Opublikowano 25 marca25 mar 3 minuty temu, Szermac napisał(a):Rozik sprzedał za szybko swoją kopie w weekend po premierze 2 dni i teraz smutno bo piękna gra.Ja tam nie mam problemu z przyznaniem się do błędu - początkowo szydziłem, że porównania do RDR/W3 muszą dobiegać z izolatki w Choroszczy, graficznie porównywałem to do Dragon's Dogma i Forspoken, po misji w kopalni psioczyłem na walkę i MMOwość typu Black Desert, a dziś z radością odszczekuję te słowa, bo to najprawdziwszy przepiękny singlowy sandbox z niesamowitą ilością zawartości na długie miesiące.To chyba też pierwszy taki azjatycki open-world, który autentycznie żyje, więc Koreańczycy potrafią i najwyraźniej tylko Japończycy mają z tym problem i każdy większy świat ich autorstwa to jakaś pusta makieta (FFXV, Forspoken, MGSV).Najlepsze jest to, że początkowo myślałem sobie - to będzie jak AC Valhalla, więc zmęczy i odstawię po 10h, ale nie - tutaj eksploracja jest zrobiona organicznie i ciekawość gracza jest odpowiednio pobudzana, a później nagradzana - nie latamy za znacznikami na autopilocie tylko sami to wszystko odkrywamy i to jest właśnie coś, dzięki czemu ta gra tak mocno potrafi zaangażować.
Opublikowano 25 marca25 mar Ja nawet nie przepadam za sandboxami, w zeszłym roku porzuciłem horizon 2 i pierwszą tsushime po kilku godzinach. Crimson nowa jakość open worldów.
Opublikowano 25 marca25 mar Poważnie Rozi już sprzedał Crimson Desert? xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDNo typical! tak jak pisałem - teraz z wylewem będzie klaunował innych którym gra jednak podeszła. Szkoda, że nie napisze, dlaczego właśnie teraz się poddał
Opublikowano 25 marca25 mar 15 minut temu, Shen napisał(a):Ja nawet nie przepadam za sandboxami, w zeszłym roku porzuciłem horizon 2 i pierwszą tsushime po kilku godzinach. Crimson nowa jakość open worldów.Też tak mam z sandboxami i openwordlami i dlatego nie dam się nabrać na Crimsona xD Ale miło się czyta Wasze przygody
Opublikowano 25 marca25 mar Szermi nie wjeżdżandosTrochę smutno ;( Ja tam jestem zakochany po początkowym nieogarnianiu i krzywieniu się na pewne elementy gra odpłaca zajebistym światem ale to już każdy pisał Jak się już usiądzie to ciężko odejść od pada
Opublikowano 25 marca25 mar Pojutrze też w końcu zacznę tą przygodę, mam dość czytania waszych zachwytów, samemu nie mogąc tego sprawdzić.
Opublikowano 25 marca25 mar W dniu 22.03.2026 o 15:09, easye napisał(a):Po co oni 2 skoki robili? Rozumiem, że tylko po to,że sterowanie postacią jest tak zjebane, że zwykłym skokiem nigdy byś nie trafił?W czwartek znowu mają być promki na Discordzie po 100 zł na PC, chyba sprawdzę, szkoda tylko, że Rozi przestał HYPOWAĆ.Można jakiś namiar?Jak tak czytam te zachwyty to nie powiem, że zaczyna trochę KUSIĆ.Na xkłodę bym wziął, bo jest play anywhere i można też na pc grać, ale 3 bomby trochę ryzykowne.
Opublikowano 25 marca25 mar Ok ja postanowiłem robię drugie podejście, jakiś tryb najlepszy po paczach na PROSIAKA? Podbijam też pytanie o czapkę z kota.
Opublikowano 25 marca25 mar 8 minut temu, messer33 napisał(a):Ok ja postanowiłem robię drugie podejście, jakiś tryb najlepszy po paczach na PROSIAKA?Podbijam też pytanie o czapkę z kota.Na pro tryb 60 i balanced bardzo spoko Przy 60 w opcjach wyłączasz vsync i z vrr jest jeszcze więcej klatek a grafika bardzo ładna 30 FPS tryb bez sensu
Opublikowano 25 marca25 mar 19 minut temu, Atherius napisał(a):Można jakiś namiar?Jak tak czytam te zachwyty to nie powiem, że zaczyna trochę KUSIĆ.Na xkłodę bym wziął, bo jest play anywhere i można też na pc grać, ale 3 bomby trochę ryzykowne.odezwij się na priv, zapytam ile kodów ma i podesle namiar.
