Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

Opublikowano
28 minut temu, Patapon napisał(a):

Ta gra to coś pięknego. Zaklinowałem się wozem między drzewami nie wyrabiając podczas zakrętu. Normalnie w innych grach byłaby dupa zbita ale nie tu. Siekiera w ruch, wyciąłem 3 drzewa i droga wolna.

Trafiłem już na kilka domków, gdzie wejście było zarośnięte jakimś gównem, sprawdziłem czy można spalić z Blinding Flasha, oczywiście zadziałało <3

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 78 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano
26 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Co? Myślałem, że LoD to poziom detali i tak jest on niebotyczny, bo widać wszystko z bardzo bardzo daleka, pop-up się zdarza, bo czasami coś się doczyta, ale jak powiada @Shen na poziomie całej gry nie jest on znaczny.

Trzebaby zagrać, żeby zobaczyć, bo dotyczy to tylko niektórych modeli, np. czasami w domku nie wyświetli się zioło, dopiero jak podejdziesz blisko to się pojawi itp.

Pop up dotyczy generalnie takich drobnych elementów ale gra też zbyt agresywnie podmienia assety z niższej jakości do wyższej, jakby nie było nic pośrodku. Rzuca się to w oczy i to jest chyba wadą tego silnika akurat. Wydaje mi się, że też bardziej jest to widoczne po wyłączeniu tej aberracji chromatycznej, bo ona to trochę przykrywa.

Opublikowano
Na PC gra wygląda od razu jak Remake, ale trzeba mieć dobra kartę, bądź włączyć FGx2, FGx3, działa oczywiście super.
Mam lapka z rtx5080 więc powinno starczyć. Jest crossave z ps5?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
5 minut temu, Tomek P. napisał(a):

27 minut temu, easye napisał(a):

Mam lapka z rtx5080 więc powinno starczyć. Jest crossave z ps5?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Nie ma

Opublikowano

Powtarzam się, ale jestem zachwycony tym, jak organiczny i interaktywny jest ten żyjący świat, a do tego pełen tajemnic, sekretów i miejscówek zupełnie opcjonalnych, które skrywają jakieś fajne tajemnice i stanowią przygodę samą w sobie.
Znów wybrałem się na odkrywanie mapy, w lesie, u podnóża góry zauważyłem jakiś rozpadający się budynek, więc postanowiłem zajrzeć, a tam taki widok plus scenka z przeszłości z tym, co tu się odpierdzielało.

19d300cc89a54-screenshotUrl.png

Ogólnie, mimo że jest ślicznie i kolorowo, niczym w jakimś Toussaint to mamy tu też od cholery wiedźminowo-mrocznych klimatów.

19d300c8b1230-screenshotUrl.png

Ciekawostka - wspiąłem się na szubienicę, zawisłem na równi z wisielcem i użyłem opcji "STAB" - w ten sposób odciąłem bidulkę.
Może nie jest to tak zabawne, jak Geraltowe AARDowanie wisielców, ale fajnie, że jest jakaś forma interakcji.

Opublikowano

@Sylvan Wielki widzę chodzimy w tym samym zestawie, wczoraj poświęciłem chwilę na zebranie go z poradnikami i wygląda świetnie, co do trybu grafiki musiałem wrócić na jakość. Niestety czuć tutaj ograniczenia procesora i przy 60 klatkach jest strasznie niestabilnie, przy tych 30 jest solidnie. Widziałem że po rozbudowanie którejś z rzędu obozu można bawić się w zmianę fryzury, tatuaże więc będzie zabawa. Mam nadzieje że wjadą jeszcze jakieś patche na ps5 bo to obecnie moja największa bolączka a nie chce mi się grać na PC. Dla mnie to ideał gry konsolowej gdzie siadam do konsolki już gra czeka załadowana i codziennie siedzę parę godzin w tym czarującym świecie.

Opublikowano
2 godziny temu, rafanus2 napisał(a):

No to prawda, że jakieś interacje z otoczeniem na skutek rzucenia Aarda czy czegoś innego byłyby super. Ale jak ich nie będzie to też się nie obrażę, nie można mieć wszystkiego :]

No właśnie CD pokazuje, że można. Do tego sprzęt też jak widać po BOTW nie jest ograniczeniem reggie

Opublikowano
3 minuty temu, McDrive napisał(a):

No właśnie CD pokazuje, że można.

Z tego co tu piszecie to nie można, bo fabuła i questy poboczne nie są mocną stroną gry, o ile w ogóle są jakąś "stroną".

