Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CRONOS: The New Dawn

Featured Replies

Opublikowano

Jakoś cicho o embargo na recenzje a premiera za 6 dni.

• Odpowiedzi 443
  • Wyświetleń 24,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Krótkie ogłoszenie parafialne: zagrajmery powinny mieć w odwłoku cyferkę z metakrytyka, bo to chuj a nie wyznacznik czegokolwiek Koniec ogłoszenia

• A mimo to zrobili zajebistego SH2, który błyszczał wykonaniem, a klimatem zjadał capcomowe gierki bez popitki tak więc CRONOS wjedzie day-one - już dawno zamówiony, 214zł to spoko cena.

Opublikowano

widziałem że parę osób (z forum) już sobie pogrywa na PS5..chyba że mamy tu wtyki z bloobera? D

Opublikowano

jest ich więcej;) ale w sumie fajnie że siedzą na forum bye

tak przy okazji to marketingowo też są teraz dużo lepsi : duży wjazd na gamescom, masa materiałów które widać wszędzie (strach otwierać lodówkę)..jest dobrze. fajnie jakby im ta nowa franczyza wypaliła żeby mogli coś robić pomiędzy kolejnymi rimejkami SH xd

Opublikowano
5 godzin temu, nero2082 napisał(a):

widziałem że parę osób (z forum) już sobie pogrywa na PS5..chyba że mamy tu wtyki z bloobera? D

O to ciekawe, no ja zamówiłem po taniości za 175 z Xkom, więc sie ucieszę, jak w ogolę wyślą na premierę.

6 minut temu, nero2082 napisał(a):

jest ich więcej;) ale w sumie fajnie że siedzą na forum bye

tak przy okazji to marketingowo też są teraz dużo lepsi : duży wjazd na gamescom, masa materiałów które widać wszędzie (strach otwierać lodówkę)..jest dobrze. fajnie jakby im ta nowa franczyza wypaliła żeby mogli coś robić pomiędzy kolejnymi rimejkami SH xd

Niby tak, ale na Reddicie pustki w topicu, a na Opencritic ominęli ich w release dates, trochę dziwne też, że nie puścili recek dużo wcześniej, nowemu IP to by pomogło, no ale w sumie jeden pies, ja i tak wiem, że to mi siądzie już przez sam setting.

Opublikowano
  • Autor

Można już pykać preloadzik, siedzi na dysku. Oby było dobrze D

Opublikowano

Najlepsze jest to, że takie sztosy można nabyć w dniu premiery za korzystną cenę, za to Sony wycenia jakiegoś średniaka typu Lost Soul Aside za trzy paki (wcześniej były podobne kwiatki, jak ten remake Until Dawn w tej samej cenie) albo Xbox z Outer Worlds i Avowed. Rozumiem, gdy są to jakieś znane marki, typu Ghost of Yotei czy Gears of War E-Day, a nie tytuły, które pełnią rolę zapychaczy i mają wypełnić czas między tymi głośniejszymi premierami.

Swoją drogą strasznie mnie kusi ta wersja z wcześniejszym dostępem. Przeważnie olewam takie praktyki i wole zaczekać, ale to gra od potężnych Blooberów i nie wiem czy dam rade się powstrzymać.

Opublikowano

Możemy już przestać z tymi "potężnymi" Blooberami? Goście zrobili kilka crapów, masę średniaków i jeden hit, troszkę za mało żeby stawiać ich w jednym szeregu z elitą jak Capcom czy Remedy pechowiec Na status potężnęgo studia muszą jeszcze troszkę popracować.

No, ale preorderek tak czy inaczej złożony, więc jak tylko pokończę ostatnie gry z backlogu, to wjeżdżam w Cronosa jak Rozi w kebaba XXXXXXL zalanego 5 litrami sosu czosnkowego. Na sztos pokroju SH2 nie liczę, ale gorzej niz Callisto Protocol też nie będzie.

Opublikowano

Patrzcie jak go pieką Potężne Bloobery!

Też klepnąłem patriotyczne zamówienie, choć Bloobery (przypominam, że potężne) mają trudne zadanie rywalizacji z Hollow Knightem za 20$. To już lepiej z GTA6 walczyć, bo przynajmniej ceną konkurują.

Opublikowano
55 minut temu, Josh napisał(a):

Możemy już przestać z tymi "potężnymi" Blooberami?

