Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX EXTREME 337

Featured Replies

Opublikowano

No, tu i tam przez lata wspominałem, że moja pasja oceniana jest przez młodzież zazwyczaj na poziomie „okej-bumero-dinozauro-grzybni”. Ale są literalnie pojedyncze jednostki, jak teraz maturzysta Krystian, który zamówił ponoć nawet album o Metal Gear Solid i czasem słucha Bez dyskusji. Bo z własnej woli kupił sobie PS2 i – uwaga, zaboli – ogrywa gry sprzed swoich narodzin, by poznać klasykę :3

• Odpowiedzi 159
  • Wyświetleń 9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Cześć. Ja i moje tysiące znaków przyszliśmy pozmulać. Okładka. No niech Wam będzie, że ładna. Wstydu nie ma w tym miesiącu, choć jestem przekonany, że jakaś z nowego Silent Hilla robiłaby lepsze wra

• Wjechała świeżutka dostawa. Tym razem już embarga nie ma, więc dzisiaj pakowanie i jutro wyjadą od nas prenumeraty InPost i Patronite.

• I to zdjęcie jak leży rozjebany na torach za to właśnie kochałem stare PE

Opublikowano

Znam takiego jednego chłopaczka, 16 lat, kupił sobie kilka retrokonsol i sporo na nich gra. Skubaniec przeszedł Turoka na N64

Opublikowano
9 godzin temu, Piechota napisał(a):

No, tu i tam przez lata wspominałem, że moja pasja oceniana jest przez młodzież zazwyczaj na poziomie „okej-bumero-dinozauro-grzybni”. Ale są literalnie pojedyncze jednostki, jak teraz maturzysta Krystian, który zamówił ponoć nawet album o Metal Gear Solid i czasem słucha Bez dyskusji. Bo z własnej woli kupił sobie PS2 i – uwaga, zaboli – ogrywa gry sprzed swoich narodzin, by poznać klasykę :3

W ramach zadania domowego powinien przejść wszystkie klasyczne Mega Many.

Opublikowano
16 godzin temu, Manor napisał(a):

Przyłączam się do apelu o 1-2 strony dla 6-groszowek. 3 groszówki to ciut za mały format, dajmy trochę więcej miejsca. Nazwijcie to jakoś w stylu "zgredzi nadrabiają" albo "Kupka wstydu" i będzie tam to, czym faktycznie się autorzy w danym miesiącu jarają, gry w które grają dla przyjemności, a nie z obowiązku. Bez screenów, bez obrazków, logotypów, żeby nie tracić miejsca.

Ja tęsknię za zgrentgenem, akurat jak się pojawiał, to rzadko kupowałem pismo, ale jak już kupiłem to zawsze czytałem. To byłby jakiś substytut.

Musztarda po obiedzie - zgredowe granie po premierze

Opublikowano

Nowy numer chciałbym przede wszystkim pochwalić za tematykę. Taka idealna na jesienno-halloweenowy okres. Silent Hill F, dla mnie to co prawda nie jest Silent Hill, ale bardzo dobry japoński horror, który ktoś nazwał Silent Hill. I tym samym wzorowo do recenzji dołączono... relację na żywo z miasteczka Kanayama w Japonii. Przyznam się, że tego się nie spodziewałem. Takie teksty rozwijające temat są zawsze na plus, ale teraz to w ogóle zaskoczenie. I do tego jeszcze jeden tekst o japońskich legendach miejskich, lepiej rozwinąć tematu się nie dało.

Zaskoczył mnie również tekst o Nowej Hucie. Sam byłem w niej turystycznie w 2013 roku, czyli dawno temu. Wysiadłem wtedy z tramwaju na placu i ruszyłem w głąb. Sam Plac Centralny wydał mi się jakiś zapuszczony. Ludzi tam nie było, bardziej taki pomnik sam dla siebie. Na budynku otaczającym plac była wtedy świetna księgarnia, klimatyczna, dużo drewna, z antresolką... Miejsce z duszą. Pewnie bym nawet o niej nie wspominał gdyby nie to, że niewielki czas później, gdzieś na FB wyskoczył mi post z Krakowa, gdzie ta księgarnia się zamknęła i na jej miejscu powstała oczojebna apteka... Oczy przecierałem ze zdumienia. Jak radni, władze miasta i jego prezydent mogli na coś takiego pozwolić?! Podejrzewam, że dziś gdybym się tam wybrał byłoby jeszcze gorzej. I właśnie czytając tekst o Nowej Hucie jest fragment o zamkniętej księgarni. To ta księgarnia pojawiła się w Cronosie??? Mówię o księgarni przy Placu Centralnym, na zdjęciu z drona w PE jak patrzę, to znajdowała się za drzewami po lewej stronie od głównej alei.