Edytowane przez rafanus2

Opublikowano

Questy są "bethesdowe" czyli są spoko, ale bez szału - ich głównym zadaniem jest wysłanie nas w jakąś fajną miejscówkę, dzięki czemu po drodze odkryjemy ze trzy kolejne fajne miejscówki i tak się tu kręci ten cały loop.

Opublikowano
3 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Nie zgodzę się, a trochę pograłem :). Zależne od lokacji, poza tym nie występuje ciągle (assety wydają się ładować jakoś w tle, przez co im dłużej gry nie wyłączamy, tym lepiej działa, takie mam wrażenie) i mam wrażenie, że głównie denerwuje ludzi, co nie grali.

Przede wszystkim gra ma niesamowity LOD, chyba najlepszy w historii gamingu i pewnie trudno będzie popup całkiem wyeliminować. Jest masakrycznie dużo detali w otoczeniu, więc lekki popup wybaczam imo.

LOD to coś pięknego, daje kopa do immersji, pewnie można wejść na każdą górę co widzisz w oddali. Todd zazdrości silnika.

Fajnie o optymalizacji i RT:

Opublikowano

Coraz mocniejsze słowa padają w temacie. Mocne, w sensie pozytywnym, ale i prawdziwe. To już nie jest zachwyt po kilku godzinach i hajp premierowy, tu już weszły bardzo grube godziny wśŕód formowej braci, a gra się coraz lepiej.

Gra siedzi przy stole RdR i W3 a który tytuł jest lepszy nagle okazuje się tylko kwestią gustu giereczkowego.

Szybko przjdziemy z "hehe ciekawe kto przejdzie całość" do "kurde szkoda, że się kończy"😀

Opublikowano

Spowodowane jest to tym, że gra ma TRAGICZNY próg wejścia w ten świat. Nic nie wyjaśnione, sterowanie popierdolone, zagadki niejasne. Ja dopiero gdzieś po ok. 10-15h zacząłem mniej więcej rozumieć jak w tę grę grać.

Początkowo w ogóle myślałem, że pierwsze trzy rozdziały to taki Biały Sad wiedźminowski, że nie możemy za daleko odejść od głównego miasta - było to spowodowane tym, że odchodziłem tylko w jedną stronę i zostawałem przechwytywany przez tych zielonych gówniarzy, którzy tak naprawdę są jakimś questem pobocznym i w innym kierunku można iść normalniegayos

Edytowane przez Rooofie

Opublikowano

Spodziewałem się dobrego tytułu, hajpowałem gre przed premierą, za co dostawałem klauny od typów, co teraz sami grę chwalą, ale crimson przerósł moje oczekiwania, a przecież nic jeszcze nie widziałem gayos

Trening zaliczony, można wbijać znowu do tego ogromnego światabanderas

https://www.videogameschronicle.com/news/as-crimson-desert-nears-5-million-sales-pearl-abyss-ceo-says-its-looking-into-a-switch-2-port/

Heo also noted that the game had set a domestic record for selling 2 million copies worldwide in its first day, and 3 million copies in its first four days, adding that the company would soon be informing shareholders when it passes the 5 million milestone.

Elsewhere during the meeting, Heo noted that nothing had been decided yet in terms of paid DLC for Crimson Desert, because the team wanted to focus on making the base game more enticing through free updates first.

Średnia na meta od wczoraj z 8.4 na 8.6.

Opublikowano

Jednak warto robić ręcznie sejwy. Chciałem z ciekawości sprawdzić jak to jest kogoś napaść w jego domu. No fajnie. Jestem poszukiwany w całym hrabstwie. Okazało się, że ostatni auto save był godzinę temu. Trudno, wczytałem i szybko zrobiłem przebieżkę po lokacjach, które odkryłem w ciągu tej godziny.

Potem chciałem zobaczyć czy te sakiewki na mapie oznaczają okazje do kradzieży, bo mapa nie ma legendy. Wszedłem do domku, ukradłem jakiś pierścień i coś tam jeszcze. Otworzyłem szafkę i plądruję, a tu jakaś baba wchodzi do domu. Cholera! No to ją chyc, obiłem jej mordę i ją związałem, ale oczywiście jestem poszukiwany (jak? skąd? co prawda się trochę darła...). No i nie stać mnie na spłatę bounty. Ale! Bardzo fajne jest to, że nie ma tak, że będąc poszukiwanym wszyscy NPC mają radar i widzą w nas przestępcę. Nadal można się poruszać normalnie po świecie, nawet wśród wojskowych. Realistyczne. Super.

