Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W jaki sposób gracie na PC?

W jaki sposób gracie na PC? 25 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na PC gram

• Przy biurku
      80%
      21
    • Z kanapy / fotela / sofy / innego miejsca NIE przy biurku
      19%
      5
  2. 2. Mój PC znajduje się w

• Salonie (tj. wspólnej przestrzeni zajmowaniej również przez innych domowników)
      32%
      8
    • W osobnym pomieszczeniu (Game Room, osobny pokój, piwnica, itd.)
      68%
      17
  3. 3. Grając na PC siedzę na

• Fotelu / krześle biurowym
      80%
      21
    • Fotelu wypoczynkowym, sofie, itp.
      19%
      5
  4. 4. Czy moja praca zawodowa polega na siedzeniu przy komputerze?

• Tak
      80%
      20
    • Nie
      20%
      5
  5. 5. PC podłączony jest do

• Monitora / monitorów
      80%
      20
    • TV
      20%
      5

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano

Nurtują mnie te pytania w kontekście przesiadki z konsol na PC. Sam posiadam mocnego peceta, któremu brakuje tylko GPU (w tej chwili korzystam z iGPU, które w zupełności wystarcza mi do pracy). U mnie odpada granie z PC na telewizorze, bo telewizor znajduje się nie dość, że w innym pokoju, to nawet na innej kondygnacji, nie mam możliwości ciągnięcia kabli (zresztą musiałyby być bardzo długie i z wieloma załamaniami po drodze) i w zasadzie gdybym chciał grać na telewizorze, to pozostaje streaming (Moonlight + Sunshine), ale nie lubię streamingu, zwłaszcza gdy troubleshooting oznacza, że muszę biec na piętro zobaczyć co tam się zepsuło na hoście. Dlatego gram na konsolach i mam po prostu PS5 Pro podpięte do telewizora w tzw. Game Roomie. Gdybym chciał grać na PC, to raczej przy biurku, ale moja praca zawodowa to 30-40 godzin tygodniowo przy tym samym biurku. Wydaje mi się, że to nie byłoby dobre dla mojego ciała / zdrowia oraz nie byłoby fizycznego oddzielenia miejsca do pracy od miejsca do rozrywki. Jestem ciekaw jak to wygląda u was?

• Odpowiedzi 22
  • Wyświetleń 311
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ja po skończonej pracy w zasadzie nie wchodzę nawet do tego pokoju, zwłaszcza w weekendy. :)

• Dużo zależy od tego jaką masz pracę. Ja pracuję na HO i kiedy mam okresu zapierdolu w robocie to nie mam ochoty nawet patrzeć na swój komputer. Ale jak jest luzniejszy moment to nie mam żadnego proble

• U mnie jest zdalka, laptop służbowy i własny komp na tym samym biurku, korzystają z tych samych monitorów i K+M. Niestety bardzo negatywnie to wpłynęło na moją chęć grania na PC, po całym dniu tyrania

Opublikowano

Na PC gram praktycznie tylko w fpsy i strategie, czyli combo myszka klawiatura, więc przy biurku. Jakby to był mój jedyny sprzęt, to pewnie z tv bym coś kombinował.

Opublikowano
30 minut temu, DarkStar napisał(a):

Wydaje mi się, że to nie byłoby dobre dla mojego ciała / zdrowia

Jeszcze nie widziałem zdrowej pozycji przy graniu na handheldzie ktore lubisz, zawsze albo łapy w gorze albo leb w dół, a i z ułożeniem reszty ciała moze byc problem :).

