Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Metal Gear Solid: Trylogia

Featured Replies

Opublikowano
1 godzinę temu, Pix napisał(a):

Znaczy czasami fajnie nauczyć się jakiegoś nowego słowa, chociaż i z tym różnie bywa. Jak zacząłeś rzucać tym "holistycznie" na prawo i lewo to od razu wyguglowałem, żeby wiedzieć, o co chodzi i poczułem się mądrzejszy.

No ale potem idę do roboty i rzeczywistość weryfikuje. Mówię do współpracowników

"spróbujmy spojrzeć na ten problem holistycznie"

A oni mi odpowiadają

"co ty pierdolisz?"

I tyle z moich prób bycia intelektualistą frog

To zabawne dodatkowo, bo w robocie to dokładnie ja jestem tym „odpowiadającym” kolesiem :D wygląda na to, że intelektualizm jest jakimś… konstruktem.

Ja mam teraz problem ze słowami „normalizujmy” i że coś jest „diablo” jakieś, bo się naczytałem „Wiedźmina” -.-

• Odpowiedzi 236
  • Wyświetleń 12,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Otóż to! Strzelanie faktycznie jest rudymentarnym składnikiem zabawy, ale można na serię spojrzeć jak na ponadczasowy kulturowy konstrukt i potraktować ją bardziej holistycznie, tj. dostrzec w fabule

• Jedziemy z koksem. Pierwsze paczki ze sklepu już ogarnięte, jutro część wyjdzie, ale większość już w kolejnych dniach (dzisiaj czasowo nie wyrobię za wiele przygotować).

Opublikowano

Ja jestem teraz na etapie Kici Koci i Pucia, więc ten album o RE może być faktycznie diablo ciekawy :)

Opublikowano

Lektura za mną i jestem zawiedziony. Do korekty, artykułów i tematów nie mam zastrzeżeń. Skład jest niestety moim zdaniem na gorszym poziomie niż ten w Silent Hill. Bezpośrednio to wpływa na ilość tekstu i czuję jeszcze większy niedosyt niż w przypadku SH.

I tak:

• znowu są screenshoty/arty przechodzące przez dwie strony, tak jak by nie brało się pod uwagę że w druku środek stron jest słabo widoczny, najgorzej to wygląda: strony 18-19, 56-57, 72-73, 80-81 (Volgin...), 83-83, 108-109 (tutaj zamiana miejsc zdjęć by naprawiła problem, bo 'cięcie' by było na tle a nie środku postaci); na stronach 48-49, 60-61, 62-63, 66-67, 80-81, 88-89, 94-95, 112-113 wystarczyło dosłownie przesunąć grafiki tak żeby kończyły się na jednej stronie, miejsce było

• 'kopnięte' arty, wiem że to nawiązanie do Game Over Screen i przemyślanie użyte (jak na stronach 80, 85 czy 104) elegancko się prezentują, ale reszta przypadków, czyli mieszanie z prostokątnymi lub wycinanie zawartości screena (strona 95 i chamskie przecięcie Solidusa) i zostawienie pustego miejsca to moim zdaniem chybiony pomysł, na stronie 52-53 gdzie są dwa screenshoty prostokątne obok jednego kopniętego który dodatkowo dostał krechy to już całkiem lipnie wyszło

• masa niewykorzystanego miejsca, marginesy z krechami (a na stronie 87 krechy lecą przez screenshoty)

Moim zdaniem te 'artystyczne' wygibasy źle wpłynęły na całokształt. Tekstu wydaje się jeszcze mniej (a być może pod kątem ilości znaków jest podobnie co w SH) i jest masa problemów czy to z czytelnością screenshotów czy składem. Szkoda bo dobór nieoczywistych tematów jest ok, tylko że żaden nie został porządnie przemaglowany.

Opublikowano
23 godziny temu, Piechota napisał(a):

To zabawne dodatkowo, bo w robocie to dokładnie ja jestem tym „odpowiadającym” kolesiem :D wygląda na to, że intelektualizm jest jakimś… konstruktem.

Ja mam teraz problem ze słowami „normalizujmy” i że coś jest „diablo” jakieś, bo się naczytałem „Wiedźmina” -.-

Jest w tym jakaś GŁĘBIA.

Opublikowano
2 godziny temu, łom napisał(a):

Lektura za mną i jestem zawiedziony. Do korekty, artykułów i tematów nie mam zastrzeżeń. Skład jest niestety moim zdaniem na gorszym poziomie niż ten w Silent Hill. Bezpośrednio to wpływa na ilość tekstu i czuję jeszcze większy niedosyt niż w przypadku SH.