Co do Nowej Huty, to mieszkańcy nie byli jakoś pozytywnie nastawieni. Pamiętam jak wszedłem na jedno z podwórek, to mnie pan stanowczo wyprosił. Gdy go uspokoiłem, że jestem turystą, to nawet mi polecił iść prosto i dojdę do czołgu... Nie wiem czy się nabijał, czy chodziło mu o ten dziwny kościół na końcu. Z ciekawych lokacji fajnie wyglądała jeszcze biblioteka. I ludzie grający w szachy w parku, przy okazji konsumując sobie kulturalnie napój alkoholowy.

Przy okazji, konkurencja musiała pozazdrościć pojawienia się felietonów (teksty o targach na razie dobrze przyjęte) znanego Youtubera, który nawet napisał niedawno książkę. Na FB widziałem umizgi, do redaktora Piskorskiego. Nawet chwalili się autografem jaki dostali "Kocham CD Action, najlepsza gazeta".

Opublikowano

Też to widzialem. Moze tam taki żart jest jest „najlepsza gazeta”, a przecież Smuggler dostaje białej gorączki jak słyszy „gazeta”, to przecież „magazyn”.

Opublikowano

Co ja czytam, bloobery takie centusie z Krakowa, że żalowali ostatniemu miesięcznikowi o grach w Polsce drugiego kodu do Cronosa do napisania teksu, jakby mieli od tego zbiedniećpawel Ha tfu

Opublikowano

@Adolfo Pan nie żartował, chodziło mu o IS-2 (czołg Iosif Stalin) ;)

A Hutę polecam, bardzo się zmieniła na plus, przyjemna, bardzo zielona i bezpieczna dzielnica! Dawniej było różnie. Mieszkałem tam kilka lat na studiach (w sumie to cały KRK obskoczyłem - na Dąbiu nawet dostalem wpier... - zanim się ulokowałem na jego północy) ale dobrze wspominam.

Edytowane przez K.Adamus

Opublikowano
3 godziny temu, Adolfo napisał(a):

Zaskoczył mnie również tekst o Nowej Hucie. Sam byłem w niej turystycznie w 2013 roku, czyli dawno temu. Wysiadłem wtedy z tramwaju na placu i ruszyłem w głąb. Sam Plac Centralny wydał mi się jakiś zapuszczony. Ludzi tam nie było, bardziej taki pomnik sam dla siebie. Na budynku otaczającym plac była wtedy świetna księgarnia, klimatyczna, dużo drewna, z antresolką... Miejsce z duszą. Pewnie bym nawet o niej nie wspominał gdyby nie to, że niewielki czas później, gdzieś na FB wyskoczył mi post z Krakowa, gdzie ta księgarnia się zamknęła i na jej miejscu powstała oczo(pipi)na apteka... Oczy przecierałem ze zdumienia. Jak radni, władze miasta i jego prezydent mogli na coś takiego pozwolić?! Podejrzewam, że dziś gdybym się tam wybrał byłoby jeszcze gorzej. I właśnie czytając tekst o Nowej Hucie jest fragment o zamkniętej księgarni. To ta księgarnia pojawiła się w Cronosie??? Mówię o księgarni przy Placu Centralnym, na zdjęciu z drona w PE jak patrzę, to znajdowała się za drzewami po lewej stronie od głównej alei.

1. Księgarnia - niestety jej już nie ma. Apteka jest, na szczęście, lokal obok. W miejscu księgarni "Skarbnica" najpierw powstała restauracja "Skarbnica smaku", w której starano się zachować sporo elementów z oryginalnego wnętrza. Teraz to miejsce zmieniło się w restaurację o nazwie "Między pierogami". Na szczęście wnętrze zostało nietknięte.
2. W ciągu ostatnich 10 lat Huta przeszła ogromną przemianę - i to na lepsze. Jest jeszcze ładniej, jest gdzie dobrze zjeść i przede wszystkim jest co oglądać. I mowa nie tylko o czołgu (to nie był żart!), ale też wielu, wielu innych ciekawych miejscach - z większym lub mniejszym bagażem historii. Polecam powtórkę @Adolfo, myślę, że Twoje wrażenia byłyby teraz o wiele lepsze :)

Edytowane przez Osti

Opublikowano

Po Waszych rekomendacjach wpisuję sobie na listę planów na przyszły rok: zaliczyć Cronosa i wrócić do Krakowa tropem gry (kamienicę z Observera/Medium także zobaczę). Pewnie gdybym sprawdził to bym się dowiedział, że tam rzeczywiście jest czołg, ale przyjemnie było być w nieświadomości, by się o tym dowiedzieć właśnie w tej chwili. Dzięki wielkie za ten artykuł!

Kiedyś przejechałem się rowerkiem z Jeleniej Góry przez Dolinę Bobru śladem Ethana Cartera i była to niezapomniana podróż. Wcześniej tylko tropiłem asasynów i w sumie nadal to robię. Takie podróże śladami gier niesamowicie ubogacają.