Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam książki podobnej do...

Featured Replies

Opublikowano

Muminki to bardzo ciekawa propozycja. Sam pamiętam jak oglądałem bajkę za dzieciaka. Muszę spróbować :)

• Odpowiedzi 613
  • Wyświetleń 141,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• "Kuchnia Polska"

• To jak w końcu ta róża ma na imię?           Hyhyhy. <Figlarz>

• Nie czytałem biografii Osbourna, ale na tej Keitha się trochę zawiodłem. Jeśli oczekujesz kontrowersyjnej lektury, ujawnienia jakichś grzeszków ludzi z szołbizu, to raczej nie zabieraj się za to, bo c

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Najciekawsze książki morderców, psychopatów, et cetera?

Ice man?

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Szukam czegoś dobrego o okresie sengoku z opisami nie tylko wydarzeń,ale i poszczególnym klanów. Może być po angielsku.

Opublikowano

@ferris71

najbliżej myślę king w starszych swoich dziełach spróbuj miasteczko Salem.

@killzone znaczy futurystyczne starcia z państwem totalitarnym?

Z dobrego sci fi militarnego polecam książki jacka campela (nieulękły chyba to pierwszy tom świetnej serii) , davida webera z jego cyklem o honor harrington oraz resnicka z jego lost fleet.

@soban

Z pamięci George sansom histotia japonii. Nie wiem czy wyszło w pl ale ja kupiłem na lotnisku wracając z osaki wersje eng. Tak czy siak jest tam opisana historia japonii. Łącznie z historią rządów pierwszego shoguna tokugawy.

Edytowane przez blantman

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Szukam jakiejś dobrej książki historycznej o Rzymie od czasów monarchii, przez republikę do cesarstwa. Coś średniozaawansowanego, bardziej przyjemnego do czytania niż wybitnie dokładnego, w stylu Daviesa.

Opublikowano

Przeczytalbym cos o 2 wojnie swiatowej. Zalezy mi aby w ciekawy sposob byly opisane najwazniejsze wydazenia. Jest cos polecanego czy po prostu wybrac w empiku co najbardziej mi odpowiada? Jeszcze cos w tym stylu o sredniowieczu w polsce.

Opublikowano

ostatnio w związku z wyborami naszła mnie ochota na historię najnowszą. polecilibyście coś w miarę kompleksowo i bezstronnie opisujące polskę od transformacji po powiedzmy Smoleńsk?

Edytowane przez tk___tk

Opublikowano

Wszystko Svena Hassela

Poczytałem o tym kolesiu i pomimo, że jego realistyczne i brutalne opisy by mnie kręciły to jest to fikcja literacka oparta o rzeczywiste wydarzenia. Mi zalezy na pogłębieniu wiedzy o ww okresach, zobacze co mają w ksiegarniach i jeszcze poszukam na necie. Jak ktoś cos to dawać :)

Opublikowano

Przeczytalbym cos o 2 wojnie swiatowej. Zalezy mi aby w ciekawy sposob byly opisane najwazniejsze wydazenia. Jest cos polecanego czy po prostu wybrac w empiku co najbardziej mi odpowiada? Jeszcze cos w tym stylu o sredniowieczu w polsce.

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/5658/europa-walczy-1939-1945-nie-takie-proste-zwyciestwo

przystępnie napisana, często z punktu widzenia polaków.

Przy okazji podbijam pytanie o książkę w tematach AI/androidów   

Opublikowano

http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka/2488/I-rozpetalo-sie-pieklo-Swiat-na-wojnie-1939-1945---Max--Hastings

Może ortodyksyjni historycy narzekać będą na pewne uproszczenia i nieścisłości, ale zwolennik historii amator powinien łykać ze smakiem

No i to, całkiem sporo fajnych rzeczy o II WŚ można z tej biografii wyjąć

http://www.psxextreme.info/topic/41235-przeczytałem-i-polecam/?p=3402081

Opublikowano

Przy okazji podbijam pytanie o książkę w tematach AI/androidów   

'Neuromancer' Williama Gibsona, androidów tam nie znajdziesz, ale główny wątek kręci się wokół sztucznej inteligencji. Prawdziwa cyberpunkowa uczta, klasyka tego gatunku.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio trochę się zagubiłem z czytaniem i jak połykałem treści moich ulubionych autorów, tak od jakiegoś czasu nic... W związku z tym w celu znalezenia jakiejś świeżości pytanie do was:

ktoś ma w może w głowie coś godnego polecenia w klimatach Marqueza, Vonneguta, Fitzgeralda? Wiem, że to dość duży rozstrzał, ale może coś akurat świta?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio trochę się zagubiłem z czytaniem i jak połykałem treści moich ulubionych autorów, tak od jakiegoś czasu nic... W związku z tym w celu znalezenia jakiejś świeżości pytanie do was:

ktoś ma w może w głowie coś godnego polecenia w klimatach Marqueza, Vonneguta, Fitzgeralda? Wiem, że to dość duży rozstrzał, ale może coś akurat świta?

