Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 77,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano
4 minuty temu, YETI napisał(a):

Po Yotei mam przesyt gier z otwartym światem tak do końca roku, ale za to każdy bezrobotny będzie bawił się z tym tytułem świetnie.

Yotei to była rzygowina jak skurwesyn, ale nie mam po niej przesytu otwartego świata, po prostu chciałbym żeby otwarty świat był ciekawy. Czemu dla bezrobotnych? Po prostu będę grał w jedną grę dwa miesiące zamiast cztery dni.

Opublikowano
3 minuty temu, YETI napisał(a):

Po Yotei mam przesyt gier z otwartym światem tak do końca roku, ale za to każdy bezrobotny będzie bawił się z tym tytułem świetnie.

Ja mam przesyt Personami od czasu ukończenia 5 na premierę (a to już prawie 10 lat!)

W tym roku odpaliłem w końcu Metaphora (chciałem napisać Marathona D) i po przejściu growego miesiąca poszła na półkę.

Opublikowano
5 minut temu, rafanus2 napisał(a):

Yotei to była rzygowina jak skurwesyn, ale nie mam po niej przesytu otwartego świata, po prostu chciałbym żeby otwarty świat był ciekawy. Czemu dla bezrobotnych? Po prostu będę grał w jedną grę dwa miesiące zamiast cztery dni.

Zrozum, Yeti ma dwie prace, więc nie ma za bardzo czasu i dupa go piecze.

Opublikowano
10 minut temu, rafanus2 napisał(a):

Dlatego, że długie gry są dla bezrobotnych, bo nie można grać w jedną grę za długo, trzeba przejść, zacząć następną i tak do zeszytu zapisać, żeby było się czym chwalić na koniec roku!

Opublikowano
30 minut temu, Rotevil napisał(a):

Wyczytał ktoś z tych recenzji na czym polega ta trudność bossów na którą tak narzekają recenzenci? Są ciężcy, bo mają za dużo hp i przez to trzeba grindować, czy przez jakieś dziwne mechaniki, które trzeba odblokować podczas eksploracji?

Jak bez czytania recenzji wiedzieć, że w ogóle "tak narzekają"? Nie powiedziałbym, że jest to jakiś powszechnie krytykowany aspekt. Ogólne opinie o bossach są mieszane, jest też wiele pochwał. Bossów ma być dużo, różnorodnych, efektownych, i wymagających pewnego pomysłu.

Najczęściej wymieniane motywy na minus to:

• przewijające się przez całą grę sterowanie, działające z opóźnieniem i niekonsekwentnie, kamera

• ogólna chamówa, nie ma za bardzo jak nie zbierać ciosów poprzez parowanie/unik, po prostu je zbierzesz - bossowie lubią zafundować ci moment stunlocku na refleksję, albo zabić zanim będziesz mógł się ruszyć przy wskrzeszeniu itp.

• powiązane z ww. - prosty system, najlepsza metoda by te walki wygrać to przygrindzić przedmioty leczące przez godzinę. Bossowie zawsze będą walić mocno i mieć masę HP

• ulepszanie ekwipunku boli, bo

• to open world gdzie "robisz co chcesz", ale trudność bossów dość mocno zmusza do grania w pewien sposób, nie da się skupić na głównym wątku - nie ma typowego podejścia "łatwiejsi główni, trudniejsi opcjonalni"

• wraca też wymagające wielu ruchów na wszystko sterowanie, z racji na to powolne tempo powtarzane podczas niektórych walk bardzo wiele razy. "Jednego bossa można było rozwalić tylko czekając, aż zejdzie mu stamina i wjedzie stun. Wtedy musiałem podejść do zniszczonej kolumny, wcisnąć przycisk by wejść w magię, dwa przyciski by użyć lewitacji na kolumnie, wtedy mashować przycisk by faktycznie podnieść kolumnę, i wtedy mogłem go nią trzepać (...) To było jak moje własne, zaprojektowane przez Davida Cage'a piekło QTE"

• czasem jest scenka/tutorial i w razie zgonu trzeba ją oglądać za każdym razem

To chyba część dość często wspominanych tak na rzut oka.

Zaznaczmy jeszcze raz, że gra cały czas jest w opracowaniu, i wiele rzeczy zmieniano więcej niż raz W TRAKCIE samego pisania recenzji (np. sławetny inwentarz). Gra na dziś ma być poprawiona w niejednym elemencie, i pewnie powoli będzie się to działo po premierze przez dłuższy czas.

Opublikowano

W eldenie i zeldzie ta skromna narracja akurat pasowała. Tutaj może świat przedstawiony prosi się o bardziej złożone wątki i ciekawe historie. Ważne że eksploracja się udała więc nie będzie tak źle. Ale porównywanie tych open worldow ze szczatkową fabułą do crimsona to trochę za bardzo zero-jedynkowe punktowanie.

Opublikowano

EDIT: lol zapomniałem dokończyć, ulepszenie ekwipunku boli podobno, bo zużywasz ograniczony surowiec, który będziesz musiał znowu użyć za chwilę do ulepszenia czegoś lepszego

Opublikowano
2 minuty temu, ogqozo napisał(a):

Zaznaczmy jeszcze raz, że gra cały czas jest w opracowaniu, i wiele rzeczy zmieniano więcej niż raz W TRAKCIE samego pisania recenzji (np. sławetny inwentarz). Gra na dziś ma być poprawiona w niejednym elemencie, i pewnie powoli będzie się to działo po premierze przez dłuższy czas.

