Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX EXTREME 347

Featured Replies

• Odpowiedzi 189
  • Wyświetleń 13,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Okładka ładna. A jak już najważniejsze mamy za sobą, to dodam jeszcze kilka innych uwag. Co nowego. Zabłocki znowu coś o tożsamości Xboxa, jakieś Kamińskie, Gruchy, brakuje chyba tylko Igora. Mało st

• Okładeczka spoko, jedna z lepszych w tym roku. Lubię pomarańcz, lubię zaćmienia i lubię.... wampiry zjeżdżające po gotyckich katedrach? Papier wydawał mi się inny, trochę bardziej śliski. Zaraz Perez

• Konsolite już po kilku Guinnessach musiał być przy pisaniu recki Hyperwired. No trzeba przyznać, że chłopak jak to mówią Amerykanie "cooked" tym fragmentem

Opublikowano
9 godzin temu, Pix napisał(a):

Perez musi w głosie ludu zacząć umieszczać obok statystyk recenzji Kmiota na ile znaków była tym razem dyskusja nomena i jutrzena, bo to objętościowo podejrzewam jakoś podobnie wyjdzie

6 godzin temu, Perez napisał(a):

Nie mam zdrowia już na Głos :P Dojechać do 100 (właśnie robię 95.) i coś nowego by się dało. Będziemy wklejać recki Kmiota albo właśnie dyskusje forumkowe!

Nie no panowie nie bądźcie tacy, tak się nie godzi! Jeśli już mam wylądować w Głosie Ludu (co byłoby nie lada zaszczytem) to nie chcę być przez czytelników zapamiętany z moich epizodów trollerskich których się wstydzę, zapodajcie tam zamiast tego choćby jakieś fragmenty z ciągnącej się przez dwa tematy merytorycznej dyskusji o Dominatorze, której (ku radości Adama, aj hołp soł) z dumą przewodziłem!

6 godzin temu, łom napisał(a):

automat arcade czy arcade - jaka forma jest poprawna?

Można by jeszcze przycwaniaczyć i dla zmyłki dodać trzecią opcję do wyboru, tj. automat arkadowy.

6 godzin temu, BRY@N napisał(a):

Od razu z grubej rury "cyfra czy pudełka"

Tera to by było z deka nieuczciwe, jako że $ony przyczyniło się do powstania przejściowej mody na nienawiść do cyfry i hołubienie pudełek, co zaburzyłoby wyniki ankiety.

Edytowane przez Nomen dubium

Opublikowano
  • Autor
31 minut temu, Nomen dubium napisał(a):

Nie no panowie nie bądźcie tacy, tak się nie godzi! Jeśli już mam wylądować w Głosie Ludu (co byłoby nie lada zaszczytem) to nie chcę być przez czytelników zapamiętany z moich epizodów trollerskich których się wstydzę, zapodajcie tam zamiast tego choćby jakieś fragmenty z ciągnącej się przez dwa tematy merytorycznej dyskusji o Dominatorze, której (ku radości Adama, aj hołp soł) z dumą przewodziłem!

Wspomniałem o tym w GL, ale bez konkretów, bo nie ma miejsca, chociaż dyskusja bardzo fajna.

Ogólnie obecny format Głosu no trochę się wyczerpuje, więc sugestie mile widziane:
a) statusy - 95% to teraz jakieś embedy fotek/twitterków, coraz mniej "złotych myśli"
b) fotka Czytelnika to już @Emtebe mogę na stałe wrzucać, bo też coraz trudniej tego szukać
c) komenty o numerze też z nimi różnie, bo są często fajne, ale obszerne, np. teraz nawet była dyskusja o papierze, cenie etc., ale to 2 komenty i nie ma miejsca, więc kończy się na "fajna okładka", "o, to poczytam" - co oczywiście nie jest do nikogo zarzutem, ale na dłuższą metę sprawia, że się powtarzamy
d) jeszcze te recki się bronią, bo ten temat na forum prężnie działa i co miesiąc bez problemu da się znaleźć fajne recenzje, aż by się chciało więcej

To co sugerujecie o takim swoistym forumkowym zgrentgenie to w sumie ciekawe, ale no nie ma żadnej gwarancji, że to siądzie. Raz może być ciekawie, a raz rozejdzie się po kościach i nie będzie treści. Pamiętam jak był ten dział Polecam, co tam czytelnicy polecali książkę, film, grę - jeszcze na początku spoko, potem wiatr hulał, znajomych ścigałem :)

Stąd ta obecna forma, mimo wszystko, jest o tyle dobra, że bazuje na naturalnie tworzonych treściach (komenty o numerze, recki), a nie że trzeba kogoś zmuszać. Natomiast jednocześnie trochę się wyczerpuje.

