Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demon's Souls

Featured Replies

Opublikowano

Czyli ogólnie biegasz z początkowymi statystykami?

W kwestii porad:

Oprócz tego, jakieś rady na początek, albo co powinienem wiedzieć, żeby nie popsuć sobie późniejszej zabawy?

• Tarcza lekiem na całe zło, do tego cierpliwość i opanowanie - lepiej zadać jeden cios mniej, zachowując staminę na zablokowanie nadchodzących ataków, niż zostać zaszlachtowanym po przebiciu się wroga przez gardę.
  • Roll pomoże w trudnych sytuacjach - lepiej ściągnąć trochę żelastwa z siebie w celu szybkiego fikołasa, niż być opancerzonym, niezgrabnym, powolnym chłopcem do bicia.
  • Uważaj na wszelkie urwiska, dziury, wąskie mostki/schody - ileż to razy spadło się w dół...
  • Miej oczy szeroko otwarte, liż ściany i zbieraj wszystko na co natrafisz po drodze - stuff odgrywa ogromne znaczenie w budowaniu postaci (w ten sposób odblokujesz także przydatne skróty).
  • Nie zniechęcaj się - za każdym razem gdy powtarzasz dany etap, wiesz więcej nt układu/rodzaju/liczby przeciwników, terenu itp.
  • Nie konsumuj dusz boss'ów!
  • Jak najszybciej zaopatrz się w Cling Ring, Thief's Ring, Purple Flame Shield - wszystko do znalezienia w pierwszej lokacji (łuk i strzały, w wielu sytuacjach znacznie ułatwią zadanie)
Ciesz się grą, i pamiętaj, że śmierć jest efektem jedynie Twoich błędów :thumbsup:

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 432,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Masorz            

• O qwa ale petarda super pranki wszyscy zostali strolowani i można się z nich śmiać bo dali się strolować oni myśleli że coś, a to był trick! i coś zupełnie innego i się dali nabrać i oni nie wie

• Jezu jak ta gra nie szanuje mojego czasu. Nie ma to jak grać z uczuciem     Alternatywą granie z 3 tutorialami i wspomaganie się youtubem, co też mija się z celem (swoją drogą oficjalny poradnik

Opublikowano

Tak, biegam z początkowymi statami, bo mnie nie stać na upgrade xd

Dzięki za porady, poszukam thief's ringa i tej tarczy i może w końcu ruszę coś do przodu.

Opublikowano

Zawsze możesz też najpierw odwiedzić 2-1. Zdobędziesz dostęp do lepszego kowala (tutaj w początkowych etapach weapon upgrade >> character level), a wyfarmione w tym poziomie itemy pozwolą na upgrejdy - przede wszystkim zrobienie Sticky łuku; łuki w tej grze są bardzo mocne i znacząco ułatwiają sprawy.

Edytowane przez Qjon

Opublikowano

Główny problem stanowi level twojej postaci, a co za tym idzie początkowe wartości statów - uciułaj te 2,5k dusz i wbij parę poziomów (oprócz wybranych statystyk automatycznie wzrośnie Physical Defence). Na tym etapie różnica będzie odczuwalna.

Opublikowano

W co pakować najpierw? Endurance?

Opublikowano

kaz_ nie pytaj w co pakować.. jak Tobie lepiej. Ja np. ani jednego punktu jeszcze w Endurance i Vit nie zainwestowałem a jestem na ~SL35 coś takiego.

Ale tego, tylko mi sie wydaje, że w Demonie parry i backstab jakoś tak łatwiej wchodzi (łatwiej niż w Darku znaczy sie)?? Dynamika gry też mi się wydaje jakaś taka.. szybsza. Do tej pory zrobiłem światy 1 - 1 i 4 - 1 (bossowie). Lepszym rozwiązaniem będzie tłuc pierwszych bossów z każdego świata czy kończyć światy jak leci, tj. 1 - 1, 1 - 2, itd. ??

