Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX EXTREME 347

Featured Replies

Opublikowano

ch*je muje dzikie węże

• Odpowiedzi 189
  • Wyświetleń 13,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Okładka ładna. A jak już najważniejsze mamy za sobą, to dodam jeszcze kilka innych uwag. Co nowego. Zabłocki znowu coś o tożsamości Xboxa, jakieś Kamińskie, Gruchy, brakuje chyba tylko Igora. Mało st

• Okładeczka spoko, jedna z lepszych w tym roku. Lubię pomarańcz, lubię zaćmienia i lubię.... wampiry zjeżdżające po gotyckich katedrach? Papier wydawał mi się inny, trochę bardziej śliski. Zaraz Perez

• Konsolite już po kilku Guinnessach musiał być przy pisaniu recki Hyperwired. No trzeba przyznać, że chłopak jak to mówią Amerykanie "cooked" tym fragmentem

Opublikowano
W dniu 20.08.2026 o 08:45, Manor napisał(a):

Myślałem że w tym miesiącu szybciej coś napiszę na temat bieżącego numeru, ale za dużo ciekawych tekstów i gier o których chcę przeczytać. Doszło do tego, że czytanie PE konkuruje o mój czas z graniem w gry. Nie myśleliście, żeby część tekstów wydawać jako audio? Słuchałbym. Chyba.

PoGRAduszki to truche takie recenzje audio ;)

W dniu 20.08.2026 o 11:06, Pix napisał(a):

Jak PE w formie audio to tylko z najebanym Konsolajte w roli lektora

Potrzymaj mi piwo ;)

19 godzin temu, Nomen dubium napisał(a):

Konsolajte -> KonsolajteM #forumowa_polonistka_jutrzenka

Wszystko pięknie, tylko tego się nie odmienia ;)

19 godzin temu, Pix napisał(a):

Z Panem Dariuszem Pasturczakiem. Nie uznajemy tu jakichś pseudonimów.

Dokładnie, trzeba się szanować ;)

18 godzin temu, SlimShady napisał(a):

Ewentualnie z Księciem Ciemności.

Także, na przestrzeni wieków wiele imion otrzymałem ;)

Opublikowano
17 godzin temu, Grześ napisał(a):

ch*je muje dzikie węże

Coś tam coś tam danger zone , mega spoko 7/10

Opublikowano
54 minuty temu, Konsolite napisał(a):

Potrzymaj mi piwo ;)

Widzę tu naprawdę spory potencjał. Siadałbyś z czteropakiem Guinessów i nagrywałbyś. I na przykład niektóre recenzje byś całkowicie pomijał i mówił "To jakaś gównogierka, nie będę nawet tego czytał." Albo zaniżałbyś oceny innych redaktorów. Albo nagle w środku jakiegoś filozoficznego felietonu Adamusa zaczynałbyś piętnastominutowy rant o Guilty Gear.

Słuchałbym ;d

Opublikowano

Zdzwońcie się i pogadajcie.

Opublikowano
55 minut temu, Pix napisał(a):

Widzę tu naprawdę spory potencjał. Siadałbyś z czteropakiem Guinessów i nagrywałbyś. I na przykład niektóre recenzje byś całkowicie pomijał i mówił "To jakaś gównogierka, nie będę nawet tego czytał." Albo zaniżałbyś oceny innych redaktorów. Albo nagle w środku jakiegoś filozoficznego felietonu Adamusa zaczynałbyś piętnastominutowy rant o Guilty Gear.

Słuchałbym ;d

Konsolite czyta, niby kanał yt mamy to czemu by nie?

Jakaś gierka typu halo - nikogo, i tym podobne , extreme plus do usypiania xd

Pomyślę , może nie pod sztandarem psxe bo pewnie dziewczyny się boją ale kto wie? Azi od lat powtarza że kanał przyjmie wszystko xd

Opublikowano
W dniu 16.08.2026 o 08:40, Nomen dubium napisał(a):

tylko dlatego, że Ty tego oczekujesz

W takim razie może dlatego, że tak jest poprawnie?