Opublikowano

Martwię się o Prezesa. Najpierw rękę złamał, teraz głos ludu chce zamykać. Tak czułem, że prowadzenie wydawnictwa dla miłośników gier dla dzieci go wykończy.

Ale nie martw się, cała trzydziestoosobowa społeczność forum peesiks ekstrem będzie Cię dobrze wspominać, szefie

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, Pix napisał(a):

Martwię się o Prezesa. Najpierw rękę złamał, teraz głos ludu chce zamykać. Tak czułem, że prowadzenie wydawnictwa dla miłośników gier dla dzieci go wykończy.

Ale nie martw się, cała trzydziestoosobowa społeczność forum peesiks ekstrem będzie Cię dobrze wspominać, szefie

Spokojnie, jeszcze pożyję, gips zdjęty, teraz orteza, więc już komfort +50. Chociaż no trzeba rehabilitację sieknąć, ale obyło się bez zakładania śrub (a był taki pomysł).

Natomiast fakt, aktualnie trochę urwanie głowy. Jako ciekawostka to dzisiaj, pierwszy raz jednego dnia, ogarniałem wysyłkę 3 naszych wydawnictw do drukarni, bo poszło N64, dosłownie teraz leci miesięcznik (no, jego 80%, bo jeszcze gamescom), a też zleciliśmy dodruk Residenta, żeby na jesień nie zabrakło. Plus cały czas ciśniemy Extreme Party. A jeszcze żebyś Ty wiedział, co mi dzisiaj Fenix napisał... ;)

Z drugiej strony, kurczę, no nie wypada narzekać, że tyle fajnych tematów się dzieje. 2 lata temu pamiętam jak dzisiaj panikowałem, że nie będzie kasy na opłacenie numeru, bo to było dopiero 3-4 miechy, jeszcze brak kasy od kolporterów, jakieś promo prenumeraty robiłem, żeby mieć trochę zapasu, a dzisiaj stać mnie na opłacenie lokum dla @KOMODO na gamescomie - nieważne, że 150 km od Kolonii i w 10-osobowym pokoju koedukacyjnym, ale ZAWSZE COŚ!

Opublikowano

Numer 500 musi pyknąć, żeby potwierdzić legendę PE i utwierdzić swoją pozycję lidera na rynku wydawniczym. Maj 2039 już niedaleko

Opublikowano

Co do pomysłów na GL, to może pytanie miesiąca zastosować też dla forumków? Będzie trochę większa różnorodność komentarzy w wątku.

Opublikowano
  • Autor
35 minut temu, Mari4n napisał(a):

Co do pomysłów na GL, to może pytanie miesiąca zastosować też dla forumków? Będzie trochę większa różnorodność komentarzy w wątku.

W sensie to z Hyde Parku redakcyjnego?

Opublikowano

Tylko czy znalazłoby się tyle ludzi, żeby tymi odpowiedziami zapełnić stronę Perezowi? Zwłaszcza, że odpowiedzi na te pytania nie wymagają zazwyczaj jakiegoś rozpisywania się.

Opublikowano

Nie no, całą stronę przeznaczać na to jest bez sensu. Ja bym widział połowę miejsca na 'właśnie ukończyłem' a połowę na 'pytanie do czytelników/ankietę/cokolwiek' a jeśli był by jakiś strasznie słaby miesiąc/temat to wpakować dwie recki.

Opublikowano

Można by zrobić np 2 comiesięczne pytania do forumowiczów. Chociaż jakby niektórzy się rozpisali, to by całą stronę zapełniło.