Czyli dzisiaj o 23 wejdzie jakiś patch naprawiający jakieś rzeczy, a portale grały w jakąś wcześniejszą wersję gry?

Opublikowano
7 minut temu, rafanus2 napisał(a):

Czyli dzisiaj o 23 wejdzie jakiś patch naprawiający jakieś rzeczy, a portale grały w jakąś wcześniejszą wersję gry?

Jak w przypadku niemal wszystkich gier ostatnio na premierę pobierasz day one patcha, który zmienia (choć nie zawsze) grę.

Ale przypuszczam, że jak jakiemuś recenzentowi nie spodobała się gra, to jeden patch nic nie zmieni.

Opublikowano
12 minut temu, ogqozo napisał(a):

EDIT: lol zapomniałem dokończyć, ulepszenie ekwipunku boli podobno, bo zużywasz ograniczony surowiec, który będziesz musiał znowu użyć za chwilę do ulepszenia czegoś lepszego

Klasyczny system ulepszania ubranek jaki był w Dogmie 2 i Zeldach.

Opublikowano

Tak jak mówię - podczas samego grania przez ostatnie tygodnie widzieli regularne zmiany. Nic bardzo wyjątkowego w świecie gier obecnie, ale przy tej liczbie narzekań warto o tym wspomnieć. Sądzę, że na dniu dzisiejszym się nie skończy, tylko część tych rzeczy się zmieni za jakiś czas.

Opublikowano

a chuj wziąłem, te recenzje narzekające czyta się trochę jak recenzje monster huntera gdy był jeszcze na psp

Opublikowano
22 minuty temu, Plackus napisał(a):

W eldenie i zeldzie ta skromna narracja akurat pasowała. Tutaj może świat przedstawiony prosi się o bardziej złożone wątki i ciekawe historie. Ważne że eksploracja się udała więc nie będzie tak źle. Ale porównywanie tych open worldow ze szczatkową fabułą do crimsona to trochę za bardzo zero-jedynkowe punktowanie.

Ale dlaczego tam pasowała, a tu nie? Xd W Zeldzie i Elden Ringu też jest głębokie lore.

Opublikowano

Godzinę temu, Rozi napisał(a):

Można mieć też trzycyfrowe IQ i spokojnie iść przez życie, polecam!

No ja bym tym twoim 0,03 IQ się tak nie obnosił. Aczkolwiek dobrze wiedzieć, że starczy ci tego na coś więcej niż na oddychanie i gryzienie burgerów z Maka

58 minut temu, Shen napisał(a):

To kto leci po platyne?

https://www.xmodhub.com/info/xmod-blog/crimson-desert-achievements-trophies/

Nie wygląda aż tak strasznie. Bardziej bym się przejmował pomijalnymi trofikami, kiepska opcja powtarzać poźniej całą grę, bo zapomniałeś zabrać jakiejś znajdzki z obsranej chatki w lesie dostępnej tylko raz w trakcie całej przygody.

Opublikowano

Ja tam zawsze sugeruje się ocenami recenzentów

image.png

Opublikowano

Pewnie brak postaci nie binarnych i innych bajkowych stworów. I dlatego taka ocena

Opublikowano
11 minut temu, GearsUp napisał(a):

Klasyczny system ulepszania ubranek jaki był w Dogmie 2 i Zeldach.

W Zeldzie nie było kilku postaci, z których jak ulepszysz inne, to oznacza że nie masz tego punktu do dania głównej postaci.

Nie było ulepszania postaci tym samym surowcem, co całego ekwipunku.

W Zeldzie nie było ogólnie właściwie żadnego ciśnienia na ulepszanie czegokolwiek. Większość uroków gry była taka sama, albo dostępna w inny sposób, obojętnie czy masz dużo HP i mocne bronie, czy nie. Przyznam, że grę kompletnie dla mnie zrobiło nabycie staminy, wtedy stała się znacznie lepsza. Ale nie ma żadnego dodatkowego kroku, by tę staminę zdobywać - jak chcesz to możesz od początku gry skupiać się na świątyniach, i prawie wszystkie z nich można zrobić tylko z tym co leży dokoła, i zbierać tę staminę. W Zeldzie właściwie nie ma czegoś takiego jak "trudne wyzwanie stojące na twojej drodze", bo nie ma drogi.

Opublikowano

Recenzje IGN omijam szerokim łukiem po tym jak dali Days Gone chyba 6/10 albo mniej nawet. Nie mówię, że to była najlepsza gra na świecie ale zasługiwała spokojnie na 8.

Opublikowano

Przecież wszystkie te ala recenzje tych dużych portali se można o kant dupy rozbić, koleś se coś tam popisze o historii, świecie, potem jak się mu grało, żeby by wolał to albo tamto i potem w zależności od układu ex/nie ex, dobre relacje z wydawcą/brak/złe ocena idzie od 7 o 2-3 w górę albo w dół.

Opublikowano

Recenzje to tam nic, najważniejsze że Rozeta walczy zaciekle bo JEMU GRA SIE PODOBA, a jeśli wam nie to musicie się wytłumaczyć lub spojrzeć na nią w taki sposób jak on. NIECH MNIE HUJ

Opublikowano
50 minut temu, Ma_niek napisał(a):

Pewnie brak postaci nie binarnych i innych bajkowych stworów. I dlatego taka ocena

I magicznie brak figaro w temacie

Opublikowano

Pewnie gra w symulator lesbijki aka 1348 Ex Voto

Opublikowano

nie wiem komu wierzyć, chujowym hejterskim recenzentom czy forumowiczom którzy zainwestowali 3 paki ale jeszcze nie włączyli gry przez lock do 23.00