W dniu 16.08.2026 o 08:40, Nomen dubium napisał(a):

No widzisz a miałbyś, gdybyś czytając PE skupiał się na treści a nie na wyszukiwaniu błędnie postawionych przecinków, bo tak to na własne życzenie jesteś jedynym czytelnikiem Ekstrima, który nie wie co ten termin - jak i zapewne wiele innych pojęć - znaczy.

Tyle słów, a na moje pytanie nie odpowiedziałeś.

W dniu 15.08.2026 o 16:03, Grześ napisał(a):

Arcade to nie automat tylko salon z automatami do gry, a automat to może też być z napojami. Powinno być automaty wrzutowe lub automaty do gry jak już chcemy po "sztywniacku"

Ale ze zdania wyraźnie wynika, że to nie są automaty z napojami.

Opublikowano
22 godziny temu, Konsolite napisał(a):

Wszystko pięknie, tylko tego się nie odmienia ;)

No chyba, że jest się akurat pod wpływem Ginesa!

13 godzin temu, Jutrzen napisał(a):

W takim razie może dlatego, że tak jest poprawnie?

Poprawnie czy nie, w życiu Ci nie uwierzę że Ty na co dzień tak gadasz, znaczy się Łormy zamiast ŁormSy chociażby.

Tyle słów, a na moje pytanie nie odpowiedziałeś.

Tam nie było żadnego pytania, a jedynie twierdzenie... A w zasadzie wyznanie.

W dniu 15.08.2026 o 15:32, Jutrzen napisał(a):

Comix Zone - X-Menów, Avengersi - czekam na formę Aliensach, Aliensy w takim razie. Czemu nigdy nic o Aliensach? Jedyny powód, jaki przychodzi mi do głowy, to słaba znajomość angielskiego, w wyniku której nie rozróżnia się liczy pojedynczej od mnogiej.

A mi przychodzi inny, mianowicie taki że we wspomnianej wyżej serii filmów liczba mnoga (AlienS) występuje wyłącznie w drugiej części sagi, wszystkie pozostałe odsłony mają liczbę pojedynczą (Alien, tak jak np. w Alien: Resurrection, nie AlienS: Resurrection) w tytule więc to inny przypadek niż choćby Wormsy, które mają liczbę mnogą (przykładowo - WormS: Armageddon, nie Worm: Armageddon) w tytule każdej jednej części, dlatego właśnie są ŁormSy ale nie ma AlienSów.

P.S. Zamiast wciąż tylko te przecinki poprawiać to napisałbyś coś np. o Burnoucie Dominatorze, widziałeś jaka fajna była o nim dyskusja w tym i poprzednim temacie? Może po prostu się przyłącz i dorzuć swoje 3 grosze, to nie aż takie trudne jak się może na pierwszy rzut oka wydawać.

Edytowane przez Nomen dubium

Opublikowano
23 godziny temu, Nomen dubium napisał(a):

No chyba, że jest się akurat pod wpływem Ginesa!

Guinessa ;)

Opublikowano

A mi przychodzi inny, mianowicie taki że we wspomnianej wyżej serii filmów liczba mnoga (AlienS) występuje wyłącznie w drugiej części sagi, wszystkie pozostałe odsłony mają liczbę pojedynczą (Alien, tak jak np. w Alien: Resurrection, nie AlienS: Resurrection) w tytule więc to inny przypadek niż choćby Wormsy, które mają liczbę mnogą (przykładowo - WormS: Armageddon, nie Worm: Armageddon) w tytule każdej jednej części, dlatego właśnie są ŁormSy ale nie ma AlienSów.

To jest ten sam powód, który wymieniłem. Słaba znajomość angielskiego.

P.S. Zamiast wciąż tylko te przecinki poprawiać to napisałbyś coś np. o Burnoucie Dominatorze, widziałeś jaka fajna była o nim dyskusja w tym i poprzednim temacie? Może po prostu się przyłącz i dorzuć swoje 3 grosze, to nie aż takie trudne jak się może na pierwszy rzut oka wydawać.

Nie cierpię tej serii. Zatem raczej nie chcesz, żebym się na jej temat wypowiadał.

