Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Roger 2 056 Opublikowano 4 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Kwietniowy numer dostępny - 11 kwietnia (czwartek) Prenumerata - wysyłka - 8 kwietnia (poniedziałek) Cena magazynu - 24,99 zł. (116 stron) Perez: Zaczęło się w maju 2011 r. To wtedy PSX Extreme zmienił wydawcę, którym została firma ADVERTIGO. Było to duże wydarzenie, bo stery oddawali Fenix ze Ścierą i wiele osób zastanawiało się, co będzie dalej. Pierwszym numerem, przy którym miałem przyjemność maczać palce, był ten z lipca i od razu na głęboką wodę, bo robiliśmy relację z E3, z Butcherem w L.A., z nowym grafikiem i mnóstwem spraw, z którymi zderzyliśmy się po raz pierwszy. Z racji pracy w ADVERTIGO stałem się łącznikiem między nowym wydawcą a redakcją i Czytelnikami. Z czasem zacząłem udzielać się na forum i PPE.pl, które było wtedy integralną częścią PE (od kilku lat portal i magazyn to różni wydawcy). Byłem zastępcą naczelnego, potem sekretarzem redakcji i tak zleciało 10 lat, po których miałem przerwę, ale kiedy już wróciłem to… w roli wydawcy PSX Extreme! Drodzy Czytelnicy, jest to dla mnie niesamowita historia, bo ze Szmatławcem spędziłem mnóstwo czasu, przeżywając setki przygód związanych z kolejnymi numerami. Jest mi niezmiernie miło, że będę mógł dołożyć cegiełkę do historii tego wspaniałego czasopisma i jednocześnie kieruję podziękowania w Waszą stronę: za to, że nadal nas czytacie, wspieracie nas na Patronite, odwiedzacie forum i nasze media społecznościowe, kupujecie prenumeraty – dziękuję za wszystko! Mam nadzieję, że ta przygoda potrwa jeszcze długo, że będziemy mieli okazję świętować 30-lecie, że jeszcze przed nami wiele głośnych premier gier i sprzętu, o czym z przyjemnością napiszemy. Gdy czytacie te słowa, mijają trzy tygodnie od zmiany wydawcy. Proszę o cierpliwość, gdyby coś jeszcze nie do końca grało, ale staramy się rozruszać pismo na różnych frontach: Patronite, prenumeraty, social media, wydania specjalne. Mamy nadzieję, że te wszystkie małe kroki przełożą się na to, że wspólnie będziemy mogli iść jeszcze przez wiele miesięcy, dostarczając kolejne numery PSX Extreme. Jeszcze raz serdeczne dzięki za to, że jesteście, podziękowania również dla niesamowitej ekipy redakcyjnej z Rogerem na czele i wszystkich, którzy nas wspierają. Życzę przyjemnej lektury! Patronite PSX Extreme Łapusz: Moja przygoda w roli wydawcy PSX Extreme dobiegła końca. W trakcie tej kadencji ukazały się numery od 263 do 318. 55 wydań. Pragnę z całego serce podziękować całej Redakcji z Rogerem na czele, zespołowi Idea Ahead, za współpracę i wytrwanie w ciężkich chwilach, których nie brakowało. Wam, Czytelnikom i społeczności skupionej wokół Szmatławca, za bezinteresowne wsparcie, m.in. w ramach Patronite, korzystania z prenumeraty, często kupowaniu po więcej niż jeden egzemplarz danego wydania, maile i listy z ciepłymi słowami, a także te zawierające szczerą krytykę, dzięki którym mogliśmy przetrwać i się rozwijać. Wasze wsparcie i entuzjazm wobec pisma były wyczuwalne zawsze i to jest ten wyjątkowy zasób PSX Extreme, którego nie da się kupić. Wspólnie przeżyliśmy premiery dwóch nowych generacji konsol, 25. urodziny pisma, a także kataklizmy dotkliwe dla prasy: pandemię (wszystkie centra handlowe z salonami prasowymi nagle zamknięte), 100% podwyżkę cen papieru i druku w zasadzie z miesiąca na miesiąc. Wiele renomowanych tytułów nie przetrwało tego okresu, mniej znane zniknęły po cichu. PSX Extreme żyje i moim zdaniem ma się najlepiej od czasów przedcovidowych. Pamiętam do dziś, jak rozmawialiśmy z Rogerem: „aby do 300. numeru, potem pomyślimy”. PSX Extreme ma wyjątkowe szczęście do wydawców. Przechodzi teraz w ręce Pawła Myśliwca. Nie można sobie wyobrazić lepszego wydawcy niż Perez, który jest z pismem związany „od zawsze”, czuje jego DNA i ma zapał oraz nowe pomysły. Życzę Mu, całej Załodze i Wam, żeby ta przygoda trwała kolejne 100 numerów. A potem się zobaczy. Czuję trochę smutku i nostalgii, ale jestem dumny będąc częścią historii tego niepowtarzalnego pisma! Dziękuję! PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU Sweet gamergate Akira Toriyama i Piaski Pustyni Kulturowy