Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Łikendowa wyprawa pod namiot. Stara Morawa i dwa dni jazdy po trasach. Dzień trzeci to już spokojne pięćdziesiąt kilometrów przy czeskiej granicy, a na koniec pampuch jako szama.bluber

vkQ4hfa.jpeg

LwGw9FW.jpeg

2nr2WXn.jpeg

lgwRMCH.jpeg

dzLHrVc.jpeg

pM8AOGL.jpeg

rWW5i7A.jpeg

DYptHuM.jpeg

QzdhVqP.jpeg

UhCOVPi.jpeg

xVmLm4R.jpeg

• Odpowiedzi 3,1 tys.
  • Wyświetleń 466,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A ja dziś wróciłem z wyprawy życia. Wyruszyłem rowerem z Rybnika i dojechałem aż do Wiednia. Razem 385 km. Ilość zwariowanych sytuacji ciężko zliczyć. Mój rower ze wszystkim ważył jakieś 25-30 kg. Gór

• No i zrobiłem to. Objechałem całe Tatry. 240 km, 3000 m przewyższeń, dwa dni. Rekord dniówki pobity i to w górach, mogę być z siebie dumny. Aż sam nie wierzę, że to zrobiłem i jeszcze wróciłem au

• No i za mną pierwszy backpacking, w pobliżu Połczyn-Zdrój.   Dziesiątki popełnionych błędów, ale było dobrze. W dwa dni pykło 130 km. Śpiwór niby na chłodne noce, ale było zimno na hamaczku.

Opublikowano

Dobra wracam z tematem zakupu roweru. Wcześniej celowałem w Eskera 2.0 gen2 padły hasła że Microshift i hamulce zwykle, a tu proszę wersja na 2026 na Shimano i hydraulice. Do tego świetna promocja cenowa i wychodzi 3600zł. Rozmiar na 180cm to chyba L brać nie? Mierzyłem dziś wersje 2025 z tą samą rama i nie wiem na M się jakoś dziwnie czułem jakby skulony. Nie jeździłem nigdy gravelem i szosą więc nie wiem nawet czy rower był dopasowany w rozmiarze M, czy L, ale lepiej się czułem na L. Do tego prawie się wyjebałem w sklepie, bo jak pisałem, nie jeździłem nigdy z barankiem xD Co panowie eksperci powiedzą?

https://www.decathlon.pl/p/rower-gravel-kross-esker-2-0u-2026/_/R-p-X9074953

Opublikowano

rower w tej cenie ok, dupy nie urywa ale nie musi. napęd 1x przy rozpiętości kasety 11-48T będzie miał spore przeskoki przy tylko 10 przełożeniach, przy korbie 40T jak wrzucisz 11-40/11-42 to będzie lepiej, ale liczba rzędów i tak będzie tu niestety ograniczeniem (może to moje zboczenie, ale nie znoszę dużych spadków kadencji pomiędzy biegami).

co do rozmiaru to jak jesteś na granicy dwóch to ja bym raczej polecał brać mniejszy, łatwiej dopasować go potem do siebie, z za dużej ramy to już jest niestety rzeźbienie. ale jak mierzyłeś się do obu i bardziej pasuje Ci rozmiar L to pewnie będzie ok.

Opublikowano

Podzielę się niedawnym spontantem nad morze. Ostatnio było górzyście, teraz dla odmiany trochę wybrzeża.

Edytowane przez ginn

Opublikowano

Dobra wziąłem tego Eskera 2.0U, we wtorek do odbioru w Decathlonie. Jakie porady na start? W życiu nie jeździłem na rowerze z barankiem, a w sklepie jak go testowałem to się prawie wyjebałem na dzień dobry. Mam zamiar jeszcze do końca października pojeździć. Zobaczymy co z tego zapału wyjdzie.

Opublikowano
34 minutes ago, WisnieR said:

W życiu nie jeździłem na rowerze z barankiem, a w sklepie jak go testowałem to się prawie wyjebałem na dzień dobry. Mam zamiar jeszcze do końca października pojeździć.