Edytowane przez Plamek

Opublikowano

Do 1-3 nie dojdziesz zanim nie pokonał demongoda . czyli ostatniego bossa z drugiego swiata .To jedyny warunek , ja po jego spelnieniu robilem swiaty po kolei , 1,2,3 itd

Opublikowano

Do 1-3 nie dojdziesz zanim nie pokonał demongoda . czyli ostatniego bossa z drugiego swiata .To jedyny warunek , ja po jego spelnieniu robilem swiaty po kolei , 1,2,3 itd

Nie do końca jest tak, jak piszesz. Aby rozwiać mgłę blokującą dostęp to etapu 1-3, należy zabić jednego z Archdemonów (ostatnich bossów krain 2/3/4/5).

Edytowane przez stoodio

Opublikowano

W jakim kierunku upgradeować dwie uchigatany? bardziej myśle pod postać na pvp. Pierwszą Uchigatanke myśle zrobić na Sharp

Opublikowano

Zależy do jakiego lvlcapa chcesz dojść i czy chcesz grać na dualkat ( ͡° ͜ʖ ͡°), czy mieć je do swapowania, a co innego trzymać w offhand. Generalnie najbardziej opłacają się oczywiście Sharp (najlepszy dex scaling), ewentualnie dla hecy druga (a raczej pierwsza, bo użyteczniejsza w main hand) na Tearing (do Bleedowania, choć pod tym względem bardziej opłaca się używać Makoto).

//EDIT: W sumie idąc do lvl 100-120 i tak zostanie trochę punkcików, można je wpakować w Magic, żeby móc sobie castnąć Cursed weapona, tak więc i przy okazji zrobić drugą katankę na Moon, coby się scaling nie marnował i trochę bonusowego split damedżu z magii.

Albo full herpderp 50DEX, 40END, cała reszta w VIT i obie katanki na Sharp :)

Edytowane przez Qjon

Opublikowano

No chodzi mi raczej o np. jedną katanke sharp w jednej ręce i jakąś inną w drugiej(bez zmiemiania już broni). Lvlcap wole mniejszy bo i ludzi więcej i moge pomagać grającym jako blue phantom. Męczy mnie czy wziąść drugą sharpa czy coś do bleedowania, a w zaklinanie broni raczej nie bawie sie. Dzięki za pomoc bo trochu gitare zawracam:)

Opublikowano

W takim razie bierz dwa razy sharp; bleed jest w poważnym pvp mało użyteczny tak naprawdę i bardziej irytujący przeciwnika niż mu szkodzący (tak jak pisałem - dla hecy).

Jedyny problem, to żeby mieć +5 sharp uchi będziesz musiał wyfarmić 2x Pure Bladestone, czyli najrzadziej wypadający item w grze :) Dlatego jeśli nie chcesz używać duplication glitcha możesz rozważyć wzięcie do drugiej ręki Hiltlessa.

Opublikowano

Od pewnego czasu zacząłem się interesować DS. Teraz moje pytanie jest takie: jeśli nie grałem wcześniej w takie hack'n slashe to ta gra ma szansę mnie porwać? Cały czas rozważam zakup, patrząc na recenzje i filmiki w Sieci jestem skłony stwierdzić, że mi się podoba ale wciąż mam pewne obawy. Niby droga nie jest i mogę ją zawsze wymienić niemniej mroczna i kapitalna stylistyka robi swoje. Chyba, że polecacie od razu Dark Souls. 

Opublikowano

Ja polecam obie. Najpierw Demon's Souls, a potem Dark ( jest trudniejszy). Pytanie wazniejsze ,to czy masz na tyle cierpliwosci, zaparcia i czy lubisz gry z wyzwaniem? Bo  fakt - w tej grze idziesz i zabijasz, ale z typowym hns, gdzie swawolnie zabijamy hordy wrogow to ta gra nie ma nic wspolnego ( oprocz zbieraniem lootu). Te dwie gry niemilosciernie karzą gracza za bledy. Niejeden raz trzeba bedzie biegac cale levele, aby przejsc przeciwnika. Ale nabierzesz skilla i gra wtedy staje sie duzo prostsza.