Opublikowano
30 minut temu, DarkStar napisał(a):

Nurtują mnie te pytania w kontekście przesiadki z konsol na PC. Sam posiadam mocnego peceta, któremu brakuje tylko GPU (w tej chwili korzystam z iGPU, które w zupełności wystarcza mi do pracy). U mnie odpada granie z PC na telewizorze, bo telewizor znajduje się nie dość, że w innym pokoju, to nawet na innej kondygnacji, nie mam możliwości ciągnięcia kabli (zresztą musiałyby być bardzo długie i z wieloma załamaniami po drodze) i w zasadzie gdybym chciał grać na telewizorze, to pozostaje streaming (Moonlight + Sunshine), ale nie lubię streamingu, zwłaszcza gdy troubleshooting oznacza, że muszę biec na piętro zobaczyć co tam się zepsuło na hoście. Dlatego gram na konsolach i mam po prostu PS5 Pro podpięte do telewizora w tzw. Game Roomie. Gdybym chciał grać na PC, to raczej przy biurku, ale moja praca zawodowa to 30-40 godzin tygodniowo przy tym samym biurku. Wydaje mi się, że to nie byłoby dobre dla mojego ciała / zdrowia oraz nie byłoby fizycznego oddzielenia miejsca do pracy od miejsca do rozrywki. Jestem ciekaw jak to wygląda u was?

Gram przy tym samym biurku, przy którym pracuję i nie sprawia mi to problemów. Granie na konsolach oczywiście przy TV i na kanapie, no ale częściej używam PC obecnie.

Natomiast pomysł na mój następny growy config zakłada nowy TV i nowy komp jako system do "dużych" gier (bo indyki poza FPSami i klikanymi RPG głównie ogrywam na Decku), ale to pieśń przyszłości - chcę w przyszłym roku kupić dom lub mieszkanie i to raczej sprawi, że do 2028 to ja będę jadł bułki z masłem, a nie robił nowy kącik gracza.

Opublikowano

Pracuję minimum 8h przy kompie z biura. Tj. nie HO, więc trochę ruchu siłą rzeczy na co dzień mam. W domu zarówno na PC jak i na konsolach gram przy biurku przed monitorem na względnie wygodnym krześle. Podobna odległość niezależnie od tego czy gram M+K czy na padzie.

Pewnie jestem w mniejszości, ale jestem już tak przyzwyczajony i dla mnie jest to największy komfort, zarówno ergonomicznie, jak i dla oczu. Jak grałem na konsoli z kanapy przed TV to strasznie męczyły mi się oczy. Do tego stopnia, że nie wiem czy to nie był właśnie okres, kiedy siadł mi nieco wzrok.

Czyli generalnie mam w domu jedno stanowisko do grania - wszystkie sprzęty podpięte do tego samego monitora. Jedyny wyjątek to Switch, którego przeniosłem do salonu z większym TV, ale to głównie do gier ruchowych i ewentualnego multi. Wszystko inne na Switchu i tak gram przenośnie.

Ano właśnie, mam do tego mnóstwo handheldów, w tym Steam Decka, więc jeśli nie chce mi się grać "na taborecie" to rozwalam się wygodnie na fotelu/kanapie/leżaczku/łóżku.

Nie wiązałbym przesadnie pracy zawodowej ze sposobem grania. Kwestia zadbania o dobrą kondycję i zdrowy styl bycia - regularne przerwy, ruch, ćwiczenia, albo siłka czy sport.

Opublikowano

Sporadycznie coś odpalam na PC stojącym w salonie. Raczej jakieś emulatory i klasyki, bo na nowe gierki nie wystarczy pary, poza tym mam konsole. Mój największy problem to problemy z płynnością, mogę sobie ustawić wszystko tak ,żeby śmigało, żeby po przejściu do kolejnej sceny znowu się zaczęło sypać. Na konsoli jednak odpalasz i grasz.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi do tej pory. Nie dopisałem, że głównym celem tych pytań jest sprawdzenie jak sobie forumowi gracze pecetowi radzą z pogodzeniem pracy na kompie z graniem na kompie, bo u siebie widzę z tym potencjalny problem. Dlatego ankieta jest takim dodatkiem, ale bardziej mnie interesują wasze opinie i doświadczenia.

Godzinę temu, Kangus napisał(a):

Jeszcze nie widziałem zdrowej pozycji przy graniu na handheldzie ktore lubisz, zawsze albo łapy w gorze albo leb w dół, a i z ułożeniem reszty ciała moze byc problem :).

