Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Wow, ale smakowity wątek ^0^

 

Ja osobiście najbardziej lubię pepperoni na cienkim cieście, z podwójnym serem i serowym brzegiem. Nie odważyłem się jeszcze samemu coś takiego spróbować. Czy może ktoś mi doradzić jak taki serowy brzeg zrobić? Czy muszę o czymś pamiętać czy wystarczy po prostu więcej ciasta? Z góry dzięki ;)

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Wyświetleń 246,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Poleciały 3 pizze do pieca.   Kilka fotek pizzy,  ale dodatkowo postanowiłem dodać podstawowe informację jak robię.    Ciasto robione we wtorek i leżało w lodówce 24h po tym czasie

  • Już dawno nikt Pizzy nie dawał, więc najwyższy czas to zmienić.   Były ostatnio trzy rodzaje.     Jedna córka dobierała składniki do tej     

  • Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej        Bardzo fajna sprawa i szybko się rob

Opublikowano
Wow, ale smakowity wątek ^0^

 

Ja osobiście najbardziej lubię pepperoni na cienkim cieście, z podwójnym serem i serowym brzegiem. Nie odważyłem się jeszcze samemu coś takiego spróbować. Czy może ktoś mi doradzić jak taki serowy brzeg zrobić? Czy muszę o czymś pamiętać czy wystarczy po prostu więcej ciasta? Z góry dzięki [emoji6]

 

 

Musisz wyciąć takie małe "słupki" z sera żółtego i zawijasz to w cieście. Konkretnie w końcówkach - brzegach pizzy wink.gif

 

Opublikowano
1 minutę temu, RaiD napisał:

Musisz wyciąć takie małe "słupki" z sera żółtego i zawijasz to w cieście. Konkretnie w końcówkach ;)

 

Dzięki za info! To zdecydowanie do ogarnięcia ^0^

Opublikowano

Tak. Nic się nie bój tylko działaj spokojnie wink.gif pamiętaj tylko by ciasto tak rozciągnąć by na brzegach mieć zapas do zawinięcia. A i co ważne to to by ten ser był zamknięty stosunkowo cienką warstwą - połowa grubości pizzy. To jest ważne bo inaczej będzie to wyglądać jak basen smile.gif generalnie na pewno sobie poradzisz wink.gif daj znać jak wyszło;)

 

 

Opublikowano

No, cos tu nie gra, prawda?

Opublikowano

Dyskusja dwóch alterów, coś pięknego.

Opublikowano
17 minut temu, Rozi napisał:

Dyskusja dwóch alterów, coś pięknego.

tzn ? :)

Opublikowano
6 godzin temu, RaiD napisał:

Tak. Nic się nie bój tylko działaj spokojnie wink.gif pamiętaj tylko by ciasto tak rozciągnąć by na brzegach mieć zapas do zawinięcia. A i co ważne to to by ten ser był zamknięty stosunkowo cienką warstwą - połowa grubości pizzy. To jest ważne bo inaczej będzie to wyglądać jak basen smile.gif generalnie na pewno sobie poradzisz wink.gif daj znać jak wyszło;)

 

 

 

Dzięki wielkie! Zawsze szedłem na łatwiznę i zamawiałem pizzę właśnie z tym serowym brzegiem. Muszę kiedyś spróbować. Połowa grubości pizzy, got it. Jeśli się zdecyduję, na pewno dam znać jak poszło.

 

5 godzin temu, grzybiarz napisał:

Hmmm

 

5 godzin temu, Mejm napisał:

No, cos tu nie gra, prawda?

 

5 godzin temu, Rozi napisał:

Dyskusja dwóch alterów, coś pięknego.

 

5 godzin temu, messer88 napisał:

^0^

 

Nie wiem skąd przekonanie u długoletnich użytkowników forum, że normalna rozmowa o pizzy (pytałem poważnie, chciałbym umieć coś więcej niż kotlet, sałatka i ziemniaki :))  jest ustawką alterów (i do tego bez żadnych dowodów, ale spoko).

 

5 godzin temu, RaiD napisał:

tzn ? :)

 

Po prostu dłużej urzędujący użytkownicy chcą nam dopiec (mam nadzieję, że kawałek pizzy :)). Nie przejmowałbym się tym za bardzo. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź!

Opublikowano

Dawno nie dawałem fotki Pizzy 

 

Ostatnia jaka pizze robiłem była na bardzo cienkim cieście, które dojrzewało 24h w lodówce.

