Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX EXTREME 347

Featured Replies

• Odpowiedzi 189
  • Wyświetleń 13,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Okładka ładna. A jak już najważniejsze mamy za sobą, to dodam jeszcze kilka innych uwag. Co nowego. Zabłocki znowu coś o tożsamości Xboxa, jakieś Kamińskie, Gruchy, brakuje chyba tylko Igora. Mało st

• Okładeczka spoko, jedna z lepszych w tym roku. Lubię pomarańcz, lubię zaćmienia i lubię.... wampiry zjeżdżające po gotyckich katedrach? Papier wydawał mi się inny, trochę bardziej śliski. Zaraz Perez

• Konsolite już po kilku Guinnessach musiał być przy pisaniu recki Hyperwired. No trzeba przyznać, że chłopak jak to mówią Amerykanie "cooked" tym fragmentem

Opublikowano
15 godzin temu, Grześ napisał(a):

Ja cały czas czekam na felietony @Konsolite o branży, więc można na to przeznaczyć miejsce

To jeszcze poczekasz ;) Ani branża, ani psxe nie jest chyba na to gotowe ;)

13 godzin temu, Grześ napisał(a):

Kto nigdy nie musiał opędzać się od grubych bab niech rzuci kamieniem

Rzut kamieniem ;)

Opublikowano
13 godzin temu, Nomen dubium napisał(a):

Żeby się tylko nie okazało, że także i biedny Daro musiał się w środowisku branżowym opędzać od napalonych (i jeszcze w dodatku mściwych!) grubych bab...

Na takie nie trafiam , przynajmniej nie przypominam sobie bo mam wyjebane na zaloty w pracy ;)

Natomiast reszta płci przeciwnej to osobny temat , nie tutaj , w myśl „coś tam, coś tam, danger zone”

Opublikowano
10 minut temu, Konsolite napisał(a):

To jeszcze poczekasz ;) Ani branża, ani psxe nie jest chyba na to gotowe ;)

Rzut kamieniem ;)

To może w ostatnim numerze w historii pojawi się Twój felieton, HIV w wynurzeniach cymbała dotrze do pracy w PE, Shiva napisze pożegnalny hyde park, a Butcher napisze recenzję remastera TLOU part 1 na PS7

Opublikowano
1 godzinę temu, Grześ napisał(a):

To może w ostatnim numerze w historii pojawi się Twój felieton, HIV w wynurzeniach cymbała dotrze do pracy w PE, Shiva napisze pożegnalny hyde park, a Butcher napisze recenzję remastera TLOU part 1 na PS7

No to czekamy, a tymczasem o branży mało kiedy pochlebnie opowiadam w podcaście PoGRAduszki - dawaj suba xd

Opublikowano
1 godzinę temu, Konsolite napisał(a):

No to czekamy, a tymczasem o branży mało kiedy pochlebnie opowiadam w podcaście PoGRAduszki - dawaj suba xd

Sub już dawno temu zrobiony, przez Ciebie i Carnasia pół urlopu ogrywałem black flaga zamiast się opalać pirate

Opublikowano
2 godziny temu, Grześ napisał(a):

Sub już dawno temu zrobiony, przez Ciebie i Carnasia pół urlopu ogrywałem black flaga zamiast się opalać pirate

Arrrrr ya enjoyed it ?

Spoko, polecam(y) się na przyszłość ;)

Opublikowano

To był bardzo dobry numer, z dużą zawartością interesujących tekstów. Jedynie obecna choroba pozwoliła w miarę doczytać wszystko co chciałem. Niestety nie miałem już czasu na krótkie recki i średniaki.

Wstępniak/Roger - w porównaniu do poprzedniego numeru wygląda że tym razem samo gęste. Dobrze się zapowiada.

Konsolometry - do tej pory jakoś nie oceniałem rysunków, bardzo fajne w tym numerze, zwłaszcza ten w Nintendo mnie rozbawił.

Cyfrowy monopol Sony/Roger - przeczytałem jakieś 50 stron o tym na forumku, to wypada też przeczytać opinię rednacza. Nastroje smutku i rozczarowania do przewidzenia, tak samo jako pozostałych redaktorów, tu chyba nawet nie ma pola do polemiki.