Nie, chyba że Cronos okaże się klapą, to przestanę ich tak tytułować. Studio jest tak dobre, jak ich ostatnia gra, więc należy im się.

Bloobery przed Silentem to było jednak trochę inne studio. Niższe budżety, gry robione na jedno kopyto, z wiarą, że same względy artystyczno-fabularne jakoś zrekompensują nudną rozgrywkę. Tak to wyglądało, jakby przed SH sami nie wierzyli, że są zdolni zrobić coś więcej niż kolejny nudny symulator chodzenia, ale zaryzykowali i okazało się, że mieli potencjał na coś więcej.

32 minuty temu, Kmiot napisał(a):

Patrzcie jak go pieką Potężne Bloobery!

18 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

A na steam jeszcze nie można pobrać gry od Potężnych Blooberów.

To teraz ja się przyczepię, ale "potężni" napiszcie chociaż z małej, jak ja. Będzie na zielono na meta po premierze Cronosa, to wtedy z dużej będzie można.

Opublikowano
5 minut temu, Czokosz napisał(a):

Nie, chyba że Cronos okaże się klapą, to przestanę ich tak tytułować. Studio jest tak dobre, jak ich ostatnia gra, więc należy im się.

Czyli jak kiepski dev wydali 100 crapów i jakimś cudem ostatnia gra im wyjdzie, to nie patrzymy na całokształt tylko na ostatnie dokonanie? Ok.

Opublikowano

Zapowiada się raczej potężne 7/10, ale za taką cenę to można brać. Rimejkowanie kultowych gier nie jest prostym zadaniem, więc talentu im nie odmawiam, ale jednak stworzenie swojego IP to już trochę inna bajka.

Opublikowano
1 minutę temu, Josh napisał(a):

Czyli jak kiepski dev wydali 100 crapów i jakimś cudem ostatnia gra im wyjdzie, to nie patrzymy na całokształt tylko na ostatnie dokonanie? Ok.

Biorąc pod uwagę jak długo trwa produkcja gierek i że pomiędzy jedną a drugą studio może ulec całkowitej restrukturyzacji też uważam, że podejście "jesteś tak dobry jak twój ostatni mecz" jest dużo lepsze niż wypominanie zamierzchłej przeszłości, w której pewnie 90% obecnego studia nawet nie uczestniczyła.
W drugą stronę nie masz z tym problemu, wątpiąc (słusznie, ja też) w Intergalactic od Naughty Dog, mimo że do tej pory to studio dowoziło gierki 9 i 10/10, więc czemu nie dać kredytu zaufania blooberom po zajebistym SH2.

Opublikowano

Ja do Naughty Dog nie mam zaufania już od czasu mniej więcej Uncharted 4 dynia i nie mówię teraz o woke, które przeżarło ich później, tylko o klepaniu w kółko tego samego, tylko w lepszej grafice przy całkowitym wyczerpaniu kreatywności, niesamowicie się męczyłem przy tej grze i do dzisiaj nie wiem po co ją w ogóle kończyłem. Zaginione dziedzictwo potwierdziło moje obawy co do nich, a TLoU2 pogrążyło całkowicie w moich oczach. Więc nie, to nie jest tak że dopiero od Intergalactic nie lubię tego studia, po prostu dopiero teraz pała przegięła się do końca.

Opublikowano

To smutne życie wiedziesz, skoro tak zajebiste gierki Cię męczą - ja nawet TLoU Part II uważam za świetne (minus oczywiste bolączki), więc póki co studio ma u mnie nadal niepokalaną opinię, choć z wiadomych względów (bo takie mamy czasy) podchodzę do ich nowego projektu z rezerwą.
W bloobery miałem wywalone do czasu SH2, wcześniej tylko The Medium przeszedłem i byłem raczej zawiedziony tym, jak mało gry w grze tam było, ale remake kultowego klasyka był tak dobry, że z automatu zyskali moje zufanie na przyszły projekt.

Opublikowano

Josh widzę powoli dołączona do szerokiego grona zmęczonych, upadłych i niecieszących się premierami xD.

Opublikowano
  • Autor

Jest jednak szansa na to, że bez Japońców na pokładzie, Cronos będzie Mediumem ze strzelaniem reggie

Opublikowano
1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Josh widzę powoli dołączona do szerokiego grona zmęczonych, upadłych i niecieszących się premierami xD.