Opublikowano 25 marca25 mar 22 minuty temu, messer33 napisał(a):Ok ja postanowiłem robię drugie podejście, jakiś tryb najlepszy po paczach na PROSIAKA?Tak koledzy hajpują, że ciężko się powstrzymać co? Ja to czekam dalej cierpliwie, ale temacik sobie czytam, fajnie że gra tyle radości sprawia niektórym, też bym chciał się poczuć jak kiedyś podczas pierwszego przejścia rdr2.
Opublikowano 25 marca25 mar 2 godziny temu, bebbop napisał(a):Namówiłeś, zamówione. Dostawa niby jutro, akurat mam wolne do końca tygodnia Byleby się na początku nie odbić, a potem to leci nawet nie wiesz kiedy.
Opublikowano 25 marca25 mar 30 minut temu, messer33 napisał(a):Ok ja postanowiłem robię drugie podejście, jakiś tryb najlepszy po paczach na PROSIAKA?Podbijam też pytanie o czapkę z kota.Głównie balans, vsync off, 120 Hz on, particles i blur 70%.Kurde jakis boss opcjonalny mnie składa godzinę, widać, że nie na mój level. Niestety one shotuje.Wyrzucam tą grę, nie ma sensu.
Opublikowano 25 marca25 mar 2 godziny temu, Shen napisał(a):Nie no, znowu mu psycha siadła i odpoczywa za wyzywanie użytkownika @drozdu7Tzn ja odpoczywałem razem z nim, ale dzięki temu mieliście czystą premierę bez jego wpisów więc nie dziękujcie ;)Tak był etap klaunów wszystkich którym się gra nie podoba bo jak to tak, a teraz po sprzedaży jest klaunowanie wszystkich pozytywnych opinii o grze. Edytowane 25 marca25 mar przez drozdu7
Opublikowano 25 marca25 mar Też sobie zakupiłem. Za bardzo kusi. Najwyzej refund poleci. Mi nie trzeba 10h. Od rszu wiem czy siądzie.
Opublikowano 25 marca25 mar @KrYcHu_89 aż tak źle? Nie lepiej podlevelować i wrócić skoro to opcjonalny? Podobno i tak znerfili przeciwników w patchu, tylko czekać aż się jakieś poziomy trudności pojawią, bo niektórzy twierdzą że i tak za łatwo jest.
Opublikowano 25 marca25 mar 3 minuty temu, PiotrekP napisał(a):@KrYcHu_89 aż tak źle? Nie lepiej podlevelować i wrócić skoro to opcjonalny?Podobno i tak znerfili przeciwników w patchu, tylko czekać aż się jakieś poziomy trudności pojawią, bo niektórzy twierdzą że i tak za łatwo jest.Idzie idzie, ale człowiek zawzięty.Odpuściłem go. Szkoda tabletek, bo to poważny resource w tej grze.Generalnie boss fighty to oczywiście nie pozom Elden Ring, ale wchodzi duzo mechanik, można narzekać na responsywnosc, ale wtedy warto popatrzeć chłodnym okiem, czy mamy staminę, czy nie jesteśmy zamrożeni itp. bo to bardzo wpływa na mobilność i responsywność.
Opublikowano 25 marca25 mar Wczoraj wyczaiłem, że od npc mozna kraść artefakty, myślałem, że będzie z nimi ciężko. Wyższe ulepszenia sprzętu wymagają artefaktów i chyba w coś zainwestuje, tylko nie wiem w co, troche tego już zebrałem.
Opublikowano 25 marca25 mar 27 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):Idzie idzie, ale człowiek zawzięty.Odpuściłem go. Szkoda tabletek, bo to poważny resource w tej grze.Generalnie boss fighty to oczywiście nie pozom Elden Ring, ale wchodzi duzo mechanik, można narzekać na responsywnosc, ale wtedy warto popatrzeć chłodnym okiem, czy mamy staminę, czy nie jesteśmy zamrożeni itp. bo to bardzo wpływa na mobilność i responsywność.Na duży plus to że możesz podczas walki zużyć wszystkie tabletki + całe żarcie a jak na końcu dajesz ponów próbe to zaczynasz ze wszystkim od nowa. Więc można próbować do woli tabletki po resecie i tak wracają.