PS: demo P.T. na PS4, nie PS3. Mam ziomka co miał demo, może coś pograł albo i nie i potem skasował, jak się okazało bezpowrotnie xD ja niestety nie miałem jeszcze wtedy PS4.

The blood of dawnwalker/Roger - niby dopiero co był playtest, ale nie przeszkadza mi to. Spoko że PE promuje mocno polską grę, a opinia Rogera na tyle poruszyła moją wyobraźnią, że złożyłem już preorder (mam przeczucie że chwilę po premierze nie będzie już gdzie tego kupić).

Gamecube/Dżujo - bardzo fajnie mi się przeczytało ten tekst. Wiemy wszyscy jakie było podejście do Gacka w PE, teraz patrzę na tę konsole nieco inaczej. Wtedy oczywiście poza zasięgiem, z uwagi na brak piratów. Pamiętam, że próbowałem sobie wyobrazić po screenach i tekście  recenzji jak się gra w Metroid Prime. Drugie wspomnienie: w kółko oglądałem na gametrailers.com zwiastun Zeldy WW z podłożoną muzyką z Conana Barbarzyńcy. Ta gra wyglądała magicznie. Jedna rzecz mnie bardzo zastanowiła w tekście. PS2 debiutowało w Polsce pod koniec 2000 w cenie 2699 zł. A już w maju 2002 1199 zł? Aż nie mogę sobie tego wyobrazić.

Hyde park - Konsolite napisał, że wybiera się do stolicy Guinnessa. To pozdro, bo ja właśnie ominę EP w tym roku bo mieliśmy już umówioną wycieczkę do Irlandii i nawet odwiedzę muzeum tego szlachetnego trunku :)

Headshot - wszystko wokół decyzji Sony, wiadomo, każdy chce zabrać głos i wyrazić opinię. Ja tylko dodam że cieszy mnie posiadanie switcha 2, na którym buduję swoją kolekcję gier. No i staram się teraz kupić na płycie co mogę na PS5.

AC: BF/Kali - o ile przed asasynami się wzbraniam jak mogę, tak to jest ten jeden któremu chcę dać szansę. Entuzjazm z recenzji na pewno mi się udzieli.

Doom/Konsolite - przypomniałeś mi że kiedyś zacząłem grać w pierwszego dooma po reboocie na PS4 i jakoś tak odpuściłem i potem już nie sięgałem po kolejne. Zdecydowanie muszę nadrobić tę serię.

Bubsy 4D/Piechota - miłe zaskoczenie, zwłaszcza jak oglądałem materiał Adama o oryginalnym Bubsym sprzed lat. Cena bardzo atrakcyjna, więc na pewno kiedyś się sprawdzi.

Splatoon Raiders/Komodo - rzadki przypadek, kiedy mam okazję najpierw zagrać, a potem przeczytać recenzję. Tylko że im bardziej odkrywam Nintendo i się czymś podjaram, tym częściej przychodzi pan maruda i mi psuje wizję, że dobrze wydałem pieniądze. Póki co jestem na początku, jeszcze w zasadzie tutorial, także nie odniosę się jeszcze do zarzutów, na pewno potwierdzę, że lokacje są dosyć puste. Mimo wszystko fajnie się zapowiada, strzelanie atramentem i pływanie w nim jest satysfakcjonujące. A, no i to mój pierwszy Splatoon.

Rhythm paradise groove/Komodo - nieprawda, ograłem demo + ta recenzja i mam ten tytuł na celowniku. Bardzo przyjemna i chętnie zagrałbym w całość, ale chyba poczekam czy trafi się jakaś promocja.

Denshattack/Dżujo - oj nakręcił na tę grę, wygląda jak czyste szalenstwo. I super cena.

Halo/Butcher - no i tu mam zgrzyt.

Bo z jednej strony mam sentyment do jedynki (miałem w niemieckiej wersji na pierwszym Xboxie) i pewnie miałbym nielada rozrywkę z powrotu (i może teraz bym cokolwiek zrozumiał z fabuły), ale pamiętam że już wtedy wkurzał mnie backtracking i to, że zamknięte pomieszczenia potrafiły wyglądać identycznie przez kolejne minuty grania (te same tekstury ścian, te same detale). Chyba to + wnioski Butchera + nieakceptowalna dla mnie na ten moment cena ostudziły mój zapał. A jeszcze z 2 tygodnie temu rozważałem poważnie zakup. Edit po kilku tygodniach - grę jednak kupiłem, gram, bawię się świetnie. Super strzelanie.