Nie napinać się na to że to baranek. Zawsze też możesz jeździć nachwytem na tej poziomej części kierownicy. Wtedy to praktycznie jak jezdzenie na crossie z prosta kierownica. Ja jak przechodzilem na baranka to nie mialem zadnych klopotow. Moze ta kierownica jest zle przykrecona- za mocno zrotowana do przodu

A potem to juz tylko praktyka i eliminowanie kolejnych przyczyn dyskomfortu/bolu raz z rosnacymi odleglosciami.

Edytowane przez shinian

Opublikowano

Śmigam na znanych i raczej lubianych Tufo Thundero 44. Jak je zużyję to spróbuję z 48 mm, rama na styku powinna mi przyjąć.

Opublikowano

nie wyglądają na te 44 na filmie. Ja mam Schwalbe One RaceGuard zwijaną 32 i na jakimś większym sutrze czy błocie to już jest ciężko. Ale opona sama w sobie to jest super

Opublikowano
W dniu 6.09.2026 o 15:32, ginn napisał(a):

Podzielę się niedawnym spontantem nad morze. Ostatnio było górzyście, teraz dla odmiany trochę wybrzeża.

Kolejna bardzo fajna produkcja. Ujęcia z drona zawsze robią robotę i wrażenie. Większość pierwszej połowy trasy znam dosyć dobrze, możesz podesłać ślad żeby z ciekawości zerknąć jak ułożyłeś trasę i czy dobrze poznaję fragmenty z filmu. Szczególnie ciekawią mnie chaszcze na początku (około 1:10), z kolejności wychodzi że to początek lasu za Mrzeżynem w stronę Pogorzelicy, też się chyba tam kiedyś wpakowałem ;).
ps. jak wrażenie z niemieckich kurortów? Ja gdy pierwszy raz tam przejeżdżałem byłem zachwycony tym, jak wygląda "promenada", jej okolica i pierwsza linia zabudowy za wydmami.

Opublikowano

Tutaj podrzucam trasę, ale radzę pominąć odcinek leśny obok Ludwigshof - właśnie tam się zgubiłem. Drogi były zamknięte, próbowałem to jakoś objechać, a ostatecznie musiałem się cofnąć i nadrobić spory dystans, żeby w końcu wjechać na asfalt. Byłem totalnie zajechany i miałem już dość tego lasu. Tego dnia upał był cholerny, mocno się odwodniłem i w pewnym momencie tak osłabłem, że musiałem po prostu położyć się na 10 minut przy drodze.

Traska: https://veloplanner.com/pl/user-routes/201773#map=12.35/53.67379/14.26941

Jeśli chodzi o wideo, dron robi świetną robotę. Aż chciało się wrzucić więcej ujęć, bo miałem ich mnóstwo, ale uznałem, że trzeba zachować jakiś balans.

Samo wybrzeże na granicy polsko-niemieckiej to czysta przyjemność, a szlak R10 świetnie się sprawdza. Objazd wyspy Uznam też był bardzo fajny. Niemiecka strona za Świnoujściem na pewno się wyróżnia i robi większe wrażenie pod względem infrastruktury. Jednak w kwestii atrakcji czy samego utrzymania porządku nie mamy się już czego wstydzić. Gdy byłem tu 9 lat temu, ta różnica na granicy rzucała się w oczy znacznie bardziej.

Edytowane przez ginn

Opublikowano

Odebrałem dzisiaj tego Krossa w Decathlonie i przyjechałem się pod domem i coś mi nie pasowało. Tak jakby kierownica nie była dobrze ustawiona względem osi koła. Zacząłem się przyglądać i baranek jest kurwa krzywy xD Do tego przednie koło lekko scentrowane i obciera o hamulec tarczowy. To jest coś co mi w Decathlonie mogą wyregulować czy zwracać to w cholerę i się nie bawić w żadne reklamację?

20260908_191448.jpg

20260908_192001.jpg

Opublikowano

Regulację klamek tak, ale jak patrzę na sam baranek to wygląda jakby był krzywy, szczególnie na tym zdjęciu od frontu widać, że ramiona nie są symetryczne.

Edytowane przez WisnieR

Opublikowano

Przesuniecie kierownicy jest proste. Trzeba 4 srebrne śruby widoczne na zdjeciu poluzować i przesunąć kierownicę. Następnie dokręcić.