czarnoziem CO NOWEGO Indika Lost Records: Bloom & Rage Reynatis Thorgal i Nocny Wędrowiec Wywiad z Karoliną Majdzińską – CEO Mighty Koi PLAYTESTY Eiyuden Chronicles: Hundred Heroes Stellar Blade RECENZJE A City Driving Simulator Alone in the Dark Ancient Weapon Holly Bandle Tale: A League of Legends Story Bulwark: Falconeer Chronicles Contra: Operation Galuga Death Trick: Double Blind Dragon’s Dogma II Farming Simulator Kids Grandia HD Collection Hotel Renovator Krimson Llamasoft: The Jeff Minter Story MLB The Show 24 Open Roads Outcast: A New Beginning Pepper Grinder Princess Peach: Showtime! Rise of the Ronin Rising Lords Saviorless Shines Over: The Damned Sker Ritual Slave Zero X South Park: Snow Day! Star Wars: Dark Forces Remaster Stasis: Bone Totem Taxi Life: The Legend of Heroes Trails of Cold Steel III/IV Total Trails Unables Unicorn Overlord Withering Rooms Włóczykij: Melodia Doliny Muminków WWE 2K24 HARDKOR Najbardziej niesamowity turniej Tekkena w historii? Bojkoty w branży gier Gra schorzeń Objection! – batalie sądowe Nintendo RETRO Retrocenzja Przeminęło z Flashem Blade – ten, który chodzi za dnia Peach – you’re so cool! Nioh – burzliwe losy Popkultura pochodzi od małpy FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu/Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot MyszaQ lubi Region Filmowy Bardzo Ambitny Kącik Anime Comix Zone Komiks – Śledziu Graczpospolita Głos Ludu Patronite Listy W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na: Facebooku, Instagramie i X/Twitterze. 13 8 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mantis 1 102 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Już się doczekać nie mogę nowego numeru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
aux 3 784 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Ale dużo interesujących mnie recenzji, będzie czytane! Okładka bardzo ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza
Słupek 2 119 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Blade , sweet gamergate ale zawsze morda się cieszy na zapowiedź nowego numeru Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Okładka elegancka. Sporo recek, jest w co grac. Grandia HD Collection już było na switcha i chyba zadnych zmian nie wprowadzili w wersji na ps i xboxa, ale niech bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 101 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Na pierwszy rzut oka tematy w retro i hardkorze jakoś mnie nie przyciągają, ale fajnie że jest wywiad. Wywiady zawsze spoko, jak dla mnie może ich być więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza
number_nine 1 317 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Nioh w Retro XD Numer tak czy siak kupię, w końcu trzeba pokazać nowemu wydawcy, że było warto przejąć pałeczkę hehe Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 711 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Prosta i estetyczna okładka oraz sporo do czytania będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sep 1 618 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Fajna okładka, ciekawe artykuły. Ciekawe kto pisał o sweet gamergate i jakie wnioski tam będą zawarte 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bowser 115 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Cudnie, już się nie mogę doczekać! Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 855 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Pozwy Nintendo , to będzie ciekawe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
macGyver 96 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Kota w worku oceniał nie będę - poczekam aż wyskoczy ;-) Czekam na chociaż delikatny powiew wiatru zmian, ale ustawiłem niski próg oczekiwań, żeby się za mocno nie rozczarować. Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Okładka ogólnie spoko tylko po co ten czerwony plus. Rise of the plus Ronin. Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 711 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Miałem o tym też pisać, ze ten plus się rzuca w oczy i nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Perez 1 676 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Godzinę temu, macGyver napisał: Kota w worku oceniał nie będę - poczekam aż wyskoczy ;-) Czekam na chociaż delikatny powiew wiatru zmian, ale ustawiłem niski próg oczekiwań, żeby się za mocno nie rozczarować. Ale o jakich zmianach mowisz? Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia No i legancko, już po zmianie to jakoś przyjemniej będzie się czekało. Cytuj Odnośnik do komentarza
