działa. Epic wywalał, ale to jakiś większy temat, bo po 1 misji dużo osób wywalało biały ekran I to zasadzie jedyny problem jaki mnie spotkał.

Wszystkie launchery, odpalam jak leci i nie kombinuje. Chociażby Xbox czy bez fikołków battle pod diablo.

Na steamie z jednym i drugim były kombinacje. Może poprawili na dzisiaj, nie śledzę tego.

Mi totalnie nie pasowały te dotykowe gładziki- za małe, ale Ty sobie to chwalisz.

Opublikowano
4 godziny temu, Krzysztof93 napisał(a):

Szanuję i patrzę na poczynania Steama co zrobią w przyszłości bo martwię się, że te komputerki od Windowsowej konkurencji zaczną kosztować chore pieniądze

Słuszna uwaga, MSI już przekroczył 4k. GPD kosztuje dużo więcej.

Mocarze od Asusa itp będą pod 5 a może i przebija ten próg.

Mogę dać tylko karnego kutasa Asusowi za brak etui jak SD czy Lenovo. Dałbym więcej ale niech dadzą fajny hard case.

Opublikowano

Od kiedy zacząłem grać na PC to staram się kupować i zbierać gierki na Steamie właśnie dlatego żeby mieć jakąkolwiek kolekcję i wybór w momencie gdy przejdę na SD2 czy nawet SD3 kiedyś ale to jest mega ciężka sprawa. Weź tu rzuć 300-350 PLN za jedną gierkę na Steam skoro ona jest w game passie / nie jestem z tego dumny ale pograłem kiedyś w multi BO6 na rogally i nim mi się nie znudziło to bawiłem się dobrze tak samo z Diablo 4 i po co tu kombinować z neutronami skoro klikam zainstaluj i śmiga.

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysztof93 napisał(a):

Weź tu rzuć 300-350 PLN za jedną gierkę na Steam skoro ona jest w game passie /

Mówisz o grach premierowych, ale przecież na Steamie nie kupuje się na premierę tylko na wyprzedażach. Nie pamiętam kiedy za jakąś grę dałem więcej, niż 50 zł.