Nadal jest to zmianą pozycji ciała, a nie fotel 30-40h w pracy i taka sama pozycja do grania kolejne x godzin.

Opublikowano
10 minut temu, DarkStar napisał(a):

Nadal jest to zmianą pozycji ciała, a nie fotel 30-40h w pracy i taka sama pozycja do grania kolejne x godzin.

Nie musisz mieć tej samej pozycji na tym fotelu, do tego można mieć jeżdżace góra-dół biurko i bieżnie pod nim - sam mam, wczoraj godzine chodziłem podczas grania w resonance :). A kark już i tak się gapi w dół przez te durne telefony.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, Kangus napisał(a):

Nie musisz mieć tej samej pozycji na tym fotelu

Tia, jak sobie kiedyś przestawiłem fotel do grania, to później przez kilka miesięcy na przemian mnie bolała kość ogonowa oraz odcinek lędźwiowy zanim nie udało mi się wrócić do pierwotnych ustawień :D Zachciało mi się wtedy "leżeć" w fotelu z padem. Wolę już nie ruszać. Mam ergonomiczny fotel, wszystko ustawione i jest super, mogę siedzieć na nim cały dzień (z przerwami jak wstaję co jakiś czas).

Opublikowano

5. PC podłączony jest do:

Do monitora i TV.
Krzesło biurowe do gry w RTSy, strategie i MMO na monitorze.
Fotel + podnóżek do gry w całą resztę na TV.

Opublikowano
3 minuty temu, DarkStar napisał(a):

Tia, jak sobie kiedyś przestawiłem fotel do grania, to później przez kilka miesięcy na przemian mnie bolała kość ogonowa oraz odcinek lędźwiowy zanim nie udało mi się wrócić do pierwotnych ustawień :D Zachciało mi się wtedy "leżeć" w fotelu z padem. Wolę już nie ruszać. Mam ergonomiczny fotel, wszystko ustawione i jest super, mogę siedzieć na nim cały dzień (z przerwami jak wstaję co jakiś czas).

Zawsze możesz mieć drugi do grania i zmieniać miejscami ;). O ile masz tyle miejsca obok kompa.

Opublikowano
31 minut temu, DarkStar napisał(a):

Dzięki za odpowiedzi do tej pory. Nie dopisałem, że głównym celem tych pytań jest sprawdzenie jak sobie forumowi gracze pecetowi radzą z pogodzeniem pracy na kompie z graniem na kompie, bo u siebie widzę z tym potencjalny problem. Dlatego ankieta jest takim dodatkiem, ale bardziej mnie interesują wasze opinie i doświadczenia.

Dużo zależy od tego jaką masz pracę. Ja pracuję na HO i kiedy mam okresu zapierdolu w robocie to nie mam ochoty nawet patrzeć na swój komputer. Ale jak jest luzniejszy moment to nie mam żadnego problemu z graniem.

Ale ogólnie dla zdrowia i higieny psychicznej lepiej mieć miejsca pracy i relaksu jak najbardziej rozdzielone. Dlatego np. z tego samego powodu coraz częściej czytalem że rezygnuje się z modnych salonów z aneksem kuchennym w mieszkaniach.

Ja sam wciąż mam w planach podłączyć swojego drugiego pcta pod TV i obsługiwać go wyłączenie padem z Xbox Mode i myślę że wtedy grałbym na nim zdecydowanie częściej niż teraz.

Opublikowano

Kiedyś sporo grałem na TV ale od kiedy mam monitor oledowy nie praktykuje. Biurko mam niedaleko narożnika ale i tak wtedy brałem fotel gamingowy bo jest zwyczajnie wygodniekszy z tymi podpórkami pod głowę, plecy czy ramiona.

Pracuję cały dzień przy kompie i nie mam żadnego problemu później spędzić wieczoru przy domowym komputerze.