No nie wiem. Czekam z wypiekami na Tormented Souls 2, sequel Sinking City, nowe RE, Ninja Gaiden 4, Echoes of The Living i jeszcze ze 20 innych gier.

Opublikowano

Tak sobie myslę, że to już 3cia gra Bloobera, dziejąca się w KrK, mogliby zrobić jakieś Cracow Connected Universe :D.

Opublikowano

Tyle to jest jasne, że Cronos ma być grą mainstreamową i nie mieć wiele wspólnego z poprzednimi tworami Bloobera.

Babieno powiedział oficjalnie: "premiera Silent Hill 2 rozpoczęła nowy rozdział w historii studia". Cronos to projekt podobnej wielkości (przy obu pracowało ok. 100 osób), i ma target sprzedać podobną liczbę sztuk, co remake SH2.

Z tej racji jest grą mniej oryginalną, bardzo celowo - nie ma co, gra wygląda jak zestaw "the best hits" z wszelkich przebojów horroru, no i stawia na popularniejsze podejście niż gra narracyjna, bo ma być horrorem akcji. To brzmi jak przepis na grę, która przede wszystkim dobrze zejdzie. (Babieno powiedział, że przekonało ich tutaj, jak odebrano Callisto Protocol - mimo że gra niby rozczarowała, będąc jedną z najniże ocenianych gier roku na MC, to sprzedała sporo sztuk, co miało udowadniać, że na rynku jest niedobór takich gier).

Bloober zostawia więc swoje stare gry oficjalnie w przeszłości. Jednak jako że SH2 to był jednak remake, nadal jest imo wiele pytań o zawartość tej.

Te polskie skrajne ceny to pewnie dostosowanie planu self-publishingu do polskich realiów, cyfrowo mimo wszystko gra kosztuje te 260 zł, więc nie wygląda to jak jakaś globalna decyzja o niskiej cenie gry.

Przykładowo na francuskim Amazonie to ten Lost Soul Aside można kupić taniej (57 euro), niż Cronosa. Taki Battlefield we Francji można obecnie kupić w prawie tej samej cenie, 62 euro - za to w X-Komie Battlefield kosztuje 340 zł. Yotei 314 zł... Może różne sklepy mają specjalny deal na różne gry, ale ogólnie globalny standard ceny tego Cronosa to 60 euro.

Opublikowano
5 minut temu, Josh napisał(a):

No a czemu by nie ? można podać odwrotność tego przykładu, kiedy studio wcześniej robiło świetne gry aż w końcu wydało crapa. Co mnie np obchodzi, że Rocksteady zrobiło wcześniej trzy zajebiste Batmany skoro w końcu wyszedł im potworek w postaci Suicide Squad. Jakbym patrzył na całokształt to byłoby dla mnie zajebiste studio, ale kierując się tym, że są tak dobrzy jak ich ostatnia gra to raczej zasługują na miano partaczy.

Bloobery z ery produkowania crapów a obecne studio to nie jest 1:1 to samo. Teraz mają większy budżet, wiedzę, umiejętności, bardziej rozbudowany zespół i w końcu jakąś dobrą grę w CV. Dlatego też nie mogę zgodzić się ze sformułowaniem "jakimś cudem wyszła im dobra gra", bo jakimś cudem to ja mogę stanąć na blacie, zrobić fikołka i wylądować telemarkiem, a nie przydzwonić łbem o parkiet. Zrobili dobrą grę, bo stanęli na głowie, żeby sprostać wymaganiom graczy. Pewnie nawet Konami było zaskoczone, że to aż tak dobrze wyszło, bo liczyli raczej na jakiś solidny, bezpieczny remake od wyrobników, którzy przy okazji za dużo nie krzykną, a tu wyszło forumowe GOTY zeszłego roku xD.

Przynajmniej do 5 zachowają ten status, potem się ogra i przekonamy się, czy to "potężni" nie była tylko jakaś naiwna, zbiorowa afirmacja.

Edytowane przez Czokosz

Opublikowano

IMO będzie to gorsza gra od SH2, bo takiej fabuły tu nie dostarczą, nawet jak reszta będzie lepsza. Entuzjazm jest. Btw na PS5 jest preload?

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, Basior napisał(a):

Btw na PS5 jest preload?

Tak, od dzisiaj. Przynajmniej z Deluxa mi pobrało