The Drifter/Ostasz - niespodzianka numeru, nic nie słyszałem o grze, a Ostasz tak mnie zachęcił, że od razu kupiłem. Pierwszy raz chyba aż tak się zasugerowałem entuzjazmem recenzenta.

Replay - solidna dawka alternatywnych opinii, dalej na propsie ten dział, ja  bym nie pogardził recenzjami nawet nieco starszych (powiedzmy paroletnie) gier.

Retrocenzja/Piechota - podobają mi się te drobne pomysłowe smaczki w tekście, pochodnie i widły, cała linijka tekstu bez spacji, suty w sosie własnym. Do samej gry się nie odniosę, ale doceniam kącik, więc zawsze chętnie przeczytam.

Piraci/Buczyński - dzięki za info o spojlerach, wiem że to trochę przewrażliwienie, ale mam w planach ogranie rimejku, więc zostawię sobie tekst na przyszłość.

Wojny trojańskie - kurcze mam problem z takimi tekstami i muszą tutaj wyrazić niezadowolenie. 2,5 strony zgrabnego streszczenia materiału źródłowego oraz umiejscowienia Troi w rzeczywistości i wyobrażeniu starożytnych Greków i Europejczyków XIX wieku. To na plus. Poczym na koniec dwa krótkie akapity o motywie Troi w filmach i grach. Już kiedyś o tym pisałem: jakby Roger nakazywał, że musi być coś o grach i filmach, no bo to PE. Przez co ma się wrażenie że temat jest potraktowany po łebkach. Także albo dajcie na taki tekst dodatkowe dwie strony, albo darujmy sobie te popkulturowe odniesienia, albo wydzielmy je do osobnego tekstu.

Konbini/Mazzi - taki przyjemny tekst, bardziej taki slow life, jak od strony klienta, niż jak ten horror od strony sprzedawcy.

Zgrentgen - fajnie poczytać taką ostrzejszą wymianę zdań. Przy okazji wpadły opinie innych redaktorów, nie tylko Butcher i Zax.

Star Wars/Ostasz - tekst uświadomił mi że ja totalnie nie tęsknię ani za kolejnym filmem czy serialem, ani za dobrą kondycją tej franczyzy. Może kiedyś nadrobię Andora z tego co nie widziałem.

Limbo/Adamus - taka historia, grę znam z zamysłu, screenów itp. ale zagrałem w nią pierwszy raz dopiero w tym roku. No jest to coś wyjątkowego, a co do zagadek to niektóre dla mnie hardkorowe, musiałem kilka razy sprawdzić sposób przejścia bo się poddałem. I faktycznie to było pod sam koniec gry, jak to autor tekstu opisał. Ciekawa historia powstawania gry - zawsze na propsie.

BAKA/Konsolite - zatrzymałbym się na tym tekście. Otóż parę miesięcy temu kolega polecał mi jakieś anime, gdzie był właśnie motyw śmiertelnych ciosów. Czy jest szansa, że to mogło wystąpić też w czymś innym, czy to właśnie te Hokuto?

Super Pisario - płaczę za płytami jaki wszyscy, ale muszę przyznać, że późno doceniłem fizyki. W czasie PS3 i PS4 90% gier kupowałem cyfrowo, zwłaszcza mając ps+, powtarzałem ciągle, że po co mam kupować grę na premierę skoro za 1-2 lata będzie w plusie, a ja mam w co grać. Widzę minusy takiego podejścia i teraz mocno nadrabiam na PS5 i S2.

Wynurzenia cymbała/HIV - ten styl jest niepodrabialny, co drugie zdanie jakiś bonmot, który do tekstu nic nie wnosi i wydłuża całość, no ale czyta się to wartko, więc nie będę wypominał. Muszę przyznać że dużo gęstego się nazbierało w tym miesiącu, HIV z kopa wszedł w felietony w PE. Plus za wypowiedzi pozostałych redaktorów, jak się domyślam żaden z nich nie jest tym, który już się do HIVa nie odzywa ;).

Fabularna Tawerna/Zax - no doceniam że Zax nakreślił temat, ale wciąż uważam że to inny poziom skandalu niż decyzja Sony.