I tak:

• znowu są screenshoty/arty przechodzące przez dwie strony, tak jak by nie brało się pod uwagę że w druku środek stron jest słabo widoczny, najgorzej to wygląda: strony 18-19, 56-57, 72-73, 80-81 (Volgin...), 83-83, 108-109 (tutaj zamiana miejsc zdjęć by naprawiła problem, bo 'cięcie' by było na tle a nie środku postaci); na stronach 48-49, 60-61, 62-63, 66-67, 80-81, 88-89, 94-95, 112-113 wystarczyło dosłownie przesunąć grafiki tak żeby kończyły się na jednej stronie, miejsce było

• 'kopnięte' arty, wiem że to nawiązanie do Game Over Screen i przemyślanie użyte (jak na stronach 80, 85 czy 104) elegancko się prezentują, ale reszta przypadków, czyli mieszanie z prostokątnymi lub wycinanie zawartości screena (strona 95 i chamskie przecięcie Solidusa) i zostawienie pustego miejsca to moim zdaniem chybiony pomysł, na stronie 52-53 gdzie są dwa screenshoty prostokątne obok jednego kopniętego który dodatkowo dostał krechy to już całkiem lipnie wyszło

• masa niewykorzystanego miejsca, marginesy z krechami (a na stronie 87 krechy lecą przez screenshoty)

Moim zdaniem te 'artystyczne' wygibasy źle wpłynęły na całokształt. Tekstu wydaje się jeszcze mniej (a być może pod kątem ilości znaków jest podobnie co w SH) i jest masa problemów czy to z czytelnością screenshotów czy składem. Szkoda bo dobór nieoczywistych tematów jest ok, tylko że żaden nie został porządnie przemaglowany.

Dzięki za krytyczne uwagi, przyjmuje aczkolwiek sam zgadzam się jedynie z przecięciami na skraju dużych obrazków przy rozkładach. Faktycznie, niektóre obrazki są przeciętne tak daleko że nie zauważyłem nawet iż przechodzą na sąsiednią stronę bo przy lekkim "rozwarciu" rozkładu nawet tego nie widać. Natomiast całą resztę uwag szanuje, acz uważam że to kwestia gustu. Wrażenie niewykorzystanego miejsca jest pewnie subiektywne gdyż realnie objętości tekstów są takie same co w SH, a w making ofach - nawet trochę dłuższe niż ostatnim razem przy przeliczniku znaki per strona. Przykładowo making of MGS2 ma tyle samo stron co np making SH i SH2 poprzednim razem ale jest od nich dłuższy o 4000 znaków )

Opublikowano

Nie wyobrażam sobie że ktoś spojrzał na wydrukowane i złożone strony 18-19, zdjęcie codeca gdzie jest w połowie ucięty tekst i stwierdzi że wygląda ok, tak samo 82-83 i 'cięcie' na środku oka. Nie powinno się wrzucać ważnych elementów obrazka między stronami jeśli wiadomo że z jednej i drugiej strony zostanie ucięte po te 2cm ze względu na sam format albumu/książki.

Co do ilości znaków, może ilość jest podobna w SH ale MGS wydawał się bardziej pusty.

Opublikowano
24 minuty temu, łom napisał(a):

Nie wyobrażam sobie że ktoś spojrzał na wydrukowane i złożone strony 18-19, zdjęcie codeca gdzie jest w połowie ucięty tekst i stwierdzi że wygląda ok, tak samo 82-83 i 'cięcie' na środku oka. Nie powinno się wrzucać ważnych elementów obrazka między stronami jeśli wiadomo że z jednej i drugiej strony zostanie ucięte po te 2cm ze względu na sam format albumu/książki.

Co do ilości znaków, może ilość jest podobna w SH ale MGS wydawał się bardziej pusty.

Chodziło mi wyłącznie o te przejścia gdzie na sąsiednią stronę przechodzi dosłownie 1cm obrazka. W przypadku "zwyczajnego" przecięcia, po prostu mi to nie przeszkadza ). I to wcale nie tak, że "ucina" się część grafiki z samego faktu połączenia między stronami rozkładu. Przy takiej sytuacji, obrazki mają naddatek przy środku, w przeciwnym razie faktycznie z obrazka brakowałoby pewnej części. Ale znów - kwestia gustu. Nigdy nie przyszło mi do głowy żeby koniecznie unikać takich sytuacji. I dalej nie będę zwolennikiem takiego patentu D. Ale odpuszczam ster na kolejne wydania, zobaczę sam chętnie co wymyślą moi następcy )

Opublikowano

Został już wybrany naczelny wydania o RE?

Opublikowano

Pan Piechota wie o co cho, ufam dla gościa po zombietniowych podcastachasax

Opublikowano
51 minut temu, Pix napisał(a):

Został już wybrany naczelny wydania o RE?

Został ale czekam aż sam się ujawni )

Opublikowano
2 minuty temu, BRY@N napisał(a):

To musi być ktoś z zajebiście silną psychiką gigabeta

Zax? Coolface