Opublikowano

"Na jaką partię zagłosujesz w najbliższych wyborach?"

Opublikowano

Dajcie najlepsze clickbaity z ppe na pół strony, pośmiejemy się. A tak serio to chyba @łom dobrze napisał. Dać reckę na pół strony a na drugie pół założyć temat z prośbą o wypowiedzenie się w danym temacie czy komentarz i najlepsze zamieścić albo po prostu dwie recki

Opublikowano
  • Autor

Więcej miejsca na reckę spoko, bo tam obecnie wchodzi ok. 1500 znaków i co miesiąc muszę to ścinać, bo zazwyczaj recki piszecie dużo dłuższe. Może to i by była jakaś opcja, żeby właśnie nieco większa recka, a do tego jakieś pytanie miesiąca i by się coś nazbierało. Bo jak mówię - statusy coraz ciężej - jest dużo fajnych jest, ale opartych często na grafikach, a bez tej grafiki ciężko o kontekst, a znowu jak zaczniemy dawać foty to wejdą 3 odpowiedzi i nara. Pokminię, dzięki za sugestie!

Opublikowano

A może zamiast ciągnąć z "właśnie ukończyłem", gdzie najczęściej trzeba daną recenzję mocno ciąć i skracać, to założyć na próbę jakiś nowy i dedykowany temat (np. tutaj w dziale czasopisma, aby było jasne, że jest szansa na publikację) i tam narzucić wytyczne "recenzja gry na max xxxx znaków, polskie znaki obowiązkowe" i zobaczymy co z tego wyniknie, czy w ogóle będzie z czego wybierać.

Zaleta jest taka, że nie trzeba będzie nic ciąć, redagować, ewentualnie poprawić literówki czy dodać przecinek, ale Perez z tym roboty dużo by nie miał, a o rygor znakowy dbałby już sam forumowicz. Gdyby temat chwycił, to nawet w biednym miesiącu można zawsze sięgać do starszych wpisów i spośród nich wybrać 2-3 do publikacji co miesiąc. Baza wpisów się nie przeterminuje (jak np. przy pytaniu miesiąca).

Można też pomyśleć o jakimś upominku w nagrodę dla najaktywniejszych (np. na przestrzeni roku). Przeznaczyć na to jeden Extreme Box, czy coś (pół roku prenumeraty?).

"Najaktywniejszych" w sensie tych opublikowanych, więc spamowanie kiepskimi jakościowo tekstami nic by nie dało i trzeba się przyłożyć, bo słabej recenzji Perez nawet nie wybierze.

Nic tak nie napędza, jak nawet drobna nagroda i mała rywalizacja.

Poza tym wydaje mi się, że w tematach dedykowanych kolejnym numerom znajdzie się sporo fajnych (nawet dłuższych, choć niekoniecznie trzeba od razu brać całe posty) komentarzy, by coś z nich wybrać do publikacji. Więc jakąś część Głosu Ludu można przeznaczyć na to.

A jak zabraknie miejsca, to zabrać stronę Listów Hivowi.

Opublikowano
4 godziny temu, Perez napisał(a):

W sensie to z Hyde Parku redakcyjnego?

Niekoniecznie, może być inne

Opublikowano

Jedno z HP, drugie dodatkowe. Można zrobić nowy temat typu "Pytania do GL", z podaniem od kiedy do kiedy można pisać na dany numer. Tak by chyba było najprościej. Mija ten okres i @Perez (lub ktoś inny z zgredów) wrzuca komentarz z 2 kolejnymi pytaniami.

Opublikowano

Zawsze można nie kombinować za bardzo i po prostu dać zamiast głosu ludu stronę więcej na recenzje/felietony/cotamjeszcze.

Ja bym nie narzekał

Opublikowano

Ja cały czas czekam na felietony @Konsolite o branży, więc można na to przeznaczyć miejsce

Opublikowano

Żeby się tylko nie okazało, że także i biedny Daro musiał się w środowisku branżowym opędzać od napalonych (i jeszcze w dodatku mściwych!) grubych bab...

Edytowane przez Nomen dubium

Opublikowano

Kto nigdy nie musiał opędzać się od grubych bab niech rzuci kamieniem