Savepoint/Walkiewicz - fun fakt - prawie do końca tekstu myślałem że czytam Pisarskiego. Jakoś tak tylko latem okiem patrzyłem na zdjęcie i nazwę autora. Jakoś pod koniec trochę nie pasował mi styl i tematyk, Pisarski raczej nie opisuje w felietonie jednej gry, i to AAA (jeśli już to jakaś Zelda prędzej). Co do nostalgii to jak najbardziej czuję temat, w końcu nawet na piratach nie było szans zagrać w każdą grę na psxa, a czytało się nawet opisy przejścia gry.

DZT

Witamy ponownie Norbiego. Oba teksty o tym samym, wiadomo, nie bylo ważniejszego newsa chyba od wielu już lat. Teksty spoko, bo możemy przeczytać perspektywę osoby ze świata tworzenia gier oraz osoby od sprzedaży pudełkowych gier.

Story Mode/Adamus - no fajnie, czegoś można się dowiedzieć o kilku redaktorach. Doceniam skromność Adamusa, bo przecież mógłby cały tekst napisać o sobie.

Graczpospolita/Mazzi - odnotowuję, że przeczytane, aczkolwiek nie mam żadnego błyskotliwego komentarza.

OGDG/Mazzi- tutaj pozwolę sobie się niezgodzić. Pudełko nie było ostatnim bezpiecznikiem ostatecznego kształtu, ponieważ aktualizacje pojawiły się równolegle do fizycznych wydań, od kiedy konsole na stałe są podłączone do internetu. Co do reszty tekstu to jak najbardziej ciekawa analiza, nie wiedziałem w sumie o tej regionalizacji u Sony.

Listy - list miesiąca jak widać był pretekstem na felieton Hiva o fizycznych nośnikach, całkiem dobrze się to przeczytało.

Okiem Maniaka/Roger - nostalgiczna podróż, któż z nas nie ma podobnych wspomnień (aczkolwiek karteczki do segregatora wydawały mi się jakieś takie pedalskie, nawet jak to było w przedszkolu).

Opublikowano
2 godziny temu, Manor napisał(a):

To był bardzo dobry numer, z dużą zawartością interesujących tekstów. Jedynie obecna choroba pozwoliła w miarę doczytać wszystko co chciałem. Niestety nie miałem już czasu na krótkie recki i średniaki.

Wybaczam(y), ale żeby to był ostatni raz ;)
No i zdrówka

Hyde park - Konsolite napisał, że wybiera się do stolicy Guinnessa. To pozdro, bo ja właśnie ominę EP w tym roku bo mieliśmy już umówioną wycieczkę do Irlandii i nawet odwiedzę muzeum tego szlachetnego trunku :)

hmmm, to jest szansa że się zobaczymy/miniemy ;)
Pisz na priv, wypije się pintę albo kilka ;)

Headshot - wszystko wokół decyzji Sony, wiadomo, każdy chce zabrać głos i wyrazić opinię. Ja tylko dodam że cieszy mnie posiadanie switcha 2, na którym buduję swoją kolekcję gier. No i staram się teraz kupić na płycie co mogę na PS5.

Temat chłonny, na czasie itp, na siłę nie będę wymyślać by być tym innym ;)

Doom/Konsolite - przypomniałeś mi że kiedyś zacząłem grać w pierwszego dooma po reboocie na PS4 i jakoś tak odpuściłem i potem już nie sięgałem po kolejne. Zdecydowanie muszę nadrobić tę serię.

Polecam, w każdego gra się inaczej, ale frajda z eksterminacji demonicznego pomiotu zawsze daje frajdę - rip and tear 😈

BAKA/Konsolite - zatrzymałbym się na tym tekście. Otóż parę miesięcy temu kolega polecał mi jakieś anime, gdzie był właśnie motyw śmiertelnych ciosów. Czy jest szansa, że to mogło wystąpić też w czymś innym, czy to właśnie te Hokuto?