Opublikowano 25 marca25 mar Żeby zapisać grę trzeba wchodzić do opcji. Jaki geniusz to tak zaprojektował? Nie można było dać jak w każdej normalnej grze? Dobrze że chociaż jest te kilka slotów, a autosave na 1 slocie.Wiem że niby pierdoła, ale jak ktoś często zapisuje, to się naklika.
Opublikowano 25 marca25 mar Tu nie ma po co często zapisywać, bo save nie działa jak w Skyrim czy innym Starfield, że jest "tu i teraz", tylko przy najbliższym checkpoincie, więc normalnie gra się długą sesję i polega na auto-save, a manualnie zapisujesz jedynie na koniec, żeby się upewnić, że masz najświeższy możliwy zapis przed zamknięciem gierki.
Opublikowano 25 marca25 mar 2 godziny temu, Donatello1991 napisał(a):Też sobie zakupiłem. Za bardzo kusi. Najwyzej refund poleci. Mi nie trzeba 10h. Od rszu wiem czy siądzie.Mi siadło dosłownie od pierwszej minuty. Jak zobaczyłem las nocą, a Kliff wziął na dłoń świetlika, to już byłem kupiony. :) A potem było tylko coraz lepiej.Jedynie mnie to polskie tłumaczenie z AI razi, bo dosłownie w pierwszych sekundach gry mamy tutorial i tam jest napisane "R3 aby przełączyć widok", a chodzi oczywiście o "rotate camera". Od razu przełączyłem, ale nie kamerę, tylko język na angielski, w którym póki co nie widziałem żadnych baboli. Czytałem, że obiecali poprawki do lokalizacji w innych językach, trzymam za słowo, bo jednak milej by mi było widzieć spolszczone nazwy lokacji i przedmiotów i czytać sobie książki po polsku.Btw już nie wiem czy to tu czy na innym forum, ale ktoś krytykował, że Kliff podnosząc jakiś tekst musi się na nim skupić L1 i się go "nauczyć". Zanim zagrałem myślałem, że chodzi o naukę języka, a to jest po prostu czytanie. Mi się podoba. Może mnie zmęczy, może nie, na razie to jest taki drobny feature, który robi coś inaczej niż inne gry.Godzinę temu, Wredny napisał(a):Tu nie ma po co często zapisywać, bo save nie działa jak w Skyrim czy innym Starfield, że jest "tu i teraz", tylko przy najbliższym checkpoincie, więc normalnie gra się długą sesję i polega na auto-save, a manualnie zapisujesz jedynie na koniec, żeby się upewnić, że masz najświeższy możliwy zapis przed zamknięciem gierki.Dzięki za wyjaśnienie. Czyli nie ma sensu abym co chwilę sejwował tak jak do tej pory. Ale może warto i tak przed jakąś akcją, której nie jest się pewnym? Np. przed wejściem gdzieś gdzie może być niebezpiecznie, albo przed eksperymentowaniem z jakimiś przedmiotami, które można utracić?