Jeśli chodzi o poetykę realizmu magicznego to od razu polecę Mo Yana (w zasadzie wszystko co u nas wyszło). Choć styl się zdecydowanie się różni, to wiąże go z Marquezem idealne i płynne wplątanie świata "duchowego" w historię. Poza tym wzorowo prowadzi fabułę. No i chińska prowincja to bardzo wdzięczny temat. Zasłużony Nobel, w przeciwieństwie do zeszłorocznego Modiano.

Co do reszty, to mogę wymienić kilku autorów, ale ze świeżością to raczej będzie różnie  ;)

Jak podoba Ci się Vonnegut, to mogę polecić następujących autorów:

Zaczynając od współczesnego, żeby punkt świeżości mieć z głowy. J.S Foer, autor znany przede wszystkim ze świetnych: Wszystko jest iluminacją i Strasznie głośno, niesamowicie blisko (obydwie doczekały się ekranizacji,  tą opartą o pierwszą powieść zresztą bardzo polecam). Osobiście czytałem wszystko co wydał, ale "Wszystko jest iluminacją"  najlepiej wspominam.

Następny jest Tom Robbins, kolejny autor z USA, kolejny, który łączy satyryczną nutę i spojrzenie na świat  w bardzo specyficznym stylu. W jego wypadku do przeczytania (przede wszystkim) są: I kowbojki mogą marzyć (ekranizację nakręcił Gus Van Sant i moim zdaniem wypadła raczej słabo), Martwa natura z dzięciołem oraz Perfumy w rytmie jitterburga.

Polecam też krótkie historie George'a Saundersa, ale on po polsku nie został wydany i trzeba czytać w oryginale. Oczywistym wyborem też jest Chad Palahniuk, ale to zbyt znana postać nawet u nas, więc specjalnie nie będę się rozpisywał. Uwielbiając Vonneguta (tak jak ja) nie można też nie lubić jego przyjaciela Josepha Hellera, a Paragraf 22, to zresztą arcydzieło na równi z Rzeźnią nr 5.

Pora na Fitzgeralda...

Tutaj mam problem, bo to autor bardzo uniwersalny, jednocześnie silnie przypięty do pewnej łatki, dodatkowo często "mitologizujący" sam siebie. Nie mniej w szerszej perspektywie ważny dla całej amerykańskiej literatury. Echo Francisa Scotta odnajdziemy więc zarówno u Hemingwaya, J.D Salingera jak i Keruaca czy Styrona. Rywalizacja z innymi wybitnymi pisarzami epoki (pewnie najlepszej jeśli chodzi o USA) też jest nie bez znaczenia.  Faulkner, Steinbeck, Tennessee Williams wszyscy mieli wpływ na siebie. Czasami otwarcie się nie znosząc. Zresztą i Henrego Jamesa powinienem tu wplątać, ponieważ sam Fitzgerald ewidentnie inspirował się jego twórczością ( tak jak T.S Elliota).

Temat mogę dłużej ciągnąć, ale i tak się już trochę (za bardzo) rozpisałem.

Edytowane przez Hendrix

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie za bardzo wiedziałem, gdzie zadać to pytanie, więc zrobię na chwilę mały offtop. Jak dotąd udawało mi się oprzeć manii z Gry o Tron, ale w końcu coś zaczyna we mnie pękać i pomału przymierzam się do zgłębienia tego uniwersum. Co polecacie najpierw - książkę czy serial? Jakieś argumenty stojące za tą lub inną opcją?

Opublikowano

Serial się kiedyś skończy, a PLiO pewnie nie.

Opublikowano

Tylko książki. To naprawdę świetnie napisana rzecz, do tego o niebo bogatsza niż średni (jak dla mnie) serial. Mnogość wątków czasem oniesmiela, ale i pozwala wsiąknąć w ten złożony świat. Serial to tylko popłuczyny, a znając go, powrót do książkowej sagi będzie bez sensu.