macGyver 96 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 28 minut temu, Perez napisał: Ale o jakich zmianach mowisz? Jeśli zapomniałeś o moich prośbach o ankietę (lub jej namiastkę), to już mnie zdołowałeś ;)) Do wykonania graficznego w połączeniu z czcionką w ostatnim numerze było raczej więcej zastrzeżeń niż zwykle, więc choćby w tej kwestii oczekiwałbym progresu. A tak w bliższej niż dalszej przyszłości - wyraźnej zmiany layoutu, nie takiej jaka podobno była (przy okazji podwyżki), bo zasadzie to nie było jej prawie w ogóle. Okay, fajnie się stało, że wziąłeś pod opiekę Szmatławca, ale nie chciałbym, aby to tylko skończyło się na poprawieniu strony sklepu, kwestii reklamy, prenumeraty, dostępności pisma i komunikacji z czytelnikami. To są wszystko istotne sprawy - niektóre nawet bardzo - dla istnienia pisma, ale w ostateczności, jako czytelnik, jestem ja i ten plik kartek. Jeśli nie będzie mi się przyjemnie go czytało, dalej będę dostawał przypalony kotlet, to cóż mi po tym? Cieszyć się z tego, że nadal jest? Trochę mało. Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 711 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Żeby każdemu dogodzić, to by musieli kilka wersji pisma robić i drukować. A tak się zwyczajnie nie da. Zająć się trzeba najważniejszym problem, czyli czcionką i momentami stylem graficznem niektórych artykułów. Starych poprawić się nie da, ale brać poprawki do nowych już tak. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Perez 1 676 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 32 minuty temu, macGyver napisał: Jeśli zapomniałeś o moich prośbach o ankietę (lub jej namiastkę), to już mnie zdołowałeś ;)) Do wykonania graficznego w połączeniu z czcionką w ostatnim numerze było raczej więcej zastrzeżeń niż zwykle, więc choćby w tej kwestii oczekiwałbym progresu. A tak w bliższej niż dalszej przyszłości - wyraźnej zmiany layoutu, nie takiej jaka podobno była (przy okazji podwyżki), bo zasadzie to nie było jej prawie w ogóle. Okay, fajnie się stało, że wziąłeś pod opiekę Szmatławca, ale nie chciałbym, aby to tylko skończyło się na poprawieniu strony sklepu, kwestii reklamy, prenumeraty, dostępności pisma i komunikacji z czytelnikami. To są wszystko istotne sprawy - niektóre nawet bardzo - dla istnienia pisma, ale w ostateczności, jako czytelnik, jestem ja i ten plik kartek. Jeśli nie będzie mi się przyjemnie go czytało, dalej będę dostawał przypalony kotlet, to cóż mi po tym? Cieszyć się z tego, że nadal jest? Trochę mało. Layoutu nie zmienimy w 2 tygodnie i to w środku prac nad numerem - wolałem się upewnić, czy o to Ci biega, dlatego pytałem :). Pamiętam sugestie o ankiecie i grafice, ale ten numer i najpewniej kolejny powstaną na obecnej makiecie, tego nie zmienimy z dnia na dzień przy 116 stronach i iluś stałych działach. Przerabiałem to - ktoś musi nad tym pomyśleć całościowo, robi się próbny wydruk, bo co innego na kompie, co innego papier. Natomiast na czerwiec jest pomysł, aby ogólnie pismo odświeżyć, bo faktem jest, że makieta ma już z 10 lat. Natomiast jak przeglądam PDF-y tego numeru to wydaje mi się, że jest, hmm, czyściej, mniej kombinacji z jakimś przenikaniem tytułów przez tło (no, jeden jest). Też starałem się zwracać uwagę, żeby było nieco równiej, bo faktycznie bywało, że np. kolumny nie były na jednej wysokości. Daj jeszcze chwilę :). I oczywiście czekam na uwagi z tego numeru. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