Opublikowano 25 marca25 mar 15 minut temu, DarkStar napisał(a):Mi siadło dosłownie od pierwszej minuty. Jak zobaczyłem las nocą, a Kliff wziął na dłoń świetlika, to już byłem kupiony. :) A potem było tylko coraz lepiej.Jedynie mnie to polskie tłumaczenie z AI razi, bo dosłownie w pierwszych sekundach gry mamy tutorial i tam jest napisane "R3 aby przełączyć widok", a chodzi oczywiście o "rotate camera". Od razu przełączyłem, ale nie kamerę, tylko język na angielski, w którym póki co nie widziałem żadnych baboli. Czytałem, że obiecali poprawki do lokalizacji w innych językach, trzymam za słowo, bo jednak milej by mi było widzieć spolszczone nazwy lokacji i przedmiotów i czytać sobie książki po polsku.Btw już nie wiem czy to tu czy na innym forum, ale ktoś krytykował, że Kliff podnosząc jakiś tekst musi się na nim skupić L1 i się go "nauczyć". Zanim zagrałem myślałem, że chodzi o naukę języka, a to jest po prostu czytanie. Mi się podoba. Może mnie zmęczy, może nie, na razie to jest taki drobny feature, który robi coś inaczej niż inne gry.Dzięki za wyjaśnienie. Czyli nie ma sensu abym co chwilę sejwował tak jak do tej pory. Ale może warto i tak przed jakąś akcją, której nie jest się pewnym? Np. przed wejściem gdzieś gdzie może być niebezpiecznie, albo przed eksperymentowaniem z jakimiś przedmiotami, które można utracić?Myślę, że warto robić przynajmniej raz na kilka godzin manualny zapis.2 godziny temu, SpacierShark123 napisał(a):Na duży plus to że możesz podczas walki zużyć wszystkie tabletki + całe żarcie a jak na końcu dajesz ponów próbe to zaczynasz ze wszystkim od nowa. Więc można próbować do woli tabletki po resecie i tak wracają.Padł mi ten boss co się męczyłem, nagrodą kolejny wspaniały mieczyk, jednakże więcej straciłem, niż zyskałem na tej walce :D.Co do tabsów, to jak już mamy receptę to stworzenie nowej nie zabiera dużo czasu, 15 dowolnego zioła + woda.2 godziny temu, Shen napisał(a):Wczoraj wyczaiłem, że od npc mozna kraść artefakty, myślałem, że będzie z nimi ciężko. Wyższe ulepszenia sprzętu wymagają artefaktów i chyba w coś zainwestuje, tylko nie wiem w co, troche tego już zebrałem.No już od 5 poziomu chyba.
Opublikowano 25 marca25 mar 52 minuty temu, DarkStar napisał(a):Btw już nie wiem czy to tu czy na innym forum, ale ktoś krytykował, że Kliff podnosząc jakiś tekst musi się na nim skupić L1 i się go "nauczyć". Zanim zagrałem myślałem, że chodzi o naukę języka, a to jest po prostu czytanie. Mi się podoba. Może mnie zmęczy, może nie, na razie to jest taki drobny feature, który robi coś inaczej niż inne gry.Tak, tutaj ktoś to krytykował, ale na obronę tego kogoś dodam, że przed patchem to czytanie (jak i wiele innych czynności) trwało dłużej, więc mogło uwierać osoby chcące szybkiej rozgrywki - mi też się to podoba, ale ja lubiłem przeszukiwanie zwłok w RDRII, więc moje zdanie się nie liczy.Co do save'owania to nie - nie warto bo tak jak wspomniałem - save nie achowa Twojego stanu gry z dokładnie tego miejsca, w którym się znajdujesz tylko oldschoolowo od najbliższego punktu kontrolnego, więc jak gra robi co jakiś czas auto-save to powinno Ci w zupełności wystarczyć, bo Twój manualny save i tak niczego nie zmieni (oprócz wymuszenia na grze zachowania najświeższego stanu w razie, gdybyś nie był pewien, kiedy robił się ostatni).
Opublikowano 25 marca25 mar 8 minut temu, Wredny napisał(a):Tak, tutaj ktoś to krytykował, ale na obronę tego kogoś dodam, że przed patchem to czytanie (jak i wiele innych czynności) trwało dłużej, więc mogło uwierać osoby chcące szybkiej rozgrywki - mi też się to podoba, ale ja lubiłem przeszukiwanie zwłok w RDRII, więc moje zdanie się nie liczy.Co do save'owania to nie - nie warto bo tak jak wspomniałem - save nie achowa Twojego stanu gry z dokładnie tego miejsca, w którym się znajdujesz tylko oldschoolowo od najbliższego punktu kontrolnego, więc jak gra robi co jakiś czas auto-save to powinno Ci w zupełności wystarczyć, bo Twój manualny save i tak niczego nie zmieni (oprócz wymuszenia na grze zachowania najświeższego stanu w razie, gdybyś nie był pewien, kiedy robił się ostatni).Raczej nigdy nikt nie użyje tego manualnego save'a, ale raz na jakiś czas jako taki snapahot pamięci, w razie game breaking rzeczy i tak warto :).