Jednal gdybym pracował przy tym samym biurku i grałbym to nie wiem jak bym się czuł. Na pewno musiałbym mieć inną klawiaturę i myszkę do grania. No i monitor xd nie wiem jak bym miał pracować na zakrzywionym.

Opublikowano

W 90% przy biurku, czasami odpalam gierki na projektorze. W salonie jest TV i konsole i tam by mi się nie chciało ciągnąć kabla. Z moonlighta korzystałem na rog ally i powiem że super się to sprawuje, musiałem tylko ogarnąć ustawienie żeby to dalej działało z wyłączonym monitorem bo po co ma świecić jak gram na innym ekranie.

Co do siedzisk to wiadomo z padem w ręku fajnie rozłożyć się w kanapie ale po ostatnim kupnie monitora oled cały czas chce na nim grać i rozkładam się w moim fotelu gamingowym. Wiadomo, że do spędzania długich godzin przed komputerem lepsze jest krzesło ergonomiczne ale chciałem coś wygodnego bo nie pracuję przed kompem.

Edytowane przez Chewie

Opublikowano

Ja z kolei na lata w ogóle przestałem grać na PC dopóki nie kupiłem sobie Steam Decka z dockiem. 30 lat temu grałem tylko przy biurku, ale odkąd odkryłem konsole to grałem coraz więcej na kanapie aż się zorientowałem, że w ogóle nie chcę siadać do biurka na granie. Teraz jak mam SD gry na PC wróciły do łask (głównie dzięki temu, że mogę budzić z kontrolera).

Od niedawna nie mam już pracy przy komputerze, więc może moja sympatia do PCta, biureczka i mik wróci.

E: a, no i dużo też gram na fotelu/kanapie/łóżku/kiblu po prostu na SD, bez TV. W tym przez Remote Play z PS5.

Edytowane przez dominalien

Opublikowano

U mnie jest zdalka, laptop służbowy i własny komp na tym samym biurku, korzystają z tych samych monitorów i K+M. Niestety bardzo negatywnie to wpłynęło na moją chęć grania na PC, po całym dniu tyrania w korpo nie mam już siły patrzeć na biurko, a co dopiero siedzieć i grać /

Opublikowano
  • Autor

Ja po skończonej pracy w zasadzie nie wchodzę nawet do tego pokoju, zwłaszcza w weekendy. :)

Opublikowano

A ja nie mam z tym problemu, ze oba kompy sa w tym samym pomieszczeniu. Dla mnie praca konczy sie w momencie zamkniecia laptopa i nie jest juz pozniej istotne czy ten lezy tam gdzie gram, spie czy sr.am. Ale nie raz juz slyszalem, ze ludzie swiruja, ze im sie dom/pokoj z praca kojarzy bo siedza na ho.

Opublikowano

Elegancko biureczko, monitor i fotel. Pad w łapę/klawa i mysz do FPSów i jedziemy z tym.

Opublikowano

Wydało się. Wszyscy grają na taboretach przy biurku. Mit o podłączonym PC do tv i graniu na kanapie upadł. Hahaha

Opublikowano
2 minuty temu, Plugawy napisał(a):

Wydało się. Wszyscy grają na taboretach przy biurku. Mit o podłączonym PC do tv i graniu na kanapie upadł. Hahaha

No jasne, PC pod TV jest zbyt upierdliwy.

Opublikowano

Ja oddałem pracę agentom AI i w zasadzie już nic nie robię w godzinach projektowych poza graniem i forumem, czasami trzeba coś zadzwonić i sprawdzic logi, chociaż to w sumie też już nie. Okropne życie nerda na home office.

1 godzinę temu, bountyhunter napisał(a):

U mnie jest zdalka, laptop służbowy i własny komp na tym samym biurku, korzystają z tych samych monitorów i K+M. Niestety bardzo negatywnie to wpłynęło na moją chęć grania na PC, po całym dniu tyrania w korpo nie mam już siły patrzeć na biurko, a co dopiero siedzieć i grać /

Jak "po godzinach" to też wolę konsolę i TV, albo handheld.