Całkiem możliwe, Hokuto to prekursor wielu elementów które dziś znamy, ale wiele pomysłów które w nim jest nie było specjalnie oryginalne. Trudno powiedzieć, gdyż nie wiem co kolega polecał,

Udanego wyjazdu i przeczytania za miesiąc ;)

Opublikowano
20 godzin temu, Manor napisał(a):

Retrocenzja/Piechota - podobają mi się te drobne pomysłowe smaczki w tekście, pochodnie i widły, cała linijka tekstu bez spacji, suty w sosie własnym. Do samej gry się nie odniosę, ale doceniam kącik, więc zawsze chętnie przeczytam

Bardzo dziękuję za te słowa! Dla mnie tekst ma być miłym doświadczeniem, jego pisanie ma pobudzać, jego czytanie ma czasami powodować satysfakcję. Nic nudniejszego (dla mnie, podkreślam) niż po prostu recenzja opisująca mechaniki gry.

Opublikowano
W dniu 16.08.2026 o 00:47, Kmiot napisał(a):

Bo moją uwagę przyciągnął Adam wspominający, że lubi sobie odświeżać stare gry w tym samym okresie roku, w którym ogrywał je po raz pierwszy. Z entuzjazmem kiwałem głową podczas lektury, bo sam uwielbiam takie powroty i staram się regularnie tak aranżować retro-granie, by trafić w odpowiedni moment. Tomb Raider 4 w Wigilię? W 2025 roku nie smakował tak samo, jak w 1999, ale to było bardzo nostalgiczne. Replay Ape Escape? Koniecznie w wakacje, gdy słońce nie daje wytchnienia. Podobnie Dino Crisis. Tombi! 2 to okolice ferii zimowych, a Tony Hawk’s Pro Skater 2 to tylko zamiast nauki do matury w maju (zdałem i tak). To zadziwiające ile gier na stałe spaja się w naszych wspomnieniach z konkretnym okresem życia czy roku.

Jeden z najważniejszych growych aspektów życia moim zdaniem. Te ciekawe momenty, gdy do postrzegania i później wspominania gry dołączają elementy zewnętrzne. Gdy doskonale możesz sobie przypomnieć zapach lub aurę za oknem „którejś gry”, gdy możesz zrobić takie rytualne podróże w czasie. Fajnie, Kmiot, że nas to łączy. Myślę, że wieeeele osób to ma, ale nie każdemu chce się potem poświęcić trochę energii na rytuał )

Opublikowano

Jakoś ze dwa lata temu tak ogrywałem Drivera jedynkę. Pierwszy raz jak grałem, to zacząłem 6 grudnia, ostatnią misję zrobiłem w wigilię, i zrobiłem z tego powtórkę. Tylko wtedy tą ostatnią misję musiałem przejść na kodach, a dwa lata temu już normalnie to zrobiłem.

Opublikowano
14 godzin temu, Piechota napisał(a):

Bardzo dziękuję za te słowa! Dla mnie tekst ma być miłym doświadczeniem, jego pisanie ma pobudzać, jego czytanie ma czasami powodować satysfakcję. Nic nudniejszego (dla mnie, podkreślam) niż po prostu recenzja opisująca mechaniki gry.

Łel... Już się pogodziłem z tym, że w tej sprawie nigdy się nie dogadamy - IMO recenzja nie jest od tego żeby być ciekawa, tylko od pełnienia roli czysto praktycznej i informacyjnej, więc nawet jeśli opis mechanik gry kogoś nudzi, nie jest to żadnym zarzutem w stosunku do recki a po prostu kwestią jej "natury", tak jak i (chyba) nikt nie ogląda wiadomości w TV w takim celu, aby doznać miłego doświadczenia, pobudzić się i poczuć satysfakcję.

14 godzin temu, Mari4n napisał(a):

Jakoś ze dwa lata temu tak ogrywałem Drivera jedynkę. Pierwszy raz jak grałem, to zacząłem 6 grudnia, ostatnią misję zrobiłem w wigilię, i zrobiłem z tego powtórkę. Tylko wtedy tą ostatnią misję musiałem przejść na kodach, a dwa lata temu już normalnie to zrobiłem.

Ostatnia misja z Drajwera to było utrapienie chyba każdego młodego posiadacza PS1 (wraz z bogatym zestawem "kopii zapasowych", a jakże!) pod koniec lat 90' w PL, szczycę się jednak tym że już za dzieciaka byłem hardkorem i udało mi się ją zaliczyć bez żadnych czitów, choć nie pamiętam niestety ilu podejść do tego potrzebowałem, w każdym razie co się biedne autko nafruwało (dosłownie!) to głowa mała...