Opublikowano
W dniu 20.08.2026 o 17:07, SlimShady napisał(a):

Ewentualnie z Księciem Ciemności.

Sorry Gregory, ale Książę Ciemności może być tylko jeden i jest nim Mundus z Dewil Mej Kraj!

1 godzinę temu, Konsolite napisał(a):

Guinessa ;)

Guinessa -> Guinnessa (dwie literki N) jeśli już chcesz odstawiać "jutrzen stajl"... A Ty wiesz w ogóle, że Twoje ulubione piwko wygrało kiedyś w (niestety już martwej) polskiej edycji Men's Health jakiś ich redakcyjny plebiscyt? Powaga, nie pamiętam niestety który to numer (jeśli kupowałeś to sprawdź w swojej kolekcji wydania sprzed ok. 15 lat, na jednej z okładek powinno być dużymi literami "wielki test piw" czy coś podobnego) ale na 100% zwyciężył Guinness Draught, pokonując w finale bodajże Pilsnera Urquella.

1 godzinę temu, Jutrzen napisał(a):

Nie cierpię tej serii. Zatem raczej nie chcesz, żebym się na jej temat wypowiadał.

Well... Ja tam nie wymagam od każdego żeby był fanem tych samych produkcji co ja, więc jeśli chciałbyś przejechać się po Burnoucie to śmiało, nie żałuj sobie (choć oczywiście wolałbym w tym przypadku "laurkę fanboja", no ale grunt że napiszesz coś wreszcie o grach) od tego jest w końcu to forum, tj. aby tu pisać o gierkach, niezależnie czy się jest fanem czy "hejterem" danego tytułu, jakby nie było to wolny kraj.

Opublikowano
7 godzin temu, Nomen dubium napisał(a):

Sorry Gregory, ale Książę Ciemności może być tylko jeden i jest nim Mundus z Dewil Mej Kraj!

Nie w tym uniwersum ;)

7 godzin temu, Nomen dubium napisał(a):

Guinessa -> Guinnessa (dwie literki N) jeśli już chcesz odstawiać "jutrzen stajl"... A Ty wiesz w ogóle, że Twoje ulubione piwko wygrało kiedyś w (niestety już martwej) polskiej edycji Men's Health jakiś ich redakcyjny plebiscyt? Powaga, nie pamiętam niestety który to numer (jeśli kupowałeś to sprawdź w swojej kolekcji wydania sprzed ok. 15 lat, na jednej z okładek powinno być dużymi literami "wielki test piw" czy coś podobnego) ale na 100% zwyciężył Guinness Draught, pokonując w finale bodajże Pilsnera Urquella.

Nie dziwi mnie to, Guinnes to klasa sama w sobie. To nie było jutrzenowanie tylko żarcik ;)

Opublikowano

Być może już wkrótce termin "jutrzenowanie" (oznaczający oczywiście polonistyczny trolling) będzie trzeba wykreślić ze słowników, jeżeli tylko uda mi się zaangażować Jutrzena (patrz trzeci akapit mojego poprzedniego wpisu) do dysputy o piątym Bernałcie, co odwróci jego uwagę i odciągnie go od poprawiania przecinków, sprowadzając go na właściwą ścieżkę dyskutowania o grach - no, zobaczymy co mi wyjdzie z tego "projektu odjutrzenowienia Jutrzena", trzymajta za mnie kciuki to możliwe że plan się powiedzie, i z polonistycznego trolla przepoczwarzy się we wzorowego forumowicza!

Opublikowano

Zawsze możesz pominąć czyjeś posty i będzie Ci się spokojniej żyło

Opublikowano

Bez wpisow uzytkownikow Jutrzen, Kmiot oraz Neon49 tematy dotyczace numerow miesiecznika PSX Extreme sie nie licza.

Opublikowano

Nomen dubium - to jest wręcz niesamowite, ile postów poświęcasz, żeby choćby napomknąć na mój temat. Ta fascynacja nie jest zdrowa.

Opublikowano

Ja tylko krótko o tekście Ostasza o "przyszłości" Star Wars.