Ale jednak życie bandziora chyba nie dla mnie. Lubię coś czasem "pożyczyć", tudzież "znaleźć", ale być poszukiwanym mi się nie widzi. Chyba bardziej mi się w tej grze podoba rola bohatera.

Opublikowano

Ja dotarłem do miejscówki gdzie jest cyrk a kawałek dalej duże miasto ale nic tam nie mogę zrobić póki co, bo wszyscy mnie atakują gdy się do miasta zbliżę.

Opublikowano

Mnie przytłacza ilość możliwych combosów i różnych ataków. Trudno mi spamiętać te sekwencje przycisków, a w ferworze walki to już zupełnie mi wyparowuje z głowy. Np ani razu nie użyłem uderzenia tarczą, bo o tym nie pamiętam.

Bardzo mi się podobają takie detale jak to, że NPC inaczej się zachowują nocą. Po drodze można spotkać podróżnych czy kupców obozujących przy trakcie, spętane konie, etc.

Nie wiem dlaczego, ale myślałem, że w Hernandzie cały czas będzie słoneczko i zielono, dzisiaj pierwszy raz widziałem burzę i mgłę. Fenomenalnie to wygląda.

Opublikowano
1 godzinę temu, Shen napisał(a):

Spodziewałem się dobrego tytułu, hajpowałem gre przed premierą, za co dostawałem klauny od typów, co teraz sami grę chwalą, ale crimson przerósł moje oczekiwania, a przecież nic jeszcze nie widziałem gayos

Trening zaliczony, można wbijać znowu do tego ogromnego światabanderas

https://www.videogameschronicle.com/news/as-crimson-desert-nears-5-million-sales-pearl-abyss-ceo-says-its-looking-into-a-switch-2-port/

Średnia na meta od wczoraj z 8.4 na 8.6.

Ale przecież obrazy w grze AI generowało xd

Opublikowano

Ta gra serio mówi " Wiesz co? Olej fabułę. Idź sobie pozwiedzać ". To co się tu wyprawia przed oczami gdy opuścimy strefę komfortu i zaczniemy działać na własną rękę to głowa mała.

Ciężko spamiętać mechaniki, ale po około 50h powinno być już oki XD

Opublikowano

Fakt, sterowanie i mechaniki póki co ciężko zapamiętać, ale to dopiero kilka godzin. Póki co podniosłem zdrowie i staminę i widzę że teraz trzeba pakować po 2 artefakty. Mam też 2 wygasłe i muszę zobaczyć o co z tym chodzi, bo nie mogę nimi nic ulepszyć, albo coś źle klikam.

Tu faktycznie moloch się zapowiada, trochę walki już miałem, daje radę, ale to cienkie bolki są raczej na strzała.

Opublikowano
41 minut temu, PiotrekP napisał(a):

Mam też 2 wygasłe i muszę zobaczyć o co z tym chodzi, bo nie mogę nimi nic ulepszyć, albo coś źle klikam.

Wygasłe, czy zamknięte? Bo oprócz normalnych są jeszcze takie, które znajdujesz w przydrożnych świątyniach np i z każdym z nich związany jest jakiś challenge - dopiero po jego wykonaniu możesz go odblokować i później użyć do upgrade'u.
No i są jeszcze te takie puste sześciany - one służą jako respec - dzięki nim możesz zresetować drzewko, jeśli chciałbyś pójść trochę inną ścieżką rozwoju.

Opublikowano
11 minut temu, Wredny napisał(a):

Wygasłe, czy zamknięte? Bo oprócz normalnych są jeszcze takie, które znajdujesz w przydrożnych świątyniach np i z każdym z nich związany jest jakiś challenge - dopiero po jego wykonaniu możesz go odblokować i później użyć do upgrade'u.
No i są jeszcze te takie puste sześciany - one służą jako respec - dzięki nim możesz zresetować drzewko, jeśli chciałbyś pójść trochę inną ścieżką rozwoju.

Zapieczętowane nawet po ukończeniu wyzwania trzeba samemu otwierać.

Mam dopiero 42 w 40h.

Chapter 7 omg, co tu się dzieje.

Opublikowano

Bardzo ładnie wyjaśniony IGN oraz wszystkie im podobne, dawno nieistotne w dzisiejszych czasach outlety, które wciąż z jakichś dziwnych powodów ktoś utrzymuje przy życiu i legitymizuje ich działalność, jakby ich stempel wciąż miał jakieś znaczenie.