Edytowane przez genjuro

Opublikowano

Po tym co przeszedłem w Ninja Gaiden Sigma myślę, że tak :thumbsup:. Od lat brakuje tak bezlistosnej gry - sprawiedliwiej, bezstronnej i wymagającej prawdziwego skilla, trenowania i w końcu nagradzania. Słyszałem, że multiplayer jest bardzo ciekawy i niespotykany w innych grach. 

Edytowane przez Nemesis US

Opublikowano

Bierz Nemesis, nie zawiedziesz sie, w tej grze jest wszysto o czym wspominasz.

Ja mam zaś nietypowe pytanie... jeżeli spadne o poziom niżej(o ile wiem to są 3 sposoby na to:) ) to spadnie mi też liczba dusz wymaganych na wyższy poziom? planuje wskoczyć na wyższy lvl i "pożyczyć" od kogoś pure bladestona bo farmie go od 6 godzin i nic:-| a później musze zejść na niższy poziom

Opublikowano

tak, jak walczylem z old king allant to wyssal mi pare leveli,a ilosc dusz potrzebnych do nadgonienia tych leveli proporcjonalnie zmalala do levelu.

Opublikowano

planuje wskoczyć na wyższy lvl i "pożyczyć" od kogoś pure bladestona bo farmie go od 6 godzin i nic:-| a później musze zejść na niższy poziom

Tfw wyfarmiłem go w 1h15 w moim pierwszym przejściu :D

Opublikowano

No ja na jednym slocie jak grałem to nawet nie myślałem go farmić i wpadł mi jak po prostu gre przechodziłem:) ok to ktoś miałby dropnąć mi kamyka? moge raz dwa podbić swój lvl do wymaganego, bo tak nie mam co zrobić z tym 0,5 mln dusz..

A inną postacią na 144lvl mam 2 pure bladestony:-|

Edytowane przez grabipl

Opublikowano

Poszukaj na forach trofeowych, ja w tym momencie nie mam miejsca na dysku żeby zassać grę i pomóc.

Opublikowano

Kuurrna JEST!! HAHA nareszcie go wyfarmiłem, szukałem te fora, ale krucho z tym, pisałem nawet już do jednego, no i myśle a pykne sobie ze trzy razy i nie wracam już do DS bo nie będe miał ochoty, a tu je.b kamyk wpadł hehe...

Opublikowano

Czy po osiagnięciu pewnego poziomu statystyki już nie rosną,mimo pakowania duszami?Od kilku poziomów(obecnie 46) mimo zwiększania strenght i agility nie rośnie mi Attack Power

Opublikowano

Jeśli pamięć mnie nie myli, to po tym jak dobijesz do pewnej wartości (50?), musisz wpakować nieco więcej punktów w STR, aby AP się zwiększyło.

Opublikowano

Zalezy od statystyki i cechy: Zwiększając VIT bedziemy mieli coraz więcej HP, ale z każdym poziomem jego przyrost będzie coraz mniejszy; dla END zwiększanie staminy kończy się przy 40 punktach w statystyce, dalsze jej zwiększanie poprawia tylko Equip load.

W kwestii AP najistotniejsza jest trzymana przez nas broń i to jaki Grade Scaling ma dla danej statystyki - im lepszy (oceny literkowe, E<D<C<B<A<S) tym większy bonus otrzymujemy ALE w pewnym momencie są one już znikome, a lvlcap dla tych statystyk w tej grze wynosi 40-50 zależnie od broni - wyżej już w daną statystykę nie pakuj.

Analogicznie mamy w przypadku Magii i Wiary.

Edytowane przez Qjon

Opublikowano

Zalezy od statystyki i cechy: Zwiększając VIT bedziemy mieli coraz więcej HP, ale z każdym poziomem jego przyrost będzie coraz mniejszy

Nie prawda. Podnosząc VIT z 9 -> 10, HP zwiększy się o 20, natomiast z 29 -> 30 odnotujemy 34 punktowy przyrost*.

* - wartości postaci w Body Form (Neutral CT).