Nie chce mi się liczyć znaków, ale na 5 stron artykułu odpowiedź na pytanie z tytułu artykułu zajęła ostatnie pół strony... Trochę sprawę ratuje dodatkowa strona o grach, ale i tak nie za dużo się dowiedziałem.

Aha, redaktor operuje potocznymi liczebnikami w osobliwy sposób :)

"Zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę to, że większe – i to o ponad 70 „kawałków” – wpływy z kas biletowych przyniósł niezależny, nakręcony za naprawdę śmieszne pieniądze horror „Obsesja”" - strzelam, że nie chodzi o 70 tysięcy, bo tyle to jest właśnie 70 kawałków.

"Okrągła „bańka”, którą zarobił „Łotr 1”" - znaczy to dla mnie, że film ten zarobił milion, tym bardziej, że wcześniej jest mowa o "kosztującej 165 baniek produkcji".

Opublikowano

Nomen dubium - to jest wręcz niesamowite, ile postów poświęcasz, żeby choćby napomknąć na mój temat. Ta fascynacja nie jest zdrowa.

Actually, wbrew pozorom to nie Ty jesteś obiektem mej "fascynacji" tylko Twój cichy wielbiciel, ten ancymon ze schaboszczakiem na zdjęciu profilowym, który ustawicznie lajkuje Twoje posty a mi z kolei uporczywie daje jakieś tam "łapki w dół", czy co to tam jest (a trzeba przyznać skubańcowi że wytrwały zeń ananasek, bo każdorazowo gdy się zaloguję wyskakuje mi powiadomienie o kolejnym "dislajku" od niego) milcząc przy tym jak zaklęty i pomyślałem sobie, że podszczypując Cię uda mi się sprowokować tego dziwoląga, by w końcu wypełzł z pieczary i przemówił, no ale jak widać daremny mój trud bo ów woli pozostawać w cieniu, albo ew. może dopiero nauczył się czytać ale nauka pisania wciąż jeszcze przed nim...

P.S. Jeżeli poczułeś się wykorzystany to wybacz, tu masz świetną nutę z Sukcesji w ramach przeprosin: https://www.youtube.com/watch?v=6RzHq1bsUfg&list=RD6RzHq1bsUfg&start_radio=1

Edit: No i wasal Jutrzena znów zrobił swoje, znaczy się znowu zaśpiewał do kotleta!

Edytowane przez Nomen dubium

Opublikowano

Perez musi w głosie ludu zacząć umieszczać obok statystyk recenzji Kmiota na ile znaków była tym razem dyskusja nomena i jutrzena, bo to objętościowo podejrzewam jakoś podobnie wyjdzie

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Pix napisał(a):

Perez musi w głosie ludu zacząć umieszczać obok statystyk recenzji Kmiota na ile znaków była tym razem dyskusja nomena i jutrzena, bo to objętościowo podejrzewam jakoś podobnie wyjdzie

Nie mam zdrowia już na Głos :P Dojechać do 100 (właśnie robię 95.) i coś nowego by się dało. Będziemy wklejać recki Kmiota albo właśnie dyskusje forumkowe!

Opublikowano

Graba jaka desperacja, żeby tylko Kmiot go w następnej recenzji pochwalił ;d

Opublikowano

@Perez Zawsze możesz zarzucić jakiś temat/ankietę i później przekleić wyniki czy ciekawe opinie, coś w stylu pytania miesiąca tylko na forum. Na początek możesz zarzucić np. "wormsy czy wormy, hirołsy czy hiroły, soulsy czy soule, automat arcade czy arcade - jaka forma jest poprawna?" Coolface

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, łom napisał(a):

@Perez Zawsze możesz zarzucić jakiś temat/ankietę i później przekleić wyniki czy ciekawe opinie, coś w stylu pytania miesiąca tylko na forum. Na początek możesz zarzucić np. "wormsy czy wormy, hirołsy czy hiroły, soulsy czy soule, automat arcade czy arcade - jaka forma jest poprawna?" Coolface

To ja już chyba wolę statusy przeglądać ;)