Było bardzo sprężyste i  łatwo było je ugnieść na takie cieniutkie.

 

HRgXmBo.jpg

 

oraz zbliżenie po wyjęciu z piekarnika. 

 

8nR2xYA.jpg

 

5suRH2k.jpg

 

yrmt4J1.jpg

 

W przyszłym tygodniu chyba muszę zrobić pizzę bo chodzi za mną od jakiegoś czasu :) 

 

Opublikowano

A ja dzisiaj nie mam obiadu i chyba w polo kupię gotowca. Giusseppe najlepsza z gotowych?

Opublikowano
5 minut temu, grzybiarz napisał:

A ja dzisiaj nie mam obiadu i chyba w polo kupię gotowca. Giusseppe najlepsza z gotowych?

 

Od wielu lat nie kupowałem gotowej Pizzy z marketu.

Ale polecam Ci byś zobaczył nie mrożone, a takie w lodówkach gotowe tylko do podgrzania. 

Lub dodać trochę grosza i zamówić w lokalu z dowozem do domu. 

Opublikowano
34 minuty temu, grzybiarz napisał:

A ja dzisiaj nie mam obiadu i chyba w polo kupię gotowca. Giusseppe najlepsza z gotowych?

Sprawdź Felicianę, też od doktora Oedgera.

Opublikowano
2 godziny temu, Tynio napisał:

Ostatnia jaka pizze robiłem była na bardzo cienkim cieście, które dojrzewało 24h w lodówce.

Robilem ostatnio taka sama. Garowana 24h. I wiecej nie wracam do starego przepisu.

Opublikowano
2 godziny temu, Tynio napisał:

8nR2xYA.jpg

 

 

Na początku pomyślałem, że to mule. Gdybym umiał gotować, zrobiłbym pizzę z mulami. I gumą do żucia.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Coś mało pizzy robicie ostatnio.

 

3 rodzaje po 3 produkty (nie licząc sosu i sera)

 

38xmyvG.jpg

 

fYByLni.jpg

 

d9de8gB.jpg

 

vJ62TYb.jpg

 



 

sbul4I3.jpg

9uEUqsL.jpg

Hurev9d.jpg

 

 

Opublikowano
53 minuty temu, Paolo de Vesir napisał:

Mniam, wyglądają lepiej niż pizze z tych wszystkich osranych sieciówek pokroju Da Grass czy PizzaHut.

 

Dziękuję bardzo.

Pizzę robię od około 10 lat i co jakiś czas staram się eksperymentować (lekko modyfikować)

Okazuje się, że ostatni rok tylko utwierdził mnie że nie ma co kombinować z samym ciastem bo i tak podobnie już wychodzi, a wymiana piekarnika na nowy i bardziej nowoczesny skróciła czas pieczenia z 12 minut do 9 minut. 

Nie mam czasu to ciasto rośnie przez około 1-1,5h i nakładam dodatki, jak mam więcej czasu to ciasto ląduje  na 24h w lodówce w takiej postaci. 

 

oHJsnEx.jpg

 

Zmieniam tylko dodatki, które staram się by były dobre jakościowo wiec pewnie i lepiej smakuje od jak to nazwałeś "sieciówek" 

To moja pasja więc i jem z przyjaciółmi czy rodziną wiec i od wielu lat nie jadłem pizzy kupnej. 

Jednak wiele lat temu na wakacjach trafiłem do pizzerii gdzie mieli piec opalany drewnem i naprawdę była smaczna.

 

Opublikowano

Pizzeria Neapolitańska 485Grad w Kolonii, po prostu poezja. Pizzę robią w piecu gazowym, w temperaturze 485 stopni, a ciasto dojrzewa 72 godziny.

4e9b938d3ee429c4654ec925c4d550a7.jpg

Opublikowano
8 minut temu, basbot11 napisał:

Pizzę robią w piecu gazowym

giphy.gif

Opublikowano

Czekam na pizze ogrzewaną prętami graffitowymi

Opublikowano

Neapolitanska oczywiscie najlepsza ale tylko i wylacznie z pieca opalanego drewnem. Zadne tam kombinacje.

 

W Gdansku ostatnio odkrylem Pizzerie Napoli na Oruni. Prawie tak dobra jak Francesco w Gdyni. Ogolnie to tego typu pitce jeszcze chyba malo popularne u nas, pewnie niedlugo dopiero zacznie sie moda

Opublikowano

Na co moda? Na pizze z pieca opalanego drewnem? Chyba u was w Gdansku.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 2

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.