Z hamulcem jezeli koło jest scentrowane to warsztat. Koło też może być ok tylko hamulec za bardzo ściśnięty i wtedy warto w tłoczek do hamulcow się zaopatrzyć. Przyda się prędzej czy później.

Opublikowano
2 godziny temu, shinian napisał(a):

Przesuniecie kierownicy jest proste. Trzeba 4 srebrne śruby widoczne na zdjeciu poluzować i przesunąć kierownicę. Następnie dokręcić.

tenor.gif

Dla mnie to ona wygląda też na doyebaną jakby przy produkcji źle ją pogięło, albo może klamkomanetki krzywo założone i takie wrażenie sprawia, ciężko na fotkach ocenić.

A koło jeśli faktycznie wycentrowane, a nie są to np. źle spasowane klocki na tarczy to xdd Elegancki serwis tam mają. Mówiłem kurwa dorzuć 4 koła, a najlepiej z dychę i byłoby dobrze to nie.

Edytowane przez Bartolinsky

Opublikowano
4 godziny temu, Bartolinsky napisał(a):

Dla mnie to ona wygląda też na doyebaną jakby przy produkcji źle ją pogięło, albo może klamkomanetki krzywo założone i takie wrażenie sprawia, ciężko na fotkach ocenić.

No właśnie o to mi chodzi. To że klamki krzywe to jedno ale dla mnie ta kiera jest krzywo wygięta. Podjadę dziś to zgłosić i tyle.

Opublikowano
14 godzin temu, WisnieR napisał(a):

Do tego przednie koło lekko scentrowane i obciera o hamulec tarczowy

tu raczej mylisz pojęcia. masz z przodu sztywną oś, także jeśli nawet koło jest scentrowane nie powinno miec znaczenia dla obcierania hamulca tarczowego. masz albo krzywą tarczę albo źle wyregulowany zacisk (w nowym rowerze odebranym z decathlona gdzie rowery do wydania przygotowują ludzie bez wiedzy to raczej to drugie)

8 godzin temu, Bartolinsky napisał(a):

tenor.gif

ja to bym się nie rozpędzał z tym że to takie oczywiste z mostkiem - patrząc w jakim stanie oddali mu rower to pewnie tam dojdzie jeszcze konieczność kasowania luzu w sterach, a potem skręcanie tego na karbonowym widelcu bez klucza dynamometrycznego to też może być proszeniem się o kłopoty ;)

Edytowane przez gtfan

Opublikowano
58 minut temu, gtfan napisał(a):

tu raczej mylisz pojęcia. masz z przodu sztywną oś, także jeśli nawet koło jest scentrowane nie powinno miec znaczenia dla obcierania hamulca tarczowego. masz albo krzywą tarczę albo źle wyregulowany zacisk (w nowym rowerze odebranym z decathlona gdzie rowery do wydania przygotowują ludzie bez wiedzy to raczej to drugie)

ja to bym się nie rozpędzał z tym że to takie oczywiste z mostkiem - patrząc w jakim stanie oddali mu rower to pewnie tam dojdzie jeszcze konieczność kasowania luzu w sterach, a potem skręcanie tego na karbonowym widelcu bez klucza dynamometrycznego to też może być proszeniem się o kłopoty ;)

Tak jak mówisz, tarcza obciera to raczej czeste, zle przykrecony zacisk, kierownica jest prosta tylko zle ustawione manetki sprawiaja wrażenie krzywej.

Opublikowano
Godzinę temu, LansVansDans napisał(a):

kierownica jest prosta tylko zle ustawione manetki sprawiaja wrażenie krzywej.

Raczej jest krzywa - na pierwszym zdjęciu zobacz na lewy drop jak widać go wewnątrz a drugi jest na zewnątrz. Na drugim widać też ze są na różnych wysokościach. Klamki to sobie zaraz wyreguluje ale ta kierownica coś mi nie pasuje. Wrócę do domu sobie zmierzę odległości punktowe w stosunku do środka i będzie wiadomo czy ma symetrie. Dla mnie ona ucieka w prawo.

Opublikowano

Najgorzej kupić nowy rower i musieć od razu reklamować, pamietam moją przeprawe z Canyonem, po roku rame wymienili na nowa ale 3 razy rower wysyłany do nich.