macGyver 96 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia (edytowane) 35 minut temu, Perez napisał: Layoutu nie zmienimy w 2 tygodnie i to w środku prac nad numerem - wolałem się upewnić, czy o to Ci biega, dlatego pytałem :). Pamiętam sugestie o ankiecie i grafice, ale ten numer i najpewniej kolejny powstaną na obecnej makiecie, tego nie zmienimy z dnia na dzień przy 116 stronach i iluś stałych działach. Dlatego napisałem: z tym numerem nie wiązałem jeszcze wielkich oczekiwań ;-) 35 minut temu, Perez napisał: Natomiast na czerwiec jest pomysł, aby ogólnie pismo odświeżyć, bo faktem jest, że makieta ma już z 10 lat. Nie da się ukryć: ten płot wymaga pomalowania, więc takie wieści mnie budują. 35 minut temu, Perez napisał: Natomiast jak przeglądam PDF-y tego numeru to wydaje mi się, że jest, hmm, czyściej, mniej kombinacji z jakimś przenikaniem tytułów przez tło (no, jeden jest). Też starałem się zwracać uwagę, żeby było nieco równiej, bo faktycznie bywało, że np. kolumny nie były na jednej wysokości. Daj jeszcze chwilę :). I oczywiście czekam na uwagi z tego numeru. Dziesięć lat (nie sprawdzałem dokładnie) czekałem, więc tyle jeszcze dam radę. Będziemy oglądać, oceniać, a jak trzeba - marudzić ;-) Po gościu, który odbiera poród i załatwia hotel jednocześnie, spodziewam się sporo ;D Dzięki! Edytowane 4 Kwietnia przez macGyver Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 545 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Mówili już o tym Adam z Darkiem na podcaście, aby nie spodziewać się zauważalnych zmian w piśmie przez pierwsze miesiące, bo tego typu rzeczy trzeba "usiąść i na spokojnie, synek", a i bez tego jest co robić wokół pisma. Na wszystko przyjdzie pora. Ja to widzę w ten sposób, że na początku trzeba zadbać o stabilizację tego, co jest, uporządkować sprawy, ułożyć je pod siebie. Z mojej perspektywy wystarczy, żeby przez pierwsze miesiące PE trzymało terminy, a że czasem czcionka wyjdzie chujowa, albo nagłówek zbyt fikuśny? Będzie się zdarzać zawsze. Zmierzam do tego, że my jako czytelnicy możliwe, że przez pierwsze miesiące nawet nie wyłapiemy znaczących różnic, bo widzimy zaledwie produkt końcowy. Ale zmiany już się dzieją "na zapleczu" pisma, w tym jak ono funkcjonuje, jak wygląda komunikacja na linii autor/recenzent - redaktor naczelny - wydawca, jak się wszystkim nad tym numerem pracuje i śmiem zakładać, że to zmiany wyłącznie pozytywne. No ok, jako czytelnicy widzimy jeszcze jedną zmianę: wreszcie jest komunikacja wydawca - czytelnik i jest wzorowa. Więc wyobraźcie sobie, że podobnie to zaczyna funkcjonować w redakcji i nawet Roger może się skupić na robocie, zamiast tłumaczyć się z wybryków wydawcy. Tak jak MacGyver pisze: czekaliśmy XX lat, poczekamy kolejne miesiące, ale czuję, że będzie fajnie i dużo frajdy. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Zawartość pisma to najmniejszy problem, poprawić coś zawsze można i widać, że Perez jest otwarty na propozycje. Najbardziej kulało to zaplecze jak Kmiot napisał i mimo sentymentu do pisma, to odpuściłem np ten patronite, bo widziałem do kogo idzie ta kasa. Ogarnięcie strony pisma, odświeżenie sklepu, aktualizacja patronite, może poprawa wysyłki prenumeraty, to są moim zdaniem najbardziej palące tematy. Nadal czekam na nowy próg, żeby mógł co miesiąc wysyłać do Pereza kase na flaszke. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
PiotrekP 1 711 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia Dajmy Perezowi czas. Za tydzień dopiero pierwszy numer pod nim wyjdzie. Oby tylko na obietnicach się nie skończyło. Choć nie wiadomo co przyszłość przyniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza
K.Adamus 668 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 22 minuty temu, PiotrekP napisał: Oby tylko na obietnicach się nie skończyło. Choć nie wiadomo co przyszłość przyniesie. O to bym się nie bał, bo na zapleczu już zmiany są i to na lepsze. Najpierw pozwólmy Perezowi upewnić się, że na okręcie nie ma dziur i enmoże dokonczyc rejs, potem zadbajmy, by kolejne odbywały się regularnie i bezpiecznie z zadowoloną brygadą i spokojnymi o swój los pasażerami a kladłub będziemy malować później bo pomalujemy, w to wierzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Shen 9 610 Opublikowano 4 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2 minuty temu, K.Adamus napisał: O to bym się nie bał, bo na zapleczu już zmiany są i to na lepsze. Czyli jednak dał podwyzke. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi